Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7e2de2af47fe7c28b4618/80
Foto: PIXABAY

Dvije trećine ljudi na svijetu pije je svaki dan, a prijeti nam nestašica kave!

Čak 75 vrsta divlje kave, od ukupno njih 124 na svijetu, ugroženo je, a razlog su sječe šuma, klimatske promjene te širenje bolesti i štetnih vrsta.
Ovaj alarmantni podatak objavili su britanski znanstvenici s odjela za istraživanje kave u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu te su njime zabrinuli velik dio svjetske populacije koji svakodnevno uživa u jednom od najpopularnijih napitaka, piše Večernji list.

Velik utjecaj na ekonomiju

U svijetu se, naime, godišnje proizvede i popije oko 10 milijuna tona kave koju redovito konzumiraju dvije trećine stanovništva.

Dobra vijest je da arabica i robusta, dvije vrste kave na kojima počiva svjetska proizvodnja, nisu izravno ugrožene. No, problem je što su u opasnosti divlje podvrste čijem se sjemenjem poboljšavaju njihove karakteristike.

– Proizvođačima su potrebne te divlje podvrste jer imaju gene potrebne za razvoj kava otpornih na bolesti i klimatske promjene – objašnjava znanstvenik Aaron Davis koji je bio dio istraživačke skupine Botaničkog vrta u Kewu.

Istraživanje su proveli u afričkim šumama na području od Sijera Leonea do Madagaskara. Većina vrsta kave uzgaja se, naime, u suptropskom području, odnosno u Južnoj Americi, Africi i Jugoistočnoj Aziji pa, iako je riječ o nama udaljenim područjima, i hrvatski stručnjaci za kavu sa zanimanjem prate stanje u svjetskoj proizvodnji.

– To je veoma ozbiljan problem iako je riječ o klimatskim promjenama koje se zbivaju na području ekvatora i nama su dosta apstraktne – govori jedan od naših najpoznatijih i najuspješnijih barista Nik Oroši te dodaje da je kava jako ugrožena jer je izrazito osjetljiva na okoliš u kojem raste te je pogađaju razni problemi.

Tako su, primjerice, u Južnoj Americi, gdje se arabica uzgaja na visinama od 600 do 2000 metara, problem nametnici koji zbog sve viših temperatura žive na sve većim nadmorskim visinama. Također, velik su problem gljivice koje uzrokuju lisnu hrđu. Bolest je to koja se na južnoameričkim farmama naziva Roya del cafeto, a velike zdrave i zelene listove kave pretvara u uvenule i žuto-smeđe. U Africi su problem više temperature jer, iako kava traži puno sunca, potreban joj je i hlad te dovoljno vlage.

– Nije jedini problem samo u tome da urod jedne sezone bude uništen, nego kad zbog klime propadne cijelo jedno stablo. U tom je slučaju izgubljeno nekoliko godina i kriza postaje dugoročna – kaže Oroši te dodaje da se kriza još ne osjeća na tržištu, no nije nemoguće da svijet za nekoliko desetljeća pogodi stvarna nestašica.

Znanstvenici Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu upozorili su, naime, da bi u budućnosti čak i arabica, vrsta o kojoj ovisi trgovina vrijedna 13,8 milijardi dolara, mogla biti u opasnosti od izumiranja. Također, upozorili su koliki je utjecaj kave na ekonomiju.

 – U svijetu postoji 100 milijuna uzgajivača kave i, ako oni izgube mogućnost uzgoja kave i ostvarivanja zarade, to će stvoriti goleme društveno-gospodarske probleme – objasnio je znanstvenik Aaron Davis.

Rastuće tržište u Kini

Baš zbog važnosti arabice i robuste, hrvatski stručnjak za kavu te vlasnik pržionice Robert Pudić naglašava da je gotovo sigurno da će ona ljudskom intervencijom biti sačuvana.

– Trebat će intervenirati te je moguće da se plantaže, zbog rasta temperatura u Africi, presele na Sredozemlje za stotinjak godina. Možda će se tada kava već uzgajati u Grčkoj – govori Pudić i napominje da će unatoč krizi kava biti sve traženiji proizvod u svijetu, a razlog je povećano tržište u Kini u kojoj se donedavno tek 20-ak posto populacije ubrajalo u kavopije, a glavno piće bio je čaj.

– Kako se Kina modernizira, tako sve više slijedi trendove sa zapada pa i ispijanje kave postaje sve popularnije na tom golemom tržištu koje je ujedno i sve bogatije – ističe Pudić. 


hr Sun Jan 20 2019 18:32:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Evo kako se riješiti smrada cigareta iz odjeće, kuće i automobila

Većinu ovih čudotvornih sastojaka već imate doma, ali ne znate da uspješno upijaju neugodne mirise iz kućanstva

Možda ste se uselili u novi dom ili kupili automobil u kojemu je prijašnji vlasnik pušio. Ili ste dopustili prijateljima da zapale jednu – dvije unutra jer vam je bilo neugodno reći im kako se kod vas ne puši. Koji god razlog bio, smrad koji ostaje nakon toga noćna je mora svakog nepušača.  Nasreću, postoje trikovi koji uspješno istjeruju cigaretni dim iz vašeg doma i s vaše odjeće.


Soda bikarbona

Posipajte sodu bikarbonu po namještaju i tepisima i ostavite da djeluje preko noći. Ona ima sposobnost upiti smrad dima, kao i bilo koji drugi miris koji vam se uvuče u dom. Idućega dana jednostavno usišite posipane površine. Ako je smrad i dalje prisutan, ponovite postupak.

Amonijak

Na zidove i stropove možete primijeniti amonijak pomiješan s vodom (ili bilo koje sredstvo za čišćenje na bazi amonijaka). Ljudi često zanemaruju ove dijelove prostorija, a upravo se na njima ponajviše talože slojevi dima. Ako amonijak ne pomogne, ipak ćete morati ponovno okrečiti sobu. Nova će boja prekriti staru koja je upila miris dima i problem bi trebao biti riješen.

Ocat

Iako ni on sam nema najugodniji miris na svijetu, učinkovit je na odjeći i tkaninama koje smrde po dimu. U posudu s vrućom vodom dodajte šalicu octa i objesite odjeću iznad nje da se pari. To bi trebalo pomoći ukloniti smrad. Ocat djeluje i u kući ako njime napunite posudice i postavite ih po prostorijama u svom domu.

Ugljen

Sve što trebate je postaviti zdjelice napunjene drvenim ugljenom u sobe koje se osjete na dim ili u automobil na nekoliko dana. Ugljen će vrlo uspješno izvući smrad cigareta iz prostora.

Jabuke

Prepolovite jabuku na pola i ostavite je tamo gdje treba izvući miris dima. Osim toga, vaš će dom mirisati na jabuke, što dođe kao svojevrstan bonus.

Parni čistač

Kao što zidovi i stropovi apsorbiraju cigaretni dim, isto vrijedi i za podove, osobito ako su obloženi tepisima. Za to je dobro imati parni čistač, kojim ćete dubinski očistiti tepihe i riješiti se neugodnih mirisa, piše Net.hr

hr Fri Apr 19 2019 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb9f41329111c52528b458a/80
Foto: Pixabay

Jednostavni trik s kojim će iznošene tenisice izgledati kao nove

Ukoliko se želite riješiti nabora na tenisicama i postići da one opet izgledaju kao da ste ih tek kupili, sve što vam treba su krpe ili čarape, mokri ručnik i pegla

Nabori su jedan od prvih znakova da tenisice više nisu nove. Ukoliko ih se želite riješiti, internet je 'ponudio' rješenje, koje na prvo pogled izgleda drastično, ali njegova autorica tvrdi da je jako efikasno. 

Sve što vam treba su čarape ili manje krpe, pegla i mokri ručnik.

Ovaj kućanski trik korisnice Shantel Dé Bonse na Twitteru je lajkalo čak 344 tisuće ljudi, a 130 tisuća ga je proslijedilo dalje što ukazuje da je učinkovit.

Postupak:

- u tenisice ugurajte čarape ili stare krpe, da se zategnu do mjere da ni ne vidite nabore
- smočite manji ručnik ili krpu i stavite na tenisicu bez da ga ocijedite
- ugrijte peglu i peglajte tenisicu preko ručnika, piše 24 sata

hr Fri Apr 19 2019 18:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c72b5000e49388bb68b46e3/80

Ovo je velika greška u pripremanju tjestenine

Većina ljudi je navikla jesti tjesteninu s raznim umacima, gdje sam umak preuzme okus i cijelo jelo. Ali, dugogodišnji proizvođač tjestenine, Giovanni Rana, kaže da je to u potpunosti krivo

Vrhunski talijanski proizvođač tjestenine, Giovanni Rana je zajedno sa svojom snahom Antonellom odlučio podijeliti tajnu za savršeno pripremljenu tjesteninu. Koliko god to jelo bilo jednostavno za pripremiti, ipak dosta nas radi jednu veliku grešku, prenosi 24 sata

Prvi dio tajne se odnosi na umak, točnije količinu umaka koju je potrebno dodati tjestenini kako bi iz nje izvukli najviše okusa. Dok većina ljudi skuhanoj tjestenini dodaje puno umaka kako bi jelo bilo ukusnije, Giovanni kaže da je to velika greška.

- Kad imate izvrsnu svježe skuhanu tjesteninu, osnovni okus je u samoj tjestenini. Potrebno je samo trunka maslinovog ulja i parmezana kako bi se svi okusi povezali. Ako želite jači okus, treba dodati samo jednu čajnu žlicu umaka - objasnio je, piše britanski Mirror

hr Fri Apr 19 2019 17:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b839889cb557a3c828b4736/80
Foto: Pixabay

Što se događa u našem tijelu kada odemo na spavanje praznog želuca?

S vremena na vrijeme neće se dogoditi ništa posebno, ali ako vam to prijeđe u naviku...

Što se događa u našem tijelu kada odemo na spavanje praznog želuca?

Mnogi odlaze u krevet praznog želudca, ne jedu satima prije spavanja. 

Bez obzira koji razlog bio, ovo i nije baš tako dobra odluka kako mislite.

S vremena na vrijeme neće se dogoditi ništa posebno, ali ako vam to prijeđe u naviku...

U tom slučaju moglo bi utjecati na razinu inzulina, kolesterola i rad štitnjače, a to može dovesti do disbalansa hormona koji onda može uzrokovati brojne druge probleme.

Osjećaj gladi prije spavanja uzrokovt će nesanicu. Mozak će dobiti informaciju da ste gladni i neće vam dopustiti da čvrsto zaspite.

Gladovanje u večernjim satima neće vam pomoći ni kod mršavljenja. Tijelo će akumulirati masnoće kako bi "sačuvalo" energiju. Nerijetko osobe koje ne jedu navečer preskaču doručak. Takve će osobe češće biti loše raspoložene. - piše Večernji list.

hr Fri Apr 19 2019 15:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .