Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c924ff729111c81158b4569/80

Grad Split: Vrijednost paintball terena u projektu je svega 117 tisuća kuna!

Projekt „Marjan 2020 – Brdo prošlosti, oaza budućnosti“ vrijedan je oko 21 milijun kuna
Protekli dana u medijima se počelo pisati o stanju na projektu koji je trenutno u tijeku „Marjan 2020 – Brdo prošlosti, oaza budućnosti“ te su se pokrenule različite teme i nagađanja što se to radi na Marjanu.

Grad Split odlučio je reagirati priopćenjem kojeg prenosimo:

Nastavno na napise na temu aktivnosti unutar Park Šume Marjan u sklopu projekta „Marjan 2020 – Brdo prošlosti, oaza budućnosti“ želimo izvijestiti javnost o stvarnom stanju, jednako kao što se od samog početka aktivno i transparentno komunicira svaka faza ovog projekta na kojeg smo izuzetno ponosni. 

Proteklih nekoliko dana dva planirana sadržaja unutar projekta pokrenula su javnu raspravu, a riječ je o postavljanja adrenalinskog parka za djecu i odrasle te postavljanja mreže za paintball teren. Naglašavamo kako te dvije aktivnosti u financijskom smislu iznose oko 850 tisuća kuna s PDV-om, što predstavlja oko 4 posto projekta vrijednog 21 milijun kuna. Vrijednost paintball terena u projektu je svega 117 tisuća kuna, ili u promilima ravno 5 promila! 

Nadalje, jedino je za te dvije aktivnosti u samoj Park šumi, uz Botanički vrt nakon rekonstrukcije, planirano da budu naplative. 

Za sve građane Splita najveći dio aktivnosti biti će besplatan, a podsjećamo kako se u projektu nalaze obnove i rekonstrukcije svih ovih sadržaja te provedba slijedećih aktivnosti: (neke od njih ćemo spomenuti) 

- Interpretacijski centar botanike – Botanički vrt :

Izrada izvedbenog projekta Botaničkog vrta - procijenjeni iznos nabave 80.000.,00 kn

Revitalizacija Botaničkog vrta - procijenjeni iznos nabave 1.997.914,10 kn

Obnova marjanskih kućica - procijenjeni iznos nabave 401.100,00 kn

Škola u prirodi za djecu (Bene) - procijenjeni iznos nabave 334.624,00 kn  

Trim staze i putevi - procijenjeni iznos nabave 371.100,00 kn

Vježbalište na otvorenom - street workout - procijenjeni iznos nabave 363.910,00 kn

Grad Split tako će cijeli projekt bez PDV-a stajati 16.855.478,97 kn, što je kada se u cijenu uključi PDV 21.069.338,71 kuna. 

Vjerujemo kako je iz svega toga jasno vidljivo koliko je projekt „Marjan 2020“ okrenut prema javnosti, prvenstveno građanima Splita svih uzrasta, u odnosu na buduće komercijalne sadržaje., stoji u prioćenju.

PAINTBALL KAO "PROBLEM"

Nekoliko puta je u javnosti objavljena informacija kako područje za paintball teren zauzima 40.000,00 m2, što je potpuno netočno, planirani prostor za to je 2.500,00 m2 (50*50 m2) što je 20 puta manje!  

 Potpuno je netočna i informacija kako će se graditi ogradni zid. Riječ je o postavljanju prozirne zaštitne platnene mreže koja će se spuštati i podizati ovisno o događaju, dužine 200 metara, a ne 800 kako su neki naveli. 

Nije istina da će se uklanjati stabla! Aktivnosti ove vrste upravo se i odvijaju u prirodnom ambijentu te su stabla apsolutno potrebna u terenu. Uklanjala bi se samo granjevina koja je u razini visine čovjeka, kako bi se spriječile ozlijede. 

Mobilni adrenalinski park je razvijen nakon prethodnih radionica u kojima se iskazala potreba za razvoj penjačkih sadržaja u suradnji s afirmiranim sportašima sportskog penjanja na području Park šume, pa upravo jer u Splitu nema prostora za penjače, poglavito za one najmlađe, predviđen je park s penjačkim sadržajima i instruktorima penjanja. Taj park je demontažan i mobilan te će se svojim postavljanjem prilagođavati mogućnostima unutar šumskog područja. 

Grad Split i dalje ostaje otvoren za komunikaciju o ovom projektu s bilo kojom zainteresiranom institucijom i svim svojim građanima, kao što to radi od početka i preko medijskih objava i preko javnog predstavljanja projekta na Marjanu 13. rujna 2018. godinehr Fri Apr 05 2019 16:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Osumnjičeni za silovanje u Zadru uložili žalbu na mjere opreza

O žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru prije dva dana je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage Ivana Markovića jer osumnjičenima za silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra nije odredio istražni zatvor, nego ih je pustio na slobodu uz mjere opreza.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković za Index je danas rekao kako je rok za žalbe tri dana od primitka prvostupanjskog rješenja, ali je i potvrdio da su žalbe uložili i neki od branitelja osumnjičenih i to na mjere opreza koje im je odredio sudac Ivan Marković kad ih je pustio da se brane sa slobode.

Dodajmo kako mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno, a neki od osumnjičenih su uložili žalbu na to rješenje koje uključuje ove navedene mjere.

- Neki su tek u ponedjeljak i utorak primili rješenje, a neki će tek u subotu pa se to prebacuje za ponedjeljak, tako da je ponedjeljak zadnji rok za žalbu. Također, neki branitelji osumnjičenih su već podnijeli žalbu na rješenje suda - rekao je glasnogovornik Visković.

Navodi kako o žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage.


hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9df03729111c78a98b456b/80

Sutra se štrajka u Gorskom kotaru i Lici: U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji

Sindikati u prosvjeti ne posustaju sa svojim zahtjevima pa je posljednjeg dana cirkularnog štrajka najavljena podrška u četiri županije: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska.

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji.

Do petka će trajati prvi ciklus cirkularnog štrajka u školama, a novi ciklus započinje u ponedjeljak 21. listopada, ako Vlada i sindikalisti prije toga ne postignu dogovor. Kako poručuju predstavnici sindikata, oni više neće tražiti sastanak s Vladom, nego će čekati poziv iz Vlade.

U ponedjeljak bi, tako, trebala štrajkati cijela Hrvatska.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8378929111cfab88b4593/80

Jeziv hobi: Muškarac u Šibeniku skida osmrtnice, nakon tri mjeseca sinoć je opet ‘udario’

Misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije
Nakon što se tri mjeseca primirio, misteriozni Šibenčanin, koji skoro već 40 godina skida osmrtnice s panoa kod autobusne stanice iznad pijace, opet je ‘udario’. U noći s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu ‘počistio’ je pano i time u nezavidan položaj po tko zna koji put doveo Zorana Mikulandru, vlasnika obrta Noa, koji ima koncesiju Grada Šibenika za postavljanje šoneta.

- Prije tri mjeseca o svemu sam obavijestio policiju pa se taj što skida šonete malo primirio. Međutim, očito je kako ne misli ili ne može odustati od svog morbidnog hobija. Skinuo je te dvije noći sve osmrtnice, a mene obitelji i prijatelji pokojnika prozivaju da ih nisam ni postavio -  kaže Zoran Mikulandra.

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za ŠibenikIN ovog ljeta da je kontakt policajac već jednom uočio muškaraca koji skida osmrtnice.
- Kontakt policajac ga je upozorio da to više ne radi pa jedno vrijeme nije bilo problema. Ako se to nastavi, poduzet ćemo daljnja postupanja – rekla je polovicom srpnja Kosor.

Međutim, misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije.

- Ovaj put me baš iznervirao pa sam mu sam napisao i na pano zalijepio poruku. Malo je oštra, ali ne znam više što raditi. Čini mi se da je barem nakratko urodila plodom, jer prošlu noć nije skinuo niti jednu šonetu – zaključuje MIkulandra.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da82e3929111c9eb98b456f/80

Stigle murve: Uređenje Šperuna koštat će pola milijuna kuna više od predviđenog

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna
Na Šperun, koji je u fazi uređenja i rekonstrukcije, stigla su stabla koja će krasiti jedan od najljepše uređenih dijelova Splita. 
U planu je sadnja šest stabala od čega su četiri muške murve, one koje nemaju plodove, te dvije pelegrinke ispred fontane koja će biti vraćena u izvornu formu iz 1880. godine. 
Pod Šperuna popločat će se bračkim kamenom i mosorskim dolitom, a bit će postavljeno ukupno i osam klupa te dva kamena rasvjetna stupa.

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna, a nakon njega ovaj dio grada Splita postat će jedan od najljepših.

hr Thu Oct 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .