Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/588382631eea8f9b158b4628/80
Foto: Privatni album

INTERVJU Odvjetnik, glazbenik, pisac: Mišo Živaljić otkriva tajnu uspješnosti "Dnevne doze prosječnog Dalmatinca"

Za sebe Živaljić kaže da je "čovik koji toliko voli Dalmaciju". Upravo iz te njegove ljubavi su nastale stranice Dnevna doza i Split na Fejsu. Svestrani Splićanin našim čitateljima otkriva kako stiže sve s čim se bavi i odakle crpi inspiraciju za objave na već kultnoj Facebook stranici

Dnevna doza prosječnog Dalmatinca toliko je postala popularna da se sve više i više spominje u svakodnevnom govoru. Slike, statusi i "kepšni" se "lajkaju", "šeraju" i prepričavaju u svih 16. Tisuće i tisuće Dalmatinaca, ali i onih koji to nisu, svakodnevno se smiju upravo bazama sa Dnevne doze. S jedne strane tu je 90 i nešto tisuća ljudi, a s druge samo jedan čovjek. Njegovo ime je Mišo Živaljić. On je jedini administrator stranice, možemo slobodno reći alfa i omega, koji svakodnevno nasmijava ljude. 

Ali, Dnevna doza nije jedina stranica kojoj je Mišo Živaljić administrator. Tu su još Split na Fejsu i Šine na Fejsu

- Split na Fejsu je stranica na kojoj objavljujem stare, ali i nove fotografije Splita. Ima tu profesionalnih fotografa, ali i fotografa amatera. Ta stranica je bila zapravo moja prva ljubav. Preko starih kartolina Splita sam u biti htio povezati ljude preko interneta. I zaista, zahvaljujući tome, neki dolaze, traže rođake, upoznaju se,... Što se tiče Dnevne doze, shvatio sam da ljudima nedostaje  humora, a da ga ima oko nas u izobilju. Bilo je nekoliko stranica slične tematike, a ja sam na jednoj od njih bio admin i na kraju sam ostao jedini.- ispričao nam je Živaljić kako je sve to počelo, te dodao da su danas Split na Fejsu i Dnevna doza zaštićeni brendovi. 

Svakim danom stranica je imala sve više lajkova, no u trenutku kada ih je brojila 133 tisuće, dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Facebook je ugasio stranicu!

- Dogodilo se to zbog komentara ljudi oko godišnjice Oluje, a koje ja nisam stigao izbrisati i suočio sam se sa situacijom da stranica koja je uveseljavala ljude prestane postojati. Isti dan sam odlučio napravit novu stranicu, to se pojavilo svugdje po medijima, što mi je jako pomoglo jer inače ljudi ne bi tako brzo saznali da je stranica ugašena. Kad uđeš na Fejs ne ideš za tim da neke stranice nema. Ljudi su se počeli vraćat i evo u roku od par mjeseci smo na 90 tisuća. - prisjetio se naš sugovornik. 

- Stranica je bazirana na temelju fotografija koje mi ljudi šalju i mojih tekstova u kojima komentiram razne situacije, riječ je o dalmatinskoj satiri, o kritici ružnih situacija sa dozom humora. Znaju imati po tisuću sherova, 10 tisuća lajkova. Ljudi mi sami šalju slike, evo i sad dok razgovaramo, čeka me deset slika u inboxu. - kazuje nam dalje. 

"Kada nešto voliš, ništa nije problem"

Zanimalo nas je i koliko vremena mu oduzima administriranje, ako se uzme u obzir da je suprug, otac, odvjetnik, svira u bendu, piše poeziju,...

- Zapravo mi ne oduzima puno vremena. U današnje vrijeme i uz način života koji je brz, vezani smo za mobitele,... radim to u slobodnim trenucima, čekajući raspravu, putujući... Uvijek nešto čekaš, dok ljudi gube vrijeme čekajući ja recimo napravim neki status. Kad nešto voliš raditi, onda ti ništa nije problem.- pojasnio nam je Mišo Živaljić. 

Mnogi možda ne mogu povezati ozbiljnog odvjetnika i administratora stranice koja nasmijava ljude u istoj priči, no upravo činjenica da kroz pravo upoznaje mnoge ljude i različite životne situacije u kojima se nađu, mu pomažu da još bolje upozna podneblje u kojem živi. 

-  U odvjetništvu sam od 2000. godine. Bavim se građanskim pravom. Kroz ured su mi prošle tisuće ljudi, tisuće ljudskih sudbina, problema. Kroz njihove priče se stvori slika podneblja u kojem živimo. Svi imamo probleme, bilo da su pravne, medicinske ili neke druge prirode... Dosta ljudi dođe i priča o životu, a mozak jednostavno procesuira to i stvori neke slike. U biti, zaključak je da sve oko nas, koliko god crno bilo, ima i dozu humora. Kad objavim status i vidim da ima pozitivnih reakcija, nitko sretniji od mene - kaže nam sugovornik. 

Zanimalo nas je i pati li obitelj zbog svih ovih obveza.

- Ja ne radim jednu stvar, nego deset, ne istovremeno, ali sve to košta. Zato smo više skupa kada dođe vikend, pa se to nekako na taj način kompenzira.

Ako se pitate zašto "Šine na Fejsu", odgovor je- to je Mišin kvart. A ima još jedna stvar koju sigurno niste znali- održano je nekoliko partyja Dnevne doze. Ljudi su se upoznali, zabavili uz živu glazbu, igrali lutriju,...a Mišo ponovno planira nešto takvo. Možda će upravo njegov bend "Na potezu" zabavljati prisutne. Inače, Mišo piše, pjeva i svira gitaru u bendu. Bubnjar i basist su iz Omiša, probe su im tamo...

Odvjetnik pjevač

- Kod nas postoji mentalni sklop da ne možeš radit više stvari istovremeno. Recimo, kad ljudi shvate da je netko likar i da piva, to im je super, ali ako je netko odvjetnik i piva, e to već ne može. Kako on može pivat i slagat papire, šta on misli meni davat savjete, mora se odlučit - ili bit odvjetnik ili pivat. Ljudi ne idu za tim da to šta ja radim puno stvari može biti samo plus. Velika većina ljudi teško može shvatit da voliš puno toga i radiš puno toga. Potrebna je vrhunska organizacija, ali do sada mi je sve funkcioniralo. Zna se kad su rasprave, kad je rad sa strankama...- podijelio je s nama Živaljić. 

A gdje se sve čita Dnevna doza?

- Di god su naši ljudi otišli. Kad sam jedan ili dva puta pitao odakle su, kad su počeli pisat, doslovno ih ima od Čilea do Kine. Di god naši ljudi rade, tamo se čita Dnevna doza. Najveći kompliment mi je bio kad mi je čovik napisa- 'da nema tebe ja bi završio na psihijatriji' ili 'sa tobom mi počne dan'. To su lipe stvari. Jedan stariji Splićanin mi je napisa- 'bio je barba Ljubo, barba Smoje i sad si ti'. Reka sam mu 'ovo mi je čisto neugodno čitat, ali fala vam na pozitivi'. Lipo je osjetit pozitivne komentare. - kaže nam sugovornik. 

- Malo me uzdrmalo kad mi je Facebook ukinuo stranicu. Toliko truda uložiš u nešto i onda ti to ukinu, a iz suludih razloga. Stranica je sve, samo ne politička. Ja od stranice imam samo satisfakciju da su se ljudi nasmijali. Recimo napišem BROJTRO, to je ono što koristimo svaki dan i stvarno tako zvuči. I kad napišeš, svi se smiju zato šta i je tako. - kazuje nam dalje.

Zanimalo nas je i jel' bilo slučajeva da se ljudi prepoznaju na slici, pa se ljute, traže da ih se makne... 

- Bilo je prije slučajeva, no sada su se sveli na minimun. Trudim se da nitko sebe ne identificira. Bilo je i zlonamjernog slanja slika.  Recimo netko pošalje sliku, ja objavim, a onda on tagira onoga tko je na slici i naruga mu se. Takve situacije koje bi mogle bit sporne spriječim u samom začetku.- pojašnjava nam.

Piše poeziju i roman

Gdje uopće nalazi inspiraciju?

- Dosta ti je prošetat po gradu, napravit đir po Rivi. Inspiracija živi u Dalmaciji!

Za sebe Živaljić kaže da je "čovik koji toliko voli Dalmaciju". Upravo iz te njegove ljubavi su nastale stranice Dnevna doza  i Split na Fejsu. No, ovaj 40 i nešto godišnjak, rođen i odrastao u Splitu (s pogledom na staro Hajdukovo) ima još planova za budućnost. Jesmo li spomenuli da piše poeziju i roman (opće ljudske tematike)?! Nije sebi zadao nikakve rokove tako da ne znamo kada će ugledati svjetlo dana, no dok se to ne dogodi, i dalje možemo uživati u onome što svakodnevno objavljuje...

 


hr Sat Jan 21 2017 16:47:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0187fd2af47f0e0f8b4576/80

Jaguarom iz Svete Nedelje na kraljevsko vjenčanje

Nakon kraljevskog vjenčanja koje je pratilo cijeli svijet, mnogima je za oko zapeo oldtimer u kojem je Harry svoju novopečenu suprugu odvezao na proslavu. Radi se o električnom Jaguaru E-Type Zero, u čijoj je izradi sudjelovao i naš Mate Rimac.

Radi se o električnoj verziji automobila koji je originalno proizveden 1968. godine, a slavni Enzo Ferrari ga je svojevremeno proglasio "najljepšim automobilom ikad napravljenim".

Za prebacivanje ovog ljepotana na električni pogon zaslužna je upravo hrvatska tvrtka Rimac Automobili.

Mike Goodboon, globalni direktor za odnose s javnošću za specijalne projekte u Jaguar Land Roveru, otkrio je da je u Rimac u suradnji s Jaguarom zaslužan za razvoj pogona, pri čemu nije narušen klasični model automobila.

U Rimcu su originalni motor sa šest cilindara zamijenili baterijom koja je približno jednakih dimenzija i težine. Tako preuređen auto je 46 kilograma lakši od originala te može ubrzati od nule do sto kilometara na sat za samo pet i pol sekundi.

S jednim punjenjem litij-ionska baterija može prijeći oko 270 kilometara, a kad se isprazni, potrebno joj je od šest do sedam sati za punjenje. Elektromotor je ugrađen iza baterije, na mjesto gdje se u E-Typeu standardno nalazila mjenjačka kutija. Bitno je napomenuti da ova preinaka nije nepovratna i da se klasični motor može ponovo ugraditi.

Karoserija nije mijenjana, ali je moderniziran interijer. Kontrolna ploča je izrađena od ugljikovih vlakana, ugrađeni su novi digitalni instrumenti, ekran osjetljiv na dodir i LED svjetla.

Iz Jaguara kažu da bi automobil u proizvodnju trebao ući 2020. godine, a prema pisanju Daily Maila, cijena mu je 350 tisuća funti, odnosno oko tri milijuna kuna, piše index.hr.




hr Sun May 20 2018 16:37:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b01564a2af47f5d0d8b45d2/80

Jesti ili ne jesti? Što učiniti kada vam muha dođe na hranu?

Ostavili ste ćevape nakratko ga ostavili na stolu. Kad ste se vratili na jednom je bila muha. Horor! I što sad? Je li u redu ipak pojesti taj ćevap ili ne?

Kada muha sleti, počne ispitivati novi teren u potrazi za hranom. Ako procijeni da je vrijedno obroka, ona pljune na površinu, objašnjavaju stručnjaci.

Muhe nemaju zube, pa luče enzime iz usta da bi omekšale hranu, koju onda mogu lakše usisati i progutati. Ovaj proces počinje nekoliko sekundi nakon što je sletjela. Muha također može isprazniti izmet dok istražuje novu površinu, piše tonic.vice.com, prenosi 100 posto.

Što će prenijeti na našu hranu ovisi o tome gdje je bila prije nego je sletjela kod nas. Znanstvenici su pronašli 200 patogena kod odraslih primjeraka muhe zunzare.

Najgori mogući scenarij je ako muha sadrži štetne bakterije i ako su one imale vremena da se razviju u našoj hrani. Primjerice, ako je prije bila u kontejneru sa smećem, a onda provela nekoliko minuta na našoj porciji hrane.

U takvim slučajevima možete oboljeti od salmonele ili zaraziti se bakterijom E. coli, kaže dr. William Kern sa Sveučilišta u Kaliforniji.

U zemljama bez urednih kanalizacijskih ili vodovodnih sustava, muhe mogu sadržavati patogene iz ljudskog izmeta i prenositi i smrtonosne bolesti, kao što su kolera, kampilobakterioza ili dizenterija.

No, mi se svakodnevno susrećemo s brojnim mikrobima i otporni smo na njih tako da veće opasnosti nema.
hr Sun May 20 2018 13:05:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0133032af47f5d0d8b45a7/80

Splitska Carmen svojim snažnim glasom osvaja internacionalne pozornice

Irena Parlov, operna je pjevačica koja svojim glasom i stasom osvaja svjetsku opernu scenu

Svi istinski zaljubljenici u kazališnu umjetnost sigurno su pogledali jednu od najpopularnijih i najizvođenijh opera diljem svijeta, a radi se o operi Georgea Bizeta “Carmen”. U ovoj priči operna pjevačica Irena Parlov naša je Carmen koja je ujedno i njena zaštitna uloga. Rođena Sarajka, dolazi iz glazbene obitelji, a majka joj je profesorica pjevanja.

Nastupala je širom Europe, a trenutno je gostujuća solistica ljubljanske opere i baleta već četiri godine. Iako je dijete Splita i s ponosom predstavlja svoj grad, Irena kaže da se najmanje zna za nju baš u njenom gradu. Kako bi to popravili, odlučili smo popričati sa splitskom Carmen koja nam je otkrila kako je to nastupati na pozornicama širom svijeta, što misli o opernoj sceni u Hrvatskoj i koji su joj planovi u budućnosti...

Operna ste pjevačica i nastupate diljem svijeta, a u Splitu (Hrvatskoj) se najmanje zna za Vas...Kako se osjećate zbog toga? Jeste li iznenađeni ili razočarani?

- Ne razmišljam previše o tome, no činjenica je da se općenito jako malo piše o mladim umjetnicima koji osvajaju internacionalne pozornice i o njima šira javnost jako malo zna. Ja sam dijete Splita i normalno da mi ponekad bude jako čudno da nitko tko piše o kulturi grada Splita, nema pojma da postoje osobe vrijedne pisanja jer nižu lijepe i zapažene uloge i predstavljaju Split gdje god da idu. Ja sam se evo nedavno vratila iz Francuske, Španjolske...gdje sam imala velike uspjehe popraćene izvrsnim kritikama i nitko u Splitu o tome ništa ne zna.

Kakvo je vaše mišljenje o opernoj sceni u Hrvatskoj? Imaju li operni pjevači dobar angažman i jesu li cijenjeni unutar “kulturnih krugova”?

- Pa ne mogu reći da nam je lako. Dobrih produkcija ima i postoje ljudi koji se nastoje boriti za kvalitetu i najviši umjetnički dojam, a ne samo za svoju osobnu korist. No ruku na srce, malo ih je i samim time ni meni ni mojim kolegama nije lako, posebno kad ste slobodni umjetnik. No oni koji su dobri, prepoznati su i itekako cijenjeni od struke bez obzira što ih u Hrvatsku malo ili nikako ne zovu.

Irena kaže da je operni svijet van Hrvatske pun sjajnih izvođača, velikih produkcija i onoga što je najbitnije, temeljitog i upornog rada na sebi. Upravo se vratila iz Španjolske gdje je gostovala kao Carmen, a za to ulogu bila je izabrana između više od 100 kandidatkinja! U Sloveniji nastupa za SNG Ljubljana i Maribor gdje tumači uloge poput Carmen, Suzuki, Azucene...

Kako vježbate i kako uspjevate očuvati glas? Ne izgledate kao “tipična” operna pjevačica...

- Da, prilično sam fit. To je genetika. No volim vježbati, pa tako održavam svoje tijelo u formi, a to pomaže i glasu. Nastojim govoriti u dobroj poziciji. Pijem puno vode. Izbjegavam alkohol i zadimljene prostorije no ne pretjerujem. Treba i živjeti. Upjevavam se gotovo svaki dan no odvojim i neki period za potpuni odmor glasnica. 

Za operu u Hrvatskoj kaže da se ne cijeni dovoljno, ali ima jedan broj znalaca koji ih redovito prate.

U pauzama od posla, Irena voli putovati i upoznavati svijet oko sebe.

- Putovanja hrane moju dušu i nezaobilazan su dio mog života. No i moj posao je takav pa to nije teško. Jako sam društvena osoba, volim ljude i uživam u dobroj hrani, šali i druženju pa lako nalazim nove prijatelje.

No najljepše joj je kad dođe u svoj Split, osjetiti šušur splitskih ulica i popiti kavu u omiljenim joj kafićima, a najdraže joj je sjesti sama i uživati.

- Na kavi često volim biti sama. Putovanja su me tome naučila. Kavica u omiljenim mi splitskim kafićima ili restoranima kao što su DeBelly, Fro, Olive tree, Galerija Food bar u kojima nerijetko učim i svoje uloge nezaobilazan je dio moga dana, pa me tako s notama i slušalicama u ušima često možete sresti u gradu.

Velika je zaljubljenica u modu koja je za nju igra, a to prepoznaju i strani portali pa je ponekad kontaktiraju za intervju i pokoju fotografiju u nekoj zanimljivoj odjevnoj kombinaciji.

Koje su vam želje i snovi? Nastupati i biti priznata u Hrvatskoj ili i dalje biti dio svjetske operne scene i na tome nastaviti raditi...

- Naravno da želiš biti priznat u svojoj državi, no ja i dalje volim izazove, gostovanja i putovanja. Tako da se veselim tome kako se lijepo razvija moja internacionalna karijera. Što se Hrvatske tiče, s mnogim hrvatskim dirigentima sam surađivala ili još uvijek surađujem, poput velikog Lorisa Voltolinija. Često pjevam u osječkom HNK, gdje smo nedavno imali jako uspješnu i ovacijama ispraćenu premijeru Trubadura, gdje sam već drugi put pjevala jako zahtjevnu ulogu Azucene. Prvi put sam debitirala prije godinu dana u toj ulozi u Mariboru pod ravnanjem Voltolinija kojem sam iznimno zahvalna i jako sretna da mogu raditi s njim.

Za druge hrvatske pozornice će sigurno doći vrijeme pa tako opet i za onu splitsku…



hr Sun May 20 2018 10:37:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b012f772af47f870d8b4597/80

Treba se osvježiti i informirati: Sladoled i novina za dobar početak dana

Svatko od nas ima svoj nedjeljni ritual, a čini se da Ivica voli započeti dan sa Slobodnom u jednoj, a sladoledom u drugoj ruci...
Već dugo nismo obišli našeg susjeda Ivicu. Nedjeljno jutro pravi je trenutak da to učinimo.

"Dobro jutro Ivica. Šta se radi?"

"Evo ovako je najbolje započeti jutro- sladoled i Slobodna", kaže Ivica.

"A ima li šta pametna u njoj?"

"Da ti pravo kažem, ništa", odgovara on.

"Pa zašto je onda čitaš?", zanimalo nas.

"Radi mrtvih", kazao je Ivica.
hr Sun May 20 2018 10:20:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .