Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e785cc429111c87a58b4568/80
Foto: Facebook

Makarun šalji dalje: Splitski restoran uveo besplatne obroke građanima!

Po danu će isporučiti do 150 obroka, a ekipa je spremna za čak njih 2500. Vlasnik se nada se će cijela akcija izdržati dvadesetak dana.
U moru teških vijesti s kojima se ovih dana susrećemo, evo i jedne plemenite!

Splitski restoran Makarun od danas uvodi besplatno dijelenje hrane. Naime, iz restorana će dostavljati besplatne obroke potrebitim građanima, javlja Slobodna Dalmacija.

Kako bi se prilikom dostave izbjeglo potencijalno širenje zaraze, dostava će biti organizirana prema najvišim sigurnosnim i higijenskim standardima te usklađena s mjerama propisanim od Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.
- Sve nas je ova situacija zatekla, a ja sam se danima mislio šta napravit, kako se uključit i kako pomoć, rekao je Jurica Farac, vlasnik "Makaruna" Slobodnoj Dalmaciji.

S obzirom na trenutačnu situaciju, ugostiteljski objekti su u velikim gubitcima pa se tako brojni zaposlenici susreću s otkazom. Farac na ovo ne gleda kao na samoreklamu jer mu to svakako nije u interesu.

Svi njegovi djelatnici dobro su organizirani u ovim trenutcima te ih je ukupno 12.
- Napravili smo krizni sastanak i svi su pristali, odma, i baš sam ponosan na njih, izjavio je.

Trenutno ne razmišlja o tome da smanji plaće svom osoblju. Dokle god bude u mogućnosti, radnicima će osigurati jednake uvjete rada kao i do sada.
- Konobari će dostavljat hranu pri čemu napominjem kako smo sve podredili njihovoj sigurnosti, bit će odvojeni od kuhinje, a nabavili smo i dovoljan broj maski, jednokratnih rukavica te dezinfekcijskih sredstava, kazao je Farac Slobodnoj.

Iz restorana su napravili i web stranicu putem koje će se vršiti narudžbe. Također, akciji su dodijelili i štosno ime "Makarun šalji dalje" koja zapravo znači poziv drugim ugostiteljima da se priključe.

Po danu će isporučiti do 150 obroka, a ekipa je spremna za čak njih 2500. Nada se će cijela akcija izdržati dvadesetak dana.
- Uspješni smo, imamo zalihe robe i ovo je najmanje što smo mogli napravit. Znate, ne bi moga podnit da su meni frižideri puni, a da su okolo ljudi gladni, rekao je.

Sve je ovo dovelo do pitanja kako će uistinu prepoznati da se radi o potrebitoj osobi.
To prepuštam na savjest svakom čoviku. Mi smo na "koronu" odgovorili onako kako najbolje znamo, a cilj nam je olakšati život Splićanima koji su nemoćni u ovim teškim i odgovornim vremenima, posebice samcima koji nemaju nikog svog, komentirao je.

Svi potrebiti građani su dobrodošli da naruče obrok, ali prednost svakako imaju osobe starije od 65 godina. 
Na meniju se može birati između dva jela, "makaruna sa šugom od mesa" i "vegetarijanskih makaruna sa šalšom od poma." Sve narudžbe će se zaprimati preko web stranice, i to od ponedjeljka do petka do 11 sati.

Ukoliko dođe do nekakvog kvara stranice, građani se mogu javiti na e-mail adresu 
narudzbe@makarun.com.

Kada naručujete, svakako upišite slijedeće podatke: 
naziv jela, ime i prezime, adresu, broj telefona i godine.
- Također, zamolio bi građane da nam jave ako znaju da je neko od njihovih susjeda u potrebi, a isto mogu učinit i oni koji su trenutačno daleko od Splita, a ovde imaju stare roditelje, rekao je Farac.

hr Mon Mar 23 2020 07:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

DOBRE VIJESTI U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa

Na Odjelu infektologije je hospitalizirano trinaest pacijenata dok je kod jedanaest pacijenata potvrđen COVID-19.
Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije obavijestio je da danas nema novooboljelih od koronavirusa.

Na Odjelu infektologije je hospitalizirano trinaest  pacijenata dok je kod jedanaest pacijenata potvrđen COVID-19. Nitko od pacijenata nije na respiratoru. Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 464 osobe od kojih je 120 bilo u kontaktu s oboljelima.

U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja navedenih mjera.

Preko Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, zaštitna oprema se kontinuirano doprema iz robnih rezervi i raspoređuje unutar ustanova zdravstvenog sustava Šibensko-kninske županije.

I dalje apeliraju na stanovništvo da poštuju sve mjere i preporuke struke i da izlaze vani samo ako je izlazak neophodan jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje epidemije.
hr Mon Mar 30 2020 11:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81c05529111c05b78b4606/80

BORBA S KORONAVIRUSOM Procesija 'Za Križen' na Hvaru ipak će se održati, ali bez ljudi?

Procesije kreću u 22 sata na Veliki četvrtak iz šest župnih crkava - Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske.
Pet stoljeća tradicije ove godine će imati nešto drugačiju verziju. Tradicionalna procesija 'Za križen' na otoku Hvaru, po svemu sudeći, održat će se i ove godine.

- Iako se razmišljalo da procesiju 'Za križen' odgodimo za rujan vjerojatnija je opcija da se procesija i ove godine održi na Veliki četvrtak. Jasno je da ona neće biti masovna, ali vjerojatno je kako će u njoj sudjelovati tek križonoša i pomoćnici križonoše, kazao nam je don Stanko Jerčić, župnik u Jelsi.

Slično je bilo u ratnim okolnostima 1943. godine, a godinu kasnije procesija se uopće nije održala.

- Moramo štiti sebe i druge. Stvari se mogu promijeniti, 10-tak dana je još do procesije, ali realno je to da sve svedemo na minimum i ljude pozovemo da sa svojih prozora i balkona prate procesiju, dodao je don Stanko.

Podsjetimo, procesije kreću u 22 sata na Veliki četvrtak iz šest župnih crkava - JelsePitveVrisnikaSvirčaVrbanja i Vrboske. Pred jutro na Veliki petak vraćaju se natrag. Svi sudionici procesije istovremeno hodaju u smjeru kazaljke na satu, a cijelo vrijeme procesije križevi se nikada ne sretnu.

Procesija 'Za Križen' jedan je od 13 fenomena hrvatske kulturne baštine koji se od 2009. godine nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta.
hr Mon Mar 30 2020 11:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

KORONAVIRUS U BANOVINI Pozitivna voditeljica Odsjeka za kulturu i izvidnik komunale?

Poruke Nacionalnog stožera gradonačelnik je uputio i svojim kolegama. Držanje razmaka, redovito pranje ruku i korištenje zaštitne opreme kako bi se spriječilo i daljnje širenje koronavirusa u Banovini.
Županijski stožer jutros je objavio kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji na koronavirus pozitivno još 10 nalaza od jučer pa se brojka oboljelih popela na ukupno na 81 osobu.

Koronavirus ušao je debelo u zdravstveni sustav, a zaraza se pojavila i u Banovini. Sve zaposlenike gradonačelnik Andro Krstulović-Opara obavijestio je o novostima u dopisu.

- Dvoje naših kolega nakon blagih simptoma bolesti za vikendu su testirani te im je nalaz na COVID-19 pozitivan. Dužan sam Vas o tome obavijestiti. Naše kolege su dobro. Čuo sam se s njima, a epidemiološki je poduzeto sve što se u ovakvim situacijama treba poduzeti. Moguće je da će neke od nas kontaktirati epidemiološka služba, napisao je Opara.

Poruke Nacionalnog stožera gradonačelnik je uputio i svojim kolegama. Držanje razmaka, redovito pranje ruku i korištenje zaštitne opreme kako bi se spriječilo i daljnje širenje koronavirusa u Banovini. 

Gradska uprava funkcionira bez zastoja bez obzira na trenutnu situaciju i zato vam svima hvala. Naš je posao bitan za funkcioniranje našeg Grada te je potrebno da svakodnevno odrađujemo svoje zadaće i da budemo dostupni građanima i službama, dodao je gradonačelnik.

Neslužbeno, od dobro pouzdanog izvora saznali smo kako se radi o voditeljici Odsjeka za kulturu i jednom izvidniku u komunalnom sektoru Grada. 

hr Mon Mar 30 2020 11:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1430b729111c83568b45bf/80

Splitska peškarija od sutra dostavlja svježu ribu građanima, cijene su jeftinije nego inače!

Putem telefonske linije Splićani će moći naručiti svježu ribu.

I splitska peškarija je pronašla način kako da svojim građanima omogući frišku ribu na stolu! 

Naime, na svojoj su Facebook stranici "Splitska peškarija" obavijestili pratitelje kako će moći putem telefonske linije naručiti svježu ribu.

- Koća Levante je na moru i radi, vraća se u kraj večeras te će riba bit dostupna sutra ujutro. Također Vas obavještavamo da je posada broda i peškadura, organizirala dostavu za područje Grada Splita i otvorila telefonsku liniju na koju se već sada možete javiti i kaparat ribu koja će Vam biti dostavljena sutra-utorak 31.03-do 14 sati. Broj za narudžbe je 097/660-2457, napisali su.

Cijene ribe su jeftinije za 30% nego inače, a simbolična dostava iznosi 10 kuna. 

hr Mon Mar 30 2020 10:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .