Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a29a539b9e03ed81f8b4577/80
Foto: Pixabay

Ispovijest majke: 'Što ne pomaže roditeljima nakon gubitka djeteta'

Želja ove majke je educirati ljude kako nije primjereno tješiti roditelje nakon gubitka djeteta

Našoj redakciji se obratila majka koja je nakon 32 dana od rođenja, izgubila svoga sina. Ustupila nam je svoj osvrt koji je objavljen na stranici Poslije, a mi ga prenosimo u cijelosti:

"Dragi svi!

Nakon gubitka djeteta roditelji se jako trude biti pristojni prema okolini koja ih „tješi“ na razne načine. Taj napor  dodatno  opterećuje i iscrpljuje.  Dovodi čak do situacija gdje roditelji brinu i pružaju utjehu okolini koja, bez uvrede bakama, djedama, tetkama, stričevima, susjedima, nema nikakva prava dovoditi u takvu situaciju one čija je bol ipak nemjerljiva.

Zato:

Ne, nije utješno reći roditeljima koji su izgubili dijete kako su mladi i mogu imati još djece, posebno oni koji ih površno poznaju, ili komentirati kako bi ih najviše razveselilo novo dijete (kao da govore  o novom automobilu). Naravno da je svako dijete nova radost za obitelj, ali ono ima svoje mjesto u roditeljskom srcu i ne može zamijeniti bratovo ili sestrino. Hoćete li reći udovici ili udovcu: “Dat će Bog još muževa? Žena?“ Sinu, kćeri koji je izgubio majku, oca “bit će još roditelja“?!

Nebitno jesu li ga izgubili u trudnoći, neposredno nakon poroda ili je dijete doživjelo neku dob, govoriti da krenu dalje, da život ne staje, uvreda je koja zadire u svaku bolnu poru srca nastalu tim gubitkom makar je jasno da njihov život nije stao, dišu, ustaju iz kreveta, rade naviknuto od prije, ali više nijedna radnja nema isti smisao ili smisao uopće. Oni stoje na mjestu i osjećaju kao da se sve oko njih odvija brže nego što mogu ionako nezainteresirano promotriti.  

Ljutnju i razočarenje jer svijet nije stao barem na jedan dan zbog patnje njihovog djeteta,  malenog srca koje više ne kuca, prerano sklopljenih očiju, samo pojačavate očekujući od njih da pređu preko vaših riječi gdje smrt njihovog djeteta uspoređujete s bakom koja je u prošlom stoljeću od desetero djece izgubila petero. Kako to može biti utješno? Vjerojatno ih užasava pomisao na tu jadnu ženu koja je to proživjela pet puta, a okolina njenu djecu nije doživljavala kao osobe već broj djece kojeg je izgubila.

Ne budi nadu saznanje kako  mnogo roditelja živi bez svoje djece iza kojih je ostala ogromna količina ljubavi koja se nema kome darovati, pokazati. Sva nježnost namijenjena tom malenom čovjeku postaje  teret koji grebe iznutra sa svakim novim korakom koji naprave. Da, malenom čovjeku jer je on/ona osoba sa svojim sposobnostima, osjećajima, sklonostima koje nije imao priliku razviti, svojim osmijehom koji nije mogao pokazati, svojim „ja“ koje se nije moglo izjasniti.

Gledaju djecu oko sebe na ulici, u dućanima, ista dječja kolica koja su uzeli svome djetetu, a stoje neraspakirana pokraj sastavljenog i pripremljenog krevetića kojeg nisu  spremni maknuti iz svoje spavaće sobe. Slušaju žalopojke roditelja djece koja veselo skakuću okolo ili ih plačljivo povlače za rukav, o umoru, kućanskim poslovima, i to baš oni koji bi mijenjali svijet za samo jedan dodir svog sina, kćeri. Ne boli ih razgovor s drugim roditeljima, nabrojana neoprana odjeća, boli ih vrijeme koje ti roditelji nezahvalno trate svojem djetetu žaleći se na nešto sasvim uobičajeno, uskraćuju ga za trenutke igre, nježnosti i lijepih riječi, jer i ono čuje sve.

„Što je bilo, bilo je. Morate se pomiriti s gubitkom. Njemu je sada lijepo tamo gdje je.“  Koliko god bila nepokolebljiva vjera u vječni život i djetetovu sreću u nebeskom prostranstvu, budi sumnju u sebe samoga; zar mu s nama ne bi bilo lijepo? Osjećaj krivnje, iako nerealan, analizira sjećanja svega proživljenog. „Ne vraćaj se unatrag, nema smisla, sad je gotovo“,  kao tupi udarac u prsa zbog kojeg roditelj ostaje bez daha. „Možda smo što krivo napravili? Možda su liječnici gdje pogriješili?“, pitaju se.

„Ne razbijaj glavu time, nećeš ništa promijeniti.“ Zar stvarno?! Odgovor ga neće vratiti, ali možda će im pomoći razumjeti. Jer ne razumiju. Kako razumjeti totalno neprirodan događaj, da roditelj nadživi dijete? Sve pripreme za neprocjenjivo maleno stvorenje o kojem brinu i prije nego su ga vidjeli, radost i strah iščekivanja, utkana ljubav, sva podnesena žrtva, zar ostaje uzaludna?

„On je sada anđeo koji vas gleda s neba.“ Ne. On nije anđeo, on je njihovo dijete, čovjek, ima svoje ime, i da, gleda s neba, ali oni bi ga htjeli pored sebe. Nedostaje im svaki dan, svaki trenutak. S njim u srcu i mislima legnu i s njim se bude, s njim pokušavaju obavljati dnevne obaveze, slušati okolinu koja pokušava sve vratiti na staro kao da se ništa nije dogodilo. Pozivaju ih na ista mjesta, o istim temama pričaju, strahuju od odgovora na pitanje „kako ste“, zaobilaze spominjanje djeteta jer razmišljaju da možda roditelji ne žele pričati o njemu/njoj. Ne spomenuti ga, omalovažava sve ono što su prošli i što prolaze. Reći će vam ako ne žele pričati o svom djetetu. Ne olakšava raditi što i prije jer da je njihovo dijete tu, a je, u srcu, u svakoj stanici njihova tijela, ništa ne bi bilo kao prije, i nije.

Najviše pogađa ne odnositi se prema roditeljima koji su pokopali svoje dijete kao onima koji su i dalje mama i tata, koji imaju sina ili kćer ili oboje, ali nisu s njima.  Tretirati majku kao da nije ni rodila, zaboraviti da je njezino tijelo iscrpljeno od trudnoće, poroda, komplikacija, razara  razumijevanja koja su joj potrebnija od druženja s prijateljicama, povratka sportu koji je trenirala, hobiju koji je nekada voljela.

Pritisak na očeve da moraju biti oslonac i pažljivi prema svojoj supruzi su realna očekivanja, ali istodobno ne bi trebali zaboraviti činjenicu da i njima treba isto to. U ovom stanju oni su jedno drugome najveća utjeha ukoliko je njihov odnos i prije bio odnos ljubavi i poštovanja. Situaciju otežava njihovo međusobno nerazumijevanje kojeg će na trenutke biti i kod najuspješnijih parova stoga im nemojte pogoršavati savjetima ili druženjima koja će dodatno poremetiti njihovu komunikaciju, suživot. Majka i otac doživljavaju gubitak na različite načine, ali su jedno drugome najpotrebniji.

Ništa što vi kažete ili učinite neće izbrisati bol, ogromnu prazninu s kojom će se nositi ostatak života. Ono što možete je ne govoriti nepromišljeno, ne očekivati od njih da sve bude kao nekada, da su istih interesa i iste one osobe koje ste poznavali, jer nisu, nikad više. Oni su izgubili nekog važnijeg od vas, najvažniju osobu, prvu osobu koju su voljeli od početka kao nikog do tada ni nakon toga jer je ta mala osoba neponovljiva. Druga djeca koju imaju ili će možda imati ne zamjenjuju onu koju su izgubili. Čovjek nije zamjenjiva stvar. I da, žele misliti ili pričati o svom djetetu. Pitaju se što bi volio, kako bi izgledao, o svim mjestima koja su mu htjeli pokazati, trudnički dnevnik sa slikama ultrazvuka kojeg bi mu jednom poklonili, o dječjoj odjeći u izlogu koju bi mu kupili, svemu što bi ga naučili,…

Teško je. I njima i vama. Bol se ne da željom izbrisati. Možemo samo imati razumijevanja za roditeljsku bol ako smo i sami doživjeli gubitak djeteta. Ostali, iskrenu radost što grle svoju djecu i poštovanje prema onima koji to ne mogu. Treba im vremena, plakanja u svom domu kojem se njihovo dijete nije vratilo,  ne da prebole jer ne mogu koliko god to htjeli, već da nauče živjeti bez malenog čovjeka koji im znači sve, da ljubav, dobrotu i nježnost namijenjenu njemu/njoj koriste kao pokretač za gledanje sutrašnjeg dana, novih trenutaka oštećene radosti koja klonulo lice razvlači u skoro pa stari osmijeh. Možda će zvučati pesimistično, ali osmijeh koji bi imali gledajući svog sina, kćer, ostaje nepokazan i čeka dan ponovnog susreta sa svojim/om malenim/om uz pitanja: „Hoće li me prepoznati? Kako će izgledati?“ Umjesto devet mjeseci iščekivanja, život postaje tiho iščekivanje.

Imajte na umu da svatko sa svojim bolima prolazi pored vas. Spoznaja toga dovoljna je da postanemo obzirniji jedni prema drugima.  Hvala svima na ljubavi, dobrim željama, strpljenju i razumijevanju svega onog što ne vide, ne čuju, ne dožive."

Andrijina mama

Antonija Lončar Jelavić-Šako

hr Fri Jun 07 2019 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d091a5f29111c4cd58b4583/80
Foto: Pixabay

Objavljen program ovogodišnjih “Imotskih sila”

Pučko otvoreno učilište Imotski objavilo je program ovogodišnjih, 43. “Imotskih sila”, koja počinju 5. srpnja 2019. godine u 21 sat, predstavom Hasanaginica, na tvrđavi Topana.
Ovogodišnja sila traje do 8. kolovoza, a svih 10 programa za publiku je besplatno. U slučaju vremenskih neprilika, svi programi predviđeni na otvorenom, održat će se u kino dvorani. Kompletan program nalazi se na priloženom plakatu, javlja Radio Imotski


hr Tue Jun 18 2019 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d090c9629111c49d58b4575/80
Foto: PIXABAY

Ovo je pet namirnica koje ljeti trebate uvrstiti u jelovnik

Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica koje će nas zasititi.

Nakon kišnog svibnja konačno je stiglo pravo ljeto pa je vrijeme da uživamo u njemu i u pogledu hrane. Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica, koje će nas zasititi, a od kojih nećemo brojati kile viška.

1. Borovnice

Na tržnicama, a i u centrima plave se bobice koje mnogi vole. Spadaju u kategoriju superhrane jer su pune antioksidansa i stoga pomažu u borbi s upalama. Ako ih ne volite same, ubacite ih u kolač, tvrdi punkufer.hr

2. Rajčice

Još jedna superhrana u kojoj uživamo svakog ljeta, od cherry rajčica koje idealno odgovaraju kao mali zalogaj uz svaki obrok, preko slasnog volovskog srca, do šljivara koji najbolje paše za domaći paradajz sos. Bogate su antioksidansima, a čuvaju zdravlje kože i kose.

3. Tikvice

Možemo ih pripremiti na bezbroj načina, od pohanih, preko popečaka od tikvice do punjenih tikvica zapečenih u rolu. Nemaju mnogo kalorija, a pune su vitamina C.

4. Krastavci

Idealna namirnica za ljetno osvježenje, a nama najviše odgovara uz vrhnje i kopar. Sadrži silicij, kalij, magnezij, vitamin C, zahvaljujući čemu je dobar za kožu, a posebno se preporučuje osobama s visokim krvnim tlakom.

5. Mladi grah

Sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Odličan je izvor bjelančevina, folne kiseline, vitamina B6, K, B2 i B3. Ako vam se ne jede varivo, iskoristite ga za gravče na tavče, sa svježim domaćim rajčicama, paprikom i mrkvom.

hr Tue Jun 18 2019 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d08ff5429111c5cd58b456e/80

Međunarodni dječji festival u Šibeniku: Splitski tenor Garić oduševio publiku, a večeras 'nastupa' Frizeraj

Početak je u 22.30 sati

Nakon višegodišnje pauze, na scenu Međunarodnog dječjeg festivala vratio se  Noćni program i već u startu oduševio nešto starije posjetitelje Šibenika. U 59. izdanju MDF-a Noćni program svoje je mjesto našao na novoj sceni, na Trgu Ivana Gorana Kovačića, a nakon dva odlična koncerta, Paule i Đele ml Jusića te sinoć Vladimira Garića može se reći – povratak je uspješan!

Sinoć je na novoj sceni koncert održao poznati splitski tenor, Vladimir Garić. Član klape Cambi, skupine Četiri tenora i solist Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, početkom ove godine, nastupio je i u Broadwayju, u New Yorku gdje je oduševio publiku, a ništa drugačije nije bilo ni sinoć pod zvijezdama u Šibeniku.

I baš kao u New Yorku, Galić je sinoć pred domaćom publikom nastupio uz klavirsku pratnju pijanista Darka Aljinovića File. Poznati splitski tenor ponedjeljak navečer 'začinio' je talijanskim i španjolskim notama te uobičajenim dalmatinskim zvucima na oduševljenje publike koja svoje mjesto na novoj sceni neće propustiti zauzeti ni večeras.

Večeras na novoj sceni nastupa umjetnička organizacija CANTA, a izvest će glazbenu komediju 'Frizeraj'.

Frizer Renato nakon godina uspjeha i glamura u svom poslu, doživljava teške dane. Posla je sve manje. Otpušta djelatnicu. Bivšoj ženi je dužan i ona mu "vadi mast". Dužan je banci. Iznenada u salon ulazi njegova djevojka iz mladosti. Budi se stara ljubav, ali ona nije slobodna. Sadržaj ove komedije prati deset originalno pisanih songova. Izvođači glume, sviraju, pjevaju, a ulaz je – besplatan! 

hr Tue Jun 18 2019 17:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c56f0af0e4938bc9a8b4581/80

Evo koju ljetnu obuću treba izbjegavati!

Neadekvatna obuća dugoročno vodi do deformacija koštano-mišićnih struktura stopala
Loš odabir obuće može izravno dovesti do bolova u stopalima ili drugih zdravstvenih problema ako ih ne štitimo. Ljudi preko ljeta često nose ravne sandale i japanke koje nemaju gotovo nikakvu potporu i oslonac, što na kraju dana prouzročuje veliku bol u stopalima. Koliko god su potpuno ravne cipele štetne, isto toliko su štetne i one s previsokom petom. Što je viša peta, to se više iskrivljuje cijeli kostur koji prouzročuje da se vaša koljena i bokovi pomiču prema naprijed, a leđa unatrag.  

– Preko ljeta preporučuje se lakša, kožna obuća, ali svakako ona udobna. Potrebno je izbjegavati svaku obuću koja je neanatomska. Prije svega kod žena obuća s previsokim petama kao i uskim prednjim dijelom, narušava pravilne anatomske odnose stopala. Neadekvatna obuća dugoročno vodi do deformacija koštano-mišićnih struktura stopala, od kojih je najpoznatija i najvidljivija – čukalj ili hallux valgus – kazali su iz Poliklinike Ribnjak za Vecernji.

Vruće i znojne noge tijekom ljetnih mjeseci mogu se pretvoriti u ozbiljan problem za vaša stopala jer mogu nastati infekcije. Međutim, postoje jednostavne strategije za borbu protiv ljetnog znojenja, a sve kreće od higijene i odabira čarapa. 

– Znojenje nogu preko ljeta uobičajena je pojava, no pretjerano znojenje zahtijeva prije svega redovite higijenske mjere. Ako navedeno nema učinka, može se razmotriti aplikacija botoksa, što blokira aktivnost žlijezda znojnica, kao odlično rješenje na razdoblje od nekoliko mjeseci – dodali su.  

Balerinke su jedan od omiljenih odabira obuće brojnih žena, no one mogu nanijeti više štete nego li najviše štikle. Noga na kraju dana bude previše opterećena te nastaju bolovi u zglobovima i petama. Također može doći i do čvorića i žuljeva na stopalima. Balerinke nemaju apsolutno nikakav oslonac, a žene mahom trče u njima kao da je riječ o najboljoj sportskoj tenisici. Tu dolazi do iskrivljenja stopala te tada nastaju pravi problemi. Potrebno je nositi laganu i anatomsku obuću koja će našim stopalima pružiti oslonac, piše vecernji.hr 
hr Tue Jun 18 2019 14:32:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .