Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d14b5a729111c86e08b463f/80

Pod vodstvom četiri žene: U Sinju ovog vikenda kreće drugo izdanje Kamičak Etno festivala

Vikend pred nama donosi nam drugo izdanje Kamičak Etno festivala, a line-up festivala miriše na odličnu zabavu i kvalitetnu svirku

Prva večer prepuštena je u potpunosti internacionalnim izvođačima pa će nas tako u sinjsku glazbenu idilu uvesti očaravajući zvuci latinoameričke folklorne glazbe u izvedbi Turica Doncel dua, da bi potom pozornicu prepustili ''curama nomatkinjama'', makedonskim Perijama, koje u Sinj dolaze poslije velike turneje u Francuskoj. Perije glazbeni izričaj baziraju na autentičnoj interpretaciji tradicionalnih ritmova Balkana – od turskog do bugarskog i makedonskog folklora. Za sjajan završetak prve večeri zaduženi su beogradski Naked čije majstorsko prepletanje etno tradicije s elementima funka i jazza nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Majstori dobrog zvuka u Sinj stižu nakon odrađene turneje po Južnoj Koreji i obećaju vrhunsku zabavu!


Druga festivalska večer (subota), rezervirana je za domaće snage – Kazan, Ogenj i hrvatsko-irski sastav, Patrick Walker Trio. Veseli Kazanovci u Sinju će predstaviti svoj debitantski album ''Ružo'' na kojem su objedinjene stare hrvatske pjesme te zaboravljene priče o ljubavi, smrti i rakiji, interpretirane na suvremen, kazanovski način. Patrick Walker Trio zaduženi su za dašak irske tradicionalne glazbe i sjajnu zabavu, a energični i žestoki Ogenjovci ''iz tamburice će iščupati dušu'' i kako kažu, natjerati publiku da na sav glas pjevaju stihove koje ne razumiju. Kombinacija folka, punka i rocka na izvornom podravsko-međimurskom dijalektu, oduševit će i one najzahtjevnije.

Kamičak Etno Festival održava se na nedavno obnovljenoj tvrđavi Kamičak u samom srcu viteškog grada Sinja, a festival je iniciran u okviru velikog europskog projekta ''Sinj u sridu''. Festivalska priča utoliko je zanimljivija jer iza kulisa stoje četiri žene – Dragana Modrić, Anđela Galić, Ana Žanko i Jelena Pavlinušić – i to četiri povjesničarke umjetnosti, koje su u različitim razdobljima radile ili stažirale u Kulturno umjetničkom središtu Sinj koje je nositelj cijelog događaja.

 

- Sinj je grad koji u određenom smislu živi od tradicije, Alke i Velike Gospe, i ljudi iznimno vole i poštuju tradiciju svog kraja. Upravo iz tog razloga inicirale smo festival u okviru kojeg izvođači iz svih dijelova Hrvatske i svijeta dolaze i interpretiraju vrijednu glazbenu baštinu na suvremen način. Smatramo da je to jedini mogući način, približiti našu materijalnu i nematerijalnu baštinu mladima, djeci, pa i turistima, na jedan suvremen i ljudima zanimljiv način, jer forma bez sadržaja nikakav je zalog za budućnost. Tvrđava Kamičak vrijedna je kulturna i povijesna baština našeg grada, registrirana kao kulturno dobro pri Ministarstvu kulture, ali ne možemo očekivati da će samo ta činjenica privući ljude. Kamičak je prekrasan i ima svoju priču, ali to je prostor koji mora živjeti. Naravno, na način koji se neće kositi s njegovim kulturnim i povijesnim statusom – složne su organizatorice.


hr Wed Aug 21 2019 08:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f3846cb47398542c8b4679/80
Foto: Pixabay

Žuti, ljubičasti i srebrni: Koji luk je najbolji za koje jelo?

Delikatna ljutika najbolje se snalazi u namazima i paštetama, a ljubičasti fino nadopunjuje okus ribljih jela...

Odabirom luka utječemo i na okus jela, ovisno o tome želimo li da bude više ili manje pikantno, da ima slatku notu ili hrskavi element. Koliko je vrsta luka, toliko je i varijacija pripreme jela, a vrsni kuhari točno znaju kada koristiti žuti luk, a kada srebrenac, ljutiku ili pak mladi luk.

Žuti luk ima intenzivan okus dok je sirov, ali tijekom kuhanja daje slatku i kremastu notu jelu. Dobro podnosi dugo kuhanje pa je najbolji izbor za juhe i variva te krepke umake. Dobar je izbor za karameliziranje, kao i u svakom receptu koji ne traži specifičnu vrstu luka.

Ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Odličan je za sendviče pune okusa, ali i u kombinaciji s ribom ili morskim plodovima. Zahvaljujući lijepoj boji koristi se sirov za dekoraciju, primjerice u salatama s vrhnjem ili jogurtom. U internacionalnim kuhinjama koristi se za blagu, pomalo ljepljivu marmeladu koja se kombinira s paštetama ili mesom.

Mladi luk ima blagi okus. Bijeli dio se može koristiti za gotova jela, ali i kratko kuhanje ili prženje (stir fry), a ukusan je i sirov. Zeleni dio lijep je ukras salatama i juhama.

Ljutika (luk kozjak) ima delikatan okus i dobar je izbor za sofisticirana jela u kojima ne želite postići blagu aromu luka. Možete je koristiti u namazima i paštetama, najbolje sitno sjeckanu. Odlična je i marinirana u vinskom octu sa začinima.

Srebrenac ne može dugo stajati pa mu je sezona vrlo kratka. Najnježniji je među "rođacima" i najbolji odabir za sirova jela poput sendviča, wrapova i salata. - piše Punkufer.hr

hr Thu Sep 19 2019 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Što možete jesti umjesto ugljikohidrata kako biste izgubili kilograme?

Želite smršavjeti i razmišljali ste kako želite smanjiti unos ugljikohidrata?

 Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata ne samo da će vam pomoći da smršavite, već će vam i omogućiti da budete puni energije. No, ako niste sigurni koje namirnice vam mogu pomoći da se osjećate bolje, pročitajte popis tih namirnica:

1. Svježe povrće za gubitak kilograma

Povrće bi trebalo biti osnova za gubitak kilograma i niskokalorične prehrane. Povrće puno vlakana izuzetno je lako probavljivo, a jako utječe na šećer u krvi i naziva se neto ugljikohidrati. Na primjer, dvije šalice svježeg špinata ima manje od grama neto ugljikohidrata, a šalica šampinjona ima otprilike 1,5 grama neto ugljikohidrata, oboje imaju manje od 20 kalorija po obroku. Važno je konzumirati "dugu od povrća" - svaki dan odaberite povrće puno vlakana zelene, crvene, narančaste, žute, ljubičaste/plave i bijele boje. Na taj način sigurno ćete pojesti nekoliko porcija povrća i unijeti niz hranjivih sastojaka.

Iako je većina povrća odlična za mršavljenje i niskokaloričnu prehranu, određene vrste treba jesti u manjim količinama ili ga potpuno izbjegavati. Kod povrća punog škroba poput krumpira, batata graha, kukurza i graška treba paziti na količinu. Na primjer, mrkva sadrži značajan broj ugljikohidrata, oko 8 grama po šalici.

Meso i riba

Meso i riba također trebaju biti redoviti na vašem stolu. Meso bez dodatnih konzervansa gotovo je bez ugljikohidrata, a osigurat će vašem organizmu bjelančevine. Na primjer, 90 grama purećih prsa sa žara ima oko 30 grama proteina, a losos iste veličine oko 20 grama proteina. Dok krta govedina sadrži oko 26 grama proteina.

Suprotno uvriježenom mišljenju, zbog gubitka kilograma ne trebate izbjegavati crveno meso. Masniji dijelovi svinjetine i govedina su kaloričniji. Zbog toga odaberite dijelove koji su manje masni kako biste držali kalorije pod kontrolom.

Nezaslađeni mliječni proizvodi s manje masnoća

Razmislite o mliječnim proizvodima bez dodanog šećera, poput grčkog jogurta, koji ima samo 6 grama neto ugljikohidrata po obroku. Možete i konzumirati sireve: cheddar sir ima samo 1 gram neto ugljikohidrata. Mozzarela i parmezan također su odlični u prehrani s malo ugljikohidrata. Mlijeko ima više ugljikohidrata, oko 12 grama po šalici.

'Hrana koja nas tješi'

Većina namirnica poput tjestenine, riže, sladoleda i krumpira nije dopuštena u mnogim dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata, ali to ne znači da ne možete jesti dobru hranu. Umjesto špageta upotrijebite spiralno izrezane tikvice, dodajte žlicu pesta i piletinu s žara kako biste dobili puni obrok. Rižu zamijenite cvjetačom i slično. - piše RTL

hr Thu Sep 19 2019 18:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5a137dcb557ab0488b4569/80
Foto: Stockfood

Zdravi začini: Zašto su kurkuma i crni papar moćan spoj?

Istraživanja podržavaju upotrebu kurkume i pokazuju da ona može biti korisna za vaše zdravlje

Kurkuma je poznata kao zlatni začin, biljka koja raste u Aziji i Srednjoj Americi. Daje curryju žutu boju i koristi se u tradicionalnoj indijskoj medicini tisućama godina za liječenje različitih zdravstvenih stanja.

Istraživanja podržavaju njezinu upotrebu i pokazuju da ona može biti korisna za vaše zdravlje.

Ljudi su koristili kurkumu za liječenje rana i posjekotina, problema s kožom, bolesti jetre, respiratornih problema i problema sa želucem, kao i probavnih problema, infekcija i upala. Njezin aktivni sastojak, kurkumin, ima snažna protuupalna i antioksidacijska svojstva. No, spajanje kurkume s crnim paprom može pojačati njezine učinke.

Kurkuma i crni papar

Crni papar i kurkuma imaju ključne aktivne sastojke koji doprinose njihovim protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima. Piperin koji se nalazi u crnom paprom povećava apsorpciju kurkumina i njegovu učinkovitost u tijelu. Ovaj sastojak je i aktivna komponentna koja je je također i dio kajenskog papra i čilija.

Kada se kombiniraju, kurkumin i piperin imaju veći učinak na upalne procese, probavu i smanjuju bol, piše RTL.hr.

hr Thu Sep 19 2019 17:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d832f4b29111c7a898b457c/80

Triljska povijest dvije tisuće godine poslije: Budite dio manifestacije Pons Tiluri

Manifestacija će se održati u petak, 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja

Muzej triljskog kraja u suradnji sa Sportskom udrugom Gaz, a uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Grada Trilja, po prvi put organizira manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima.

Cilj manifestacije je na zabavan i poučan način posjetiteljima predočiti tri važna događaja iz antičke povijesti koja su prethodila razvoju naselja Pons Tiluri – današnjeg Trilja. Storytelling metoda stručnih obilazaka muzeja i lokaliteta i ‘oživljena povijest’ postaju sve popularnije u svijetu interpretacije kulturne baštine, a počivaju na načelu autentičnih uprizorenja povijesnih razdoblja i događaja.

Manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima čine tri čina tj. uprizorenja povijesnih događaja na trima različitim lokacijama:
1. lokacija – dvorište Muzeja triljskog kraja – uprizorenje Velikog panonsko-dalmatinskog ustanka, poznatog i po nazivu Batonov ustanak koji se odvio između 6. i 9. godine, a doveo je do konačnog sloma otpora u Iliriku i administrativne podjele na provincije Panoniju i Dalmaciju.
2. lokacija – rimski legijski logor Tilurij (centurija – sonda A) u selu Gardun – uprizorenje predvečerja rimskih vojnika (lat. corpora curae) koje je bilo vrijeme za pripremu hrane, igre, higijenu, njegu tijela i slično – smjena straže
3. lokacija – ‘Viseći’ most u Trilju – uprizorenje posvete rimskog mosta vrhovnom bogu Jupiteru i božanstvu rijeke Cetine (ant. Hypuss). Drveni most je vjerojatno bio izgrađen početkom 3. st., a nalazio se između suvremenog cestovnog i ‘Visećeg’ mosta u Trilju.

Manifestacija će se održati u petak, 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja, Don Ante Bućana 3, Trilj.

Iz Muzeja triljskog kraja mole posjetitelje da dođu s vlastitim automobilima, jer nažalost nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do lokaliteta Tilurij (3 km udaljenosti od Muzeja triljskog kraja). Prvi čin uprizorenja će se odvijati u dvorištu Muzeja te će broj parkirnih mjesta biti ograničen, stoga mole posjetitelje da automobile parkiraju na obližnjim parkiralištima.

hr Thu Sep 19 2019 09:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .