Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1cec0f29111c26638b4580/80

Šef krim policije o trostrukom ubojstvu: 'Policija ne može biti u svakom trenutku u svakom domu'

Gerovac kaže da ga je, prema onome što je do sada utvrđeno, bilo nemoguće prevenirati
Nekoliko akcija u kojima su zaplijenjene velike količine droge ili su razbijene skupine što su nesmetano djelovale godinama pokazuju da je borba protiv organiziranog kriminala prioritet Ravnateljstva policije, poručio je šef kriminalističke policije Antonio Gerovac, ističući da samo mukotrpan rad daje rezultate.

- Riječ je o iznimno zahtjevnim kriminalističkim istraživanjima koja podrazumijevaju kvalitetnu pripremu, a potom i dugotrajan rad pa se rezultati često ne vide odmah, već nakon godinu ili dvije mukotrpnog rada. To ne ide preko noći. Ali ipak, rezultati su tu, kazao je Gerovac, odbacujući u razgovoru za Hinu javno izrečene kritike da je policija podbacila u razbijanju kriminalnih skupina, posebno narkodilera.

- Svaka kritika, pogotovo ako je ne samo dobronamjerna već i konstruktivna, više je nego dobrodošla i svakome pomaže da preispita svoj rad, uvidi gdje griješi i pronađe prostor za napredak. I medijska kritika je uvijek dobrodošla, ali da bi postigla svoj cilj, mora biti utemeljena na stvarnim činjenicama, a ne paušalnim ocjenama, ustvrdio je Gerovac koji je iz PNUSKOK-a na čelo hrvatske kriminalističke policije došao prije gotovo dvije godine.

Zadnje dvije godine najmanje ubojstava otkada se vodi evidencija

A upravo je u to vrijeme, prema službenim statistikama, zabilježen najmanji broj kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti u 20-godišnjem razdoblju.

Primjerice, od 2000. do 2016. prosječno se godišnje događalo 60-ak ubojstava, a u posljednje dvije godine zabilježeno ih je najmanje otkad se vode statistike - 22 u 2018. i 30 u 2019.

Od toga ih je više od 50 posto bilo među "bliskim osobama", a ni jedno tzv. mafijaško ubojstvo, dok je jedno s elementima organiziranosti tijekom 2019. uspješno razriješeno, piše HRT.

- Bez ozbiljne znanstvene multidisciplinarne analize teško je reći što je točan razlog smanjenom broju ubojstava, ali neupitno je da je manje obračuna kriminalnih skupina. Bilo bi neozbiljno sve pripisivati policijskim uspjesima, ali činjenica jest da su brojne policijske aktivnosti na to zasigurno imale utjecaja, ocijenio je Gerovac.

O ubojstvu u Splitu

Za posljednji splitski slučaj trostrukog ubojstva, iako još nije u službenim statistikama, Gerovac kaže da ga je, prema onome što je do sada utvrđeno, bilo nemoguće prevenirati s obzirom na to da "policija nije imala nikakva pa čak ni posredna saznanja što se događalo između osoba uključenih u taj događaj".

- Zaključke o okolnostima koje su prethodile događaju ne treba donositi unaprijed i nagađati, već treba prepustiti da se one utvrde tijekom kaznenog postupka. Općenito govoreći, afektivna stanja počinitelja ili pak situacijske delikte je u pravilu nemoguće predvidjeti, a samim time ni spriječiti. Policija ne može biti u svakom trenutku u svakom domu ili u javnom prostoru kako bi spriječila takav tip tragičnih posljedica, smatra Gerovac.
hr Sun Feb 02 2020 12:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0f6f24daf72df8368b4596/80

ADIO, LEGENDO U 93. godini preminuo je jedan od pionira psihijatrije u Hrvata, Borben Uglešić

Dobio je nagradu grada Splita za životno djelo za 2019. godinu.

U svom domu u Splitu, u krugu obitelji, u 93. godini preminuo je profesor emeritus Borben Uglešić, javlja Radio Dalmacija.

Ugledni splitski liječnik i jedan od pionira hrvatske psihijatrije, Borben Uglešić bio je i dugogodišnji šef Psihijatrije splitskog KBC-a.

Autor je brojnih znanstvenih radova i dugogodišnji sudski vještak.

Dobio je nagradu grada Splita za životno djelo za 2019. godinu.

hr Fri Sep 25 2020 23:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea431f229111c8a038b459f/80

Umirovljenik u Splitu drugi put pozitivan na koronavirus

Alemka Markotić upozorava da bi kombinacija gripe i koronavirusa mogla biti fatalna

Umirovljenik u Splitu drugi je put pozitivan na korona virus. U samo pet mjeseci prošao je put od negativnog testa do ponovnog oboljenja, ali ovaj put bez težih simptoma. Splitski umirovljenik dva je puta obolio od koronavirusa. Korisnik doma za starije u Vukovarskoj ulici u travnju je bio pozitivan, a onda virus i prebolio.

400 000 ljudi u doticaju s virusom

Ovih je dana ponovno dobio simptome i nalaz je pozitivan. To je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, a da bi se otkrilo zašto se to dogodilo morat će proći nekoliko temeljitih pretraga, javlja RTL.

- Mi smo stavili da onaj tko ima dokaz o tome da je prebolio i da je testiran na COVID, ako u iduća tri mjeseca dođe u kontakt s oboljelom osobom neće morati u samoizolaciju jer imamo dokaze da u ta tri mjeseca neće aktivirati bolest“, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

hr Fri Sep 25 2020 19:52:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2993eddaf72de2528b45f8/80
Foto: Pixabay

Nevrijeme u Hrvatskoj: Obilna kiša, pijavica, gužve...

Obilno nevrijeme zahvatilo je dijelove Hrvatske, a to je samo uvod u veliku promjenu te drastičan pad temperature.
Obilna kiša pala je i u Šibeniku, a u dijelovima Dalmacije tek se očekuju velike nepogode.Upozorenje DHMZ-a

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje za Istru, Kvarner i Dalmaciju pa se građane poziva na oprez.

Meteoalarm je najavio da se u većem dijelu zemlje očekuju olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima. Na području Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika moguće su i bujične poplave uslijed prekomjerne količine padalina. Zbog nagle promjene vremena DHMZ je izdao i posebno priopćenje.

- Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar.
hr Fri Sep 25 2020 18:53:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6e14a6daf72d21a68b464f/80

SPLIT ZA DORIS Dođite na Marjanska vrata i budite snaga koju Doris treba u životnoj borbi

Sav novac prikupljen od startnina - donacija na utrci “Split za Doris” ide u svrhe liječenja.
Doris Matošić vodi životnu borbu s opakom bolesti, a njezini prijatelji pozivaju sve sugrađane da se 26. rujna u 9:00 sati okupe na Marjanskim vratima i daju joj podršku i snagu da se nastavi boriti i vjerovati.

Okupljanje podrške pokrenuli su njezini prijatelji, a sav novac od startnina, odnosno donacija na utrci ide za liječenje. Na trčanje, šetanje ili bicikliranje pozivaju sve zainteresirane građane, sportske klubove, udruge,...

Njezini prijatelji za nju imaju samo riječi hvale - predivna, dobra, pametna, vrijedna i skromna cura. Doris se dugi niz godina bavila sportom, a nekadašnja plivačica danas je doktorica znanosti iz područja psihologije sporta i sportski psiholog u Splitu.

Trenutno je zaposlena kao sportski psiholog u Akademiji HNK Hajduk “Luka Kaliterna“, te kao vanjski suradnik istraživač na EU Erasmus + projektu Kineziološkog fakulteta u Splitu na temu Sportom protiv nasilja i socijalne isključenosti. 

Ali od svih ovih diploma i priznanja, najveća njena diploma je veliko, ogromno, najveće toplo SRCE, skromnost, samozatajnost, njezina dobrota. Ono sto joj sad najviše treba je beskonačna ljubav i potpora svih nas, jer je ona ovom svijetu dosad već dala zaista mnogo. Sad je na nama red da njoj pomognemo u trenutku kad joj naša pomoć zaista jako treba.“, složni su prijatelji.

Doris, želimo vidjeti tvoj osmijeh, želimo da nam opet zaplivaš prsno puna force i dispeta (makar i samo na Šore), želimo da se opet prošetaš našim lipim Marjanom sa svojom familijom, svojim Marinom i psićem Mišom.“

Ukoliko ste zainteresirani za ovu akciju priključite se na linku. (Nakon ulaza na sljedeću stranicu, s desne strane idite na “priključi se ovom timu“, a kod tima je: 70487976)
hr Fri Sep 25 2020 18:03:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .