Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c4f9edaf72d7f338b456b/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: 'Očekujemo pad novozaraženih kroz tjedan dana'

Na pitanje kako ocjenuje rad lokalnih stožera kaže da su neki radili više, neki manje.

Gost večerašnjeg Dnevnika N1 je ministar zdravstva Vili Beroš.

O mogućim novim mjerama Beroš kaže da su i ranije najavljivali da će mjere biti selektivne i regionalne i usmjerene prema žarištima koji se javljaju.

Zato su, ističe, i organizirali sastanak s lokalnim stožerima danas jer Nacionalni može dati okvir, a najbolje je da lokalni stožeri definiraju problematiku.

"Mjere su ranije bile općenite i usmjerene na teritorij cijele države, ali smo već najavljivali da će mjere biti regionalne i usmjerene ka žarištima. Zato smo danas na sastanku naglasili ulogu lokalnih i županijskih stožera, jer najbolje znaju situaciju na svojim područjima. Nacionalni stožer može davati okvir, ali najbolje je da probleme lokalno detektiraju oni i nama naglase te problematike koje će se uklapati u mjere", rekao je Vili Beroš.

Na pitanje je li tako trebalo biti i do sada odgovara da je u prvom dijelu bitke bilo nepoznanica, a sada su nam elementi poznatiji nego ranije i zato idu s ovim selektivnim mjerama jer bi novo zatvaranje.

"U prvom je dijelu bitke bilo mnogo nepoznanica, ali sada nam je poznata klinička slika, niz je elemenata poznatiji je nego što je to bilo ranije. Onakvo zatvaranje nije niti moguće, gospodarstvo to ne bi podnijelo. Selektivnim mjerama i nalaženjem načina za suživot u drugom ćemo se dijelu borbe naučiti živjeti s tim virusom", kazao je Beroš.

Na pitanje kako ocjenjuje rad lokalnih stožera kaže da su neki radili više, neki manje.

"Na današnjem smo sastanku naglasili ulogu županijskih stožera. I na Murteru, Braču, u Istri... inicijative su se donosile na prijedlog lokalnih stožera. Nikoga ne bih kritizirao, treba raditi na terenu i razgovarati sa svima. Komunikacija treba biti trajna, i informacije trebaju biti točne. Neki su stožeri bili aktivniji, neki manje, ali svima je zadatak sprječavanje širenja epidemije i zato smo danas to još jednom potkrijepili i da zajedno promišljamo mjere", kazao je ministar.

Oko čekanja 72 sata za testiranje u Zagrebu kaže da ga nitko iz zagrebačkog stožera nije izvijestio da se tolike gužve događaju i da su se na njegovu inicijativu danas sastali čelnici institucija i dogovorili se oko testiranja.

"Na moju inicijativu danas sam razgovarao s čelnicima institucija i istaknuo sam da ako je potrebno instalirati neke punktove za testiranje to možemo učiniti. Posljedica velikih gužvi je odlazak stranaca iz zemlje, nisu svi koji se testiraju ljudi kojima je propisano testiranje.
Jedan proizvođač najavio je testove koji će biti znatno jeftiniji nego što su ovi sada, a kada dođu mi ćemo se potruditi da ih nabavimo. Trajanje testa nije presudno, njegova je točnost najvažnija", naglasio je.

Tvrdnje Jelka Kacina da je Hrvatska opasnost za cijelu Europu smatra pretjeranim, jer Hrvatska kontrolira situaciju. Dodaje da mjere koje su uvedene prije sedam do deset dana tek trebaju pokazati svoje rezultate.

Na pitanje očekuje li pad broja novozaraženih kaže kako očekuje to kroz tjedan do dva, ako ne bude nekih novih epidemioloških žarišta jer žele dovesti situaciju pod kontrolu do jeseni.

"Mi u ovom trenu kontroliramo epidemiološku situaciju, naši epidemiolozi vjeruju da će mjere donesene prije 10 dana sada pokazati rezultat i sliku.

Još je moguća oscilacija broja zaraženih, ali bi taj broj trebao početi padati. Cilj nam je stabilizirati epidemiološku situacija prije početka školske godine", kazao je Vili Beroš.

hr Mon Aug 24 2020 18:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Kraj ljeta donosi i promjenu vremena: slijedi zahlađenje i kiša

Polako i sigurno završava razdoblje pretežno suhog i sunčanog vremena, ali još ne i razmjerno toplog.
Uz većinom oblačnije vrijeme od nedjeljnoga u ponedjeljak će povremene mjestimične kiše najprije biti na sjevernom Jadranu i u  gorju, poslijepodne i još ponegdje u južnim hrvatskim krajevima, a od utorka sasvim suho neće biti ni u sjevernijima, osim možda mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Pritom će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnijih pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima prouzročiti i južina - osobito na Jadranu umjereno i jako jugo, gdjekad vjerojatno i jače, a u kopnenom području i uglavnom malo slabiji jugozapadnjak. 

Od utorka na kopnu promjenjivije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, češće u gorju. Najmanje kiše past će u istočnim krajevima, gdje se ponegdje čak može zadržati i suho. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutra će biti toplija, a i dnevna će temperatura biti viša od uobičajene za doba godine.

Uz promjenljivu naoblaku kiša će na Jadranu biti razmjerno česta, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo bit će i dalje razmjerno toplo.", javlja HRT
hr Mon Sep 21 2020 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f68ee33daf72d3da38b4592/80

'I tebe se pita': Trogirani, izravno odlučite kako potrošiti 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Građani najbolje znaju što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Do sada smo realizirali 70 njihovih prijedloga i pozivamo ih da šalju nove, rekao je gradonačelnik

Od ponedjeljka, 21. rujna do nedjelje, 4. listopada, građanke i građani Trogira mogu predložiti male komunalne investicije koje žele da se uvrste u proračun za 2020. godinu. Radi se o projektu participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“, kroz koji građani imaju priliku izravno odlučivati o trošenju dijela novca iz proračuna. 

Projekt je Trogir pokrenuo prije tri godine kao prvi grad u Dalmaciji i samo jedan od nekoliko u Hrvatskoj. U prve dvije godine, građani su poslali gotovo 700 prijedloga, od čega ih je 70-ak izglasano na javnim tribinama, uvršteno u proračun i realizirano u idućoj proračunskoj godini.

Kroz ovaj projekt uređene su autobusne stanice, postavljene nadzorne kamere protiv ilegalnog odlaganja otpada u Žednom i kamera za kontrolu brzine u Planom, uređene su plaže na Drvenicima, igralište za pse na Solinama, opremljena i uređena igrališta za djecu...

Projekt „I tebe se pita!“ nama u gradskoj upravi jedan je od najdražih koje smo pokrenuli u zadnje tri godine. Tko će nego sami građani bolje odlučiti što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Sa zadovoljstvom najavljujem da idemo u treće izdanje projekta i pozivam sve Trogirke i Trogirane da se uključe kao i prošlih godina, pošalju svoje ideje  što treba napraviti i popraviti i tako učine grad ljepšim, a život kvalitetnijim. Vjerujem u sjajan odaziv kao i do sada - poručio je gradonačelnik Ante Bilić. 

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije, koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada – pod Gradska uprava – Upravni odjeli Obrasci, ispuniti ga i dokument poslati na mail [email protected], s predmetom maila „I tebe se pita”

Putem online obrasca na službenoj web stranici grada koji se može pronaći - OVDJE

Poštom – preuzeti isprintani obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga (ili na službenoj web stranici grada i isprintati ga), ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Nakon što se zaprime svi prijedlozi, djelatnici Gradske uprave će ih evaluirati i prezentirati građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje će svi prisutni na licu mjesta imati priliku glasati za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika. I ove godine budžet je 1.350.000 kuna. 


Po mjesnim odborima sredstva su podijeljena ovako: Travarica – 330.000 kn, Čiovo – 220.000 kn, Žedno/Mastrinka – 145.000 kn, Grad – 145.000, Plano – 135.000, Arbanija – 125.000, Drvenik Veliki – 125.000, Drvenik Mali – 125.000,00.


Tribine na kojima će građani imati priliku glasovati za projekte koje su prijavili ili one koje smatraju prioritetima održat će se u drugoj polovici listopada i početkom studenog, a bit će organizirane u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. 


- Želimo da građani aktivno sudjeluju u političkom životu grada i da sami odlučuju o raspodjeli gradskog novca. Mi ćemo, naravno, i dalje planirati i investirati u one veće kapitalne projekte, a o ovim manjim želimo čuti što građani misle i prepustiti njima odluku. Paralelno s tim mogu koristiti i aplikaciju Gradsko oko za manje popravke tako da uvodimo sve najbolje prakse da učinimo Trogir ljepšim i ugodnijim za život – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

hr Mon Sep 21 2020 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58086c201eea8f256b8b45f8/80
Foto: EFST

Hrvatske studente u ovoj godini očekuju predavanja pod posebnim mjerama

Nova akademska godina je pred vratima, a još svi fakulteti nisu iznijeli plan kako će se nastava održavati
Za neke studente akademska godina započinje već 28.rujna dok se neki još uvijek pripremaju za nešto kasniji početak.

Zbog cjelokupne situacije, brojne obrazovne institucije, muku su mučile s predavanjima online putem i održavanju nastave na fakultetima, a sada je jasno da se ni na fakultet neće ući bez maske. Tako će se mjeriti i temperatura na ulazu, nositi maske, a govori se da bi se usmeni ispiti mogli održavati vani.

Neki fakulteti kombinirat će nastavu online i uživo ovisno o koliko velikoj grupi se radi i kakvi su kapaciteti fakulteta. Neki od njih razmišljaju i o nastavi subotom.

Velika većina studenata voljela bi da se nastava što više održava uživo posebno onaj praktični dio, no spremni su se prilagoditi i na 'novo normalno' i na fakultetu., javljaju vijesti.hr
hr Mon Sep 21 2020 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e70780a29111cc7818b4571/80
Foto: Pixabay

Od ponoći skuplje gorivo: raste cijena za one koji voze automobile na plin

Spremnici goriva tako bi mogli poskupjeti od 2,5 do 7,5 kuna
Od ponoći bi gorivo moglo ponovno poskupjeti kako javlja specijalizirani portal cijenegoriva.info.

Tako bi spremnik benzina od 50 litara mogao biti skuplji za 4,5 kuna. Prosječni spremik dizela mogao bi poskupjeti za 2,5 kuna.

Najveću promijenu cijena mogli bi osjetiti oni koji voze na plin jer bi spremnik LPG plina mogao biti skuplji za 7,5 kuna! 


hr Mon Sep 21 2020 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .