Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce96d6c29111ca5a68b4569/80
Foto: Screenshot

Evo kako je Hod za život izgledao iz zraka

Organizatori pretpostavljaju kako je broj okupljenih čak peteroznamenkast
Iako točne brojke nisu poznate, izgleda da se u Splitu okupilo više ljudi no što je slučaj bio prošle godine. Jutros se za razliku od prošle godine, šetalo s Rive prema Zvončacu.

U Splitu je okupljene uveseljavao Petar Dragojević, a u Zagrebu Thompson. Dok Split nije zabilježio nikakve incidente, isto se ne može reći za glavni nam grad. Ondje su aktivistkinje prepriječile put povorci pa ih je policija privela. 

Na snimci iz zraka izgleda kako bi predviđanja organizatora o broju okupjenih mogla biti točna.

Da je sve prošlo bez ikakvog incidenta posvjedočili su i turisti koji su time lapse objavili na svom Facebook profilu, a i impresionirala ih je cijela povorka:

U Splitu se danas skupila ogromna skupina ljudi. Bili smo impresionirani volonterima koji su pratili paradu i skupljali smeće i uvjerili se da ništa za njima ne ostane. Uvjerite se sami, piše uz objavljeni video.


hr Sat May 25 2019 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d13791f29111c60e08b45de/80
Foto: 057info

Otok Pašman nema poštara: Stanovnicima računi kasne, stižu kamate i ovrhe

Otok Pašman nema više poštara koji bi otočanima raznosio poštu, pa oni moraju sami doći po svoje pošiljke

U mjestu Neviđana na otoku Pašmanu nastala je otvorena pobuna protiv načina na koji mještani dolaze do svoje pošte. Ili ne dolaze, a zbog čega plaćaju kamate, dobivaju opomene pred ovrhu ili  im nikada ne stigne službena pošiljka. - prenosi 057info

Naime, otok Pašman nema više poštara koji bi otočanima raznosio poštu, pa oni moraju sami doći po svoje pošiljke. 

Portal 057info piše kako im poštu sada s kašnjenjem donosi poštarica iz mjesta Kukuljice na Ugljanu jer sada tamo stiže pošta za otok Pašman. Mještani, koji su doznali da stiže pošta, stigli su do mjesta kombija i doslovce na zidiću razvrstavali pošiljke.  

Izgleda da se još ne zna kada bi otočani trebali dobiti novog poštara, a do tada će najvjerojatnije dobivati poštu na ovaj način - doći sami i "kopati" dok ne pronađu svoju pošiljku. 


hr Wed Jun 26 2019 15:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d02474b29111ccbcb8b456b/80
Foto: HRT

"Sa Suncem u lito": U subotu na Bačvicama besplatno obavite pregled madeža

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma

Javnozdravstvena akcija „Sa Suncem u lito!“ održat će se u subotu, 29. lipnja, od 09.00 do 11.00 sati na plaži Bačvice u organizaciji Županijske lige protiv raka. U sklopu akcije, građani će imati priliku besplatno pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja.

Inicijalni uvid u stanje kože vršit će dr.sc. Lina Mirić Kovačević, dr.med. Iva Bojčić, dr.med., sa Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split.

Što kažu brojke?

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma. Zloćudni tumori kože imaju najbržu rastuću incidenciju od svih tumora. O tome govori podatak da više od 22.000 Europljana umire od melanoma.

Prema podacima Registra za rak RH 2014. registrirano je 587 novooboljelih od melanoma te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ovaj iznimno biološki potentan tumor bilježi značajan porast u incidenciji u posljednjih 30 godina, čak 149 % za muškarce i 130 % za žene. Valja istaknuti i da je stopa smrtnosti porasla posljednjih 30 godina za 50 %.

Zahvaljujući javnozdravstvenim preventivnim akcijama, u više od 50 % oboljelih, dijagnosticira se lokaliziran melanom bez metastaza. Rana dijagnoza omogućava jednostavniji terapijski postupak uz odlične estetske i funkcionalne rezultate. Zapamtite, u početnim fazama bolesti moguće je izliječiti preko 95% oboljelih.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, iako se posljednjih godina bilježi porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da potječu od sunca ili umjetnih izvora UV zračenja, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma.

Možemo li spriječiti nastanak melanoma i ostalih kožnih karcinoma?

Višegodišnje djelovanje sunčevih zraka dovodi do kroničnih promjena na koži, s pojavom kožnog tumora kao najlošijeg ishoda.

Za izbjegavanje rizičnih faktora najbolja je prevencija:

izbjegavajte ljeti boravak na suncu između 10 i 16 sati koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, posebno djeca i osobe svjetlije puti ukoliko ste izloženi suncu koristite prikladnu odjeću i pokrivala za glavu, zaštitite oči učestali odlasci u solarije štetno djeluju na vašu kožu

Jednostavno, a spašava život! 

hr Wed Jun 26 2019 15:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a58d2c7b9e03ee3488b45b1/80
Foto: PIXABAY

Od Mandaline do rive, Banja i Martinske od srpnja ćete moći brodom i to šest puta dnevno za svega 10 kuna

Grad Šibenik od 8. srpnja uvodi brodsku liniju na relaciji Mandalina-Šibenik-Banj-Martinska-Banj-Šibenik-Mandalina.

Brod će voziti do kraja kolovoza, sve je dio pilot projekta kojeg provodi Grad, a prije par dana objavljen je poziv za dostavu ponuda. 

Grad je već definirao cijenu dnevne karte koja će iznositi 10 kuna, a minimalni kapacitet putnika na brodu je 12. Svi koji se planiraju javiti na javni poziv moraj imati na umu i da je minimalna dužina broda 12 metara, minimalna snaga motora 100kW, a prostor za smještaj putnika na brodu treba biti natkriven, piše Šibenik.in 

Prijevoz putnika izabrani brodar obavljat će šest puta dnevno. Prvi brod kreće u 9 sati iz Mandaline, potom staje na rivi kod topova odakle u 9,10 sati kreće put Banja. Od Banja prema Martinskoj potom kreće u 9,30 sati pa se u 9,40 vraća do Banja, u 9,50 kreće od rive kod topova i u 10 ponovno iz Mandaline. 

hr Wed Jun 26 2019 11:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d131d1329111c3ee18b457f/80
Foto: Pixabay

Sumnjivi građevinski poslovi: Na Braču se istražuje legalizacija nepostojećih objekata?

Istražitelji krim-policije PU splitsko-dalmatinske ostali su u čudu došavši u Milnu na Brač jer su, tražeći sumnjive legalizirane objekte, ustanovili da su oni zapravo fiktivni - ne postoje

Splitska krim-policija, kako doznajemo, već dva tjedna na Braču istražuje sumnjive građevinske poslove na tom otoku. Dobro upućeni izvor otkrio je za 24sata kako su u okolici Milne tehničari Službe organiziranoga kriminaliteta iz sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske obavili izvide na zemljištima na kojima su se navodno legalizirali - nepostojeći objekti!

Nova je to posebnost specifična za otok Brač, nakon što smo prošlih tjedan-dva izvještavali o pašnjacima i štalama koji preko noći postanu luksuzne vile, ali nikad nisu upisani u katastar.

Isti izvor otkriva nam kako je krim-policija zatim otišla u supetarsku ispostavu Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje te zaplijenila dokumentaciju vezanu uz navodne nepostojeće objekte. Prema informacijama kojima raspolažemo, zasad su posjetili općinu Milna, a navodno slijede i ostale općine. Upravni odjel iz kojeg su uzeli dokumentaciju odgovoran je za izdavanje građevinskih dozvola na cijelom otoku Braču. Ova istraga se, prema našim izvoru, zasad ne dotiče slučaja ministra Kuščevića i njegove kuće u Nerežišćima, piše 24sata.hr

Predmet istrage je, dakle, Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje u Supetru, koje izdaje građevinske i ostale dozvole za kompletan otok Brač. To je zapravo lokalna ispostava Ministarstva graditeljstva, na čijem je čelu svojedobno, od 22. siječnja 2016. do lipnja 2017., bio upravo Bračanin Lovro Kuščević, koji je danas ministar uprave i koji se našao na udaru javnosti jer je “zaboravio prijaviti u katastar vilu u Nerežišćima”.

Razlog iskrcavanja krim-policije na Brač zaista je nevjerojatan. Bili su doslovce u potrazi za objektima, a na kraju se ispostavilo kako oni uopće ne postoje, koliko god vam to blesavo zvučalo. Obrazac makinacija sa zemljištima bio je, prema našim spoznajama, sljedeći: Određeni ugledni poduzetnici kupili bi određeno negrađevinsko zemljište na otoku, preciznije na južnoj strani Brača.

Zatim bi pokrenuli postupak legalizacije nepostojeće zgrade na tom negrađevinskom zemljištu. A onda, kad bi dobili rješenje o legalizaciji, od supetarskog ureda za graditeljstvo prijavili uklanjanje te iste nepostojeće zgrade. Potom bi zatražili od istog ureda izdavanje građevinske dozvole za gradnju zamjenske zgrade obujma jednakog prethodno legaliziranoj nepostojećoj zgradi. I onda bi tako spremnu građevinsku dozvolu s mogućnošću građenja nove, ovaj put stvarne zgrade, prodali stranom investitoru.

hr Wed Jun 26 2019 09:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .