Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e00f10e29111c6b3d8b4570/80

Održana 29. sjednica Županijske skupštine: Evo što je odlučeno

Dana 23. prosinca 2019., pod predsjedanjem predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara održana je 29. sjednica Županijske skupštine.

Prihvaćeno je Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Splitsko-dalmatinske županije za 2018. te Odluka o izmjenama i dopunama Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2019. i projekcije za 2020. i 2021. 

Skupština je prihvatila odluke o izmjenama odluka o donošenju programa javnih potreba u predškolskom odgoju, osnovnom školstvu, u kulturi i tehničkoj kulturi, Programa javnih potreba očuvanja kulturne baštine - Ustanova u kulturi, sportu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, u protupožarnoj i civilnoj zaštiti, Programa ulaganja Upravnog odjela za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“ Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu. 

Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u srednjem školstvu, Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o donošenju Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, lovstva, projekata EU i ostalog gospodarskog razvitka Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa ulaganja Upravnog odjela za turizam i pomorstvo na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu

Skupština je prihvatila Zaključak o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog III. Izmjene i dopune Financijskog plana i Plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste Split na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu. 

Vijećnici su donijeli Odluku o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2019., Odluku o izmjenama i dopunama Plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u osnovnom i srednjem školstvu Splitsko-dalmatinke županije za 2019., Odluku o izmjeni Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja materijalnih i financijskih rashoda osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije u 2019., Odluku o izmjeni Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja materijalnih i financijskih rashoda srednjih škola i učeničkih domova Splitsko-dalmatinske županije u 2019. 

Prihvaćen je Program rada i Financijski plan Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije za 2020. te Godišnja analiza sustava civilne zaštite za 2019. i Godišnji Plan razvoja sustava civilne zaštite s financijskim učincima za razdoblje od 2020. do 2022. na području Splitsko-dalmatinske županije kao i Provedbeni plana unapređenja zaštite od požara i tehnoloških eksplozija Splitsko-dalmatinske županije za 2020. godinu. 

Doneseno je Rješenje o imenovanju ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“, Odluka o visini turističke pristojbe na području Splitsko-dalmatinske županije za 2021. godinu, Zaključak o davanju prethodne suglasnosti za raspolaganje imovinom Osnovnoj školi Vrgorac te Zaključak o davanju prethodne suglasnosti za raspolaganje imovinom Osnovnoj školi Josipa Jovića Aržano. 

Skupština je prihvatila zaključke o očitovanju na ponudu prava prvokupa kulturnog dobra. Prihvaćen je Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Ljekarne SDŽ koja se odnosi na kupnju zemljišta u Dugopolju te je doneseno Rješenje o imenovanju mrtvozornika za područje Općine Seget.

hr Mon Dec 23 2019 17:53:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2dae7bdaf72d78598b45ee/80

FOTOGALERIJA Tmurno nebo nad Sinjem s Trkališta u objektivu našeg reportera

Atmosferu s Trkališta pogledajte u fotogaleriji.
Tmurno nebo nad Sinjem pratilo je početak alkarskih svečanosti. Baru, 305. po redu, odnio je Ivo Zorica s ukupno 9 punata.

Atmosferu s Trkališta pogledajte u fotogaleriji.
hr Fri Aug 07 2020 21:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2da4b8daf72dde5a8b4578/80
Foto: DalmacijaNews

Ivo Zorica presretan nakon pobjede: 'Baru posvećujem svom preminulom stricu!'

Sreća ga je pomazila kada je Alen Poljak, u pripetavanju, pogodio 'u ništa'.
Ivo Zorica okitio se titulom pobjednika 305. Bare. Nakon pripetavanja imao je 9 punata. Ovaj 37-godišnji ekonomski tehničar u riznici je od ranije već imao tri Bare i tri Čoje. Ovo mu je četvrti trofej Bare.

Dolazi iz poznate obitelji Zorica, 2000. godine debitirao je u pratnji barjaka, a nakon dvije godine i kao alkar kopljanik.

- Nakon prošle i pretprošle godine, nakon dvije Čoje, treću godinu zaredom dobijam Baru. Normalno da je čast pobjeđivati. Lijepo je pobijediti na probama, kamoli na natjecanju. Ne može čovjek opisati ovaj ponos, ovo zadovoljstvo. Nedostaje još zlatna medalja, nedostaje Alka. Nadam se da će bit sreće da će Bog dat da bude sreće za Alku, ali ne želim umanjiti svoj uspjeh na Bari. Bilo je teško, bila je slaba vidljivost, dosta je puhalo, ali hvala Bogu sve je dobro završilo, kazao nam je Ivo Zorica. 

Sreća ga je pomazila kada je Alen Poljak, u pripetavanju, pogodio 'u ništa'. 

- Bio mi je dovoljan bilo koji pogodak u Alku, ali jednostavno je Bog dao tu sreću da pogodim u sredinu, dodao je Zorica. 

U obitelji Zorica u Hrvacama već se sprema fešta, a ovogodišnja Bara za njega je imala i posebnu vrijednost i posvetu.

- Posvećujem Baru pokojnom stricu koji je preminuo ove godine. On bi organizirao sve kući, večeru i domjenak, ali više ga nema s nama, zaključio je Zorica dok je primao čestitke svojih kolega alkara.
hr Fri Aug 07 2020 21:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2da05cdaf72d605a8b4588/80
Foto: HGSS

Osmi dan potrage na Biokovu za nestalim stranim državljaninom

Za nestalom osobom i danas traga 40 spašavatelja HGSS-a.

Na Biokovu već osmi dan traje potraga za nestalim stranim državljaninom kojemu se od 31.srpnja, kada je supruzi poslao fotografije, gubi svaki trag.

U proteklih osam dana na terenu je bilo angažirano preko 340 naših članova, a od sutra se ponovno očekuje dolazak spašavatelja iz cijele Hrvatske. Teren će se i dalje pretraživati bespilotnim letjelicama, helikopterom HRZ-a, potražnim timovi (psi) te timovima sa specijalističkim zadacima koji će pretraživati najnedostupnije predjele Biokova, litice i kuloare.

U potrazi cijelo vrijeme pomažu i planinari iz lokalnih društava.

Bitno je naglasiti kako se radi o izrazito surovom i vrlo strmom terenu, a sve dodatno otežavaju i vremenski uvjeti. Područje pretrage je jedno od najopasnijih dijelova Biokova. Spašavatelji od prvoga dana ulažu maksimalne napore kako bi pronašli nestalu osobu, izvijestili su iz HGSS-a.

hr Fri Aug 07 2020 20:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2d9ecedaf72d605a8b457f/80
Foto: DNEWS

Ivo Zorica nakon pripetavanja osvojio 305. Baru, skupio ukupno 9 punata

U pripetavanje je krenuo Alen Poljak i nije odnio alku. Ivo Zorica je pogotkom 'u sridu' postao pobjednik Bare.
Prva trka ovogodišnje Bare bila je za zaborav. Pogođeno je tek 20 punata, a Gradska glazba Sinj ostala je 'bez tonova'. Nitko od alkara nije pogodio u najmanji krug.

Tek je Mario Šušnjara nagovijestio bolju drugu trku. Pogodio je 'u sridu' i prvi puta zagrijao ruke publike. Bilo je to kratkog daha. Na ruku lošeg gađanja nije išla ni kiša koja je krenula krajem druge trke.

Krenula je i treća odlučujuća trka. U vodstvo je prešao Jure Domazet - Lošo s pet punata, niz je nastavio Tino Radanović sa 'sridom'.

Račune je poremetio Alen Poljak koji je 'sa sridom' i tri ranija punta došao do šest. Isto je uspio i Ivo Zorica što je značilo pripetavanje na 305. Bari.

U pripetavanje je krenuo Alen Poljak i nije odnio alku. Ivo Zorica je pogotkom 'u sridu' postao pobjednik Bare.

Ponosno, dostojanstveno i na čast pradjedova u Sinju su krenule trodnevne alkarske svečanosti. Iako je bila ispunjena tek četvrtina tribinama, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, uzbuđenja na Trkalištu nije nedostajalo. Pobjednik 305. Bare postao je Ivo Zorica koji je skupio ukupno 9 punata nakon pripetavanja. Pogodio je u svaki dio po jednom i 'u sridu' u pripetavanju. 

Pobjedniku Bare vojvoda Boško Ramljak na koplje je privezao dva metra zelenog sukna, u spomen na košenje livade 'alkarice' u Sinjskom polju. Ivi Zorici i njegovom alkarskom momku Miljenku Mariću pripala je i brončana plaketa Alke.

Svečanosti u Sinju se nastavljaju već sutra. Od 17:30 sati održat će se 305. Čoja. Najsvečaniji dan je u nedjelju, a 17 alkara kopljanika za slovodobitnika ovogodišnje Alke, pod pečatom COVID-19, borit će se od 16:30 sati.


hr Fri Aug 07 2020 19:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .