Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59315c68b9e03e92218b461f/80
Foto: D.N.

Kuščević: Energetskom obnovom KBC-a Split višemilijunske uštede

Nekoliko sljedećih mjeseci ministar Kuščević očekuje da se osim velikog gradilišta u KBC-u, Splitsko-dalmatinskoj županiji otvori još četrdesetak velikih radilišta Energetska obnova bolnice na Firulama smanjit će potrošnju energije za više od 50 posto, te emisiju ugljik dioksida

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević obišao je u petak splitski Klinički bolnički centar (KBC) Firule gdje se obavljaju radovi na energetskoj obnovi zgrade, istaknuvši da će biti dovršeni u lipnju te kako će ušteda električne energije biti šest milijuna kuna godišnje, a ušteda potrošnje vode 700 tisuća kuna.

 Vrijednost  investicije je 230 milijuna kuna od kojih se iz proračuna Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 61 milijun kuna. Ministar Kuščević je podsjetio kako se radovi obavljaju na sustavima grijanja i hlađenja, kotlovnici, na javnoj i rasvjeti unutar objekta, te da je riječ o vrlo kvalitetnom projektu koji će donijeti milijunske uštede na godišnjoj razini. 

"Mi očekujemo da će ušteda električne energije biti šest milijuna kuna godišnje, a ušteda potrošnje vode 700 tisuća kuna. Ugovor o radovima je sklopljen u ožujku 2016. godine. Očekivani završetak obnove je lipanj ove godine iako je bilo ugovoreno za rujan, što znači da smo tri mjeseca ranije završili radove", rekao je Kuščević. Podsjetio je da je Ministarstvo prije nekoliko dana zatvorilo poziv energetske obnove višestambenih zgrada i obrazovnih ustanova, te će se u okviru tog programa u idućih 18 mjeseci u Hrvatskoj investirati 1,7 milijardi kuna od kojih je 900 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

 "Sa zadovoljstvom mogu reći kako će se u Splitsko-dalmatinskoj županiji u okviru odgojno-obrazovnih ustanova obnoviti tri dječja vrtića, četiri osnovne škole i jedna srednja škola, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna od čega će Ministarstvo sufinancirati 7,6 milijuna kuna", kazao je Kuščević.
 

Najavio je da će se uz to, obnoviti i 34 višestambene zgrade ukupne vrijednosti 56 milijuna kuna, a Ministarstvo će sufinancirati sa 31 milijun kuna.  U nekoliko sljedećih mjeseci ministar Kuščević očekuje da se osim velikog gradilišta u KBC-u, Splitsko-dalmatinskoj županiji otvori još četrdesetak velikih radilišta
 Energetska obnova bolnice na Firulama smanjit će potrošnju energije za više od 50 posto, te emisiju ugljik dioksida. U prvoj fazi su izvedeni građevinski radovi nakon čega je uslijedila toplinska izolacija fasade i krovova, te zamjena prozora. Tijekom radova na 80 tisuća metara četvornih zgrade u planu je bila rekonstrukcija praonice rublja, sustava grijanja i hlađenja zbog čega su s vanjskog dijela zgrade bolnice uklonjene sve vanjske jedinice klima uređaja.

 Radovi su započeli u prosincu prošle godine, a obnova se vrši po Programu energetske obnove zgrada javnog sektora 2014.-2015., te se sufinancira iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 Pomoćnik direktora APN- a Damir Vuletić je novinarima rekao kako su na zgradi bolnice napravili kompletnu ovojnicu, novu fasadu i prozore, toplinsku hidroizolaciju krovova, zamjenu kotlova u kotlovnici, kompletne toplovodne trase, zamijenjena je rasvjeta i ugrađivane dizalice topline, sunčevi kolektori.

 "Odradili smo kompletnu i cjelovitu energetsku obnovu. Posebni uvjet pri energetskoj obnovi ove zgrade bilo je uklanjanje vanjskih jedinica s fasade zgrade što smo i napravili", kazao je Vuletić.


hr Fri Jun 02 2017 14:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/593e6175b9e03ef4298b45f0/80

Biranje novog državnog odvjetnika: oporba najavila da će prilikom glasovanja biti suzdržana

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je u četvrtak podržao da se Jelenić imenuje za novog glavnog državnog odvjetnika

Hrvatski sabor danas će raspravljati o prijedlogu Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) kojim se uvodi obvezno članstvo za poljoprivrednike koji dobivaju potpore, nakon čega slijedi glasovanje o dosad raspravljenim točkama, među kojima i o novom glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću.

Vlada je predložila Saboru da se za glavnog državnog odvjetnika imenuje Dražen Jelenić, zamjenik dosadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana kojem mandata istječe 24. travnja.

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je u četvrtak podržao da se Jelenić imenuje za novog glavnog državnog odvjetnika. Većina oporbenih zastupnika najavila je da će prilikom glasovanja biti suzdržana., pišu vijesti.hr

hr Fri Apr 20 2018 09:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad996ad2af47f25808b4804/80

Dan ruža i knjiga: "Sveti Jure štiti našu Ligu, u mirisu ruža i uz dobru knjigu“

Svake godine 23.travnja obilježava se dan Sv.Jure koji je zaštitnik onkologije. Akcija koja se zove „DAN RUŽA I KNJIGA“ održat će se na Rivi, u subotu 21.04.2018. od 10 do 14 sati

Zašto sv.Jure? 

Sv. Jure je utjelovljenje mučenika i viteza spasitelja, prikazan je kako zadaje smrtonosan udarac zmaju. Taj trenutak vrhunca borbe ostaje „zamrznut“ kao znak ustrajnosti i nepokolebljivosti. Zmaj simbolizira bolest sadašnjice – rak kojega mačem, držeći ga svi zajedno, možemo ubiti.

Na dan Sv. Jure, po starom običaju žene muškarcima poklanjaju knjige, a muškarci ženama ružu, stoga smo i mi našim sugrađanima pripremili knjige i ruže, uz edukativne materijale.

Tradicija davanja ruža potječe još iz Srednjeg vijeka kao Festival Ruža, koji se 1923. g. stapa s 'El dia del Libre' – Dan knjige kojim se obilježava smrt Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea – na dan 23. travnja 1616. godine. Na UNESCO-vu inicijativu španjolske vlade dan 23. travnja proglašen je Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Knjige i ruže se razmjenjuju danas u 28 zemalja svijeta (od Andore do Japana) – već 15 godina u Hrvatskoj.

Brojni nakladnici i cvijećari donirali su knjige i ruže za ovu našu akciju, a naglasak je na zdravom načinu života i preventivnim pregledima. Iskreno se nadamo da ćete se pridružiti našoj akciji.

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Svake godine, kod više od 12 milijuna ljudi dijagnosticira se rak, a 7,6 milijuna umire od ove bolesti.

U Hrvatskoj godišnje oboli oko 21.000 osoba, a umre oko 13.000 osoba. 

Svi mi mislimo: "Neće mene, to se događa nekom drugom"...ali sve do jednog dana. Zato pazite na prevenciju!

Primarna prevencija usmjerena je na zdrave osobe, podrazumijeva uklanjanje rizika/uzroka bolesti i unapređenje općeg zdravstvenog stanja kako bi se spriječio nastanak bolesti.
Odaberite zdrave životne navike:
- održavati tjelesnu težinu
- umjerena tjelesna aktivnost svaki dan najmanje 30 minuta
- jesti raznoliko povrće i voće, cjelovite žitarice i mahunarke
- ograničiti konzumiranje crvenog mesa i izbjegavati mesne prerađevine
- ograničiti uzimanje soli
- ograničiti konzumiranje alkoholnih pića
- izbjegavanje izlaganja jakom suncu, izbjegavanje solarija
- prestati pušiti!! Izbjegavati zadimljene prostore
Dakle, izbacit sve poroke... 

Sekundarna prevencija odnosi se na prepoznavanje «potencijalnih» bolesnika, odnosno oboljelih u ranom stadiju bolesti, kako bi se pravodobnom intervencijom spriječio razvoj manifestne bolesti te tako zaustavilo njeno napredovanje i sačuvao životni vijek, kao i kvaliteta života. Ranim otkrivanjem bolesti stupanj preživljavanja raste do potpune izlječivosti odnosno sprečavanja smrtnog ishoda

U Hrvatskoj je u tijeku provedba 3 nacionalna programa ranog otkrivanja raka:
- Rano otkrivanje raka dojke (žene 50.-69.godine)
- Rano otkrivanje raka debelog crijeva (svi 50.-74.godine)
- Rano otkrivanje raka vrata maternice (žene 25.-64.godine)

Zapamtite da se 1/3 zloćudnih tumora može spriječiti odabirom zdravog življenja, a 1/3 se može izliječiti ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem.

Pazite na sebe, i čuvajte svoje tijelo, jer to je jedino mjesto gdje možete živjeti! 

 

hr Fri Apr 20 2018 09:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6dce46b9e03e74028b4650/80

Vrijeme danas: sunčano uz malo naoblaku

Temperature ugodne
Sunčano, mjestimice uz malu naoblaku. Na kopnu vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati mjestimice umjerena bura, povremeno s jakim udarima, a na otvorenom moru poslijepodne i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 21 i 26 °C, uz obalu ponegdje i viša.
hr Fri Apr 20 2018 07:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f0bf7cb473983b228b4661/80

Besplatni pregled autosjedalica u Zadru

U subotu 21. travnja 2018. od 10 do 12 sati na parkiralištu Gradske knjižnice Zadar, Stjepana Radića 11b, udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto no samo ako se pravilno koriste. 

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 posto do 20 posto, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Fri Apr 20 2018 07:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .