Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb4dcd1cb557a8ea08b5138/80
Foto: Grad Split

Usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna

Sjednica je započela s prijedlogom stranke Pametno da se zabrane okupljanja i prosvjedi na manje od 150 metara udaljenosti od bolnica i zdravstvenih ustanova kako se ne bi remetio mir bolesnicima i korisnicima ustanova

Nakon duže rasprave na današnjoj 15. sjednici Gradskog vijeća usvojeno je polugodišnje  izvješće o izvršenju proračuna Grada Splita.

Sjednica započela je s prijedlogom stranke Pametno da se zabrane okupljanja i prosvjedi na manje od 150 metara udaljenosti od bolnica i zdravstvenih ustanova kako se ne bi remetio mir bolesnicima i korisnicima ustanova. Rasprava o prijedlogu zaključka nije uvrštena u dnevni red. 

U dijelu vijećničkih pitanja i odgovora, Jakov Prkić (Pametno) pitao je zašto se čekalo na suspenziju v.d. pročelnika za komunalu Damira Babića i njegovog prethodnika Špira Cokarića s obzirom na pravomoćnost istrage zbog navodnog pogodovanja u cijeni parkinga. 

- Vaše pitanje nameće nekakav tempo suprotan tempu koji je sukladan zakonu. Grad će donijeti odluke sukladne zakonu i vremenu koje odgovara zakonskim rokovima. Govorimo o provođenju zakona, govorimo o ljudima, o našim kolega, a ne o predmetima. - odgovorio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

Masterplan Istočne obale

Jedno od pitanja bilo je od Petra Škorića (HDZ) vezano uz masterplan Istočne obale. Gradonačelnik je odgovorio da će taj plan viđenje struke kako aktivirati prometnu infrastrukturu Istočne obale i Kopilice. Na prošlotjednom radnom sastanku predstavljen je glavni nacrt Master plana, a početkom 2019. godine, najavio je gradonačelnik, dokument će doći pred vijećnike na usvajanje. 

Na pitanje Ante Čikotića  (Most) zašto grad nije ništa poduzeo po pitanju utvrđivanju vlasničkih čestica na Marjanu, gradonačelnik je naglasio da je katastarski Marjan potpuno jasan, dok zemljišno stanje mora regulirati sud, a ne Grad Split. Nakon bloka vijećničkih pitanja Dragan Brtan, pročelnik Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling predstavio je mjeru oprosta dugova koja će obuhvatiti više od 1800 građana, a u iznosu do 10 tisuća kuna.

Vijećnici su izglasali prijedlog zaključka o utvrđivanju Osnovnog programskog i financijskog okvira za rad Hrvatskog narodnog kazališta Split za razdoblje od 2019. do 2022. godine.

Poduzete su radnje za osobe s invaliditetom

- Naš grad je onoliko jak koliko je snažan najslabiji među nama. - kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara kao uvod u posljednju točku dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća o poduzetim radnjama za osobe s invaliditetom.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Jelene Hrgović u proteklih 15 mjeseci bilo je potrebno izvršiti čitav niz prilagodbi poput izgradnje betonskih rampi jer je prva želja bila otkloniti fizičke, a potom i mentalne barijere. Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i demografiju Magda Vrvilo je detaljnije upoznala s poduzetim radnjama za osobe sa invaliditetom. Čitav niz gradskih službi je bio uključen u realizaciji. Tako Upravni odjel komunalnog gospodarstva održava plažu Žnjan za osobe sa invaliditetom, za njih su označena su parkirališna mjesta u 36 gradskih ulica. Izvedeno je 66 rampi i utvrđeni koridori za kretanje invalidnih osoba. U Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu osiguran je prijevoz djece do Centra Slava Raškaj, ali i za srednjoškolce. Šest udruga koje se bave socijalnom skrbi i zdravstvenom zaštitom sufinanciraju se iz gradskog proračuna. Na plaži Bene je sufinancirana usluga za plažu osoba za invaliditetom kojima je skrbila najprije Park šuma Marjan, a potom splitski Crveni križ.

Služba za društvene djelatnosti osigurala je rampe i prilaze za osnovne škole Dobri, Lučac i Žnjan te za dječje vrtiće Cvita Mediterana. U sklopu projekta Usefull EU sredstvima će se olakšati pristup unutar Dioklecijanove palače.

Izviješće o poduzetim radnjama za osobe sa invaliditetom u proteklih 15 mjeseci jednoglasno je usvojeno,a inicijativa za zaštita znaka pristupačnosti uputit će se Vladi RH i Split će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će imati taj znak.

hr Wed Oct 03 2018 17:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc87c920e49380b008b485e/80
Foto: Screenshot / Index

Vojna vježba “Velebit 18” koštala nas je 8.075 milijuna

Najviše je utrošeno na osoblje, odnosno na terenski dodatak. Svaki vojnik je za terenski dodatak dobio između 100 i 120 kuna

U Ministarstvu obrane održava se press konferencija povodom završetka vojne vježbe "Velebit 18".

Kako je objavljeno na konferenciji, tijekom vojne vježbe lakše je ozlijeđeno pet vojnika.

Objavljeni su i neki osnovni podaci o vježbi: Trajala je 72 sata, sudjelovalo je 5.677 vojnika, vježba je izvedena na 11 vježbališta i poligona. - prenosi Index

Što se tiče troška same vježbe, na trodnevnu vježbu potrošeno je 8,075 milijuna kuna. No u to nisu uračunati troškovi municije. Ta je svota zasad nepoznata.

Najviše je utrošeno na osoblje, odnosno na terenski dodatak. Svaki vojnik je za terenski dodatak dobio između 100 i 120 kuna.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo uspjehom vježbe.

- Ovom vježbom smo pokazali da je Hrvatska vojska u ovom trenutku na ovoj razini razvoja zaista pokazala da je sljednica hrvatske pobjedničke vojske iz Domovinskog rata. - kazao je Šundov.

Podsjetimo se, vojna vježba "Velebit 18 – združena snaga" bila je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja je održana od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Kako je objavio MORH, to je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem je sudjelovalo oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena su borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH. - piše Index

hr Thu Oct 18 2018 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8719f0e493802018b481c/80

"72 sata bez kompromisa" kreću danas u deset hrvatskih gradova

Na konferenciji za medije u ime organizatora okupljenima su se obratili Pero Mihaljević, član Nacionalnog vijeća 72 sata bez kompromisa, Mariela Milošević, koordinatorica projekta u Splitu, i Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih SKAC_ST

Današnjom konferencijom za medije najavljen je početak velike volonterske akcije 72 sata bez kompromisa koja će trajati do nedjelje, 21. listopada, a odvijat će se u 10 hrvatskih gradova: Splitu, Dubrovniku, Metkoviću, Sinju, Zadru, Zagrebu, Sisku, Slavonskom Brodu, Suhopolju i Osijeku.

Na konferenciji za medije u ime organizatora okupljenima su se  obratili Pero Mihaljević, član Nacionalnog vijeća 72 sata bez kompromisa, Mariela Milošević, koordinatorica projekta u Splitu, i Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih SKAC_ST. 

Istaknuli su kako je riječ o međunarodnom projektu koji se već petu godinu održava i u Hrvatskoj i svake godine okuplja sve veći broj mladih. Izdvojili su neke od zanimljivijih akcija koje će se u Splitu odvijati ovih dana. Između ostaloga, bit će tu akcija sa starijima i nemoćnima, s osobama s posebnim potrebama, ali i različitih socijalnih akcija kojima će se pomoći najpotrebnijim obiteljima u Splitu. Također, volonteri 72 sata bez kompromisa uključit će se i u akciju pošumljavanja Mosora – Boranka. To je samo mali dio od ukupno 50 akcija koje će odvijati u sljedeća tri dana na splitskom području. Na nacionalnoj razini, ove godine u projektu sudjeluje čak deset gradova, s ukupno oko tri tisuće volontera.

Okupljenima su se obratili i prorektor Sveučilišta u Splitu Goran Kardum, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita Magda Vrvilo, te savjetnica za kulturu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko – dalmatinske županije Meri Maretić. Svi su oni istaknuli važnost podrške institucija ovakvom projektu. Zahvalili su se svim volonterima i organizatorima i zaželjeli uspješnu provedbu ovogodišnje akcije.

Organizatori su se zahvalili svim podupirateljima, od lokalne razine gdje su podršku projektu dali Sveučilište u Splitu, Studentski centar Split, Grad Split i Splitsko – dalmatinska županija, do nacionalne razine gdje je svoju podršku i pokroviteljstvo nad projektom već treću godinu zaredom dala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

U konačnici, organizatori su se još jednom zahvalili svima koji su se kao volonteri uključili u projekt te su izrazili želju da se kroz ovaj projekt što više mladih uključi u redovito volontiranje. Istaknuli ulogu i važnost mladih u ovoj priči: čak tri tisuće njih diljem Hrvatske spremno se odazvati i pokloniti svoje  vrijeme tamo gdje je to najpotrebnije.

hr Thu Oct 18 2018 13:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc870480e49380f008b4879/80
Foto: TZ Split

"Content marketing": Hotelijeri i iznajmljivači na edukaciji Turističke zajednice Split

Budućnost svake turističke destinacije je u praćenju trendova na svjetskom turističkom tržištu i osluškivanju potreba gostiju, te se upravo ovakvim edukacijama podiže kvaliteta usluge u destinaciji

Turistička zajednica grada Splita organizirala je edukaciju na temu Content marketing. Edukaciju je održala prof. Kata Barać, a hotelijeri i privatni iznajmljivači imali su priliku spoznati zašto su neke marketinške kampanje bolje i uspješnije od drugih, a neki hoteli i apartmani puniji od drugih.

Kako izraditi strategiju za vlastiti smještajni objekt, te koji su najnoviji marketinški alati za privlačenje gostiju u njihove smještajne objekte, znanja su koja su polaznici ove edukacije usvojili, poučeni primjerima najboljih svjetskih kampanja.

Budućnost svake turističke destinacije je u  praćenju trendova na svjetskom turističkom tržištu i osluškivanju potreba gostiju, te se upravo ovakvim edukacijama podiže kvaliteta usluge u destinaciji.

Ako niste bili u prilici sudjelovati u ovoj edukaciji, pratite stranicu www.visitsplit.com, jer Turistička zajednica grada Splita u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko- dalmatinske županije, sprema još zanimljivih edukacija za privatne iznajmljivače, hotelijere, turističke agente, vodiče i druge dionike u turizmu.

hr Thu Oct 18 2018 13:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc231590e4938bc018b4605/80

U splitskom KBC-u nedostaje krvi: Apelira se na darivatelje da se jave

Bolnički zavod za transfuzijsku medicinu će danas i sutra raditi produženo

Ponovno nedostaje krvi u splitskom KBC-u, a najviše grupa A i 0 pozitivne. Međutim, smanjene su zalihe i ostalih grupa pa se građani mole da se odazovu i daju krv. 

Bolnički zavod za transfuzijsku medicinu će danas i sutra raditi produženo, od 7,30 do 18 sati. 

Donatori krvi mogu biti sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. 


 

hr Thu Oct 18 2018 09:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .