Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd68f1529111c8ffa8b458c/80

[FOTO] Festival tehničke kulture sve oduševio: 'Nadamo se da će i dogodine biti ovako nešto u Splitu'

Dvodnevan Festival posjetilo je više od petsto znatiželjnika u kotaru Spinut
Radionice, predavanja i pokazne vježbe - sve se to moglo vidjeti protekla dva dana u Gradskom kotaru Spinut gdje se održavao Festival tehničke kulture u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita. 

Mnoštvo posjetitelja, pozitivni dojmovi i fantastične priče epilog su ovog nadasve zanimljivog Festivala koji je na jednom mjestu spojio 15-ak udruga tehničke kulture koji su se na štandovima predstavljali znatiželjnicima. Zbilja ih je i bio velik broj, od onih starih pa sve do djece koja nisu niti krenula prvim koracima u školske klupe.

Od radijskih valova, čuda s robotima, električnih spojeva, jedriličarskih krila, papirnato-drvenih konstrukcija pa sve do slika iz stoljetnih fotoaparata - sve je to bilo dio tehničkog Festivala kojim je bio zadovoljan predsjednik Zajednice tehničke kulture Split, Martin Olujić.
- Mi kroz cijelu godinu imamo niz aktivnosti, a ovo je prvi puta u ovakvom formatu. S nama je na Festivalu 15-ak udruga tehničke kulture uz goste iz Dubrovnika, Zadra i Zagreba, a uz promidžbu organizirane su i razne radionice. Veliki je interes ljudi, posebno školaraca kojih je u oba dana bilo više od četiristo. Nadamo se da će Festival biti i dogodine, uz par promjena, te da ćemo i dalje ustrajati učenicima i odraslima pokazivati dostignuća koja se mogu njegovati u slobodno vrijeme - kazao je Olujić pritom ističući veliko zadovoljstvo što je među 'izlagačima' bio i Crveni križ iz Splita čiji su članovi odmah na ulazu u dvoranu kotara Spinut pokazivali vještine Prve pomoći unesrećenim osobama.

Marin i Nidal svoje su vještine rukama iskušavali u izradi rakete od kartona. Uz malenu pomoć iskusnijih zadovoljstvo i pozitivna energija prštala je na sve strane. Nešto rječitiji bio je Marin koji je kazao kako se nije nikad bolje u životu osjećao. 
- Odlično je. Sviđa mi se ova izrada rakete, morat ću i mami i tati reći kako mi je bilo nezaboravno dobro -  kazao je Marin u rukama držeći raketnu konstrukciju.

U blizini štanda s raketima bila je i zanimljiva instalacija na podu. Auto robot i robot u obliku živog bića bili su glavna zanimacija Igoru.
- Robot pomoću daljinskog može plesati, mahati rukama i šetati. Zbilja je fantastičan. Prvi puta se susrećem s robotima. Odlično je, zanimljivo i nadam se da će i dogodine biti nešto slično - oduševljeno nam je govorio Igor prebirući tipke daljinskog upravljača koje su robota vodile malo u jednu, malo u drugu stranu.

Malene izrezane figure od šperploče na drugom su se štande lemile i lijepile sa svjetlosnim efektima. 'Glavni' u priči lemljenja bio je Petar koji je svima pomagao oko dovršavanja njihovih oblika.
- Ovdje izrađujemo svjetleće bedževe. Doveo nas je profesor iz Elektrotehničke škole, a ja i prijatelj učimo ostale kako sastaviti pločice. Zanimljivo je iako je teško ponavljati istu stvar na stotine puta - zaključio je priču Petar vrlo zaposlen različitim oblicima prisutnih znatiželjnika.

U dvojnoj ulozi - kao predsjednik Gradskog kotara Spinut, ali i kao predsjednik Društva pedagoga Split sve je nadgledao Andrija Čaljkušić. Inače profesor tehničke kulture u školama Blatine-Škrape i Gripe doveo je i nekoliko grupa svojih učenika na ovo izdanje Festivala.
- Ponosan sam što se ovaj Festival održava na Spinutu i velike zasluge za to imaju predsjednik splitske Zajednice tehničke kulture Martin Olujić i tajnik Tomislav Nikolić. Svoje sam učenike doveo oba dana na ovaj Festival. Djeca uživaju, a i ova znanja koja će usvojiti kroz Festival služit će im kao poticaj za daljnje bavljenje tehnikom. Puno djece voli raditi 'rukama' i ja se samo mogu nadati da će dosta njih raditi i u budućnosti u nekom tehničkom zanimanju - pun je dojmova bio Čaljkušić koji je, kao i svi prisutni, 'držao fige' da dvodnevni tehnički dani postanu tradicija u 'gradu pod Marjanom'.


hr Thu Nov 21 2019 14:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea83afb6f2ab814038b45e6/80
Foto: Vlada RH

Božinović: 'Ne poslužujte kupca bez maske! Zovite policiju ili 112 ako treba intervenirati'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je obvezno nošenje maski.

- Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozu - rekao je Božnović.

- Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophdone kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavni dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost - rekao je Božinović.

- Nastavit ćemo ljudima objašnjavati koliko su maske korisne. Naš temeljni pristup je obavještavati javnost, nije poanta u kaznama. Imat ćemo mjere koje će uključivati i sankcije. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati... Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati - zaključio je.


hr Mon Jul 13 2020 17:33:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7f4ec929111cd4b08b46e5/80

Obavezne zaštitne maske za sve stranke Gradske uprave u Sinju

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac je donijela uputu o mjerama sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID 19.

Na temelju članka 53. Statuta Grada Sinja, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju zbog bolesti COVID 19 i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac je donijela uputu o mjerama sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID 19.

- Sukladno uputi, od utorka 14. srpnja 2020. godine, sve stranke koje dolaze u zgradu Gradske uprave obvezne su prilikom ulaska u zgradu dezinficirati ruke dezinfekcijskim sredstvom koje se nalazi na izdvojenom mjestu u predvorju, a također su u prostorima zgrade obvezne nositi zaštitne maskenavode iz Grada Sinja. 

hr Mon Jul 13 2020 14:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c4f9edaf72d7f338b456b/80

Koronavirus u Hrvatskoj: 53 nova slučaja zaraze, nema novopreminulih osoba

Ukupno je 3775 pozitivnih osoba, a prosječna dob je 47,4 godine.
Nacionalni stožer na današnjoj press konferenciji iznio je nove podatke o slučajevima zaraze od koronavirusa u Hrvatskoj. Danas su tako evidentirana 53 nova slučaja.

Ukupno je 3775 pozitivnih osoba, a prosječna dob je 47,4 godine.

U posljednja 24 sata provedeno je 204 testiranja, četiri su osobe na respiratoru te nema novopreminulih osoba.

- Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavi dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost. 

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati... Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati.

Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite, ističe Božinović.

hr Mon Jul 13 2020 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586802941eea8fe0af8b457f/80
Foto: Miroslav Lelas

Gori automobil kod stare kliške ceste i brze ceste Solin-Klis

Trenutno je u tijeku gašenje požara.

Oko 12.50 sati vatrogascima je dojavljeno da je planulo vozilo kod stare kliške ceste i brze ceste Solin - Klis.

Intervenirala su trojica vatrogasaca DVD-a Dugobolje s jednim vozilom dok su pripadnici DVD-a Solin vraćeni nazad jer nije bilo potrebe i za njihovom intervencijom.

Trenutno je u tijeku gašenje požara.

hr Mon Jul 13 2020 13:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .