Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58e2a9f4b47398ef138b4587/80
Foto: PrimoštenPlus

Prvi Primoštenac koji je vidio Gospu: Čast bi mi bila čak i mesti prašinu ispred kamiona u kojem su je vozili

Neopisiv je osjećaj biti prvi Primoštenac koji je prije svih imao čast vidjeti 17-metarski kip Gospe od Loreta, ispričao je svoje dojmove Josip Jadrijević, predsjednik DVD-a Primošten koji je zadnja tri dana angažiran na transportu spomenika čije je postavljanje ovih dana u tijeku na brdu Gaj iznad Primoštena.

Jadrijević je cijeli transport dokumentirao fotoaparatom i dronom te vatrogasnim vozilom pratio kamione koji su od Zagreba do Primoštena prevozili spomenik, piše šibenik in

- Pripreme i pakiranje počeli su u subotu u 6 sati ujutro. U radionici u Zagrebu punih 12 sati dijelove smo pakirali i slagali na kamione. Kip ima sedam dijelova plus kruna, svaki je težak po desetak tona, a svaki je posebno trebalo zamotati prvo običnom, pa crnom folijom kako se slučajno nešto ne bi oštetilo u transportu. Sve smo potom prebacivali na viličare i dizalice te potom na kamione – ispričao je Josip Jadrijević.

Budući da Primoštenci još od 1835. godine štuju Gospu od Loreta kao svoju zaštitnicu, Josipu su itekako proradile emocije kada je vidio Gospin kip.

- Koliko znam, ni načelnik Petrina još nije vidio kip Gospe tako da je iznimna čast i neopisiv osjećaj biti prvi Primoštenac koji ga je vidio. Prvo sam vidio glavu, a ne znam kako bi vam opisao osjećaj kada sam se našao oči u oči s Gospom. Bila bi mi čast da su me angažirali makar da metem prašinu ispred kamiona koji su transportirali kip – priča Jadrijević.

Put prema Šibeniku je započeo u ponedjeljak u 4 sata ujutro i trajao sedam sati, a Jadrijević je kolonu pratio vatrogasnim vozilom.

- Morali smo stati par puta na autocesti da provjerimo je li sve na svom mjestu, a kada smo se približili Šibeniku, ljudi su odmah prepoznali o čemu se radi, počeli su pratiti kamione i stavljati statuse 'Gospa dolazi' na Facebooku. Fascinantan je osjećaj bio kada smo se kamionima popeli na brdo Gaj. Do sada je složeno pet prstenova, treba još postaviti glavu i krunu. Posao je jako delikatan, sve treba u centimetar namjestiti i pritom paziti da se ništa ne ošteti – govori Jadrijević.

Njegova slika postolja na brdu Gaj na kojem će stajati kip Gospe s Primoštenom u pozadini, slikana iz zraka prije mjesec i pol dana, kako kaže, objavljena je do sada u 26 zemalja.

- Sliku sam objavio na svom Facebooku odakle se proširila dalje, a podijelili su u Španjolskoj, Grčkoj, Srbiji, BiH, Italiji, Vatikanu, Australiji… To je samo naznaka onoga što će 17-metarski kip značiti za Primošten, ne samo u emotivnom smislu, već i turistički jer ljudi već sada dolaze na brdo Gaj vidjeti što se to tamo gradi - naglašava Jadrijević koji o svemu planira snimiti i film.

Kip primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta, obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, najveći je takav spomenik na svijetu. Spomenik se sastoji od sedam dijelova, plus Gospina kruna. Prvi prsten počinje apstrakcijom, dok je na drugom simboličan prikaz drva života s monografijom AM kao Ave Maria. Na trećem prstenu su u mozaiku prikazana dva srca, na četvrtom je glavni motiv rođenje Isusovo, dok su na petom nepravilni geometrijski oblici. Šesti dio je mistična ruža, odnosno Marijin simbol i masline. Sedmi prsten je Gospina glava i Isus, a posljednji, osmi dio kipa, jest starohrvatska kruna optočena dragim kamenjem.

Postolje je zapravo prazan prostor iz kojeg će izlaziti četiri biblijske rijeke, od kojih je jedna već dovršena. Za vrijeme jakog sunca, spomenik će vidljiv sve do Loreta u Italiji. Kip su radili arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević.

Facebook komentari

hr Thu Apr 06 2017 07:34:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/543bea111899429279000302/80
Foto: Screenshot

Novi Zeland postaje magnet za istospolne brakove

Novozelandski krajolici nisu jedini razlog prekomorskih dolazaka parova koji se ondje žele vezati za čitav život jer otkad je Novi Zeland 2013. legalizirao istospolne brakove onamo hrle homoseksualni i lezbijski parovi iz cijelog svijeta.

Svojim netaknutim plažama, planinama pod snijegom i bujnim šumama, Novi Zeland nudi raskošnu pozadinu za fotografije s vjenčanja. Međutim nudi i ono što parovi iz Njemačke, Australije, Singapura i mnogih drugih zemalja ne mogu dobiti kod kuće: mogućnost da se zakonito ožene.

Novi Zeland legalizirao je istospolne brakove 2013. i otad je postao magnet za parove koji se žele vjenčati.

Procjenjuje se da je 2016. pola od blizu 1000 istospolnih brakova koji su se oženili na Novom Zelandu bili stranci. Gotovo 60 posto došlo ih je iz Australije i 17 posto iz Kine, a u obje zemlje istospolni brakovi nisu legalni. 

Za usporedbu, samo 11 posto heteroseksualnih parova koji su se oženili na Novom Zelandu bili su iz prekomorskih zemalja.

 


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:59:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/574bf756aae0e30f008b4679/80

Omiljeni sladoled od vanilije mogao bi još poskupjeti

Cijena prirodnog sladoleda od vanilije proteklih je godina porasla širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hachmann, vlasnik tvrtke Aust&Hachmann koja tržište opskrbljuje vanilijom.

Cijene su na nekim mjestima povećane 16 puta, skočivši od prosječno 30 eura po kilogramu na oko 500 eura.

Aust&Hachmann, osnovan 1881. u Hamburgu, specijalizirao se za sve vrste vanilije i na godinu prodaje oko 300 tona tog sastojka.

"Proizvodnja vanilije u dubokoj je krizi", rekao je Hachmann čija je tvrtka jedna od najpoznatijih opskrbljivača.

 Burbon vaniliju primjerice, koja potječe s Madagaskara, otoka Reunion ili Komora,  gotovo je nemoguće naći, naglasio je. "Trenutno je uopće ne možemo ponuditi", rekao je Hachmann. Umjesto toga prodaje se tahićanska vanilija, koja ima blagu aromu i potječe s Papue Nove Gvineje.

Dok se proizvodnja prirodne vanilije smanjila ponajviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla. 

Aroma vanilije dobiva se iz fermentirane mahune vanilije, koja je posebna vrsta orhideje i budući da treba tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanilije zasad nema načina da se situacija poboljša.  


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:57:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ebda94b473982c128b45b9/80
Foto: Ljubav je na selu

Nevenka Bekavac rodila je sina!

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog

Nevenka Bekavac (41), koja je nedavno otkrila da je u trudnoći dobila 15-ak kilograma, danas je u rodilištu u Splitu na svijet donijela malenog dječaka. Maleni se rodio sasvim zdrav. - javlja 24sata

Iako su ona i njezin Zvone najavljivali da će malenog nazvati Tomislav, sad govore kako još nisu odabrali ime.

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog.

Par se u travnju vjenčao u Sinju nakon dvije godine veze. Cijeli članak pogledajte ovdje.


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 17:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .