Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58e2a9f4b47398ef138b4587/80
Foto: PrimoštenPlus

Prvi Primoštenac koji je vidio Gospu: Čast bi mi bila čak i mesti prašinu ispred kamiona u kojem su je vozili

Neopisiv je osjećaj biti prvi Primoštenac koji je prije svih imao čast vidjeti 17-metarski kip Gospe od Loreta, ispričao je svoje dojmove Josip Jadrijević, predsjednik DVD-a Primošten koji je zadnja tri dana angažiran na transportu spomenika čije je postavljanje ovih dana u tijeku na brdu Gaj iznad Primoštena.

Jadrijević je cijeli transport dokumentirao fotoaparatom i dronom te vatrogasnim vozilom pratio kamione koji su od Zagreba do Primoštena prevozili spomenik, piše šibenik in

- Pripreme i pakiranje počeli su u subotu u 6 sati ujutro. U radionici u Zagrebu punih 12 sati dijelove smo pakirali i slagali na kamione. Kip ima sedam dijelova plus kruna, svaki je težak po desetak tona, a svaki je posebno trebalo zamotati prvo običnom, pa crnom folijom kako se slučajno nešto ne bi oštetilo u transportu. Sve smo potom prebacivali na viličare i dizalice te potom na kamione – ispričao je Josip Jadrijević.

Budući da Primoštenci još od 1835. godine štuju Gospu od Loreta kao svoju zaštitnicu, Josipu su itekako proradile emocije kada je vidio Gospin kip.

- Koliko znam, ni načelnik Petrina još nije vidio kip Gospe tako da je iznimna čast i neopisiv osjećaj biti prvi Primoštenac koji ga je vidio. Prvo sam vidio glavu, a ne znam kako bi vam opisao osjećaj kada sam se našao oči u oči s Gospom. Bila bi mi čast da su me angažirali makar da metem prašinu ispred kamiona koji su transportirali kip – priča Jadrijević.

Put prema Šibeniku je započeo u ponedjeljak u 4 sata ujutro i trajao sedam sati, a Jadrijević je kolonu pratio vatrogasnim vozilom.

- Morali smo stati par puta na autocesti da provjerimo je li sve na svom mjestu, a kada smo se približili Šibeniku, ljudi su odmah prepoznali o čemu se radi, počeli su pratiti kamione i stavljati statuse 'Gospa dolazi' na Facebooku. Fascinantan je osjećaj bio kada smo se kamionima popeli na brdo Gaj. Do sada je složeno pet prstenova, treba još postaviti glavu i krunu. Posao je jako delikatan, sve treba u centimetar namjestiti i pritom paziti da se ništa ne ošteti – govori Jadrijević.

Njegova slika postolja na brdu Gaj na kojem će stajati kip Gospe s Primoštenom u pozadini, slikana iz zraka prije mjesec i pol dana, kako kaže, objavljena je do sada u 26 zemalja.

- Sliku sam objavio na svom Facebooku odakle se proširila dalje, a podijelili su u Španjolskoj, Grčkoj, Srbiji, BiH, Italiji, Vatikanu, Australiji… To je samo naznaka onoga što će 17-metarski kip značiti za Primošten, ne samo u emotivnom smislu, već i turistički jer ljudi već sada dolaze na brdo Gaj vidjeti što se to tamo gradi - naglašava Jadrijević koji o svemu planira snimiti i film.

Kip primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta, obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, najveći je takav spomenik na svijetu. Spomenik se sastoji od sedam dijelova, plus Gospina kruna. Prvi prsten počinje apstrakcijom, dok je na drugom simboličan prikaz drva života s monografijom AM kao Ave Maria. Na trećem prstenu su u mozaiku prikazana dva srca, na četvrtom je glavni motiv rođenje Isusovo, dok su na petom nepravilni geometrijski oblici. Šesti dio je mistična ruža, odnosno Marijin simbol i masline. Sedmi prsten je Gospina glava i Isus, a posljednji, osmi dio kipa, jest starohrvatska kruna optočena dragim kamenjem.

Postolje je zapravo prazan prostor iz kojeg će izlaziti četiri biblijske rijeke, od kojih je jedna već dovršena. Za vrijeme jakog sunca, spomenik će vidljiv sve do Loreta u Italiji. Kip su radili arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević.

hr Thu Apr 06 2017 07:34:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adadcd32af47f25808b4881/80
Foto: PIXABAY

Zdrave palačinke koje ćete obožavati

Ukusan, brz i zdrav obrok
Ako bismo neko jelo mogli poželjeti kušati zauvijek to bi zasigurno bile palačinke. I mogli bismo ih jesti pripremljene na različite načine. Zdravim palačinkama napravljenim od zobenih pahuljica, jogurta, banane i ostalih zdravih sastojaka nitko ne može odoljeti pa ni mi. Jednostavno i proteinima bogato jelo, piše fashion.hr

Sastojci:

1/2 šalice zobenih pahuljica
1/2 čajne žličice praška za pecivo
1 žlica soka od borovnice ili jogurta od vanilije 
1/2 banane 
1 jaje
1/2 čajne žličice vanilin šećera
1/3 šalice svježih ili smrznutih borovnica 

Priprema: 

Stavite sve sastojke (osim borovnica) u blender i usitnite dok tekstura ne postane glatka. Možda ćete morati dodati čajnu žličicu ili dvije bademovog mlijeka u slučaju da je tijesto previše gusto. Ostavite tijesto da se zgusne nekoliko minuta. Ako je tijesto previše tanko/rijetko dodajte žlicu ili dvije zobenih pahuljica i ponovno promiješajte. Lagano premažite tavu kokosovim maslacem i stavite ju na srednju temperaturu. Stavite smjesu i dodajte nekoliko borovnica na vrh. Pecite dok se ne pojave mjehurići na vrhu, a zatim okrenite palačinku na drugu stranu dok ne dobije zlatno smeđu boju. Postupak ponavljajte dok god imate smjese. 
hr Sat Apr 21 2018 08:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .