Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c56bfb70e4938bc9a8b4568/80
Foto: Screenshot/ NovaTV

Josip iz Zadra ima 18 godina i nepokretan je: 'Molimo vas neka netko primi našeg bolesnoga Josu'

Iako je rođen kao zdrava beba, Joso je u bolnici dobio sepsu. Od tada traje agonija obitelji Grdović. Punih 18 godina. Prošle je godine Provjereno ispričalo njihovu priču. Upoznali ste očajne roditelje koji preklinju neku instituciju da primi njihova sina, pa da poživi koliko poživi, ali mirno i dostojanstveno, bez boli, bez seljakanja. Nakon brojnih sastanaka ništa se nije riješilo. Samo je postalo jasnije da za kronično bolesnu djecu nigdje nema mjesta.

Traje od rođenja. Nije tu bilo onog sretnog i veselog djetinjstva, prvih riječi, koraka. Samo bitka za dostojanstvo, i to gotovo 18 godina. Posljednje dvije i pol godine Josip Grdović živi po bolnicama.

''Ne znam koliko ga boli i kad ga boli jer ne zna reći, ali vidim da on sve to izdrži, pa moram i ja. Koliko traje'', kaže Jagoda Grdović, Josipova majka.

Nema dana da Jagoda i Ivica Grdović ne odu do njega. Prije ili poslije posla, ali Josu moraju vidjeti. U auto i put zadarske bolnice. Sin im je ondje od prosinca. ''Josip je sad bolje. On je uvijek dobro, ali zadarska je bolnica takva kakva jest. Ona njemu ne može pružiti ono što mu treba jer je opća bolnica, nemaju stručnjake'', priča Ivica Grdović.

Ne zna Joso ni gdje je, a vrlo vjerojatno ni tko je ispred njega. Ne čuje, ima cerebralnu paralizu od rođenja i cijeli niz teških bolesti i stanja. Prikovan je za krevet posljednje dvije i pol godine po bolnicama. Mrsa, gljivice na plućima, sepsa. Nama zastrašujuće, a Grdovićima, osobito Josi, to je dio života. Kada život visi o niti, nema druge nego pravac Zagreb. ''U Klaićevoj bude mjesec ili dva, dok ga ne pokrpa. I onda ide nazad jer ni HZZO ni ministarstvo nemaju sluha da ga negdje zbrinu'', rekao je Ivica.

Samo privremeni smještaj

Zagreb, Zadar, Rijeka, čak i specijalna bolnica u Bistri. U svima njima Grdovići su uvijek nakon nekoliko mjeseci dobivali sličan odgovor, a taj je da Josipa ne mogu primiti ili to mogu samo privremeno.

Gotovo 10 mjeseci prošlo je otkako smo upoznali Josu i njegove roditelje i divili se upornosti oca koji svaki vikend putuje iz Zadra u Rijeku ili Zagreb da vidi svoga jedinca.

Godinu dana kasnije promijenila se jedino kilometraža. Sada je Joso puno bliže, na odjelu pedijatrije zadarske bolnice, a mama i tata opet su tu, uz njega. ''Nije on, jadnik, ničega svjestan. Kad vidi neku facu, on se naceri, smije se, broji prstiće. Nikad nije ljut, nikad suzu nismo vidjeli premda zna zaplakati, ali suza nema'', priča Ivica.

Njihov problem i dalje nije riješen. ''On treba palijativnu skrb, ali mi to u našim uvjetima radimo koliko možemo, svjesni toga da na pedijatriji to ne možemo. Tražimo uz HZZO i ministarstvo neki način da to zajedno riješimo'', kazao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Zamjenik ravnatelja kaže kako su ga primili jer im je to dužnost, no to nije mjesto za njega. ''Josip je dobro. Dajemo mu potpunu skrb, ali naše osoblje nije educirano za takvu vrstu bolesnika'', ističe dr. Karuc.

Nitko od odgovornih ne želi javno komentirati

Što učiniti da se ovom gotovo punoljetnom mladiću pruži prilika da kakav-takav život provede na miru, na sigurnom, na mjestu koje će biti adekvatno njegovim potrebama? ''Mi smo stalno u kružnom toku, iz toga ne možemo izaći. Zaključak je, ja ne bih volio da tako ispadne, ali takav je moj zaključak kao roditelja, da će on putovati sve dok mu srce izdrži. On možda na kraju i završi tako što će umrijeti u hitnoj negdje na putu između Zagreba i Zadra'', govori Josipov otac.

I HZZO i Ministarstvo, unatoč vrlo konkretnim pitanjima kada će slučaj biti riješen, u čemu je problem te imaju li barem neke opcije koje su igri, šalju odgovor da rade na rješenju. Nitko od odgovornih ne želi o tome javno. Specijalna bolnica Gornja Bistra otpala je iz igre jer nije imala uvjete.

A Grdovići čekaju i, kažu, preko trećih strana saznaju što se događa na sastancima ministarstva. 
''Bio je sastanak HZZO-a i oni su odlučili između Knina i Rockfellerove, da ide u Knin. Ja kad sam to doznao nisam pristao na to jer je on sada u općoj bolnici. To nije najbolje za njega'', priča Ivica Grdović.

Smještaj u kninsku opću bolnicu, kaže Ivica, sličan je onome što sad ima. Ali Josip je poseban pacijent i treba istu takvu brigu. A za odjel u Rockfellerovoj bolnici u Zagrebu, prema informacijama koje je on dobio, nema uvjete. Ondje, naime, primaju punoljetne, a Joso 18. rođendan slavi tek u svibnju. Obratio se Ivica i pravobraniteljici za djecu, pa čak i Predsjednici.

Jedino je rješenje Zagreb

Naišao je na razumijevanje i potporu, ali ne i na rješenje. Tvrdi da je Zagreb jedino rješenje. Ondje će imati sve, pa makar bio daleko.

Josip je sada dobro, zdravstveno. Hranu dobiva u tekućem obliku preko kanile koja je direktno spojena preko trbuha. Tata i mama su tu. Presvlače ga, njeguju, miluju. Jer su mama i tata.

Živio pet dana, pet mjeseci ili pet godina, samo da bude kako Bog zapovijeda, kažu Grdovići, bez patnje. Znaju oni da stanje bolje od ovoga neće biti, ali odustati ne mogu jer on je njihov jedini sin.

Ministarstvo se redakciji Provjerenog javilo još jednom, opet pismeno. I opet tvrde da rade u najboljem interesu Josipa i da se nazire rješenje u ustanovi kada Josip postane punoljetan. Hoće li Joso do tada izdržati? Sepsa, mrsa, gljvice, upale. Grdovići strahuju.

Njihov primjer pokazuje da mjesto koje bi vodilo kontinuiranu i organiziranu brigu o kronično bolesnoj djeci u našoj zemlji, nažalost, ne postoji, piše Dnevnik.hr

hr Sun Feb 03 2019 11:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7027610e4938e3b88b4577/80
Foto: Google karte

Zbog Županijskog krnjevala u nedjelju zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana

Zbog održavanja 13. Županijskog krnjevala na dva sata zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana od Marine Kaštela - Kaštel Gomilica do Dudanovog puta u Kaštel Kambelovcu u periodu od 15:00 do 17:00h.
Nakon nekoliko uvodnih krnjevalskih događanja, ovog nas vikenda, točnije u nedjelju 24. veljače, očekuje 13. Županijski krnjeval. Karnjevalska povorka kreće u 15:00h od Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) do Brca u Kaštel Kambelovcu.

Na krnjevalu će sudjelovati sve najpoznatije grupe iz Splitsko-Dalmatinske županije te prijatelji iz okolnih županija.

Krnjeval je u organizaciji KU Polantane iz Kaštel Kambelovca. Zainteresirane grupe se mogu prijavit do ponoći 22. Veljače. Prijave se vrše putem obrasca na službenim stranicama
.

Da će povorka biti zanimljiva, govore duge pripreme članova KU Polantana koje se polako privode kraju. Rezultirat će s nekoliko udarnih točaka uključujući i glavnu atrakciju sa kojom grupa učestvuje na riječkom krnjevalu: ROCKY 6 I nastavlja se…

Nakon događanja na otvorenom nastavlja se druženje u prostorima Marine Kaštela gdje će biti organizirana večera za sve sudionike ovogodišnjeg Županijskog krnjevala.


hr Fri Feb 22 2019 17:48:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7023e60e4938e3b88b456d/80

HDZ Split: Oporba odbila sudjelovati u spasu Marjana! Gradska uprava će zajedno sa stručnjacima riješiti problem potkornjaka

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.
- Danas smo svjedočili scenariju kojeg dosada nismo imali priliku vidjeti – oporba (Most, Pametno, SDP i ostali) je napustila vijećnicu i time „srušila“ kvorum za donošenje odluka na tematskoj sjednici. Njih u tom trenutku uistinu nije bilo briga ni za veći broj stručnjaka koji odvojili svoje vrijeme kako bi podijelili svoja stajališta gradskim vijećnicima i svim građanima, kako bi u kakofoniji histerije koja vlada proteklih dana i tjedana napokon svi imali priliku čuti činjenice, a ne samo neutemeljena razmišljanja.

Njih nije bilo briga ni za Marjan ni građane Splita jer je njima problem s potkornjakom samo politički moment, a ne problem koji zajedničkim snagama trebamo rješavati.

Politička metoda je ista kao i prošle godine kada su bombardiranjem perfidnih i u potpunosti neutemeljenih navoda pokušali kod građana Splita izazvati histeriju oko navodne nečistoće zraka i stanja na Karepovcu, ali u tome nisu uspjeli.

Rušenje kvoruma na tematskoj sjednici na kojoj smo svi zajedno trebali saslušati stručnjake i hladne glave, bez politikantstva i populizma donijeti važne zaključke je očito oruđe sitnih politikanata, bez ideje i programa, koji provode godine u hladovini oporbe, bez ikakve namjere za angažmanom i suradnjom.

Želimo poručiti građanima Splita – problem potkornjaka na Marjanu će se riješiti u potpunosti u predviđenom roku, a to će učiniti stručnjaci u koje ova gradska uprava ima potpuno povjerenje, bez politikanata i diletanata iz gradske oporbe.

Građani Splita su siti “fake newsa” i histerije koju uvijek iste političke opcije pokušavaju izazvati. Oni žele rezultate, a upravo to će ova gradska uprava i imati u borbi protiv ovog problema. - poručio je Petar Škorić.

hr Fri Feb 22 2019 17:31:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Napeto u Banovini: Tematska sjednica o Marjanu odgođena do daljnjeg, oporba srušila kvorum

Vladajući nisu imali većinu zbog izostanka vijećnika Stipe Božića i Željka Keruma
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.

Stranka Pametno smatra kako nema smisla sudjelovati na sjednici jer gradonačelnik ne poštuje odluke Gradskog vijeća te sam bira što će provesti. Marijana Puljak kaže da će rušiti kvorum kad god budu mogli.

U jednom trenutku zaiskrilo je između Jakova Prkića (Pametno) i Petra Škorića (HDZ). Prkić zamjera vladajućima što ih nema na raspravi, a Škorić je oporbu optužio da šire histeriju.

Ante 
Čikotić, vijećnik Mosta, kaže da ga je sram što je vijećnik u ovakvom sazivu Vijeća.

- Rušenje kvoruma je naš politički alat, jer vladajući ne provode zakon. Danas se gradonačelnik izrugao zakonu i rekao da ne da gušta državi te da neće provoditi zakon. To je po meni puno skandaloznije nego ovo naše upozorenje da dođu na svoja radna mjesta. Danas smo čuli da mjere nisu provođene, odgovornost ima ime i prezime i kakvu poruku šaljemo mladima, ako im kažemo da nema odgovornosti. Naravno da je onda egzodus, jer su frustrirani sustavom jer imaju HDZ i SDP i nemaju nikakve odgovornosti - kazao je MOST-ov Ante Čikotić nakon prvog rušenja kvoruma i kazao novinarima da se može kladiti da se neće provesti zaključci s prošle tematske sjednice GV-a o Marjanu.

- Kakva je svrha tematskih sjednica na kojima se donesene odluke ne provode? Ja se kao vijećnik sramim da sam u ovome sazivu. Što se mene tiče ja sam za raspuštanje takvog Gradskog vijeća koje daje legitimitet takvim odlukama i neprovođenju zakona. Što se nas tiče, mi smo spremni povući se iz Gradskog vijeća dok se ne uspostavi zdraviji odnos - kazao je Čikotić.

hr Fri Feb 22 2019 17:10:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .