Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55d2ab0e49384f998b4585/80
Foto: Pixabay

Zašto je poželjno da djeca odrastaju uz ljubimce?

O tome da kućni ljubimci donose brojne radosti u naše živote, mnogo se piše. Osim što nam uljepšavaju svakodnevicu, na svoj način brinu o nama, pokazuju nam beskrajno razumijevanje i ljubav, odrastanje mališana uz krznene prijatelje donosi i brojne dobrobiti.
Dobro je poznato da briga za životinju usrećuje čovjeka, stvara osjećaj odgovornosti i razvija jednu sasvim novu razinu povjerenja i prijateljstva. Kada su u pitanju psi, mace ili slatki glodavci koji još k tome pokazuju i svoju privrženost, razloga je na pretek da razmislite o ljubimcu koji će obogatiti odrastanje vaših najmlađih članova obitelji.

ODRASTANJE UZ LJUBIMCA

Ljubimac u domu predstavlja odgovornost i to će vaš mališan vrlo brzo shvatiti. Životinja nije igračka već biće koje zahtjeva njegu, brigu, pažnju i vrijeme.  Naravno da će veći dio te brige vjerojatno biti na vama, no bitno je postepeno prebacivati dio obaveza prema ljubimcu na dijete. Ovisno o dobi, uključite svoje najmlađe članove u raspored hranjenja, čišćenja i šetanja ljubimca nakon škole ili vikendom. Dok se mališan brine o ljubimcu, razvijaju se i osjećaji empatije i odgovornosti prema drugom. Tako će se dijete naučiti bolje brinuti i o samome sebi, a te vještine kroz život će mu ubrzo i zatrebati.


DJECA JAČAJU SAMOPOUZDANJE

Odrastanje je jedan jako lijep dio života u kojem djeca stječu vještine i uče lekcije neophodne za kasniji život i osamostaljivanje. Svaki roditelj želi svoga mališana naučiti ono najbolje, a u tome će vam pomoći ljubimac u domu. Naime, briga o životinji i odrastanje uz istu u djeci će probuditi osjećaj ponosa i važnosti. Pohvalite svoje najmlađe kako odlično vode brigu o mezimcu, time ćete ih ohrabriti i napuniti samopouzdanjem pa će se oko životinjice potruditi još i više.


VJEŽBANJE KROZ IGRU

Kako bi odrastanje mališana bilo ispunjeno lijepim trenutcima, ljubimci će se zasigurno potruditi za to. Psi i mace zahtijevaju da ih se šeta, da se s njima igra i provodi vrijeme izvan stana. Fizička aktivnost potrebna im je baš kao i djeci koja u današnje vrijeme, nažalost sve manje vremena provode u igri. Pametni telefoni i sjedilački način života sve češće zamjenjuju fizičku aktivnost, stoga će krzneni mezimac dijete potaknuti na vježbanje kroz igru.


OTPORNIJI IMUNITET

Znanstvenici su dokazali u brojnim istraživanjima da odrastanje uz ljubimca itekako smanjuje mogućnost razvijanja astme i alergija kod djece. Svaki roditelj maksimalno želi svog mališana zaštititi od potencijalnih uzročnika zdravstvenih tegoba. No, izloženost dlaci ljubimca razviti će određenu vrstu otpornosti i ojačati imunitet djeteta. Ako obitelj planirate proširiti štenetom ili pak malom macom uz koju će vaš mališan rasti, već od samog početka smanjujete mogućnost da će dijete biti osjetljivo i boležljivo.


STALOŽENOST I RAZVIJANJE KARAKTERA

Nije tajna da druženje s mezimcima i odrastanje u društvu krznenih prijatelja s kojima se možemo maziti, budi one najljepše osjećaje. Životinje osjećaju ljudske emocije, pa će tako prepoznati stres, tugu, ljutnju ili neki drugi osjećaj. Ono što tišti dijete, svojom bezuvjetnom ljubavlju i prisustvom ljubimac će mu olakšati. Ako se vaš mališan povlači u sebe i teže iskazuje svoje emocije, možda će mu biti lakše svoje brige podijeliti s ljubimcem. Odrastanje uz psa ili macu će između ostaloga, utjecati na razvijanje karaktera kod djeteta. Dozvolite djetetu da psa ili macu uči trikovima koji će ih zabavljati, a podsvjesno će naučiti i što znači disciplina, piše Journal


hr Sat Feb 02 2019 18:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2e015029111c1c0f8b45be/80
Foto: Pixabay

Ulovio vas je grč u moru? Evo kako si možete pomoći

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Znate li kako do njega dolazi i kako si pomoći?

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti, ali ono što se događa u tijelu je isto - često bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolirana kontrakcija mišića. Ukoliko vam se on dogodi u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja. Stoga je Silvana Radovanović, voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa za Ordinacija.hr dala nekoliko savjeta:

Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima - utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti.

Održavanje na površini

Voditeljica službe za spašavanje podsjetila nas je i na Arhimedov zakon tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor...) i čekanje pomoći.

Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Rješavanje grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete si i sami pomoći. Silvana Radanović tako savjetuje:  

Širite (izvlačite) mišić 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča.

hr Tue Jul 16 2019 18:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2dfd5b29111c280f8b45bb/80
Foto: Pixabay

U splitskom klubu Zenta u subotu veliki koncert domaćih alternativnih i rock bendova

U subotu 20.07. u kultnom splitskom klubu Zenta održava se veliki zajednički koncert bendova Go Lilly, La Volpe i The Splitters.
Trenutno najaktivniji predstavnici splitske alternativne scene s DJ Gonzom koji će rock hitovima dobru atmosferu držati do ranih jutarnjih sati, obećavaju dobar provod u prostoru splitskog kluba Zenta, nekadašnje O'hare.

Uz retro blues vibre Go Lilly, alt/indie rockere La Volpe i Beatles, AC/DC lovechild The Splitterse ljubitelji alternativnih i rock žanrova sigurno će naći nešto za sebe te obogatiti subotnju večer iskustvom svježe, autorske glazbe.

Svirka počinje u 21:00, a karte u pretprodaji možete pronaću u klubu Zenta po cijeni od 15 kuna. Na dan održavanja koncerta karte će biti 20 kuna.


hr Tue Jul 16 2019 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2de82c29111c95108b456a/80

Obrtnička škola bilježi rekordan upis učenika nakon velike modne revije i projekta Montura

Nakon predstavljanja i promocije svoje učeničke i modne kolekcije na velikoj modnoj reviji MONTURA splitska Obrtnička škola je nakon nekoliko godina ponovno uspjela upisati nove polaznike za zanimanja modni tehničar i krojač, i to rekordan broj.
Veliko pozitivno iznenađenje je prijava devet polaznika za zanimanje krojača. Kako Škola ima dozvolu za upis 6 prvaša od resornog ministarstva zatražit će se dozvola za upis svi devet prijavljenih jer se radi o vrlo deficitanim zanimanjima pa je ovaj interes izuzetan uspeh Obrtničke škole.

Primjerice, prošle godine nije bilo nijednog upisanog učenika/nice za zanimanje krojača. Bilo je to prvo predstavljanje Obrtničke škole nakon dugog niza godina, te drugo predstavljanje Obrtničke škole na Monturi od njenog početka prije 20 godina.

Ovaj odličan rezultat Obrtničke škole je najbolji pokazatelj značaja projekta Montura za ukupnu modnu scenu te razvoj i održavanje tekstilne djelatnosti u Splitu i Dalmaciji u njenoj budućnosti jer bez novoupisanih i školovanih mladih kadrova u zanimanjima modnih tehničara i krojača nema opstanka, a kamoli razvoja i pokretanja novih tekstilnih i modnih radionica i poduzeća. 

-Projekt Montura je katalizator svih tih pozitivnih procesa, ali želim pohvaliti i zahvaliti na suradnji ravnatelju škole i cijelom nastavničkom timu koji je sudjelovato s učenicima/cam u realizaciji surdanje. Dugo sam u ovom poslu, pa mogu slobodno reći da se s takvim entuzijazmom i pozitivnim odnosom prema struci nisam često susretao. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti i da će njihovi rezultati iz godine u godinu biti još bolji, rekao je producent Monture, Tonči Šundov.
hr Tue Jul 16 2019 17:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2dbe2e29111c9a0f8b4582/80

Urnebes: Pogledajte kako će Vatreni izgledati 2058. godine.

Aplikacija FaceApp u ovome je trenutku najveći hit na društvenim mrežama
Riječ je o aplikaciji koja postaruje lica, a u Večernjem listu su se malo poigrali i, kako slavimo fantastičan uspjeh iz sjajnog ruskog ljeta prošle godine, u aplikaciju stavili slike trenutne generacije Vatrenih.

Dobili su nevjerojatne rezultate...


hr Tue Jul 16 2019 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .