Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9fe7c6cb557a4aa88b47cf/80
Foto: MUP RH

Spektakularna vježba Interventne policije: Plavci su spremni za sve situacije

Godišnja vježba interventne policije sadržavala je ukupno pet segmenata

Danas 17. rujna je na Policijskoj akademiji održana Godišnja vježba interventne policije 2018. Vježbom je interventna policija pokazala visoku razinu sposobnosti i obučenosti svojih pripadnika, njihova znanja i vještine potrebne za obavljanje najsloženijih poslova iz djelokruga policije. 

Prisutnim sudionicima i visokim uzvanicima uvodno se obratio zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić koji je istaknuo kako Interventna policija djeluje već 17 godina te je za to vrijeme postala nezaobilazna snaga, nositelj i sudionik svih većih i važnijih sigurnosnih događanja. Tome u prilog govori i činjenica da je svake godine od osnutka do danas broj i vrsta angažiranja u progresivnom i konstantnom porastu. 

„U kontekstu aktualne pojave suvremenih oblika sigurnosnih prijetnji i ugroza poput terorizma, intenzivnih ilegalnih migracija, organiziranog i nasilnog kriminaliteta, kao jedan od ključnih prioriteta u policijskom postupanju naglašena je i potreba za visokom razinom uvježbanosti i osposobljenosti, a posebno integriranosti snaga kroz združeno djelovanje svih subjekata unutarnje sigurnosti, a u službi od općeg interesa.  I to je ono što želimo naglasiti danas.“ Naglasio je zapovjednik Barić.

Glavni se ravnatelj policije Nikola Milina osvrnuo na povijest ustroja interventne policije koja je  ustrojena 3. svibnja 2001. godine kao jedna od organizacijskih cjelina Ravnateljstva policije, a paralelno s osnivanjem i ustrojavanjem interventne policije došlo je i do preustroja tadašnje specijalne policije.

Govoreći o poslovima koje interventna jedina policije obavlja glavni ravnatelj policije Milina je rekao: „Na razini Ravnateljstva policije, interventna policija angažira se i u slučajevima opće opasnosti prouzročene elementarnim nepogodama, katastrofama, kao i u svim drugim poslovima i zadaćama gdje je potrebna nazočnost većeg broja timski obučenih službenika pod jedinstvenim rukovođenjem“.

Tijekom svog uvodnog govora ministar Božinović je istaknuo: „Uloga policije u društvu jest osigurati svim građanima i stranim gostima sigurnost i zaštitu, održavanjem povoljnog stanja javnog reda i mira.

Neki rodovi policije u tome imaju zahtjevniju zadaću, koja iziskuje vrhunsku spremnost reagiranja u izvanrednim, nesvakodnevnim sigurnosnim okolnostima.

U tu elitnu grupu obučenu za kompleksnije i rizičnije zadaće, spada i interventna policija. Svoje vještine, obučenost i fizičku spremnost, te dijapazon sigurnosnih situacija u kojima se prioritetno traži vaša intervencija, pokazat ćete nam upravo danas, kroz Godišnju vježbu, koja se prigodno održava u ovom posebnom mjesecu, u kojem hrvatska policija slavi svoj Dan i dan svoga zaštitnika svetog Mihovila.

Veseli me i čast mi je iz prve ruke posvjedočiti vašoj pripravnosti i policijskoj snazi.“

Za razliku od dosadašnjih tradicionalnih vježbi, u današnjoj spektakularnoj vježbi je po prvi puta prezentirano združeno djelovanje pripadnika interventne policije, specijalne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, potom Protueksplozijske službe te djelatnici Hitne službe i Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Godišnja vježba interventne policije sadržavala je ukupno 5 segmenata i to od prikaza borilačkih vještina i uporabe interventne palice tzv. „tonfe“, potom prezentacija rada s kratkim i dugim vatrenim oružjem, posebice uporaba VHS K2 koja je od 2017. na zaduženju u Ekipi za posebne zadaće u interventnoj policiji. Treći segment vježbe bio je nadalje posvećen radu sa službenim psima koji su povrh svega bezuvjetno poslušni svojim vodičima.

Veliku završnicu ove vježbe su činile dva posljednja segmenta vježbe, a koji su se odnosili na uspostavu javnog reda i mira narušenog u većem opsegu i taktika postupanja policije prilikom rada na visini. U navedenom segmentu vježbe sudjelovala je i javna vatrogasna postrojba grada Zagreba.

U posljednjem segmentu vježbe sudjelovao je najveći broj združenih snaga, njih oko tisuću, a vježba je obuhvaćala rukovođenje i rješavanje krizne situacije na temu AMOK, odnosno rješavanje izvanrednih kriznih situacija. Uz zvukove pregovaranja, rafalne paljbe dugih i kratkih cijevi te nadlijetanje helikoptera ovom je vježbom prikazano združeno, sinergijsko djelovanje više ustrojstvenih jedinica unutar i izvan Ministarstva unutarnjih poslova.

Kroz ove aktivnosti,  kroz prikazanu spremnost, sposobnost , opremljenost i taktičku zrelost su sve snage koje su sudjelovale u vježbi pokazale i dokazale da su s pravom jamac sigurnosti građana Republike Hrvatske.

Kako su uzvanici današnjeg događanja bili i interventni policajci iz sedam zemalja, ova je vježba ujedno i uvod za međunarodni tečaj za interventne policajce koji će se tijekom ovog tjedna održavati u Valbandonu. 

hr Mon Sep 17 2018 19:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc8349229111cb0678b4579/80
Foto: PIXABAY

Produženi lipanjski vikend: Očekuje se veći priljev vozila na autocestama

Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru

Pred nama je produženi lipanjski vikend te se očekuje i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama:  Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana kao i velika gustoća prometa na autocesti, naročito na dionici Zagreb-Karlovac.

Pojačani promet u smjeru JUGA (prema moru) očekuje se već danas u popodnevnim satima, kao i u  petak, 21. lipnja u popodnevnim satima. U subotu, 22. lipnja u jutarnjim satima očekuje se pojačani promet uslijed dolaska inozemnih turista. Pojačani promet očekuje se u nedjelju, 23. lipnja kad se očekuje povratak  inozemnih vozača prema unutrašnjosti odnosno u utorak, 25. lipnja prilikom povratka hrvatskih državljana.

Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova biti će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom   privremenom signalizacijom.

Informacija o radovima

Na Autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik :

  • Na autocesti A1 u sklopu dogradnje čvora Dugopolje (radovi premještanja portalne konstrukcije) u periodu od 19.06.2019. godine, od 23:00 sata do 20.06.2019. godine, do 03:00 sata zatvoriti će se dionica od čvora Vučevica do čvora Dugopolje (samo smjer Dubrovnik). Promet će se voditi obilaznim pravcima te se ne očekuju zastoji.

Na Autocesti A6 Rijeka - Zagreb:

  • Na dionici od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora u smjeru Rijeke, zbog sanacije asfaltnog zastora kolnika od km 17+150 do km 23+350 za promet je zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, te se promet odvija dvosmjerno u smjeru Zagreba sa dvije prometne trake u smjeru Rijeke i jednom prometnom trakom u smjeru Zagreba. Predviđeno vrijeme završetka radova je do 15.07.2019. godine. U slučaju pojačanog prometa moguće je stvaranje zastoja i kolona vozila u prilaznoj zoni radova.

- Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/  ili našoj web straniciwww.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111. - izvijestio je HAC

hr Wed Jun 19 2019 11:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

Vozači, oprez: Policija će provoditi pojačane aktivnosti u prometu

Od početka godine do danas na području PU splitsko-dalmatinske u prometu je smrtno stradalo 10 osoba

Tijekom nadolazećeg vikenda provodit će se pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će poduzimati aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.

Od početka godine do danas na području PU splitsko-dalmatinske u prometu je  smrtno stradalo 10 osoba, pa još jednom policija apelira na sve sudionike u prometu: Budite odgovorni sudionici u prometu, čuvajte sebe i druge!

hr Wed Jun 19 2019 11:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a915bc42af47f8e0b8b4684/80

Sjednica Gradskog vijeća: Raspravljat će se o gostovanju Vatrenih na Poljudu

Sjednica je je počela minutom šutnje za nekadašnje vijećnike, Josipa Gotovca, Veljana Radojkovića i Anđelka Gabrića
Danas u 9 sati započela je sjednica splitskog Gradskog vijeća. Dnevni red prvotno se sastojao od 48 točaka, no proširen je na ukupno 54 točke, a na sjednici se nalazi 31 od ukupno 35 vijećnika. 

Sjednica je počela minutom šutnje za nekadašnje vijećnike, Josipa Gotovca, Veljana Radojkovića i Anđelka Gabrića. 

HDZ-ov Domagoj Maroević predložio je da se u dnevni red uvrsti rasprava o gostovanju Hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu. Prijedlog su svi prihvatili, osim SDP-ovih vijećnika. 

Raspravljat će se i o dopuštanju ugostiteljima puštanje glazbe do 2 sata, što nikako ne odgovara stanovnicima centra grada pa su prošlu noć takav prijedlog pokušali spriječiti, zvoneći splitskom HDZ-ovom šefu, Petru Škoriću. 

Nadalje, zaključit će se početak obnašanja dužnosti intendanta HNK Split te će se predložiti rješenje o razrješenju v.d. intendanta HNK Split.

Vijećnici će glasovati o imenovanju ravnatelja Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu; dobit će informacije o suzbijanju potkornjaka u Park šumi Marjan od 16. travnja 2019., a govorit će gradonačelnik, Nenad Ružić, Mate Omazić, Dragan Brtan; imenovat će se ravnatelj ili ravnateljica Gradske knjižnice “Marko Marulić”...

Ovdje pogledajte ostatak točaka dnevnog reda.
hr Wed Jun 19 2019 10:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d09daee29111c49d58b459b/80
Foto: Screenshot / Facebook

Splićani u ponoć zvonili Škoriću: "Naše snove drži u svojim rukama, on i vijećnici njegove stranke"

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća bit će predložena izmjena da se ugostiteljima dopusti puštanje glazbe do 2 sata u noći, a to stanovnicima iz centra grada nikako ne odgovara...

Inicijativa "Dnevna doza splitskog nereda" sinoć je oko ponoć stigla do Blatina, do zgrade predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića te mu pozvonila na portafon. 

Razlog tome je što će danas na sjednici splitskog Gradskog vijeća biti predložena izmjena da se ugostiteljima dopusti puštanje glazbe do 2 sata u noći, a to stanovnicima iz centra grada nikako ne odgovara. 

- Zvučnici na štekatima onemogućavaju san ljudima. Naše snove drži u svojim rukama, on i vijećnici njegove stranke. - kazali su. 

Kada su stigli do zgrade, predsjednik Inicijative, Bojan Ivošević je pozvonio na portafon te Škorića pozvao da siđe. 

- Dobra večer, ovdje stanari iz centra grada. Žao nam je što vam smetamo. Ako biste nam se mogli obratiti s obzirom na to da smo načuli da nam sutra planirate radnim danom do dva sata onemogućiti normalan život. - rekli su mu. 

Odgovor HDZ-ovog šefa na njihov zahtjev bio je "prošetaj"!

Iz inicijative sve su snimili, pogledajte...hr Wed Jun 19 2019 08:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .