Što se događa: Makarska postaje sve veće gradilište

Svi su na žalost svjesni da je pod Biokovom, kad je o apartmanizaciji riječ, već, kako se to kaže, “podne i 5!”. No, nikad nije kasno i reagirati se može i mora prije no što za bogodanu prirodu bude “podne i 20”, odnosno prekasno.

Veliko brdo, dio Makarske na južnim obroncima Biokova žderu zgrade, a na brdu ostaju samo gradilište i sramota.

– Infrastruktura ne prati gradnju i Makarska je postala doista preveliko gradilište, čini mi se, i tu je taj nesrazmjer koji se dogodio i koji moramo zaustaviti – smatra Hloverka Novak Srzić, direktorica TZ Makarska.

No, građevinski predatori gledaju samo zaradu. Nisu to više apartmani u domaćinstvu kao pripomoć obiteljskim prihodima, ovo su cijele zgrade namijenjene turističkom iznajmljivanju. Ministarstvo graditeljstva upozorilo je na skupu da jedinice lokalne samouprave imaju i moć i instrumente zabraniti sve ono što nije dobro za grad i građane.

– Ne treba se slušati sve izrađivače prostornoga plana, može se ograničiti izgradnja, sve što imaju u svojim rukama sve mogu iskoristiti gradski oci ne samo u Makarskoj nego u svakoj drugoj općini i gradu – poručuje Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Jer, slika je ovo cijele naše obale. Arhitekt Ante Vrban smatra da i struka ima veliku odgovornost, ne samo ulagač. Arhitektov zadatak nije samo nacrtati lijepu kuću.

– Ovdje je više važno bit kreativan i inovativan nego ići na nekakvu dimenziju. Naravno, ja radim za investitore, moji klijenti su investitori, ali u principu kada objasnite čovjeku da više zaradi na nečemu manjem i ljepšem nego na nečem velikom i masovnom, onda zapravo i oni to razumiju – tvrdi Vrban., piše HRT

Razgovora nikad dosta, s pametnim ljudima pogotovo. No, kad novac i interes vladaju, zanemare se i prošlost i budućnost – jer šaka je eura veća i od Biokova samog.

POSLJEDNJE DODANO: