Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58622fce1eea8fcd978b45f9/80
Foto: Miroslav Lelas

Prevrnuo se autobus na Braču: Nema ozlijeđenih

Autobus se prvrnuo oko 6 sati nakon što je vozač izgubio nadzor nad vozilom zbog neprilagođene brzine na cesti koja je bila skliska

Autobus javnog prijevoza prevrnuo se u četvrtak ujutro na otoku Braču napredjelu Grabica, na cesti između Gornjeg Humca i Bola, no nitko nije ozlijeđen jer osim vozača u njemu nije bilo putnika, izvijestila je splitsko-dalmatinska policija.

 Autobus se prevrnuo oko 6 sati nakon što je vozač izgubio nadzor nad vozilom zbog neprilagođene brzine na cesti koja je bila skliska. Vozač je nakon  prevrtanja autobusa bio negativan na provedenom alkotestu, naveli su iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave.Facebook komentari

hr Thu Jan 05 2017 13:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5877431b1eea8f84e88b4591/80
Foto: Miroslav Lelas

Solin: Uz prijetnju oružjem opljačkali poštu

Policija trag za počiniteljima
Nepoznati počinitelji opljačkali su oko 19:10 sati  poslovnicu Hrvatske pošte u ulici Kralja Zvonimira u Solinu. Zaprijetili su vatrenim oružjem i dobili novac, a zatim su dali petama vjetra.

U tijeku je policijski očevid te potraga za počiniteljima. Nitko nije ozlijeđen i za sada se ne zna koliko je novca otuđeno.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 20:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80
Foto: Rade Popadić

Vela luka: Trajekt udario u lučko svjetlo i potopio usidrenu brodicu

Zbog jakog vjetra i izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta trajekt je u Veloj luci udario u lučko signalno svjetlo, a zbog velikog vala koji je nastao kao posljedica manevra potopljena je manja brodica na vezu u velolučkoj gradskoj luci, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Pomorska nezgoda dogodila se u nedjelju oko 21:30 sati, a Jadrolinijinim trajektom koji prometuje na liniji Split - Vela Luka - Ubli u trenutku nezgode zapovjedao je I.A., hrvatski državljanin.

Djelatnici dubrovačke Kapetanije očevidom su utvrdili da je prilikom uplovljavanja Jadrolinijinog trajekta "Korčula" došlo do sraza nadvodnog dijela trajekta s lučkim signalnim svijetlom, na početku trajektnog pristaništa.

U trenutku nezgode na moru je bila dobra vidljivost, uz jake udare istočnoga vjetra, koji su najvjerojatnije uzrokovali gubitak nadzora nad brodom.

Kao posljedica nezgode pričinjena je manja materijalna šteta na oplati trajekta i lučkome svjetlu.

Prilikom stabiliziranja manevra trajekta nastao je veći krmeni val koji je potopio manju privatnu brodicu dužine pet metara, hrvatske zastave i u vlasništvu D.P., hrvatskog državljanina. Potopljena brodica ne predstavlja opasnost za normalno odvijanje pomorskog prometa te će biti izvađena tijekom dana.

Na poziciji nezgode nije primjećeno onečišćenje mora.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 19:44:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/587ce81b1eea8fcf048b4576/80
Foto: Getty images

U postupku protiv "trovačice svekrve iz Zmijavaca" ključno svjedočenje toksikologinje?

Drugo suđenje protiv optužene za trovanje svekrve insekticidom karbofuranom bliži se kraju, u prvom postupku je oslobođena. Točan uzrok smrti nepokretne Ane Milas sedam godina kasnije nije lako odrediti

Bliži se kraju (drugo) suđenje Tanji Milas (37), optuženoj za trovanje 67-godišnje svekrve Ane Milas. U ponedjeljak su ispitani i posljednji svjedoci, koji zapravo i nisu imali nešto posebno za reći, dok su na iduće ročište (24. ožujka) pozvani brojni sudski vještaci koji bi mogli rasvijetliti okolnosti ovog bizarnog zločina.

Tanja Milas, danas Mesaroš, tereti se za kazneno djelo teškog ubojstva te može dobiti i do 40 godina zatvora. Međutim, prvi postupak je završio – oslobađajućom presudom. U pitanju je tragedija unutar obitelji u kojima su već vladali narušeni odnosi – o nepokretnoj Ani Milas posljednje tri godine njenog života brinula se optužena, dok je sa suprugom Ivom Milasom bila pred brakorazvodnom parnicom. U rujnu 2010. godine Ana Milas je preminula u Zmijavcima, no tek sedam mjeseci kasnije su posmrtni ostaci su ekshumirani, kada je sin pokojnice Ivo Milas posumnjao u trovanje. Taj protek vremena kasnije će se tijekom suđenja pokazati kao ključan, jer je izostala precizna toksikološka analiza.

Naime, optužena je svekrvi u posljednji obrok stavila karbofuran, otrovni insekticid, a učinila je to kako bi se riješila brige o skrbi nepokretne žene, tvrdi tužiteljstvo. Izabrala je dan kada je znala da će dulje biti same, uzela otrov iz staklenke u ostavi i "servirala" ga starici s hranom.

Tako stoji u optužnici, no prvi put nije bilo dovoljno uvjerljivo za splitski sud. Tanja Milas oslobođena je "jer nije isključena mogućnost drugog uzroka smrti te nije bilo dokaza niti očevidaca da je baš ona stavila otrov u hranu". Također, za pronađenu dozu karbofurana nije se moglo utvrditi da je bila smrtonosna.

Sve to nije previše impresioniralo Vrhovni sud, ukinuo je oslobađajuću presudu. Smatraju da se dokazi moraju bolje procijeniti kao i obrana Tanje Milas. Pravnim rječnikom, presuda je ukinuta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, no stekao se dojam da na Vrhovnom sudu drže optuženu – krivom! Daleko od toga da je ponovljeno suđenje bilo "siromašno" događajima: zbog nove trudnoće optužene, sudac Županijskog suda u Splitu je odgađao početak rasprave, da bi sve to isprovociralo kćer pokojne Ane Milas pa je poslala nekoliko dopisa "kontra" raspravnog suca, spominjući korumpiranost, između ostalog. Što je bio povod za delegaciju spisa drugom sucu (pa je onda sve krenulo ispočetka), dok je "optuženi" sudac odlučio pravdu potražiti u – parnici.

Tako će koncem ožujka u sudnici Vladimira Živaljića (postupak je inače zatvoren za javnost) doći brojni vještaci: od Antonija Alujevića za sudsku medicinu, preko psihologa Danijele Didić te psihijatrice Jasminke Šarić, no toksikologinja Davorka Sutlović imat će glavnu riječ...

Psihologinja Romilda Roje također bi mogla imati određenu "težinu" u procesu, jer je ona razgovarala sa sinom Tanje Milas, koji 2010. nije imao niti deset godina, a koji je prepričavao neke stvari koje je čuo i vidio u obiteljskoj kući.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 16:35:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/587cb7021eea8f3c028b45a4/80
Foto: Rade Popadić / DalmacijaNews

Kninski "milicajac" optužen za protjerivanje Hrvata iz Kninskog polja

U optužnici stoji i da su krajinski "milicajci" u zaseoku Marići automatskim oružjem ranili jednog civila i kada je pao na zemlju ubili ga pucajući u njega iz neposredne blizine

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je za ratni zločin 59-godišnjeg državljanina Srbije kojega tereti da je, kao načelnik kninske "milicije" početkom 1992. podređenima naredio da teroriziraju, zastrašuju i u konačnici protjeraju Hrvate iz Kninskog polja.

Tužiteljstvo tvrdi da je optuženi bivši načelnik 3. siječnja 1992. oko 14 sati s većim brojem naoružanih podređenih pripadnika SUP-a Knin, s više vozila i transporterom došao u zaseoke Marići i Velići gdje su živjeli isključivo građani hrvatske nacionalnosti.

Tijekom akcije čiji je cilj bio teroriziranje, zastrašivanje i konačno protjerivanje stanovnika Hrvati im nisu pružali otpor dok su "milicajci" pucali po kućama i pretraživali ih. Pritom su iz jedne kuće uzeli par tisuća njemačkih maraka, svu zlatninu i zadnju plaću vlasnikve kćeri, a u drugoj kući porazbijali inventar i namještaj. Petero civila pritom su bez ikakvog razloga lišili slobode, priveli ih i zatvorili u zgradu SUP-a u Kninu, navodi tužiteljstvo.

U optužnici stoji i da su krajinski "milicajci" u zaseoku Marići automatskim oružjem ranili jednog civila i kada je pao na zemlju ubili ga pucajući u njega iz neposredne blizine.

- Radi prikrivanja tog kaznenog djela, na udaljenosti od oko dva metra od mrtvog tijela, postavili su lovačku pušku iz koje su prethodno ispalili jedan hitac, prikazujući da je J. Ć. bio naoružan i da je pucao pružajući im otpor radi čega milicija odnosno SUP Knin nikad nije poduzela radnje na otkrivanju i sankcioniranju počinitelja - objavilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Navode i da su neposredno nakon te akcije prestrašeni hrvatski civili napustili su svoje kuće u Kninskom polju i prešli na slobodni dio Hrvatske.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 13:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .