Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/534ecbc91799423028e9abf0/80

Koje voće i povrće nikako ne bi trebalo završiti u hladnjaku

Većini voća i povrća koristi čuvanje u hladnjaku, no postoje neke iznimke.

Oznake “najbolje upotrijebiti do ovog datuma” uskoro odlaze u povijest. Jedan od najvećih lanaca maloprodaje, Tasco, objavio je da prestaje koristiti takve oznake na najmanje 70 svojih proizvoda kako bi smanji bacanje hrane. No je li stariji proizvod i dalje dobar za konzumaciju kao i potpuno svjež?

Mnogi elementi, uključujući i određene vitamine iz svježih namirnica, su vrlo nestabilni i razina u namirnicama im opada odmah nakon berbe, piše portal Živim

- Mikronutrijenti propadaju odmah nakon što je plod ubran zbog čega je, primjerice, zamrznuti grašak bolji od konzerviranog ili svježeg jer se zamrzava odmah nakon branja -  kaže Adam Hardgrave, stručnjak za sigurnost hrane iz Agencije za standardizaciju hrane Velike Britanije.

 

I u hladnjaku propadaju vitamini

Kako pokazuje jedna studija, špinat koji je tjedan dana stajao u hladnjaku izgubio je skoro sve svoje folate, oblik vitamina B, a gubitak je još veći na visokim temperaturama.

Studija Unilevera pokazala je da brokula pohranjena na sobnoj temperaturi sedam dana zadržava tek 44 posto vitamina C, a ako stoji dva tjedna zadržava tek 28 posto. S druge strane, ako je pohranjena na temperaturi od 4 stupnja Celzija, i nakon tri tjedna zadržat će skoro sav vitamin C.

Mrkve pak vitamin C gube znatno sporije.

Luke LaBorde, profesor prehrambenih znanosti na Sveučilištu Penn koji je vodio studiju o špinatu, kaže da se stupanj opadanja vitamina razlikuje s obzirom na to o kojoj je namirnici riječ, te o faktorima iz okoliša poput temperature, razine kisika i slično. Ključan faktor ipak je stupanj respiracije proizvoda nakon branja koji utječe na njegovo starenja. Kad jednom proizvodi dosegnu određenu točku, nestabilni vitamini poput vitamina C, više se ne mogu zadržati u stanicama.

Neki od brzostarećih proizvoda su špinat, zelena salata i grašak. S druge strane, proizvodi koji sporije stare su korjenasto povrće, dok paprike stare srednjom brzinom.

 

Nije sve tako jednostavno

Vitamin A i željezo su stabilni, no vitamin C se s vremenom gubi, kaže doktorica Christine Bruhn sa Sveučilišta Kalifornija. Važno je jesti svježe voće i povrće. Najbolji je savjet da kupite svježe i pojedete ga čim prije. I zapamtite - smrznuto, konzervirano i osušeno također pridonosi zdravlju.

Doktorica Kirsten Brandt iz centra za prehranu ljudi na Sveučilištu Newcastle, slaže se da ne postoji jedinstveno objašnjenje kako brzo elementi poput vitamina nestaju iz proizvoda.

 

Svako voće ili povrće je različito i koliko se elementi zadržavaju u njemu ovisi o životnom ciklusu same biljke. Npr. luk može biti pohranjen jako dugo a da ne izgubi ništa od svojih svojstava zato što i u prirodi dugo stoji u zemlji.

I jabuke dugo zadržavaju svoje nutrijente, kaže doktorica Brandt, no samo ako su pohranjene na pravoj temperaturi. Njihov stil života je da padnu s grane i čekaju da ih neka životinja pojede. No potpuno je neprirodno za brokulu da ju se ubere i da ona čeka prije nego ju se pojede. I zato ona počne brzo propadati. 

Rajčice i banane nisu za hladnjak

Jedna je studija dokazala i da razina vitamina C u 31 tip jabuka opada za 30 posto ako su one pohranjene na sobnoj temperaturi, no samo za 19 posto ako se čuvaju na temperaturi od 1 stupanj Celzijev. Međutim, brzina opadanja količine nutrijenata ovisi od sorte do sorte. Spremanje namirnica u hladnjak usporava raspadanje vitamina, no to ima i negativnu stranu.

Na primjer, hlađenje krumpira povećava udio glukoze, pa kada ih se kuha ili prži taj šećer reagira s ostalim elementima i tvori spoj zvan akrilamid koji se povezuje s većim rizikom od nastanka raka.

- Većini voća i povrća koristi čuvanje u hladnjaku, no postoje neke iznimke. Na primjer, rajčice ne bi trebalo stavljati u hladnjak jer uslijed niske temperature gube okus. Bosiljak i banane također gube na kvaliteti ako ih se hladi te dobivaju tamne mrlje koje nisu opasne ali nisu ni privlačne - kaže Brandt. No ima još…

Većina povrća odmah nakon berbe brzo gubi nutrijente. Kod voća je malo drugačije jer ako ga se ubere dok još nije do kraja zrelo, stajanjem će dozoriti. Tako imate situaciju u kojoj se količina nutrijenata poveća. No što se tiče elemenata poput željeza i kalcija, imamo dobre vijesti jer oni ne degradiraju već zauvijek ostaju u namirnici. Doktorica Brandt kaže i kako se u većini slučajeva možemo pouzdati u zdrave oči.

Ako špinat i brokula izgledaju svježe, najvjerojatnije i jesu svježe. Mogu postojati neke male razlike, no neće gubiti puno nutrijenata dok ne promijene i izgled. Treba ipak obratiti pozornost na to je li proizvod dobio mrlje ili postao previše žut, blijed ili zelen.

To je zato što klorofil, odgovoran za zelenu boju stanica, prvi nastrada kad nastupi starenje i truljenje. No profesor LaBorde kaže i kako namirnice ne treba odmah bacati čim nastupe neke primjene.

- Samo zato što svježina nije optimalna, ne znači da su namirnice loše. U njima i dalje ima polifenola i vlakana. Voće i povrće nema nikakvu nutritivnu vrijednost jedino ako nije pojedeno - kaže.

 

hr Tue May 29 2018 20:50:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba807f8cb557a37be8b458c/80

Za ovo treba hrabrosti: U deset godina starom Renaultu obišli cijelu Europu!

Splitski studenti odlučili su se zaputiti u jednu neobičnu avanturu s koje nose najljepše uspomene…

Kažu da putovanja liječe dušu i vrijeme koje provedeš putujući da je dragocijeno. Uistinu, to je jedno posebno iskustvo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. No, nije uvijek lako putovati jer za dobro putovanje valja i dobro zaraditi, a to je posebno nezgodno dok si student. 

Studenti moraju učiti, raditi, zarađivati i uz to se još zabavljati. Morate priznati, nije lako. Ali postoje i oni koji svoje obaveze i budžet uspiju izbalansirati i sebi omogućiti ono što najviše žele. Tako počinje i priča o dva studenta Marku Anđeliću i Mateju Ivkošiću koji obožavaju putovati i istraživati svijet oko sebe, a sve je započelo putovanjem u Amsterdam za koje su, kako kažu, mnogo štedjeli. Otišli su avionom i uživali u čarima Nizozemske i umjesto da se prepuste komfornom putovanju, njima je na um sinula jedna neobična ideja. Odlučili su svoje iduće putovanje proputovati automobilom jer su smatrali da će tako više vidjeti i da će im biti zanimljivije. 

Netko bi pomislio pa oni su ludi, što s autom pored aviona, ali čekajte tu priči nije kraj. I tako su njih dvojica, za svoje prvo putovanje autom, odabrali balkansku turu. Odlučili su prijeći cijeli Balkan u deset godina starom Renault Cliju. Da, dobro ste pročitali- Renault Clio. 

Za taj put, kako kažu, nisu se uopće pripremali. Rekli su: “Sve ćemo mi to usput”. Nisu imali ni navigaciju kako Bog zapovijeda. Ali još uvijek nisu odustali.

Tako su u ljeto prošle godine započeli balkansku turu od 20 dana, samo njih dvoje i Renault Clio. 

Krenuli su putem Dubrovnika, a prva zemlja bila je Crna Gora. Obišli su Budvu i Herceg Novi pa nastavili prema Albaniji. Tamo se nisu zaustavljali jer znate kakve priče kruže o toj zemlji, ali kaže Matej da mu je sada uistinu krivo zbog toga. Sljedeće odredište bila je Grčka. Putem je do sada  sve išlo glatko, ali Grci su im malo pomutili planove. Grci koriste svoj alfabet i kao pravi domoljubi na prometnicama u svojoj zemlji imaju pretežito to pismo. Očito su zaboravili da bi turisti mogli koristiti auto kao prijevozno sredstvo za putovanje i olakšati im. Ipak, snašli su se, a prva postaja bio je famozni otok Zakynthos na kojem su proveli devet dana. Obišli su i Peloponez, Epidaurus, Atenu..

Pitate li se gdje su spavali? Pa u autu ili na plaži. U Ateni su pokušali pronaći hostel i prenoćiti, ali nisu se usrećili pa su tako otišli u luku Pirej i tamo prespavali. 

Nakon Grčke, slijedila je Makedonija. Skoplje ih je oduševilo. Posebno hrana- jeftina i ukusna! Iz Skoplja su se zaputili u Sofiju koja ih nije oduševila. Kažu da nema ništa za vidjeti pa su otišli u Beograd. Tamo im je jedan prijatelj iz Srbije kojeg su upoznali na Zakynthosu obećao provesti po Beogradu i pokazati sve čari toga grada, ali kako je Marko izgubio mobitel, ostali su bez kontakta. Snašli su se i bez njega, obišli grad i zaputili se, sada će to zvučati ironično- u Vukovar.

Svratili su u Osijek pa u Budimpeštu i napokon krenuli prema kući. 

Oćemo li novu turu? 

Neko vrijeme su se primirili. Malo su studirali i radili pa su odlučili da bi ponovno mogli otputovati. Ovaj put, zalogaj je bio veći, a to je bila zapadna tura. Na takav put nisu mogli sami jer su troškovi bili veći pa su se s njima odlučili zaputiti još Ante Ivkošić, Iva Fremec i Ante Pažanin. Odlučili su obići 15 gradova i 11 država u 15 dana. Zvuči kao pravi izazov! 


Prva postaja bila je Milano, a nakon toga kneževina Monaco. Kažu da je Monaco luksuzni “grad duhova”. Nema nikoga na ulicama, a skupocjeni automobili stoje u vitrinama. Nakon toga, krenuli su prema jugu Francuske i svratili u Nicu-predivni grad na Azurnoj obali. Zatim je slijedio Cannes koji je vrvio turistima, ali im nije bio po ukusu. Prvi put su se okupali tamo. Posjetili su i Andoru i njen glavni grad okružen planinama i prirodom. Stigli su u Barcelonu umorni i napokon odlučili prenoćiti. Barcelona ih je oduševila svojim ljepotama, a malo je nedostajalo i da sačuvaju živu glavu zbog taksista koji je projurio kroz crveno. Živi i zdravi krenuli su prema Valenciji i Gibraltaru. Cijeli teritorij Gibraltara ima 50 kilometara ceste i jednu veliku stijenu. Marko se našali da mu je drago što je vidio Afriku, barem izdaleka. 

Sljedeća postaja bila je Lisabon. Zamislite, voziti se od Splita do Lisabona…zvuči nevjerojatno, ali sve je moguće! 

U Lisabonu su odlučili prenoćiti i okupati se u Atlantskom oceanu i krenuti prema Madridu. Glavni grad Španjolske im se svidio, a svratili su i na utakmicu Reala. Zatim slijedi čarobni Pariz, bezlični Brisel pa Luxemburg. Nakon toga, krenuli su do Zuricha i vozili se cestom okruženi švicarskim Alpama koje ih nisu ostavile ravnodušnim. Zadnja postaja bio je Lihtenštaj u kojem nema “ništa za vidit”. 

Krenuli su zadvoljni i sretni prema kući i sa sobom ponijeli nezaboravne uspomene i trenutke. Prešli su 8400 kilometara u 15 dana, obišli 15 gradova i 11 zemalja..

Kako ste vi to sve preživeli? 

Važno je biti dobro fizički pripremljen i paziti na budžet. Mi smo nosili 4000 kuna po osobi i sasvim nam je bilo dovoljno. Što se tiče hrane, jeli smo peciva, sendviče, salame, a najluksuzniji obroci bili su kebab ili pizza. 

Biste li opet to ponovili?

Naravno! Već imamo kombinacije za nove ture.

Imati li koji savjet za one koji bi se odlučili na ovakav način putovanja?

Budite spremni na jako malo sna, lošu higijenu. Hrana je isključivo iz supermarketa. Trebate biti fizički i psihički spremni izdržati takav ritam i razmišljati pozitivno. Također, naš savjet je da se ne vozi autocestom već lokalnim cestama jer je doživljaj puno bolji i puno se više ima za vidjeti. I morate znati kako dobro rasporediti stvari u auto jer je sve nabijeno i stisnuto, ali sve se isplati na kraju jer ostaju uspomene! 


I eto, izgleda da vrijedi ona “sve se može kad se hoće”, a ono što je potrebno je malo dobre volje, koja "kinta" u džepu, dobra ekipa i Renault Clio. A moramo priznati i malo ludosti. Ovo je bilo zahtjevno, ali nezaboravno putovanje.. 

Preporučili bi ovakav način putovanja svima koji su spremni odreći se luksuza na par dana i provesti nezaboravne trenutke putujući s ljudima koje voliš. Ipak, to su trenutci koji ostaju kroz život i uvijek ćemo se rado sjećati.








hr Mon Sep 24 2018 08:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7dff6cb557a5bbc8b45a9/80
Foto: Pixabay

Isprekidani post - Jeste li čuli za ovaj novi trend?

8 sati jedite, 16 nemojte...
Mnogi tvrde kako ovaj način 'posta' rezultira jednakim gubitkom kilograma kao i dugotrajno ograničavanje kalorija... Usto, brojne studije pokazuju kako osim gubitka težine, ovaj novi trend poboljšava metabolizam, a sve su češće i tvrdnje kako smanjuje rizik od raka.

'Isprekidani post' široj javnosti postao je poznat 2012. godine, a u posljednje vrijeme u njega se kune sve više fitness stručnjaka. Cijela filozofija koja se krije u njemu jest da se ukoliko ne konzumiramo hranu između obroka - razina inzulina pada te stanice otpuštaju 'uskladišteni' šećer koji se potom koristi kao energija. Gubimo na težini ako se razina inzulina spusti dovoljno i na dovoljno dugo vremena da otopi masnoću.

Isprekidani post nije dijeta već svojevrstan obrazac jedenja. Ne mijenjate ono što jedete, već vrijeme u kojem jedete! Upravo je to razlog zašto se sve više ljudi odlučuje za ovu, po mnogima 'nekonvencionalnu dijetu'. Dok se kod klasičnih dijeta savjetuje odricanje od brojnih nezdravih namirnica, kod posta se ne morate odreći svojih omiljenih nezdravih namirnica.

8 sati jedite što god hoćete!

Postoji nekoliko načina isprekidanog posta, a najpopularniji je oblik u kojem pojedinac osam sati može jesti što god hoće, a narednih sati postiti! Važno je naglasiti kako nije bitno kada će započeti vaš 16-satni post, no mnogi kažu kako je najlakše preskočiti doručak jer ostale obroke najčešće jedu s prijateljima i obitelji. Najbolji način za započeti jest postiti na ovaj način jest jednom tjedno ili mjesečno.

Ovo su 3 najčešće pogreške!

1. Kad prođe vrijeme posta, i dalje ograničavanje kalorija!

2. 'Slučajno jedenje' u vrijeme kada biste trebali postiti.

3. Strah od gladi koji vas učini gladnima!

hr Sun Sep 23 2018 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546a4868189942e425000203/80
Foto: Screenshot YouTube

Tanka je granica između dosade i depresije. Obratite pažnju na ove stvari

Ako ste depresivni, a mislite da vam je samo dosadno, u velikom ste problemu

Depresiju treba detektirati na vrijeme, priznati si problem i potražiti pomoć. 

Kada nam je dosadno zurimo u jednu točku ili točnije kroz nju, nismo motivirani niti na poslu niti u odnosima s drugima. Isto tako možemo opisati i depresiju, no to ne znači da se radi o depresiji. J. Sommers u svom znanstvenom članku Psihički i fizički simptopmi depresije otkriva  sličnosti između depresije i dosade. Prije nego kažemo nešto o sličnostima i razlikama između depresije i dosade, prvo treba definirati oba pojma.

Što je depresija?

Depresija je psihološko stanje trajnog lošeg raspoloženja. Depresivna osoba se konstantno osjeća nesretno i neispunjeno, loše spava, ima nisko samopoštovanje i smatra se bezvrijednom. 

U težim slučajevima depresije osoba može doživljavati napadaje tjeskobe i biti paranoična te joj treba bolničko liječenje koje uključuje razgovor s psihijatrom, razne psihološke i kreativne radionice te lijekove. Osoba koja pati od depresije može osjećati i fizičku bol koja nema fizičkog uzroka.

Uzroci depresije su višestruki - biološki, psihološki i sociološki. Okidači za depresiju mogu biti neka trauma ili neki veliki životni događaj, konstantno psihološko maltretiranje.

Što je dosada?

Dosada je stanje uma u u kojem pojedinac nije mentalno stimuliran okolinom. U takvom stanju osoba nema nikakvih ambicija kako poslovno tako ni privatno. Dosadu uzrokuje niska ili nikakva mentalna stimulacija ili manjak izbora aktivnosti na dnevnoj bazi. 

Ima li dosada pozitivnih strana?

Dosada ponekad može biti opasna za zdravlje, odnosno odvesti nas u deprersiju, no s druge strane, ako ispravno reagiramo na dosadu možemo puno dobiti. Naime, dosada nas može potaknuti da si postavimo nove ciljeve, da se razvijamo kao pojedinci, da otkrijemo nešto novo o sebi.

 Kako razlikovati dosadu od depresije?

Dosadu ćemo "izliječiti" tako što ćemo probati nove stvari, uvesti promjene u život. Depresije se, na žalost, ne možemo tako lako riješiti jer je karaterizira osjećaj da nam ne može pomoći ništa što napravimo. Depresija, da bi bila klinički dijagnosticirana, treba trajati barem dva tjedna bez prestanka. Ne prolazi promjenom aktivnosti kao što je slučaj s dosadom. 

Zaključak

Ne znači da patite od depresije ako se osjećate demotivirano i bezvoljno. Možda vam je samo dosadno. No, nemojte dopustiti da potraje jer vas može odvesti u depresiju. Promijenite posao, potražite hobi, pomaknite se s mjesta. - piše Život i stil

hr Sun Sep 23 2018 19:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac3d3722af47fde5f8b4701/80

Situacije koje s partnerom ne smijete rješavati preko poruka

Često u nerazmišljanju ili strahu da nešto partneru kažemo uživo, to učinimo putem poruka. I pogriješimo, jer postoje stvari koje je ipak bolje reći licem u lice

Ovo ne bismo smjeli govoriti porukama:

Žalbe

Druga strana ne čuje vam glas i ne može znati koliko ste ozbiljni. Klonite se i optužbi. 

Uvrede

Zvuče pregrubo, a kasnije ćete se i pokajati ako ste reagirali impulzivno.

Isprike

Lijepo je ispričati se kad napravimo nešto loše, ali isprikama nije mjesto u porukama. To su stvari koje treba riješiti uživo ili barem u telefonskom razgovoru.

Važne informacije

Nemojte vijesti, ni lijepe ni ružne, govoriti porukama. Takve stvari ne treba prenositi u pisanoj formi.

Tajne

Uvijek mislite da vašu poruku, namjerno ili nenamjerno, može vidjeti i treća osoba. Ne ostavljajte pisani trag o onom što smatrate važnim, piše Dnevni avaz.

hr Sun Sep 23 2018 18:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .