Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Je li zdravo piti vodu za vrijeme jela ili ne?

Postoje dvije teorije: da vodu treba pijuckati tijekom obroka jer je to baš zdravo i druga, suprotna, da se to nikako ne smije činiti za vrijeme jela (jer NIJE zdravo) već se treba napiti poslije. Što je istina?

Možda bi neki rekli da za vrijeme jela treba piti vino ili pivo, no budimo ozbiljni. Govorimo o tekućini koja nam je neophodna za život (da, da, neki će opet reći vino ili pivo); preporuča se popiti barem 1,5 litre vode dnevno i ona je presudna za naše zdravlje, od funkcioniranja probave do hidratacije kože koja usporava čak i starenje, voda nam pomaže i pri mršavljenju, zadržavanju koncentracije, popravlja raspoloženje, podiže energiju itd. itd.

Kad govorimo o zdravlju prevencija je važnija od liječenja pa je važno i da znamo koje svakodnevne navike nam mogu naštetiti. Sigurno si već čula za teoriju da će voda nikako ne treba piti istovremeno dok jedemo jer će razrijediti kiseline u želucu koje razgrađuju hranu i poremetiti taj proces. Posljedica je otežana probava, tijelo neće apsorbirati sve korisne stvari iz hrane, a prijeti nam i nadutost. Istina ili mit?

Vodu treba piti praktički 24 sata dnevno, a istraživanja baš nisu potvrdila teoriju da nam šteti pijemo li ju za vrijeme jela. Ako i uzrokuje neke od navedenih stvari, dobrobiti daleko nadilaze te "minuse". S druge strane, istraživanje JESU dokazala kako voda uz jelo sprječava prejedanje pa tako i neželjeno dobivanje na težini. Ipak, tu govorimo o znatnijoj količini vode, o dvije češe ili više, a ne nekoliko gutljaja. Dapače, jedna je studija dokazala da su odrasli koji su pili po čašu vode prije obroka gubili više težine u dijetnom režimu od onih koji nisu pili.

A čaša vode prije ručka učinit će to da ćeš brže osjetiti sitost pa i pojesti manje. Također, pijuckanje uz jelo usporava i brzinu kojom jedemo i tako opet pojedemo manje. Naime, kad sporo jedemo ostavljamo dovoljno vremena mozgu da nam pošalje signal da više nismo gladni (obično mu treba 10 minuta otkako je hrana napunila želudac da nam to javi). Ne treba ni spominjati da ćemo više uživati u hrani jedemo li sporije, a imat ćemo i više vremena da razmislimo treba li jesti više pomfrita ili više salate. 

Voda pomaže i da hrana lakše prođe kroz naš probavni sustav pa pijenje zapravo dobro djeluje protiv nadutosti i konstipacije. Bingo! Kad se sve to zbroji, možemo zaključiti da vodu treba priti prije obroka, za vrijeme obroka i između obroka. - piše miss7

hr Sun Jun 03 2018 18:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b310b1e2af47f4a498b46de/80
Foto: DN

PAPRIKA Biljka koja je donešena u Europu još za vrijeme Columba

Nije Columbo otkrio samo Ameriku, već i papriku i donio ju iz Perua u Europu davne 1943. godine. Uzgajala se po mnogim vrtovima, a danas se u svijetu uzgaja više od 50 sorti paprika.

Papriku ubrajamo u povrće koje ima svoju nutritivnu i ljekovitu vrijednost. Najveći sastav paprike čini voda koje ima više od 90 posto. Plod paprike ubrajamo u namirnice koje su najbogatije vitaminom C. Ako niste znali, ova namirnica obiluje 4-5 puta više vitaminom C od agruma (limun,naranča,mandarina). Vitamin C jača naš obrambeni sustav, zato u vrijeme sezone paprika pojedite svaki dan barem jednu papriku. Osim vitamina C, u paprici ima dosta i vitamina A ,B, K

Zbog vitamina A dobra je za zdravlje očiju. Paprika u svom sastavu ima željeza, magnezija,mangana, beta-karotena, ugljikohidrata, bjelančevina, masti, djetetskih vlakana....Ako patite od lošeg tena, konzumirajte što više ovu namirnicu jer će melanin, vitamini i beta-karoteni pomoći zdravlju vaše kože. Vitamin B6 koji se nalazi u paprici pomaže u spriječavanju gubitka kose. Preporuča se u mnogim djetama, zbog niskog udjela kalorija i velikog bogatstva vitamina i minerala. 

Muškarci koji jedu mnogo paprike, rjeđe obolijevaju od raka prostate. Ženama se preporuča što više paprike u vrijeme PMS-a, jer vitamin B6 pomaže u proizvodnji melatonina i serotonina koji uvelike smanjuju stres, loše raspoloženje i bezvoljnost. Paprika ubrzava metabolizam i na taj način potiče sagorijevanje kalorija. Sve ovo navedeno i još mnogo toga, dobar je razlog da papriku uvrstimo u svoj jelovnik.

Naš savjet je, bilo da se radi o zelenim, žutim ili crvenim paprikama da birate one koje nisu kemijski tretirane.

hr Mon Jun 25 2018 18:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b310fdd2af47fe14b8b4642/80
Foto: Screenshot

VIDEO Pogledajte fantastični video Knina, njegove okolice i povijesne Tvrđave!

Zvonimirov grad prepun je povijesti i baštine
Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski muzej, zajedno su potpisali ugovor o suradnji s Pointersom, te osim što je grad Knin ušao u aplikaciju Pointers, snimljen je i promotivni video grada Knina te VR 360 na pet lokacija.

Pointers je aplikacija koja kroz sedam različitih platformi pruža informacije o hrvatskim turističkim gradovima, a glavni cilj je privući što više posjetitelja u Lijepu Našu. 

Kninski muzej je tiskao 100 000 letaka na tri jezika i oni se nalaze na najzanimljivijim lokacijama od Zadra do Splita, a ova suradnja dio je  promidžbenih aktivnosti koje su odlučili provesti ove godine.  

Iako je nezaposlenost u Kninu visoka, a mladi ga napuštaju, to ne umanjuje prirodne ljepote i baštinu koju krije Zvonimirov grad. 


Uvjerite se u videu: 


hr Mon Jun 25 2018 17:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30d6a62af47f4a498b46a3/80
Foto: PIXABAY

Napravite 'domaću' Nutellu

Jednostavan recept koji će oduševiti sve sladokusce

Da, obožavamo Nutellu i nema joj ravne. Ali odlučili smo isprobati ovaj recept i napraviti vlastitu čokoladnu senzaciju s lješnjacima. Nadamo se da će okus biti jednako slastan, piše elegant.hr

Sastojci:

Mlijeko- 4 čaše
Lješnjaci- 3-4 žlice
Granulirani šećer- 4 šalice
Brašno- 4 žlice
Kakao u prahu- 6 žlica
Maslac- 200g
Sol-1/2 žlice

Upute:

1. Pomiješati zajedno granulirani šećer, kakao i brašno u zdjelu.

2. Postupno dodati mlijeko u malim porcijama te odmah promiješati smjesu kako bi se izbjegle grudice.

3. Kada dodate mlijeko, ulijte smjesu u lonac i uključite pećnicu.

4. Smjesu kuhajte na laganoj vatri. Stalno miješajte kako bi se spriječilo gorenje ili da se smjesa ne bi zalijepila za dno tave.

5. Lješnjake pržite zatim ih sameljite te ih potom dodajte u smjesu. Dodajte maslac i sol, i počnite miješati.

6. Kuhajte na laganoj vatri. Nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne. To traje oko 15-20 minuta.

Neka se vaša Nutella zaledi, a zatim je stavite u staklenku s poklopcem te spremite u hladnjak. Domaća Nutella je vrlo ukusna i idealna ako je želite namazati na tost ili kolače.

hr Mon Jun 25 2018 13:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30ce582af47fdf4b8b4615/80

Gastro Show Biograd: uživali i Ivan Zak i Davor Dretar Drele koji otkrivaju buduće planove

Ovog vikenda posjetili smo manifestaciju Gastro stol Biograd 2018. i probali razne delicije Biograda na moru. Vrhunsku zabavu na Gastro stolu omogućili su Mladen Grdović i Ivan Zak. Voditeljski dvojac showa bili su Igor Jelenić Toto i Davor DretarDrele.

"Jako sam zadovoljan nastupom. Publika koja je večeras ovdje, bila je jača od ovog vjetra i ovih temperatura, tako da smo već nakon 15 minuta ugrijali Biograd", poručio je Ivan Zak nakon koncerta i time najavio novu pjesmu 'Dar-Mar'.

 "Mislim da će nova pjesma Dar-Mar tek doživjeti svoju popularnost u sljedeća 2-3 mjeseca."

Na pitanje koji su mu planovi ovo ljeto, Ivan je skromno dodao:

"Družit ću se s publikom. Imati ću nastupe, uglavnom na obali, usput planiram promovirati svoj novi album koji će uskoro izaći u izdanju Croatie Records."

Davor Dretar Drele sretan je što se manifestacija Gastro Showa i dalje održava, a tvrdi, važna je za hrvatsku gastro kartu.

"Iznimno sam zadovoljan, jako mi drago vidjeti da ova manifestacija koju inače podržavam već godinama svake godine postaje sve bolja i sve ljepša i da budem iskren značajnija na hrvatskoj gastro karti. Bravo Biograd!"

Davor pojašnjava kako Biograd ima posebno mjesto u njegovom srcu, stoga ga ne čudi što se našao ondje kao gost i izvođač. Biograd naročito voli kada je riječ o odmoru s prijateljima, a o svom 'ukusu za nepce' i budućim planovima otkrio je u nastavku.

Kako vam se svidjela gastro ponuda na ovogodišnjem Gastro Showu? Jeste li imali prilike probati što?

-Ove godine sam na Gastro Showu Biogradu probao apsolutno sve jer ja naime ne bih ni imao 105 kilograma da se ustežem od bilo čega. Probao sam sve proizvode odnosno sve kulinarske specijalitete i mogu reći samo palac gore za sve ugostitelje! Svake godine je sve bolje i ukusnije.

Kakvi su vam karijerni planovi za jesen? Gdje ćemo vas moći vidjeti?

-Što se tiče mojih planova za jesen, sve je vrlo jednostavno, nastavit ću rad za ekipu In Magazina s Nove TV, privatno namjeravam ostati u braku nadam se da će mi to uspjeti, pripremam i novu kazališnu predstavu s kolegom Vidom Balogom vjerujem da će biti dosta smijeha. U budućnosti želim samome sebi ono što želim svim vašim čitateljima, prvenstveno puno zdravlja, ljubavi, sreće, pomalo vina, a novac će doći sam od sebe a on, vjerujte mi i nije najvažniji.

hr Mon Jun 25 2018 13:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .