Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfd4ba70e49383b288b45df/80
Foto: SDŽ

Župan Boban sa suradnicima u Segetu: "Gorući problem stanovnika segetske Zagore je pitanje izgradnje vodomreže"

Svi na sastanku su suglasni da je izgradnja vodovoda za Seget Gornji prioritet u realizaciji općinskih planova u izgradnji komunalne infrastrukture

Danas je župan Blaženko Boban sa zamjenikom župana Antom Šošićem i suradnicima posjetio općinu Seget. Dugogodišnji načelnik općine Vinko Zulim je otvorio sastanak predstavljanjem brojnih dovršenih i nekih, tek započetih projekata, za koje općini Seget treba pomoć Županije i državnih vlasti.

Sastanku su uz župana Bobana i zamjenika Šošića, nazočili pročelnici Stipe Čogelja i Tomislav ĐonlićMladen Perišić iz upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo, Josip Matković iz kabineta župana, predstavnici ŽUC-a (Zaltko Čaljkušić), Hrvatskih cesta (Neven Matijević), Hrvatskih voda, Vodovoda i kanalizacije Split te županijske Lučke uprave.

Zlatko Čaljkušić je govorio o projektu vrijednom milijun kuna, projektu izgradnje ceste prema Zagori koja bi trebala biti gotova za 3-4 mjeseca. U planu ŽUC-a je i nastavak gradnje nogostupa, šetnice do hotela Medena, dok je za rekonstrukciju ceste od Trogira prema Segetu potrebno što prije sklopiti nagodbe s vlasnicima zemlje.

Svi na sastanku su suglasni da je izgradnja vodovoda za Seget Gornji prioritet u realizaciji općinskih planova u izgradnji komunalne infrastrukture. Sve dozvole se mogu riješiti do polovine slijedeće godine, međutim izgradnja vodomreže bi koštala gotovo 40 milijuna kuna, za što ni općina ni županija nemaju sredstva, ali mogu zajednički tražiti izvore financiranja.

- Prema planu obilaska jedinica lokalne samouprave danas sam sa suradnicima i gostima (ŽUC, Lučka uprava, HC, Hrvatske vode, Vodovod i kanalizacija Split, Eko-kaštelanski  zaljev) koje smo zajednički pozvali imao konstruktivan sastanak s načelnikom Zulimom i njegovim suradnicima. Čuli smo da je za prvi dio izgradnje županijske ceste Trogir – Seget do Medene, do zgrade općine u Segetu, sporno još uvijek neriješeni otkup zemlje od vlasnika parcela koje se nalaze na tom pravcu, a za drugi dio trase nema problema i sredstva za izgradnju su osigurana te bi radovi prema planu ŽUC-a, trebali biti nastavljeni – rekao je u izjavi za novinare župan Boban, te dodao: 

- Znali smo da je gorući problem stanovnika segetske Zagore pitanje izgradnje vodomreže, pa smo za to i pozvali predstavnike splitskog Vodovoda i kanalizacije, Hrvatskih voda i Eko-kaštelanskog zaljeva, od kojih smo čuli da se sve dozvole mogu riješiti do polovine 2019. godine, a u međuvremenu svi zajednički ćemo, svakako i uz pomoć državne vlasti,  nastojati sklopiti financijsku konstrukciju za ovaj projekt. Također, nakon dobivanja građevinske dozvole za dogradnju zgrade osnovne škole i športske dvorane u sklopu škole, županija je spremna u Proračunu za 2020. godinu osigurati sredstva za izvođenje radova na tim objektima. Čuli smo i druge načelnikove zahtjeve za manje komunalne zahvate, koje ćemo u županiji razmotriti, te u što skorije vrijeme odgovoriti na koji način Županija može pomoći – kazao je župan na kraju ovoga zanimljivoga sastanka.

Načelnik općine Vinko Zulim je zahvalio županu Bobanu jer je "prvi župan koji je u općinu Seget došao s ovako širokim timom suradnika i osoba iz županijskih i državnih tvrtki koje mogu pomoći općini Seget".

 

hr Tue Nov 27 2018 14:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d57063b473989dd08b4632/80
Foto: Dalmacija News

Na parkiralištu našao novčanik s 1000 eura i vratio ga vlasniku

Nije dvojio ni trena...

Umjesto da novac spremi u džep, ovaj je nesebični Varaždinac pronašao kontakt od vlasnika novčanika te ga nakon poziva, sretno dostavio na kućni prag.

Ovu priču sa sretnim krajem ispričao je redakciji Regionalnog tjednika vlasnik izgubljenoga novčanika Robert Mraz, radostan jer još uvijek postoje osobe koje čine dobra djela.

– Čuvao sam taj iznos u novčaniku kako bih platio registraciju za automobil i druge stvari, a to ću, zahvaljujući Josipu Zavrtniku, sad moću učiniti. Čovjek me zaista spasio i zahvalan sam mu na tome – ispričao je Robert Mraz.

hr Tue Dec 11 2018 16:01:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7316cc9e31334f008b45a3/80
Foto: Pixabay

Pogledajte kako iduće godine možete uz samo 10 dana godišnjeg imati 32 dana odmora

Koliko god ih bilo, praznika i blagdana nikada dosta. A malo kojeg hrvatskog radnika ne raduje kad padaju u utorak ili četvrtak pa ih se poveže s vikendom. Provjerili smo kakva je situacija s neradnim danima u 2019. i kakve se spajalice mogu složiti uz upotrebu jednog ili dva dana godišnjeg

Hrvatska ima 13 državnih praznika i blagdana koji obično donose nešto manje neradnih dana jer uvijek poneki od njih padne u dane vikenda. Tako iduće godine možemo računati na 11 neradnih dana, kao i 2018.

Prvi dio godine prilično je sušan: nakon Nove godine, koja pada u utorak, slijedi 'velika rupa' sve do Uskrsa.

Sveta tri kralja padaju u nedjelju pa i iduće godine ostajemo bez slobodnog dana. Uskrs je pak tri tjedna kasnije nego ove godine, što znači da ćemo gotovo četiri mjeseca raditi bez slobodnog blagdanskog dana.

No od 1. svibnja kreće puno povoljnije razdoblje. Prvomajski praznik pada u sredini tjedna pa je moguće lijepo povezivanje s jedne ili druge strane.

Lipanj donosi dva praznika, jedan blagdan i jednu prekrasnu priliku za spajanje. Nažalost, Dan antifašističke borbe gubimo zbog subote, ali Tijelovo 20. lipnja pada na četvrtak. Kako već u utorak 25. lipnja slavimo Dan državnosti, uz dva dana godišnjeg moguće je napraviti spajalicu dugu šest dana, piše tportal.

Dan pobjede donosi produženi vikend s ponedjeljkom, a priliku za stvaranje četverodnevnog 'mini godišnjeg' pruža Velika Gospa koja dolazi u četvrtak.

Ista mogućnost otvara se za Dan neovisnosti u utorak 8. listopada, a Svi sveti donose još jedan produženi vikend, ovaj put s petkom.

Godinu zatvaraju divno posloženi božićni blagdani, koji padaju u srijedu i četvrtak i omogućuju tri kombinacije: petodnevni odmor uz angažiranje jednog dana godišnjeg, šestodnevni uz dva dana godišnjeg ili pravi raspust od devet dana, uz potrošnju samo tri dana godišnjeg.

Sve u svemu, pred nama je dobra godina, samo treba pregrmjeti prva četiri mjeseca.

Računica pokazuje da najkreativniji, oni koji iskoriste sve mogućnosti spajanja, mogu u šest prazničnih mjeseci pogodnih za spajanje sa samo 10 dana godišnjeg doći do 32 slobodna dana.

hr Tue Dec 11 2018 16:00:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7619ab9e31331f048b4631/80

Političari oprezni o mogućoj Milanovićevoj kandidaturi za Pantovčak, čekaju njegov potez

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović sve češćim pojavljivanjem u javnosti zagolicao je maštu političara i novinara, pa se sve češće spominje njegova moguća kandidatura za predsjednika Republike. On i dalje šuti, a i političari su oprezni u komentarima.

Izvori bliski Zoranu Milanoviću kažu da je bivši premijer sve bliže odluci da se kandidira za Predsjednika. I ankete mu idu u prilog i pokazuju da je on jedini kandidat koji bi mogao poremetiti planove Kolinde Grabar-Kitarović da osvoji drugi mandat.

Na Pantovčaku ne žele komentirati moguću Milanovićevu kandidaturu i čekaju da bude službena.

Milanovićev stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić na upit portala DNEVNIK.hr rekao je da će kandidaturu komentirati kad i ako do nje dođe. ''O tom, potom'', rekao je i dodao da misli da bi Milanović bio dobar kandidat.

To mišljenje ne dijeli drugi SDP-ovac Zlatko Komadina. Poručuje da Milanović može biti samo nezavisni kandidat. "Kao stranački kandidat sam je sebe diskvalificirao", rekao je Komadina koji prednost daje Toninu Piculi.

U HDZ-u šute, a još čekaju i službenu objavu aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Neki izvori iz HDZ-a kažu da bi im Milanović bio prihvatljiv jer smatraju da bi s njim lakše mogli surađivati, a nakon sve češćih i žešćih sukoba s aktualnom šeficom države.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je da je još rano govoriti o tome kako će se HNS postaviti na predsjedničkim izborima. ''Ako me pitate osobno,sigurno ne bih podržao aktualnu predsjednicu, ali o tome će HNS donijeti odluke na stranačkim tijelima. Sa Zoranom Milanovićem dugo sam bio partner u Vladi i ne čudi me što njegov eventualni povratak u politiku izaziva interes javnosti. Smatram, međutim, da stav o kandidatima za predsjednika treba donositi temeljem programa i politika, a trenutno nemamo niti najave službenih kandidatura za predsjednika ili predsjednicu, a kamoli nešto više od toga'', rekao je Vrdoljak.

''Nemamo stav prema mogućim kandidaturama. Kad se netko kandidira onda ćemo komentirati'', poručio je Nikola Grmoja iz Mosta.

''Kad govorimo o izborima, IDS ima vrlo jasnu proceduru. Tijela IDS-a mogu se očitovati tek nakon što kandidat istakne svoju kandidaturu i predstavi svoj program. Dok se ne ispune ovi preduvjeti, nemamo običaj očitovati se'', odgovorili su na naš upit iz IDS-a.

HSS je danas bez komentara, ali njihov predsjednik Krešo Beljak već se u više navrata jasno izjasnio za Zorana Milanovića jer smatra da jedini može ugroziti Kolindu Grabar-Kitarović. No, najavio je da bi volio da se oporba udruži oko jednog kandidata, piše DNEVNIK.hr.

hr Tue Dec 11 2018 15:41:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0fbd500e4938aa448b456b/80
Foto: Pixabay

Djeca su nam među najdebljima u Europi: Trećina osmogodišnjaka u Hrvatskoj prekomjerne je tjelesne težine

Svemu je kriva loša prehrana i manjak tjelesne aktivnosti

Trećina osmogodišnjaka u Hrvatskoj prekomjerne je tjelesne težine, što djecu u Hrvatskoj svrstava među najdeblju u Europi. Taj zabrinjavajući podatak predstavljen je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Svemu je kriva loša prehrana i manjak tjelesne aktivnosti

Na petom smo mjestu ljestvice pretile djece u Europi. Dječaci su deblji od djevojčica. Najveća pretilost među dječacima je na Jadranu - 42 posto.

- Taj proces vesternizacije i XXL porcija je zahvatio Mediteran vrlo jako i ono što se u svijetu promovira ta poznata glasovita mediteranska prehrana na Mediteranu među dječacima ne funkcionira naprosto je ne konzumiraju. - kaže Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravljhe, HZJZ.

Diljem zemlje djeca slabo i doručkuju. Njih 20 posto ih jede kada ustane dok povrće svakodnevno izbjegava njih 83 posto. Više od polovice djece ima svega 3 sata tjelesne aktivnosti u tjednu. - piše Život i stil

hr Tue Dec 11 2018 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .