Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c98a6da29111c901b8b461e/80

Učenice Srednje škole Hvar pobjednice ovogodišnjeg Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj

Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1100 učenika iz 48 različitih gradova diljem Hrvatske

Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca25. – 29. ožujka 2019.,organizirala je po drugi puta „Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz), online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1100 učenika iz 48 različitih gradova diljem Hrvatske,  a brojke ukazuju na sličan odaziv kao i prošle godine.

Učenice Ena Buzolić, Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marinela Dujmović i Mia Čubre iz Srednje škole Hvar pobjednice su Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj koji se održao uoči Europskog tjedna novca putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.

- Iskustvo ovakve vrste natjecanja je neopisivo, a pobjeda je za nas bila neočekivana. Dolazimo iz male otočne škole i smatrali smo da nemamo velike šanse za pobjedu, ali dokazali smo da uz dobar tim, trud i podršku možemo ostvariti nemoguće. Sve je počelo uz igru i zabavu, a nismo očekivali da će se to pretvoriti u izvrsnu priliku za nas i našu školu. Pripremali smo se na satovima Osnova turizma i Organizacije uz različite kvizove i materijale. Zahvaljujemo našim nastavnicama, ravnatelju i Hrvatskoj udruzi banaka na ovom zabavnom i korisnom iskustvu koje ćemo dugo pamtiti.Poručili bismo svim budućim natjecateljima da se svi snovi mogu ostvariti, ako imaš dovoljno hrabrosti da ideš za njima. - izjavile su učenice pobjedničkog tima iz Srednje škole Hvar.

Ravnatelj Srednje škole Hvar, Saša Paduan, naglasio je kako je neophodno obrazovati učenike u području financijske pismenosti: 

- I ove godine su učenici naše škole sudjelovali na natjecanju Europski kviz o novcu. Ostvarili su izvanredan uspjeh i osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj. Vrijedno su radili u sklopu fakultativnog nastavnog predmeta Financijska pismenost kojeg imamo u školi, uz podršku nastavnica Sande Stančić i Ivane Vojković. Ovaj uspjeh učenika i njihovih mentora predstavlja veliki iskorak u radu naše male otočne škole. Pokazalo se da se kreativnim i inovativnim poučavanjem učenika mogu ostvariti izvrsni rezultati. Sudjelovanjem u ovakvim programima, učenici se osposobljavaju za stvarne nadolazeće životne situacije. Želimo da naši učenici uz teoriju dobiju stvarno primjenjivo životno znanje, da postanu obrazovani financijski pismeni građani Europske unije.

- Prvo mjesto na nacionalnom natjecanju je pravo iznenađenje za nas. Natjecali smo se i prošle godine. Kahoot kao platformu za učenje koristim već tri godine u nastavi i koliko god je koristila, učenicima nikad ne dosadi, za razliku od nekih drugih metoda poučavanja. Oni nisu ni svjesni da su kroz igru i zabavu, naučili važne životne stvari. Bez obzira na njihovu buduću struku, financijska pismenost postaje jednako važna kao i neke druge već naučene životne vještine. - naglasila je mentorica pobjedničkog tima iz Hvara, Sandra Stančić.

Drugo mjesto osvojili učenici iz Zagreba

Drugo mjesto zauzeli su učenici III. Gimnazijeiz Zagreba, a treće mjesto pripalo je učenicima Osnovne škole Bukovaciz Zagreba.

Pobjednici nacionalnog natjecanja - dvoje mladih iz pobjedničkog tima u pratnji nastavnika/nastavnice - otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 7. svibnja 2019. godine.Kviz će se održati na europskoj razini putem Kahoot! platforme.

Natjecanje Europski kviz o novcuodržano je povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Na natjecanje su se prijavljivali 7. i 8. razredi osnovne škole i 1. razredi srednje škole, različitog usmjerenja iprethodnog znanja. Iako cilj jest što bolji plasman na natjecanju, najvažnijeje da učenici usvojedodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde već naučenoi totimskim radom – zajedničko donošenje  odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

-  Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je na natjecanju sudjelovalo više od 1100 učenika iz 49 različitih gradova u Hrvatskoj. Ta činjenica dovoljno govori o visokoj motiviranosti naših mladih učenika i njihovih profesora, koji su se kvalitetno pripremili za natjecanje te pokazali solidnu razinu znanja o novcu, financijama i sigurnosti na internetu. Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja svih pitanja, a s obzirom na to da su svi timovi imali velik broj točnih odgovora, ipak je za konačan rezultat presudilabrzina odgovaranja i timski rad učenika. Mladima je potrebno omogućiti korištenje modernih tehnologija te ih u natjecateljskom okruženju dodatno potaknuti da kontinuirano usvajaju  financijske vještine. Pobjednicama želimo puno sreće u Bruxellesu i sigurni smo da će Hrvatsku predstaviti u najboljem svjetlu“, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Neovisno o održanom natjecanju, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se u bilo kojem trenutku okušaju u rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, sigurnosti na internetu, osnovnih znanja o Europskoj uniji i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na www.hub.hr.


hr Mon Mar 25 2019 11:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

Vikend akcija: Policija će provoditi pojačanu kontrolu vozila i vozača

Policija će poduzimati aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja

Tijekom nadolazećeg vikenda provodit će se  pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.  U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će  poduzimati  aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.


hr Fri Apr 26 2019 10:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Za vikend promjena regulacije prometa u Dubrovačkoj

Budite strpljivi
Ove subote i nedjelje, od 7 do 16 sati, djelatnici „Parkova i nasada“ sadit će cvijeće u ulici Domovinskog rata, od križanja sa Solinskom do križanja s Dubrovačkom ulicom. Dio je to redovnog proljetnog održavanja i uljepšavanja gradskih zelenih površina.

Svi sudionici u prometu mole se za poštivanje privremene prometne regulacije, kao i za strpljenje u slučaju gužve, poručuju iz grada.
hr Fri Apr 26 2019 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc2b92c29111c4c5c8b45da/80
Foto: Pixabay

Tri osobe u Kninu u veljači oboljele od opasno zaraženog mesa. Cijeli slučaj zataškan?

Krajem veljače u Potkonju, mjestu pored Knina, u obitelji B. M. kod tri su osobe utvrđeni klinički simptomi trihineloze, opasne bolesti koja nastaje konzumiranjem zaraženog mesa, najčešće svinjetine.
 Vijest o tome nije zabilježena u medijima, no Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede obavila je nadzor i podvrgla analizi pancetu, kobasice i suho meso zatečeno u pušnici B. M., doznaje Telegram.

Zapisnikom o uzorkovanju od 27. veljače ove godine, u čijem je posjedu portal Telegram, a kojeg je obavila Veterinarska ambulanta Knin, s potpisom dvojice viših veterinarskih inspektora Miljenka Jurjevića i Dragutina Premzla, vidljivo je kako je sumnjivo meso također pronađeno i u Kninu, u pušnici čiji je vlasnik M. B. Nakon što su analize pokazale prisutnost trihinele, svi su uzorci, kako to procedura nalaže, o trošku Ministarstva poljoprivrede, zapakirani u crne PVC vreće i zapečaćeni posebnom plombom, poslani na analizu u laboratorij Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. I M. B. kao i B. M. veterinarskim su inspektorima rekli kako su meso kupili u mesnici čije se ime navodi u zapisniku. No, račun za meso, kupljeno oko Božića 2018., nisu imali.

Telegram se obratio Ministarstvu poljoprivrede s upitom je li ove godine otkriveno postojanje trihineloze u svježem mesu ili mesnim proizvodima u nekoj od klaonica ili mesnica.

Odgovoreno je da ”u mesnicama i klaonicama u 2019. godini nije utvrđen niti jedan pozitivan nalaz na trihinelozu”. Uz to, dodali su ”svaka svinja mora se pregledati na trihinelu, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2019. godini i Naredbi o obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda Trichinella spp. kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu”.

Ministarstvo poljoprivrede, dakle, tvrdi da od početka godine do slanja našeg upita ni u jednoj mesnici ili klaonici u Hrvatskoj nije pronađena prisutnost trihinele. Prema podacima do kojih je došao Telegram, mesnica koju spominju B. M. i M. B. ima istog vlasnika kao i klaonica u jednom mjestu na jadranskoj obali. Riječ je o prilično velikom pogonu u kojem se kolju goveda, ovce i svinje. Do kraja ožujka, a to su podaci kojima raspolažemo, u klaonici su obavljene tri kontrole: 27. siječnja, 16. veljače i 19. ožujka. Sve tri kontrole obavio je isti veterinar iz Benkovca, a jedine primjedbe odnosile su se na čistoću sanitarnog čvora, te, u drugoj prilici, zamjenu rasvjete.

Neimenovani stručnjak za Telegram je pojasnio da postoji više načina da zaraženo meso iz klaonica i mesnica dospije do potrošača. U legalnim klaonicama, tvrdi, provode se i takozvana “neevidentirana klanja” životinja, tako da se ne upisuju u službenu evidenciju “VetIs”, odnosno upišu se samo u slučaju ako u klaonicu, po pozivu, navrati ovlašteni veterinar. Tek se tada te životinje unesu u aplikaciju i legalizira se “neevidentirano klanje”. I naravno, tada se provedu sva propisana službena uzorkovanja.

No, ukoliko ovlašteni veterinar nije navratio u klaonicu, ili nije stigao na vrijeme, meso iz “neevidentiranog klanja” otprema se mesnicama, ili ugostiteljskim objektima bez pregleda i bez evidentiranja u službenim evidencijama (aplikacija VetIs) Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

hr Fri Apr 26 2019 09:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a79cc2af47f64018b46a6/80

Vrijeme opet promjenjivo: Južina, toplina, pljuskovi..

Tek u noći stiže naoblačenje s kišom i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.
Od subote će biti promjenljivo i osjetno svježije nego u srijedu i četvrtak, posebice na kopnu. Povremeno će biti kiše, u većini krajeva najobilnije potkraj nedjelje i tijekom ponedjeljka, kada je u gorju, osobito višem, moguć i snijeg. 

Osim nestalnog vremena, na Jadranu će i vjetar biti raznolik - nakon često jakog, gdjekad i olujnog juga u petak, u subotu će prolazno zapuhati uglavnom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u nedjelju opet umjereno do jako jugo, a u ponedjeljak i utorak mjestimice još i jača bura i sjeverozapadnjak...

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prijepodne većinom sunčano. Zatim sa zapada porast naoblake, a krajem dana na sjeveru pljuskovi s grmljavinom. Jugo će i dalje biti umjereno do jako, a more umjereno valovito i valovito. Poslijepodnevna temperatura od 21 °C na obali do 26 °C u zaobalju.

Na jugu Hrvatske će još biti pretežno sunčano, a puhat će većinom umjereno jugo. Tek u noći stiže naoblačenje s kišom i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.

Od subote promjenljivo, svježije...

"U danima koji slijede na kopnu promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, a obilnija oborina vrlo je vjerojatna u ponedjeljak. Jugozapadni vjetar okrenut će na sjeverozapadni i sjeverni, od nedjelje i sjeveroistočni. Osjetno će zahladiti, pa je u ponedjeljak u gorju moguća i susnježica i snijeg, ponajprije u višim predjelima.

Na Jadranu će biti promjenljivo, na sjevernom Jadranu u nedjelju i ponedjeljak i pretežno oblačno. Kiše, pa i pljuskova s grmljavinom u subotu će biti osobito na jugu, u nedjelju na sjevernom dijelu, a u ponedjeljak gotovo posvuda, pri čemu će ponegdje biti i obilnije kiše. Od utorka pak rjeđe i u manjim količinama. Umjereno jugo i jugozapadnjak, okrenut će na sjeverozapadnjak i buru, koji će u ponedjeljakbiti i jaki. Temperatura zraka u padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.
hr Fri Apr 26 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .