Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd5f4c40e4938de168b46d6/80
Foto: Pixabay

Ništa bez njih: 10 "superjunaka" koje treba imati u smočnici tijekom hladnih dana

Stiglo je vrijeme u kojem nam je važnije nego ikada opskrbiti se vitaminima i mineralima kako bismo izbjegli prehlade. Više nego ikada obraćamo pažnju na supernamirnice.

To ne znači da moramo posezati za egzotičnim ili skupim proizvodima. Ono najbolje voće i povrće često se može pronaći na svakoj tržnici ili u trgovini. Pritom je poželjno upravo sada konzumirati sezonske namirnice. Naime, kako su sada na svome vrhuncu, tako i najviše obiluju hranjivim tvarima.

Evo nekih od njih.

Mandarina 
Kada se na tržnicama i u trgovinama počinju prodavati mandarine, znamo da je sa sigurnošću stigla jesen. Bogata je vitamina C, zbog čega se ovo citrusno voće često koristi tijekom sezone prehlada i gripa, a kako ubrzava metabolizam, smatra se i povoljnom namirnicom za skidanje kilograma.

Mandarina obiluje i vlaknima, zbog čega će povoljno utjecati na probavu. Citrusne note povoljno djeluju i na živčani sustav, pa će konzumacija ovog voća povoljno djelovati i na stresne situacije, piše Zadovoljna.


Jabuka 

Kasna jesen nezamisliva je bez uživanja u možda i najpoznatijem jesenskom voću – jabuci. Zabilježeno je više od deset tisuća sorti jabuke, a koliko je ljudi vole, dovoljno govori i naširoko rasprostranjena uzrečica „Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“. Jabuka snažno djeluje na imunološki sustav, a kako čak 82 posto nje čini voda, mnogi joj se okreću prilikom provedbe zdravijeg načina života. Obiluje vlaknima i zbog toga je odličan saveznik za urednu probavu.

Naranča 
Kada tijekom zimskih i jesenskih mjeseci posežemo za hranjivim međuobrokom, često nam se na listi nađe upravo naranča. Osim vitaminom C i vodom, naranče su bogate mineralima: kalcijem, kalijem i magnezijem. Kalcij čuva kosti, a kalij živčani sustav i mišićna tkiva. Odličan su izbor i za trudnice zbog zasićenosti folnom kiselinom.

Nar
Iako njegovo čišćenje i nije najveselija aktivnost, nar ili šipak jedna je od najboljih namirnica za kojima možete posegnuti u ovom periodu. Osim što povoljno utječe na zdravlje krvožilnog sustava i jača imunitet, nar, baš poput banane, utječe i na naše raspoloženje. Naime, bogat je fitokemikalijama koje potiču stvaranje seratonina, poznatog kao hormona sreće, a svaka pomoć za bolje raspoloženje u ovim sivim i tmurnim danima i više je nego dobrodošla.

Kupus 
Zeljasto povrće iz porodice krstašica jedno je od mnogima omiljenog zimskog povrća. Ne samo da od njega nastaje jelo našeg djetinjstva (sarma, dakako), nego su dobrobiti koje pruža našem organizmu mnogostruke. Sirov ili ukiseljen, sadrži gotovo 50 posto potrebnog dnevnog vitamina C, što ga stavlja i ispred naranče. Ima snažna protuupalna svojstva, zbog čega se i jede u sezoni prehlada, a nezamjenjiv je i u podizanju imuniteta.

Špinat 
Poznat kao jedan od najvećih izvora kalija (a željeza u nešto manjoj mjeri) špinat je pravi kralj zimskih jelovnika. Prepun je vode, zbog čega je dijetetska namirnica koja bi se trebala naći u svačijem obroku.

Svježi špinat manjih listova, poznat kao baby špinat, može se dodavati u smoothie i salate, no one tvrđe i starije listove potrebno je termički obraditi kratkim blanširanjem ili obradom na pari. Kao takvi mogu se poslužiti u raznim umacima, pireu, gustim juhama ili varivima.

Kelj pupčar 
Prokulice ili kelj pupčar, baš kao i kupus, pripadaju zeljastima biljkama iz porodice krstašica. Bogat je vitaminom A i kalijem. Snižava razinu kolesterola u krvi, a jednako je tako idealan za osobe koje pate od upale crijeva.

Može se jesti u salati ili varivima, no najukusniji je kada se karamelizira odnosno kratko poprži na maslinovu ulju. Zbog svog simpatičnog oblika i slatkastog okusa bit će zanimljiv i djeci.

Cikla 
Cikla se često naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni saveznik u liječenju anemije, odnosno slabokrvnosti. Naime, pigment betacijanin koji se nalazi u cikli pomaže hemoglobinu prenijeti kisik do stanica. Time utječe i na povećanje energije, ali i sprječava vrtoglavice koje često idu ruku pod ruku s anemijom. Od cikle se može napraviti i sok, a ako se redovito konzumira, može značajno pročistiti jetru.

Crveni radič 
Iako mnogima nije najukusnije povrće zbog svoje gorčine, crveni radič svakako je prava supernamirnica. Obiluje kalijem i vitaminom C, a često se koristi i u liječenju zatvora i poboljšanja općeg zdravlja crijeva. Njegov se gorkasti okus može ublažiti u kombinaciji s drugim povrćem, primjerice kada je dio salate od krumpira.

Koraba
Iako možda mnogima ne zvuči kao privlačno povrće, koraba obiluje hranjivim vrijednostima, a pritom ima malo kalorija. U 100 grama nalazi se svega 27 kalorija te obiluje željezom, kalijem, magnezijem i fosforom, kao i vitaminom C. Upravo zbog potonjeg pomaže u boljoj apsorpciji željeza, što organizam opskrbljuje energijom. Može se jesti na salatu ili kao dodatak rižotima i tjestenini u kombinaciji s drugim povrćem.

hr Thu Nov 22 2018 15:56:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6be2ec0e493807b28b463a/80

Desetodnevne maškare u Metkoviću: Evo programa

Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.
U Metkoviću se od 24. veljače do 5. ožujka 2019. održavaju tradicionalne Pokladne svečanosti, u organizaciji Metkovskog pokladnog društva.

Tijekom desetodnevnog programa, neće nedostajati zabave pod šatorom od 24. veljače 2019. godine na Trgu kralja Tomislava.


Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.

Gala zabava će se održati u hotelu Narona 2. ožujka u 20 sati i u glazbenom dijelu programa nastupa grupa Narona.



hr Tue Feb 19 2019 12:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2291652af47f392f8b45d0/80
Foto: PIXABAY

Umjetna inteligencija će stati na kraj lažnim profilima na društvenim mrežama

Lažni profili veliki su problem za društvene mreže i korisnike stranica i servisa za upoznavanje poput Tindera ili Match.coma.

Danas je na internetu teško prepoznati pravu stvar od "lažnjaka" – počevši od lažnih vijesti preko tzv. deepfake videozapisa pa lažnih profila na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje koji su ponekad savršeno napravljeni i zaista je teško prepoznati da se ne radi o pravoj osobi, već o izmišljenom profilu. U nekim slučajevima takve profile rade trolovi koji traže zabavu, no često su u pitanju prevaranti s puno opasnijim namjerama.

Npr. osobe koje se kriju iza lažnih profila mogu se povezati sa stvarnim osobama putem interneta, steći njihovo povjerenje i nakon nekog vremena od njih tražiti intimne fotografije s kojima će ih naknadno ucjenjivati.Također, veliki problem je i tzv. catfishing, odnosno prijevara čiji je cilj iznuđivanje novca od drugih osoba – nedavno su slični slučajevi zabilježeni i u Hrvatskoj. Prevarant koji se krije iza lažnog profila, nakon perioda upoznavanja i stjecanja povjerenja, od žrtve prijevare zatraži novac, pri čemu nije riječ o ucjeni, već u slučaju da žive u drugoj državi zatraže novac za avionsku kartu ili nakon nekog vremena počnu pričati o financijskim problemima, poslovnim prilikama za koje su im potrebne investicije i slično.

Rješenje za ovaj problem, odnosno rješenje za prepoznavanje lažnih profila leži u – umjetnoj inteligenciji. Naime, znanstvenici sa sveučilišta u Warwicku razvili su algoritam koji može prepoznati takve prijevare te su istrenirali umjetnu inteligenciju da, tražeći lažne profile, "razmišlja poput ljudi". Algoritam su trenirali s postojećim lažnim profilima te je AI prepoznao neke ponavljajuće elemente koji ukazuju da je potencijalno riječ o lažnom profilu. Npr. lažni profili mogu koristiti isti telefonski broj ili IP adresu, ukradene fotografije ili biografije drugih korisnika te koriste iste obrasce pri pisanju poruka, slične kao i u spam mailovima.

Nakon skeniranja svih lažnih profila, algoritam je svoje "znanje" koristio za pretragu profila sa stranica za upoznavanje – algoritam je pogriješio u jedan posto slučajeva pri označavanju profila, odnosno jedan posto profila koje je označio lažnima, bili su pravi profili.

Cilj znanstvenika u budućnosti je dodatno usavršavanje algoritma te njegovo korištenje na servisima poput Tindera i sličnih – s obzirom na to da je prošle godine financijska šteta nastala ovakvim prijevarama iznosila više od 140 milijuna dolara, jasno je koliko bi umjetna inteligencija mogla pomoći i uštedjeti novaca, piše Zimo

hr Tue Feb 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4048700e4938977e8b45b0/80
Foto: PIXABAY

Recept za kruh koji nećete naći ni u jednoj pekari!

Oduvijek ste htjeli ispeći domaći kruh, ali se niste usudili? Usudite se, lako je jer imamo recept za pravi domaći kruh s maslinovim uljem koji će vam baš uvijek uspjeti..
Kad krenete mijesiti kruh, poštujte sva navedena vremena u receptu jer kruh je bolji što se duže diže, odnosno fermentira. I svakako pazite na temperaturu u kuhinji! Da biste bili sto posto sigurni da vašem kruhu u procesu dizanja neće našteti malo svježeg zraka s netom otvorenog prozora, kad ga umijesite i stavite na prvo dizanje, stavite ga u hladnu zatvorenu pećnicu. Tamo će temperatura biti konstantna.

Sastojci:

500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
300 ml mlake vode
8 g soli
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

1. U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac kojeg ste aktivirali uz dodatak 1 žličice brašna, 1 žličice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, mekano i podatno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.

2. Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.

3. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za kruh i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u pećnicu na par mjesta oštrim nožem ili žiletom zarežite kruh po površini.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju.

5. Izvadite kruh iz pećnice i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se skroz ne ohladi, piše Pun kufer

hr Tue Feb 19 2019 08:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6adcc20e49389bac8b477d/80

Dobitnici ulaznica za film "Nestali" su...

Najbržim čitateljima poklanjamo dvije ulaznice za film Nestali
Dobitnici ulaznica su: 

Natalia Bodrožić 
Joško Hrabar
- Petra Mihaljević
- Iva Šitum 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.03.2019. CineStaru Split, Joker centar.
Film je u kinima od 21. veljače. 

U prosincu 1900.g., tri muškarca, koji su radili kao svjetioničari na otocima Flannan, nestali su bez traga, ostavljajući sve svoje stvari za sobom.

Usprkos sveobuhvatnim potragama, nijedan trag nikada nije pronađen. Iako nisu našli čuvare tek sagrađenog svjetionika, pronađeno je nekoliko vrlo neobičnih tragova. Na kuhinjskom su stolu još uvijek bili obroci od mesa i krumpira, a jedna je stolica bila oborena. Kreveti su bili neuredni, a satovi zaustavljeni. Lampe su bile temeljito očišćene i spremne za korištenje, a dva od tri kaputa nisu bila u ormaru. Ulazna vrata bila su uredno zaključana…
hr Mon Feb 18 2019 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .