Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f86fbc46f52dfd9128b4690/80

Trogirani, registrirajte se za online glasanje u sklopu projekta "I tebe se pita!"

Svaki građanin, neovisno je li poslao prijedlog, može se uključiti u glasanje za projekte u svom mjesnom odboru, bilo dolaskom na javnu tribinu, bilo kroz e-sustav

U sklopu trećeg izdanja projekta participativnog budžetiranja “I tebe se pita!” koji provodi Grad Trogir, građani su poslali 243 prijedloga malih komunalnih investicija za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture po svim mjesnim odborima. U usporedbi s dosadašnje dvije godine, prijedlozi su ovaj put još kvalitetniji, konstruktivniji i precizniji nego prije.

- Dobili smo puno lijepih i izvedivih prijedloga. Ove godine većina njih ulazi u okvire projekta po opisu, zahtjevnosti i nadležnosti. To pokazuje kako smo u posljednje dvije godine s građanima uspostavili jednu kvalitetnu praksu koju su sjajno prihvatili i pokazuju želju da aktivno sudjeluju u unaprjeđenju kvalitete života u gradu. Hvala svima koji su se uključili u projekt. Slijedi evaluacija svakog pristiglog prijedloga, nakon čega će građani imati uvid u procjenu troška svakog od njih te će moći glasati za one koje smatraju prioritetima. Ovisno o tome koji projekti dobiju najviše glasova i uklope se u budžet koji smo raspodijelili po mjesnim odborima, mi ćemo projekte uvrstiti u proračun za 2021. godinu i tijekom godine ih realizirati. - poručio je gradonačelnik Ante Bilić.

Ono što je novost u usporedbi s prethodne dvije godine je to što će građani po prvi put moći glasati i online. Ta praksa uvodi se kao već planirano unaprjeđenje projekta, ali i kao dodatna mjera sigurnosti s obzirom na epidemiološku situaciju koja je nepovoljna i neizvjesna u smislu javnih okupljanja. Svaki građanin, neovisno je li sam poslao prijedlog, može se uključiti u glasanje za projekte u svom mjesnom odboru, bilo dolaskom na javnu tribinu, bilo kroz e-sustav.

Za uključenje u online glasanje, potrebno se registrirati OVDJE. Registracije su moguće do ponedjeljka, 19. listopada. Svi koji se registriraju uskoro će dobiti poziv za probno glasovanje te će se potom preko svojih mobilnih uređaja moći uključiti u glasanje na dane održavanja tribina, od 24. do 31. listopada.

Raspored tribina po mjesnim odborima bit će objavljen u narednim danima, kao i dodatne upute onima koji se odluče za online glasanje. Na lokacijama održavanja tribina, ako takva okupljanja budu dozvoljena u planiranim rokovima, bit će ispoštovane sve epidemiološke mjere u cilju očuvanja zdravlja i sigurnosti građana. Ostali zainteresirani građani će, na dan tribine u njihovom mjesnom odboru, preko jednostavnog online sustava moći pregledati sve predložene projekte i njihove troškove te dati glas projektu koji smatraju prioritetom. Više informacija bit će objavljeno sljedeći tjedan putem službenih kanala Grada.

- Pronašli smo način da unatoč epidemiološkoj situaciji ne zaustavljamo važne projekte, a jedan od njih definitivno je uključivanje građana u kreiranje proračuna. Javne tribine su odlična praksa koja nam daje priliku za lijepo druženje i diskusiju, koju posebno vole naši stariji sugrađani i od koje ne bismo htjeli odustati, ali online glasanje je u ovom trenutku stvar standarda, a posebno potrebe. Pozivam građane da se uključe kako god im odgovara i da nastave sami odlučivati o malim, ali za ugodniji svakodnevni život važnim investicijama u njihovim mjesnim odborima. - zaključio je gradonačelnik Bilić.

U prve dvije godine projekta „I tebe se pita!“ realizirano je 70-ak malih komunalnih investicija koji su predložili i izglasali građani. Među ostalim, uređen je park za pse na Solinama, postavljene su nadzorne prometne kamere na više lokacija, uređeno je stubište s rukohvatom prema plaži Saldun, Žedno je dobilo lijepo uređeni park u centru mjesta, saniran je zid groblja u Arbaniji, rekonstruiran most do Punte Tekete na Drveniku...hr Wed Oct 14 2020 15:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8fb1516f52dfac1c8b45b5/80

U Vranjicu se zapalio drveni brod, eksplodirala i plinska boca!

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.
Nešto prije ponoći, u noći s utorka na srijedu, vatrogasne sirene probudile su stanovnike Vranjica. U tamošnjem brodogradilištu zapalio se drveni brod pa su na teren pohitali vatrogasci Solina i Vranjica, a u pomoć je stigla i JVP Split.

Ni pola sata nakon dojave o požaru novi šok. Čula se eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija plinske boce. Nitko, po trenutnim informacijama, nije ozlijeđen.

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.


hr Wed Oct 21 2020 05:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecb9f5b6f2ab8083e8b4573/80
Foto: Unsplash

Iz Spara i Kauflanda se povlači narezani losos zbog povišene količine bakterije

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda PREMIUM – LOSOS, NAREZANI, 100g, LOT 17.09.2020., najbolje upotrijebiti do 16.11.2020.

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenim stranicama subjekata u poslovanju s hranom OVDJE i OVDJE.

hr Tue Oct 20 2020 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e9239c829111c9de18b4573/80

Nadbiskup Barišić uputio pismo svećenicima, redovnicima i redovnicama vezano za koronavirus

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Savjetovavši se s epidemiolozima, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama u svezi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Odredbe i preporuke prenosimo u cijelosti:

Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.

Osim zaštitnih maski jako je važno držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i svojim primjerom.

Osobna higijena, tj. dezinfekcija ruku kao i dezinfekcija prostora su vrlo bitni kako bi se spriječio prijenos virusa.

Neka se za vrijeme svetih misa ne okuplja zbor i neka se preko svetih misa ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa. S time povezano, neka se obustave i sve probe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna.

Molitvene zajednice koje postoje u župama ili se okupljaju u župnim prostorima neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju on-line.

Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se, bilo otkažu, bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje.

Kao i do sada, neka se u svetoj misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se sveta pričest dijeli isključivo na ruku.

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

hr Tue Oct 20 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8f1b356f52df5c1c8b4607/80
Foto: Grad Split

Radni sastanak s ministrom Horvatom: Stanogradnja u Korešnici i Kopilici, za Tehnološki park izdana lokacijska dozvola

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat boravio je danas u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu kojega je s predstavnicima županijske i gradske vlasti  imao sastanke na temu  stavljanja u funkciju državne imovine. Nakon sastanka s županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima sastao se s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, ovl. pročelnikom Službe za gospodarenje gradskom imovinom Ivanom Lekom i gradskim vijećnikom, koordinatorom za Korešnicu Božom Zadrom.

- Na sastanak s ministrom sam došao s kratkim popisom tema koje moramo razriješiti, a jedna od važnih tema je Korešnica za koju smo proveli Urbanistički plan uređenja, završili natječaj i krenuli u izvedbu - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u izjavama za medije koje su prethodile sastanku s ministrom Darkom Horvatom. 

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a. Posjetio je i na riješene projekte od početka svoga mandata: Vladino darovanje zemljišta na Dračevcu, šest garaža darovanih Gradu Splitu, Hotela za samce u kojem je Grad preuzeo upravljanje, terena za školu Kamen–Šine koja je završena i upravljanje podrumima Dioklecijanove palače, a kad je to riješeno, kako je kazao, krenulo se u izradu Masterplana uređenja Kopilice, Istočne obale i Gradske luke.

- Jedan od glavnih argumenata, a to je i dokument kojeg sam pripremio za razgovor s ministrom, je rješavanje već preuzetog zemljišta na Dračevcu za Tehnološki centar za kojega smo dobili lokacijsku dozvolu, a u drugom dijelu tog kompleksa je predviđeno prebacivanje Prometove garaže kako bi na Kopilici na 4000 kvadrata izgradili oko 500 stanova. To je moja inicijativa i inicijativa moje uprave koju prate središnje vlasti i koju mi planiramo provesti kroz Masterplan kojega će vijećnici imati prigodu prihvatiti - poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

hr Tue Oct 20 2020 19:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .