Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5da9705829111cdfba8b458e/80
Foto: Grad Split

Nove učionice, kuhinja, blagavaonica: Radovi na školi na Pujankama pri kraju!

Za ljeto iduće godine planiran je završetak dogradnje i Osnovne škole Kamen-Šine

Do kraja studenog očekuje se završetak 25 milijuna kuna vrijednih radova na dogradnji Osnovne škole Pujanki. Uskoro će ova škola biti šira za osam novih učionica, dvije sobe za produženi boravak i četiri kabineta, a učenici će dobiti i novu blagavaonicu i kuhinju.

 Gradi se i natkriveno parkiralište i školsko igralište.

Nakon školaraca s Mejaša koji su u nove prostorije svoje škole uselili na početku ove školske godine, uskoro će to tako učiniti i djeca s Pujanki, a za ljeto iduće godine planiran je završetak dogradnje i Osnovne škole Kamen-Šine.

Vrijednost svih investicija je oko 50 milijuna kuna.

hr Fri Oct 18 2019 09:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcdbdae29111ca1ec8b456f/80
Foto: Grad Split

Izložba "Vukovar, Škabrnja, Split 1991." otvorena u atriju Banovine

Izložba donosi ratne fotografije i građu Muzeja domovinskog rata Vukovara i Dubrovnika, splitskog Pomorskog muzeja, ali i privatne kolekcije koje zorno svjedoče i podsjećaju na tužne dane okupacije i stradanja

Sjećajući se žrtava Domovinskog rata, a posebno događaja koji su obilježili najteže ratne dane Republike Hrvatske, Muzej Domovinskog rata u Splitu priredio je izložbu Vukovar, Škabrnja, Split 1991. koja je od danas otvorena u atriju Gradske uprave. Izložbom su obuhvaćena tri događaja koja su se zbila u studenome 1991. godine – posljednji dani tromjesečne okupacije Vukovara, pokolj hrvatskih civila u Škabrnji te napad Jugoslavenske ratne mornarice na Split. 

Izložba donosi ratne fotografije i građu Muzeja domovinskog rata Vukovara i Dubrovnika, splitskog Pomorskog muzeja, ali i privatne kolekcije koje zorno svjedoče i podsjećaju na tužne dane okupacije i stradanja.

Okupljenim braniteljima, obiteljima branitelja i brojnim gostima na svečanosti otvorenja obratili su se ravnatelj Muzeja domovinskog rata u Splitu, Matej Gabrilo, ujedno i autor izložbe, stručna suradnica Petra Ugrin te gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara koji se prisjetio studeni koja se nad Hrvatskom nadvila tog studenog 1991. ali i nepobjedivog ponosa i hrabrosti iz kojih je niknula sloboda i neovisnost koju danas uživamo. – Duh Vukovara, grada koji je branio domovinu živi u Splitu i Splićanima, a odluka Gradskog vijeća da to prijateljstvo formalizira došla je u pravo vrijeme, istaknuo je gradonačelnik Krstulović Opara pozvavši sugrađane da posjete izložbu koja će u Banovini biti otvorena do 9. prosinca.

Najemotivniji trenutak bilo je obraćanje posebnih gostiju na svečanosti otvaranja izložbe, junaka obrane Vukovara Ivice Arbanasa i Ivana Anđelića Doktora, koji svojim svjedočanstvima prenose istinu o najtežim i najčasnijim trenucima Domovinskog rata.

hr Thu Nov 14 2019 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcbc87529111c34e88b45db/80
Foto: Pixabay

Od sutra je obavezna zimska oprema, kazne i do 30.000 kuna!

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika

Od petka, 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj. U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2019. godine do 15. travnja 2020. godine.

Prema spomenutoj Odluci u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. 

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit  će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara. - piše HAK

Kolike su kazne?

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

No, postoje i veće kazne:

- Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka", piše policija. - kazuju iz policije.

-Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.

Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo sa ugibališta i sličnih mjesta.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine. - stoji u priopćenju policije

hr Thu Nov 14 2019 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcd987329111ce9ea8b45b2/80
Foto: SDŽ

Predstavljen projekt "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko dalmatinskoj županiji"

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.878.457,20 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 16.046.688,62 kune

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je projekt pod nazivom "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko dalmatinskoj županiji". Sam projekt sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz stopu sufinanciranja od 85 %. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.878.457,20 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 16.046.688,62 kune.

O vrijednosti spomenutog projekta za Splitsko dalmatinsku županiju zamjenik župana Luka Brčić je kazao: 

- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da  SD županija nastavlja pozitivan trend kada je riječ o povlačenju sredstava iz EU fondova u području zdravstvene zaštite. Ovaj projekt se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu. Čuli ste o kojem iznosu govorimo, a na nama je implementirati ova sredstva ravnomjerno po cijelom području Županije. Značajan dio sredstava je planiran za izgradnju infrastrukture naših ambulanti. Planirana sredstva za zgradu bivše školske poliklinike u Splitu iznose skoro 3 milijuna kuna, a sredstva za uređenje pet ordinacija obiteljske medicine u ispostavi Doma zdravlja u Sinju iznose 3,3 milijuna kuna. 

Projektom je obuhvaćeno i 16 liječnika koncesionara koji su sustavu županijskoga Doma zdravlja, koji će planiranim sredstvima moći nabaviti kvalitetniju medicinsku opremu. Dakle, ovim mjerama su obuhvaćene ispostave županijskog Doma zdravlja u Splitu, Hvaru, Braču, Vrgorcu, Sinju, Imotskom, Makarskoj i Omišu, čime postižemo prije svega smanjenje broja pacijenata koji odlaze u KBC Split i omogućavamo veći standard usluga pacijentima iz cijele Županije. Projektom su obuhvaćeni 109 liječnika obiteljske medicine, omogućene su 54 nove usluge građanima. Koristim prigodu zahvaliti ljudima bez kojih se ovaj projekt ne bi ostvario, prije svega upravi županijskoga Doma zdravlja, na čelu s dr. Markom Rađom i županijskoj razvojnoj agenciji RERA, na čelu s Jozom Saračom – kazao je Brčić.

Vrijednost svih projekata je gotovo 77 milijuna eura

Jozo Sarač je istaknuo sinergiju županijske razvojne agencije, županijskog upravnog odjela za zdravstvo i županijskog Doma zdravlja, bez koje projekt ne bi uspio. 

– Nakon izvrsne pripreme, čeka nas jednako težak posao provedbe projekta. RERA kao koordinator ima ulogu tehničke pomoći svim javno-pravnim tijelima. Ovo je jedan od 42 projekta u kojima RERA trenutno sudjeluje kao partner. Vrijednost svih projekata je gotovo 77 milijuna eura, od čega se na projekte s područja SDŽ računa na otprilike 27 milijuna eura – iznio je Sarač zanimljive podatke, o kojima je dosad javnost malo bila  upoznata.

"Projekt je planiran duže vrijeme"

Ravnatelj Doma zdravlja, dr. Marko Rađa je zahvalio svima iz Županije zbog podrške Domu zdravlja, ne samo na ovomu projektu nego na ukupnom doprinosu podizanju standarda zdravstvenih usluga na području županije. 

– Projekt je planiran duže vrijeme. Žao mi je što se još veći broj pojedinačnih liječnika koncesionara nije uključio u projekt. Dva kapitalna infrastrukturna projekta unutar cijelog projekta su preuređenje dva kata bivše školske poliklinike u Splitu i obnova dotrajalog krova i cijelog kata obiteljske medicine u Sinju sa šest ambulanti obiteljske medicine. Primjerice, kupnjom opreme za potrebe radiologije u zgradi bivše školske poliklinike u koju ulažemo nešto manje od 3 milijuna kuna, nećemo puno zaostajati za standardom i kvalitetom opreme koju trenutno imamo u KBC-u Split. Slično tomu, nikada nismo bili u situaciji da Županija ili sam Dom zdravlja mogu izdvojiti sva potrebna sredstva za cjelovitu obnovu infrastrukture u ispostavi u Sinju, za što sada imamo na raspolaganju 3,3 milijuna kuna. Važno je istaknuti da od 11,7 milijuna kuna predviđenih za nabavu opreme, veliki dio ide za opremanje rubnih ambulanti od  Marine kod Torgira, Muća, Sinja, Vrlike, itd. čime ćemo zasigurno smanjiti liste čekanja pacijenata koji su dosad bili upućivani u KBC Split – istaknuo je Rađa.

Na današnjoj konferenciji za novinare su uz zamjenika župana Brčića, ravnatelja RERA-e Sarača i ravnatelja Doma zdravlja Rađu, novinarima na raspolaganju bili i pročelnica UO za zdravstvo Dijana Luetić i pročelnik županova kabineta Davor Pavić.

hr Thu Nov 14 2019 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcd7d6429111c2bec8b456d/80
Foto: MORH

Dobrovoljno darivanje krvi: Humanitarna akcija "Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju"

Humanitarna akcija "Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju" održava se drugu godinu zaredom

Povodom 28. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska provode humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom „Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019“.

Akcija darivanja krvi održana je u četvrtak, 14. studenog 2019. u vojarnama 204. brigade HV u Vukovaru i 4. gardijske brigade Pauci u Kninu te u Domu HV-a Zvonimir u Zagrebu.

Humanitarna akcija “Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju“ održava se drugu godinu zaredom u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju Odjel za transfuzijsku medicinu.

Najveći je odaziv bio u kninskoj  vojarni 4. gardijske brigade Pauci, gdje je prikupljeno 200 doza krvi. U vojarni  "204. brigade HV" u Vukovaru prikupljene su 93 doze, a u Ministarstvu obrane akciji se odazvalo 107 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od kojih je prikupljeno 88 doza krvi. 

General Zdilar: „Humanitarna akcija organizirana je iz pijeteta prema stradanju Vukovara i Škabrnje“

Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar poručio je: „Humanitarna akcija organizirana je iz pijeteta prema stradanju Vukovara i Škabrnje. Održava se drugu godinu zaredom u vojarnama diljem Hrvatske, a Hrvatska vojska kontinuirano sudjeluje u dobrovoljnom davanju krvi“.

„Darivanje krvi, za pripadnike Hrvatske vojske, još je jedan od načina na koji možemo pomoći svom narodu“, poručila je kadetkinja Trajković

Pripadnica Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ kadetkinja Tea Trajković istaknula je kako je darivanje krvi za pripadnike Hrvatske vojske još jedan od načina na koji mogu pomoći svom narodu. „Redovito darujem krv, a sudjelovati u današnjoj akciji za Vukovar i Škabrnju je poseban osjećaj, posebno ako ste dijete branitelja, poručila je kadetkinja Trajković pozvavši sve koji su u mogućnosti barem djelomično pomoći nekome, da to učine.

Kadet Kušec: „Čast je biti u Hrvatskoj vojsci i sudjelovati u ovoj akciji koja budi posebne emocije“

Kadet Tomislav Kušec poručio je kako sudjelovanje u akciji budi posebne emocije: „Čast je biti u Hrvatskoj vojsci i sudjelovati u akcijama koje organizira Hrvatska vojska. Redoviti sam darivatelj krvi, ali osjećaj ponosa je izraženiji danas jer odajemo počast i pijetet žrtvama Vukovara i Škabrnje. Darovati krv je najmanje što možemo učiniti, a krajnji cilj je spasiti nekome život.“

Humanitarnoj akciji odazvali su se i državni službenici i namještenici u MORH-u i Hrvatskoj vojsci. Djelatnica Ministarstva obrane državna službenica Suzana Begić istaknula je kako već treći put daruje krv u Ministarstvu obrane: „Danas sam se posebno rado priključila akciji za Vukovar i Škabrnju. Kao i pripadnici Hrvatske vojske, i mi civili ćemo pomoći koliko možemo“.

Doktor medicine Milan Petković iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj kazao je kako je akcija protekla besprijekorno: „Bio je vrlo dobar odaziv i očekivano, darivatelji su bili zdravi i u dobroj kondiciji“. Ističući kako je humanitarna akcija „Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019“ jedna od uspješnije provedenih, zaključio je: „ Imali smo dobar prostor, dobru logističku podršku i dobrog domaćina“.

Humanitarna akcija nastavlja se u vojarnama Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku i u prostorijama Crvenog križa u Delnicama

Pripadnici Hrvatske vojske u sklopu akcije “Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019” dobrovoljno će darivati krv i u petak, 15. studenog u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, u ponedjeljak, 18. studenog u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku te u utorak, 19. studenog u prostorijama Crvenog križa u Delnicama.

U akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju od početka Domovinskog rata, a prva organizirana akcija Kluba dragovoljnih davatelja krvi Hrvatske vojske održana je u Pomorskoj bazi Split 25. travnja 1992. godine.

hr Thu Nov 14 2019 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .