Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9cc72829111cff238b45f3/80

O Mili će se brinuti sjajan liječnik: dr. Richard Aplenc bio je kod nas u ratu

Sve se nade polažu u bolnicu u Philadelphiji. Liječnik slovenskog podrijetla liječit će dvogodišnjakinju oboljelu od leukemije čija je priča u solidarnosti ujedinila Hrvatsku
Učinit ću sve na ovome svijetu da spasim vaše dijete - tim je riječima roditelje Nore Šitum prije šest godina dočekao dr. Richard Aplenc u Childrens Hospital of Philadelphia. Danas su po te riječi otputovali roditelji malene Mile Rončević, dvogodišnjakinje oboljele od rijetkog oblika leukemije koja će liječenje nastaviti u toj američkoj bolnici i koje će također voditi dr. Aplenc. 

Detalji liječenja ovisit će o nalazima pretraga koje su pred Milom, ali ako itko zna i može pomoći, onda je to taj liječnik i upravo ta bolnica, bez sumnje ovih dana govore mnogi. 

Skroman i stručan 

S tom nadom za Philadelphiju danas je sa zagrebačkog aerodroma ispraćena obitelj Rončević, uz pljesak i puno želja za uspješnim liječenjem i njegovim sretnim dovršetkom. Takav dovršetak, nažalost, nije bio kod malene Nore, djevojčice koja je također ujedinila Hrvatsku i pokazala kako je sve moguće pokrenuti i učiniti. Njezini su roditelji, Đana Atanasovska i Ivica Šitum, hrabro ovih dana bili rame uz rame s Milinim roditeljima Marinom Rončevićem i Sanjom Matijević Rončević. Nitko od njih ne zna bolje kroz što prolaze i što je pred njima, a sa svojom Zakladom Nora Šitum provode cijelu ovu humanitarnu akciju. S dr. Aplenc postali su prijatelji tijekom Norina liječenja te ostali u kontaktu. 

– Sigurna sam da je Mila u najboljim mogućim rukama. Čim ga vidite, jasno vam je koliko je dobroćudan. Doktor Aplenc je skroman, skrušen i ponizan, mogu reći samo riječi hvale. Tamo smo u bolnici cijelo vrijeme s njim komunicirali i kada smo odlazili, razmijenili smo kontakte te sve ove godine, kada za neko dijete treba drugo mišljenje, ja njemu pošaljem i on da drugo mišljenje u roku od 24 sata, i to potpuno besplatno. Sretna sam što i Mila ide upravo k njemu – rekla je o dr. Aplenca Norina majka Đana. 

Zahvaljujući Zakladi koju vode Norini roditelji, dr. Aplenc lani je gostovao na okruglom stolu u Zagrebu za što, govori Đana Atanasovska, nije htio uzeti ni putni trošak za dolazak iz Amerike. 

– Rekao je da nema šanse da uzme ikakav novac za put za to što mi radimo kao Zaklada. Kada su on i obitelj u ovim krajevima, uvijek se čujemo i nađemo. On jest rođen u Americi, ali je podrijetlom Slovenac te mu je i žena s ovih prostora. A dr. Aplenc sasvim solidno govori hrvatski. Tijekom rata u Hrvatskoj je bio kao liječnik bez granica – govori Đana Atanasovska napominjući da se mora razjasniti kako liječenje na koje je otišla Mila i na kojemu je bila Nora nisu ista. 

Tata: Idemo u nove bitke 

Sama bolnica u kojoj radi vrhunski je medicinski centar prema američkim ljestvicama rangiranja izvrsnosti zdravstvenih ustanova, a na svojim su stranicama, među ostalim, ovog liječnika opisali kao čovjeka kojem je iskustvo brige za jednu od prvih pacijentica s akutnom mijeloičnom leukemijom promijenilo put njegove karijere. 

Iza njega su brojni znanstveni radovi, nagrade i postignuća u istraživanju novih terapija u liječenju različitih oblika leukemije, ponajprije spomenutog oblika te zloćudne bolesti. 

– Hvala vam svima što ste se u ovakvom broju odazvali, hvala ljudima, medijima, svim našim prijateljima. Ne znam što više reći. Sada je stvarno dosta ovog cirkusa i idemo u nove bitke. Mi idemo svoje odraditi. Hvala lijepa, ljudi – rekao je Marin Rončević na zagrebačkom aerodromu držeći u naručju svoju hrabru djevojčicu, piše vecernji.hr
hr Tue Apr 02 2019 19:57:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Osumnjičeni za silovanje u Zadru uložili žalbu na mjere opreza

O žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru prije dva dana je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage Ivana Markovića jer osumnjičenima za silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra nije odredio istražni zatvor, nego ih je pustio na slobodu uz mjere opreza.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković za Index je danas rekao kako je rok za žalbe tri dana od primitka prvostupanjskog rješenja, ali je i potvrdio da su žalbe uložili i neki od branitelja osumnjičenih i to na mjere opreza koje im je odredio sudac Ivan Marković kad ih je pustio da se brane sa slobode.

Dodajmo kako mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno, a neki od osumnjičenih su uložili žalbu na to rješenje koje uključuje ove navedene mjere.

- Neki su tek u ponedjeljak i utorak primili rješenje, a neki će tek u subotu pa se to prebacuje za ponedjeljak, tako da je ponedjeljak zadnji rok za žalbu. Također, neki branitelji osumnjičenih su već podnijeli žalbu na rješenje suda - rekao je glasnogovornik Visković.

Navodi kako o žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage.


hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9df03729111c78a98b456b/80

Sutra se štrajka u Gorskom kotaru i Lici: U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji

Sindikati u prosvjeti ne posustaju sa svojim zahtjevima pa je posljednjeg dana cirkularnog štrajka najavljena podrška u četiri županije: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska.

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji.

Do petka će trajati prvi ciklus cirkularnog štrajka u školama, a novi ciklus započinje u ponedjeljak 21. listopada, ako Vlada i sindikalisti prije toga ne postignu dogovor. Kako poručuju predstavnici sindikata, oni više neće tražiti sastanak s Vladom, nego će čekati poziv iz Vlade.

U ponedjeljak bi, tako, trebala štrajkati cijela Hrvatska.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8378929111cfab88b4593/80

Jeziv hobi: Muškarac u Šibeniku skida osmrtnice, nakon tri mjeseca sinoć je opet ‘udario’

Misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije
Nakon što se tri mjeseca primirio, misteriozni Šibenčanin, koji skoro već 40 godina skida osmrtnice s panoa kod autobusne stanice iznad pijace, opet je ‘udario’. U noći s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu ‘počistio’ je pano i time u nezavidan položaj po tko zna koji put doveo Zorana Mikulandru, vlasnika obrta Noa, koji ima koncesiju Grada Šibenika za postavljanje šoneta.

- Prije tri mjeseca o svemu sam obavijestio policiju pa se taj što skida šonete malo primirio. Međutim, očito je kako ne misli ili ne može odustati od svog morbidnog hobija. Skinuo je te dvije noći sve osmrtnice, a mene obitelji i prijatelji pokojnika prozivaju da ih nisam ni postavio -  kaže Zoran Mikulandra.

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za ŠibenikIN ovog ljeta da je kontakt policajac već jednom uočio muškaraca koji skida osmrtnice.
- Kontakt policajac ga je upozorio da to više ne radi pa jedno vrijeme nije bilo problema. Ako se to nastavi, poduzet ćemo daljnja postupanja – rekla je polovicom srpnja Kosor.

Međutim, misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije.

- Ovaj put me baš iznervirao pa sam mu sam napisao i na pano zalijepio poruku. Malo je oštra, ali ne znam više što raditi. Čini mi se da je barem nakratko urodila plodom, jer prošlu noć nije skinuo niti jednu šonetu – zaključuje MIkulandra.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da82e3929111c9eb98b456f/80

Stigle murve: Uređenje Šperuna koštat će pola milijuna kuna više od predviđenog

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna
Na Šperun, koji je u fazi uređenja i rekonstrukcije, stigla su stabla koja će krasiti jedan od najljepše uređenih dijelova Splita. 
U planu je sadnja šest stabala od čega su četiri muške murve, one koje nemaju plodove, te dvije pelegrinke ispred fontane koja će biti vraćena u izvornu formu iz 1880. godine. 
Pod Šperuna popločat će se bračkim kamenom i mosorskim dolitom, a bit će postavljeno ukupno i osam klupa te dva kamena rasvjetna stupa.

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna, a nakon njega ovaj dio grada Splita postat će jedan od najljepših.

hr Thu Oct 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .