Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/582c27aa1eea8fa0c08b460b/80
Foto: Facebook

Lacković: Litra vode ne može biti skuplja od litre mlijeka

Iz redova mljekara, kaže, apeliraju da se oni proizvođači koji su zaduženi kod HBOR-a također oslobode vraćanja dugova koje ne mogu sanirati

Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) upozorio je u srijedu na teško stanje u mljekarskoj industriji u Hrvatskoj te poručio kako treba uvesti fer cijenu tako da litra vode ne bude skuplja od litre mlijeka, a da se PDV, koji se naplaćuje 5 posto na mlijeko, direktno transferira proizvođačima mlijeka.

- Danas se u Ministarstvu poljoprivrede održava važan sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka koji mora donijeti hitne mjere da se zaustavi nevjerojatan javašluk prema poljoprivrednicima - poručio je Lacković nakon stanke, koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Poljoprivrednici, kaže, traže samo poštene i fer uvjete poslovanja.

- Oni su od 2006. spali sa 38145 isporučitelja mlijeka na 9948 isporučitelja 2015., a u rujnu ove godine bilo je 7000 isporučitelja. Hrvatska svojom proizvodnjom jedina ne pokriva svoje potrebe te je na 59 posto proizvodnje za vlastite potrebe, a sve ostalo uvozi - rekao je Lacković.

Iz redova mljekara, kaže, apeliraju da se oni proizvođači koji su zaduženi kod HBOR-a također oslobode vraćanja dugova koje ne mogu sanirati.

- Ne pokrivamo ni 60 posto, a želimo još smanjivati našu proizvodnju - upozorio je.

Lidl i Kaufland u Austriji, tvrdi, imaju cijene mlijeka 5,6 kuna, u Sloveniji 4 kune, a u Hrvatskoj 2,89 lipa. Zanimljivo je i kako je hrvatska proizvodnja mlijeka pala 21 posto, dok je svuda u Europi rasla. Austrija, kaže, proizvodi šest puta više mlijeka nego Hrvatska.

- Cijena najniža u maloprodaji u Njemačkoj je 4,18 kuna, u Srbiji 4,21 kunu, u Sloveniji 4.95 kuna, u Austriji 5,71 kunu, a u Hrvatskoj 2,89 kuna. Na što vam ovo miriše? - zapitao se Lacković.

Facebook komentari

hr Wed Nov 16 2016 11:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5825c0e51eea8fb9b18b456d/80
Foto: Screenshot YouTube

HURS: Sutkinja Šupe ima problem jer se teško nosi s medijskim zanimanjem za slučaj Horvatinčić

Verbalni napad sutkinje Šupe na novinare u sudnici danas je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) poručila je u utorak povodom verbalnog napada sutkinje Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe na novinare u sudnici u postupku protiv Tomislava Horvatinčića, da je rad suda oduvijek pod povećanom lupom javnosti te da osoba koja se teško nosi s navedenim pritiskom ima problem, a on zbog značaja njezine uloge, postaje problem svih.

Šupe je u ponedjeljak na šibenskom sudu u podužem monologu, tijekom ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće s dvoje poginulih koja se dogodila 2011., optužila novinare da su s prvog suđenja Horvatinčiću izvještavali neobjektivno, nestručno i iznosili puno neistina, te da je zbog slučaja Horvatinčić doživjela medijski linč.

- Zadatak suda jest da, kao jedan od temelja vlasti, stanovnicima područja pod svojom ingerencijom, presuđuje u slučaju spora ili optužbi za kaznena djela. Budući da su pojedini sporovi ili optužbe iz raznih razloga zanimljiivi javnosti, rad suda oduvijek je pod povećanom lupom javnosti. Osoba koja se teško nosi s navedenim pritiskom ima problem. Štoviše, taj problem, zbog značaja njezine uloge, postaje problem svih nas - poručuje HURS u priopćenju.

Dodatno, ističu, irtitira činjenica da je prethodna presuda navedene sutkinje u tome predmetu ukinuta, što znači da je viši sud u njezinom radu našao greške – što je, naglašavaju, nije nimalo pokolebalo u odluci da ponovljeno suđenje započne krajnje neprimjerenim zastrašivanjem medija.

Navodeći primjer Općinskog suda u Osijeku koji je jučer, nakon šest mjeseci postupka, donio dvije prvostupanjske presude u kojima je utvrdio da je Olimpias tekstil d.o.o., društvo koje radi za Benetton, dvojici radnika toga društva otkazao ugovore o radu na nezakonit način, kršeći im temeljna radnička i ljudska prava, HURS je, pohvalivši ažurnost rada te sutkinje, izrazio nadu da će rad i ažurnost tog suda biti primjer i drugima, kako u pravosuđu, tako i među poslodavcima "koji ponekad olako shvaćaju ovu državu, njezin pravni poredak i institucije".

Verbalni napad sutkinje Šupe na novinare u sudnici danas je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 15:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac38a3b473984f688b45b1/80
Foto: PU splitsko-dalmatinska

"Bio je najbolji": Slobodan Marendić novi je načelnik splitske Policijske uprave

Osim njega na natječaj za novog šefa splitske policije, javili su se i Ante Gudelj, svojedobno zamjenik načelnika Uprave i šef Odjela gospodarskog kriminaliteta te Vinko Maljić

Slobodan Marendić novi je načelnik splitske Policijske uprave. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je Indexu da je potpisao imenovanje na prijedlog glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića, koji je dugi niz godina vodio splitsku Upravu prije no što je prešao na nove i odgovorne dužnosti u Zagrebu, najprije u Upravi kriminalističke policije, pa potom i u Ravnateljstvu.

Da će Marendić biti novi načelnik PU splitske znalo se već dvadesetak dana, otkako je vijećnicima Županijske skupštine upućena suglasnost na njegov izbor. Marendićev izbor je očekivan, jer je nakon odlaska Srdarevića u Zagreb preuzeo vođenje Policijske uprave. Osim njega na natječaj za novog šefa splitske policije, javili su se i Ante Gudelj, svojedobno zamjenik načelnika Uprave i šef Odjela gospodarskog kriminaliteta te Vinko Maljić, no iskreno, teško da im je itko dao prevelike šanse uz Marendića. 

Disciplinski postupak

Marendićev izbor nije prošao bez kontroverzi. 2013. godine protiv njega je poveden disciplinski postupak zbog teže povrede radne discipline. U vrijeme jednog od natječaja za načelnika PU splitske, stigla je anonimna prijava protiv Marendića, koji je u to doba bio šef Sektora policije. Ispao je problem što je Marendića šest puta u šest mjeseci netko od kolega iz popodnevne smjene odvezao službenim vozilom kući u Solin. U disciplinskom postupku Marendić je kažnjen s 10 posto umanjenja plaće za jedan mjesec. Stvar je okončana 2014. godina i Marendić, a i njegovi pretpostavljeni, nisu vidjeli nikakvu smetnju da se javi na natječaj za šefa policije te u konačnici bude izabran.

Orepić: Bio je najbolji

Marendić odluku još nije dobio, no Indexu je imenovanje potvrdio ministar Orepić.

- Čovjek dobro radi svoj posao. Bio je najbolji od svih ponuđenih kandidata. Ovdje nema nikakve politike - kazao je Orepić.

Marendić je rođen u Sinju 1970. godine. U policiji je od 1991. godine. Prošao je sve pozicije, od pozornika, preko vođe sektora, službenika za osiguranje javnog reda u PU do zapovjednika Prve policijske postaje. Bio je zapovjednik Interventne jedinice i načelnik Odjela za javni red, a od 2011. godine nalazi se na dužnosti načelnika Sektora policije. Diplomirani je kriminalist i objavljuje stručne i znanstvene radove u domaćim i stranim publikacijama.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 13:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac3350b47398b4668b45cf/80
Foto: Screenshot / YouTube

Hrvatska zarađuje milijune eura na ratu u Siriji?

Hrvatska je jedna od prvih država koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha streljiva tijekom zime 2012. godine

Hvatska je drastično povećala prodaju streljiva iz jugoslovanskog i ratnog razdoblja prema Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, uprkos upozorenjima organizacija za ljudskih prava o ilegalnom preusmjeravanju pošiljki u ratna područja, što predstavlja kršenje EU i međunarodnih zakona. 

U prvih devet mjeseci prošle godine, Zagreb je prodao streljiva, mina i raketnih bacača u vrijednosti od 83 milijuna eura (88 milijuna dolara), kako otkrivaju BIRN, Balkanska istraživačka regionalna mreža, i OCCRP, Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije. Cifre iz razdoblja između listopada i prosinca tek trebaju biti objavljene. - piše BalkanInsight.

Hrvatska je jedna od prvih država koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha streljiva tijekom zime 2012. godine. 

Od trenutka kada su te prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji ove trgovine ne bi dospijeli u medije, uklanjanjem ključnih informacija – kao što je konačno odredište – iz službenih izvještaja. 

Novinari su, međutim, našli način da zaobiđu tajnost, korištenjem malo poznatih UN-ovih podataka o trgovini, koji su otkrili kako je Hrvatska izvezla preko 2.600 tona desetljećima starog streljiva (koje je Hrvatska vojska proglasila viškom) moderno-opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između veljače i rujna 2016. 

Od prosinca 2012. godine i početka rata u Siriji, Hrvatska je izvezla oružje i streljivo vrijedno 126 milijuna eura (134 milijuna dolara) Saudijskoj Arabiji i 44 milijuna eura (47 milijuna dolara) Jordanu, prema podacima s internet stranice UN Comtrade koji objavljuje detaljnu međunarodnu statistiku o trgovini dobrima iz 99 različitih kategorija, uključujući streljivo. Prije ovoga, trgovina oružjem i streljivom je bila praktično nepostojeća u Hrvatskoj. 

Hrvatska je ukupno isporučila preko 6.000 tona streljiva za ručno i lako oružje – koja je vjerovatno podrazumijevala metke, minobacačke projektile, rakete, granate – samo zaljevskom kraljevstvu. Ovo je jednako težini 750 milijuna metaka za AK-47 kalašnjikove. 

Nakon 2012. godine počinje prodaja

Kako otkriva istraživanje BIRN-a i OCCRP-a koje je objavljeno prošlog srpnja, između 2012. i 2014. godine, Hrvatska je odobrila izvozne licence vrijedne 302 milijuna eura Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, UAE, za četiri ključna dobavljača sirijske opozicije. Brojke, posljednje dostupne, uglavnom su zasnovane na izvještajima Europske komisije. 

UN podaci o trgovini pokazuju kako je prije 2012. godine, Hrvatska izvezla manje od milijun eura streljiva godišnje, ali ovo je poraslo sa početkom sirijskog građanskog rata, na 4.7 miljuna eura (5 milijuna dolara) 2012. godine; 30 milijuna eura (32 milijuna dolara) 2013. godine; 35 milijuna eura (37 milijuna dolara) 2014. godine; 6.6 milijuna eura (7 milijuna dolara) 2015. godine i 77 milijuna eura (82 milijuna dolara) 2016. godine. 

Hrvatska nema veću aktivnu proizvodnju streljiva i u prethodnim godinama je uvezla manje količine oružja, što ukazuje kako ovi izvozi potječu od velikih zaliha Ministarstva obrane Republike Hrvatske, MORH, koje datiraju iz Jugoslavije i ratova za neovisnost iz ranih devedesetih. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac2b66b473984f688b45a0/80
Foto: Miroslav Lelas

Marko Bertolino: Premalo planiranja i nejasne ideje dovode do anarhije i nereda kakav danas vlada na Žnjanu

Ovaj poduzetnik i županijski vijećnik zalaže se za uspostavljanje sustava gospodarenja pomorskim dobrom koji će zadovoljavati interese malih ljudi, ali i koji će investitorima omogućiti da planiraju investicije po točno određenim uvjetima
Marko Bertolino je u saziv Skupštine Splitsko-dalmatinske županije prije tri i pol godine ušao na Listi don Ivana Grubišića, ali je djelovanje vrlo brzo nastavio kao nezavisni vijećnik. Na kraju mandata kaže da je rad u Skupštini za njega bilo zanimljivo iskustvo te da ga najviše veseli to što su neke inicijative bile uspješne. Unatoč tome, dodaje, još nije odlučio hoće li biti kandidat na izborima u svibnju.

- Postoje neki kontakti, ali još uvijek dvojim oko toga hoću li se aktivno angažirati u politici u ovom trenutku – kaže ovaj poduzetnik i projektant hidrotehničkih građevina. 

Najaktivniji je bio kada se raspravljalo o temama vezanim uz važnost upravljanja pomorskim dobrom. Smatra da se korištenje pomorskog dobra mora osigurati i „malom čoviku“, a da se investitorima treba omogućiti da planiraju investicije po definiranim uvjetima i zadanim pravilima. Boji se da će se prevelikom komercijalizacijom pomorsko dobro uništiti te da će se raskinuti veza ljudi koji žive na tom području u svrhu profita.

- Nužno je uspostaviti sustav gospodarenja pomorskim prostorom koji će zadovoljiti sve interese. Bojim se da će tzv. „komercijalna sidrišta“ potjerati male ljude s mora radi komercijalnih interesa pojedinaca, a ti mali ljudi drže svoje brodice u mandračima, plaćaju koncesiju na te mandrače, plaćaju vez, plaćaju korištenje pomorskog dobra, te kroz PDV na opremu i održavanje doprinose proračunu. Kad se zbroji sav benefit koji država dobiva, ta cifra u ukupnom iznosu donosi više od komercijalnih sidrišta i drugog komercijaliziranog sadržaja na pomorskom dobru. Kada nestane tih malih brodica i mandrača, njihovo mjesto će zauzeti elita s velikim jahtama, a mi koji ovdje živimo ćemo biti potisnuti s mora i time ćemo izgubiti i dio identiteta i tradicije. To se ne smije dogoditi! – upozorava Bertolino.

Komercijalna sidrišta

Trenutno je u izradi studija kojom bi se reguliralo postavljanje komercijalnih sidrišta. Ona bi trebala definirati uvale u kojima bi se ta sidra mogla stavljati, osnovne oblikovne elemente, kao i broj plovila.

- Trenutačno stanje je konfuzno i dugoročno neodrživo. "Sidrišta " nisu predviđena prostornim planom, a da bi se moglo raditi komercijalno "sidrište" potrebno je ishoditi lokacijsku dozvolu, pa su se Uredi državne uprave dosjetili izdavati lokacijske dozvole na lokacijama gdje je u pomorskim kartama ucrtano sidro. I tu dolazimo do velikog problema. Ako je uvala pogodna za sidrenje vlastitim sidrom s plovila, znači da ispunjava nekoliko kriterija: da se povijesno koristi kao sidrište, da je dovoljna zaštićenost, da nije preduboka i da je sastav dna takav da omogućuje sidrenje vlastitim sidrom. Iz tih je razloga na pomorskim kartama i u peljarima ucrtano sidro.

One uvale koje su preduboke, kamenitog dna ili ako su zaštićene, neće imati ucrtano sidro, kao ni one uvale gdje se nalazi podvodna infrastruktura, dok područja izvan uvala nisu označena kao pogodna za sidrište, jer pomorska karta oslikava stanje na određenoj lokaciji tijekom čitave godine. Drugim riječima, komercijaliziramo uvale koje su najbolje za sidrenje vlastitim sidrom, te stavljamo bove, a one uvale koje su pogodne za staviti bove, ali ne i za sidrenje vlastitim sidrom, se ne komercijaliziraju. Jasna je diskrepancija između povećanja nautičkog sektora i smanjivanja iskoristivog prostora za korištenje – obrazlaže Bertolino te dodaje kako je motiv za postavljanje komercijalnih sidrišta najčešće povećanje broja plovila u uvalama u kojima se nalaze ugostiteljski objekti.

Povećanje broja plovima ima negativne strane

Upozorava kako povećanje broja plovila ima i svoje negativne strane poput utjecaja na eko sustav uvale, povećanje broja plovila dovodi i do povećanja zagađenja, a najugroženije su uvale koje su najzaštićenije od vjetrova.

- Sadašnjim sustavom se samo otima, a ne daje se ništa ili vrlo malo, što naročito pogađa vlasnike manjih brodica, lokalne nautičare, ribolovce, moreplovce i ribare. Nije zanemariv podatak o obvezi plaćanja naknade za korištenje pomorskog dobra koju plaćaju vlasnici plovila, te kako iznos prikupljen od te naknade donosi više sume prihoda od svih koncesioniranih sidrišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji – kaže Bertolino i naglašava kako je glavni problem taj što se premalo vremena posvećuje planiranju u prostoru, a nejasne ideje dovode do anarhije i nereda kakav danas vlada na Žnjanu.

- Ista priča je i s (ne)planskom izgradnjom škola, nedovršenom komunalnom infrastrukturom po gradu i županiji. Ne mislim samo da se premalo vremena posvećuje prostornom planiranju, nego dugoročnom planiranju koje bi dalo odgovor čemu težimo, koji nam resursi za to trebaju, kako ostvariti taj plan slažući pojedine segmente sukladno realnim mogućnostima, a kad završimo sa slagalicom da nam grad i županija zablistaju u jednoj cjelini. Žnjan je pokazao i nemoć inspekcijskih službi i obraze k'o đonove uključenih u taj nered – kaže on.

Protukandidatima na izborima u svibnju biti će poprilično teško

Za župana Zlatka Ževrnju kaže da je profesionalac iza kojeg stoji dobro organizirana stranka i misli da će svim njegovim protukandidatima na izborima u svibnju biti poprilično teško. Problem je nezavisnih lista, tvrdi, nedostatak stranačke stege.

- Na lokalnoj razini ideologija ne bi trebala biti važan faktor, pa očekujem nastavak pojavljivanja nezavisnih lista i dalje, jer te promjene tjeraju i vladajuće i oporbu na agilniji angažman, što je u finalu dobro za razvoj i napredak – smatra Bertolino.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 13:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .