Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59382632b9e03e8a288b4572/80
Foto: UTM

Radionica "Hrvatska 365 Gourmet" ugostila u Splitu ugledne chefove Michelina

Radionica u Splitu prva je u nizu od ukupno četiri koje će se održati tijekom 2017. Sljedeća će biti 14. lipnja u Opatiji, dok će se preostale dvije održati na jesen u Zagrebu i Osijeku

Radionica "Hrvatska 365 Gourmet"održana u Splitu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ), okupila je stotinjak sudionika a gosti-predavači prve u nizu od ukupno četiri radionice kojima se hrvatskim chefovima predstavljaju vrhunski svjetski stručnjaci s područja enogastronomije bili su chefovi Michelina, Lionel Levy i Marco Stabile.

 Chef Levy je poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, a zanat je izučio od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Frechona i Alaina Ducassea, dok je chef Stabile svoj zanat ispekao u najfinijim talijanskim kuhinjama, te je danas glavni chef restorana Ora d' Aria u Firenci, ističe se na mrežnim stranicama HTZ-a.

 Na radionici su sudjelovali i chef slastičar Yoan Dessarzin, koji radi kao glavni slastičar u hotelu Intercontinental Marseille - Hotel Dieu, ugledna sommelierka Mira Šemić, te Mario Meštrović, sommelier s međunarodnom A.S.I. diplomom.

 O marketingu u gastronomiji i brendiranju restorana govorio je Gabriel Vasquez, koji je radio za brojne restorane diljem svijeta, pa su sudionici radionice dobili detaljan uvid u svjetske kulinarske trendove, ali i u lokalnu kuhinju koja može biti dijelom visoke gastronomije.

 Govorilo se i o modernom slastičarstvu te o menadžmentu restorana, odnosno kako se promovirati i unaprijediti poslovanje. Tema su bile i Michelinove zvjezdice, pa su tako sudionici saznali što one znače, kako doći do njih te kako ih sačuvati.

 Radionica u Splitu prva je u nizu od ukupno četiri koje će se održati tijekom 2017. Sljedeća će biti 14. lipnja u Opatiji, dok će se preostale dvije održati na jesen u Zagrebu i Osijeku.

 Radionice se organiziraju u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, a njihov je cilj prezentacija vrhunskih znanja s područja enogastronomije hrvatskim chefovima i profesionalcima s područja eno gastronomije.

Facebook komentari

hr Wed Jun 07 2017 18:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59ea02beb9e03eeb868b46a5/80

Educiranje i usavršavanje profesije: Kako je bilo našim frizerima na najpoznatijem sajmu u Londonu?

Poznata je ona izreka: Za ljepotu se trpi. A da bi uljepšao nekoga za to se moraš neprestano educirati i usavršavati.

Većina vas sigurno nije znala da postoji događaj koji okuplja frizere iz cijelog svijeta kako bi što bolje savladali i naučili nove tehnike i trendove koji su danas popularni u frizerskom svijetu. Najpoznatiji i najprestižniji takav događaj, održava se u Londonu, a radi se o Salon Internationalu. Već dugi niz godina, Salon International je jedna od najpopularnijih frizerskih događaja za sve frizere iz Hrvatske i svijeta. Na taj način  frizeri stječu nova znanja i prijateljstva. Bogati edukacijski programi održavaju se na nekoliko sajamskih pozornica, sudjeluje preko 400 brendova, a očekivani broj posjetitelja  je oko 38.000 ljudi.

Salon International simbol je za inovaciju, inspiraciju i utjecaj profesionalne frizerske industrije. Od naših poznatih splitskih frizerskih salona sudjelovali su: Studio KEKO, ALBA ROSA i Ivan DUDA zajedno sa svojim timovima. Ovo im je već četvrta godina otkako posjećuju sajam te je postalo tradicionalno putovanje među njima.

 Naši Splićani jako su zadovoljni sajmom i svake godine s radošću se vraćaju u London jer spajaju ugodno s korisnim. Ove godine održan je i ACT hair event, na kojem je nastupila poznata hrvatska ZGAT akademija, a događaj je posvećen frizerskom umijeću s naglaskom na humanitarni karakter. Sav prikupljeni novac donirao se organizacijama namijenjim za liječenje artritisa. Nastupili su naši poznati frizeri: Mario Mesarić i Ivana Špicer koji su i ove godine oduševili publiku u Londonu,a njihove splitske kolege s radošću i oduševljenjem su ih podržali.

-  Na Salon International dolazimo već godinama, a dojam je svake godine sve bolji. London je jednostavno polazna točka estetike kakvu nastojimo slijediti i kakvu ljudi u Hrvatskoj drže do mode od glave do pete razumiju.

Vidjeti na djelu vodeće stiliste za kosu, poglavito Sasson i Toni&Guy iznimno je inspirativno za frizere. Na štandovima se svaki put događa nešto novo i zanimljivo. Glavni cilj puta bio je seminar akademije Sasson na kojem su predstavljene Sassonove kolekcije za jesen/zimu 2017.

Edukacija je za svakoga od nas važna. Kako u privatnom tako i u poslovnom svijetu. Neprestano je važno raditi na sebi i usavršavati se, a to pokazuju i naši frizerski timovi koji prvenstveno misle i žele što bolje raditi vlastiti posao. Ipak, u pitanju je ljepota, a tu se ne dozvoljava puno propusta. Ako niste zadovoljni svojom frizurom ili želite neku promjenu, možda vam baš netko od njih može učiniti vašu frizuru ljepšom! 

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5898ff84b473983a218b4599/80

Strani jezici uistinu idu bolje poslije čašice

Popijte jednu na brzinu i strani će vam jezik teći prirodnije, dokazali su znanstvenici.

"Naša je studija pokazala da konzumacija alkohola može imati koristan učinak na izgovor stranog jezika u osoba koje su ga nedavno naučile", rekla je znanstvenica s liverpulskog sveučilišta Inge Kersbergen. 

U studiji je sudjelovalo 50 osoba kojima je njemački materinski jezik, a studiraju nizozemski na nizozemskom sveučilištu. Svi ispitanici nedavno su naučili govoriti, čitati i pisati na tom jeziku. 

Dio sudionika prije razgovora na nizozemskom konzumirao je malo alkohola. Količina je ovisila o tjelesnoj težini, ali u prosjeku se radilo ili o 0,5 dcl žestokog pića ili o jednom pivu. 

Svi studenti su potom razgovarali s istraživačima pet minuta, a snimke su kasnije preslušavali izvorni govornici nizozemskog koji nisu znali koji su sudionici 'malo popili', a koji ne. 

Ustanovilo se da su oni koji su dobili 'alkoholno ohrabrenje' mahom dobili i bolje ocjene, naročito za izgovor. 

Što se dogodilo? Poznato je da alkohol ima štetan učinak na izvršne moždane funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju, a one su važne za izražavanje na stranom jeziku. 

Istodobno, piće jača samopouzdanje, uklanja kočnice i smanjuje socijalnu tjeskobu, što pridonosi lakšem izražavanju kada je posrijedi strani jezik, osobito ako ste ga tek naučili. 

"Vjerojatno se radi o tome da akohol smanjuje tjeskobu, ali potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se točno utvrdili mehanizmi djelovanja", rekla je Jessica Werthmann s mastriškog sveučilišta. 

"Važno je naglasiti da su ispitanici konzumirali malu količinu alkohola i da povećanje količine ne znači nužno bolje izražavanje", upozorio je njezin kolega s istog fakulteta Fritz Renner. 

Drugim riječima, pretjerate li s alkoholom nitko vas neće ništa razumjeti. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Psychopharmacology.

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 14:42:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5414b60f1899421c3700000c/80

British Library: Izložba o Harryju Potteru spaja čarobnjaštvo s poviješću

Izložbom o povijesti čarobnjaštva, koja se otvara danas u londonskoj Britanskoj knjižnici obilježit će se 20. godišnjica od izlaska prve knjige Joan K. Rowling o dječaku čarobnjaku "Harry Potter i kamen mudrosti".

Među izloženim predmetima izložbe "Harry Potter- povijest čarobnjaštva" naći će se razni predmeti povezani sa slavnim književnim djelom, poput prvoga spisateljičina crteža škole čarobnjaštva u Hogwartsu i njezinom rukom ispisanih naziva učitelja i njihovih školskih predmeta.

Tema izložbe su čarobnjaštvo i priroda vjerovanja, a posjetiteljima će otkriti da su mnoge stvari za koje su ljubitelji knjiga mislili da su izmišljene utemeljene na činjenicama ili na folkloru. 

"Izložba proučava povijest, mitologiju i folklor koji stoje iza priča o Potteru", rekao je glavni kustos izložbe Julian Harrison. 

Ovdje će se moći vidjeti rijetke knjige i rukopisi iz cijeloga svijeta, a bit će izloženi i kotlovi, metle, kristalne kugle te uputstva za napitke koje daju uvid u nadahnuće J.K. Rowling za knjige o mladom čarobnjaku. Posjetitelji će moći vidjeti i alkemičarske svitke iz 1500. godine te kineske proročanske zapise na kostima iz 12. stoljeća. 

Zainteresirane će na izložbu bez sumnje privući sve što ima veze s Harryjem Potterom kao njezinom glavnom smernicom.

Organizatori s ponosom ističu da je dosad već prodano 30.000 ulaznica, a izložba će se moći pogledati do 28. veljače 2018.

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 12:30:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/568ce385323d6109008b45f3/80
Foto: Hina

Tarantino znao za Weinsteinovu prljavu rabotu, no nije ništa rekao

Filmski redatelj Quentin Tarantino izjavio je da je znao kako se prema ženama odnosi njegov blizak suradnik i producent Harvey Weinstein te da mu je sada žao što na seksualna uznemiravanja i napade nije reagirao te što tada nije ništa otkrio.

Tarantino je jedan od najbližih suradnika Harveyja Weinsteina s kojim je surađivao na brojnim filmovima. Javnost je pretpostavljala da slavni redatelj zna kako se producent odnosi prema ženama.

Sad je Tarantino to potvrdio, priznavši da mu je žao što nije ništa učinio da spriječi daljnje Weinsteinovo zlostavljanje žena. Potvrdio je i da je znao da priče o Weinsteinu nisu glasine niti priče iz druge ruke. 

"Znao sam dovoljno... i mogao sam učiniti više", rekao je Tarantino u intervjuu za New York Times, iznoseći neke konkretne slučajeve. "Da sam napravio ono što sam trebao napraviti, ne bih s njim surađivao", rekao je Tarantino za New York Times, dodavši i da je za Weinsteinovo nedolično ponašanje čuo puno ranije. 

Prve navode o seksualnom uznemiravanju i Weinsteinovim napadima ovaj su mjesec objavili New York Times i New Yorker, a nakon toga su se brojne glumice javno osmjelile o tomu progovoriti.

Među žrtvama Weinsteinova spolnog uznemiravanja je i Tarantinova bivša djevojka Mira Sorvino koja mu se na to požalila, no redatelj tvrdi kako tada nije vjerovao da bi njegov prijatelj to činio tako otvoreno. 

"Ja sam te priče marginalizirao. Da sada kažem bilo što, zvučalo bi kao puki izgovor", rekao je Tarantino.

On i Weinstein suradnju su započeli 1992. kad je ovaj drugi u distribuciju pustio film "Reservoir Dogs". Nastavili su suradnju na "Paklenom šundu", "Kill Bill", "Inglorious Bastards" i "The Hateful Eight", a nedavno je Weinstein za dobrog prijatelja Tarantina organizirao zaruke.

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 12:28:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .