Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57303424fe96fff5118b458d/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Marić: Prvi fokus poreznog rasterećenja je tzv. izravno oporezivanje

Tehnički ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da je prvi fokus porezne reforme rasterećenje u sustavu poreza na dohodak i dobit, za što smatra da će utjecati na proširenje porezne baze i stimulirati gospodarstvo, a vjeruje i i da će biti dovoljno vremena za javnu raspravu o poreznoj reformi

- Investitorima i postojećim gospodarstvenicima u Hrvatskoj sigurno će biti dobra vijest pojednostavljenje poreznog sustava, ali isto tako i određeno porezno rasterećenje - kazao je Zdravko Marić novinarima na marginama gospodarske konferencije u organizaciji Jutarnjeg lista i Američke trgovinske komore u Zagrebu.

Podsjetio je da je već nekoliko puta govorio o tome, ali bez ulaženja u detalje.

- Prvi fokus poreznog rasterećenja je tzv. izravno oporezivanje, prije svega u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak. To je dobra vijest za poduzetnike i građane, a u konačnici to je jedna od mjera za koju smatramo da će utjecati na proširenje porezne baze i na stimuliranje gospodarske aktivnosti - rekao je Marić.

Paralelno s time, a na tragu pojednostavljenja poreznog sustava, za investitore i poslovnu zajednicu, Marić najavljuje puno mjera za olakšanje njihova poslovanja, uklanjanje brojnih barijera, koje su identificirane na centralnoj i lokalnoj razini.

Na upit novinara hoće li se stići provesti porezna reforma do početka iduće godine, Marić je izrazio otpimizam.

- Dobra je vijest da formiranje Vlade ide vrlo brzo nakon formiranja Sabora. Rok je vrlo kratak, ali je izvedivo. Učinit ćemo sve da to tako bude - istaknuo je Marić, kazavši da treba obaviti konzultacije na razini buduće vlade te saborsku proceduru.

- Očekujem da ćemo imati vremena ili barem stvoriti određeni prostor da napravimo kratku javnu raspravu, jer je riječ o sveobuhvatnoj poreznoj reformi i uvijek je dobro čudi dodatna mišljenja - ocijenio je Marić.

Kako je dodao, vjerojatno će neka porezna rješenja biti pozdravljena, dok neka neće, no ocijenio i da treba pozitivno gledati na poreznu reformu.

Odgovarajući na upit novinara, Marić je kazao i da nije vidio velikih razmimoilaženja s Mostom u vezi porezne reforme.

 

Grčić: Obećanja su velika, treba ih i ispuniti

Od nove vlade svi očekuju paket porezne reforme, pa i smanjenje PDV-a, poreznog opterećenja na plaće i poreza na dobit, što su sve zahtjevne mjere i sigurno će doprinijeti većoj konkurentnosti, dohotku i osobnoj potrošnji, ali su i dodatni izazov za državni proračun, kazao je u utorak Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Grčić je to kazao na marginama Gospodarskog foruma odgovarajući na pitanja novinara što očekuje od nove vlade i njenog programa.

- Obećanja su velika u vezi paketa porezne reforme, koja je i dodatni izazov za državni proračun. Kada bi gledali trenutno stanje proračuna, to možda i ne bi bilo previše, i kada ne bi znali za sve one izazove koje stoje pred vladom - kazao je Grčić.

Među izazovima koji stoje pred vladom izdvojio je dug u zdravstvu veći od 3 milijarde kuna, rizik arbitraže između Ine i Mola te dug veći od 3 milijarde kuna o ugovoru o plinskom biznisu, a tu su, po njemu, i drugi rizici, poput povećanja plaća u obrazovanju, što će godišnje koštati gotovo 2 milijarde kuna.

- Veliki izazov je i obećanje o 180 tisuća novih radnih mjesta u mandatu nove vlade i svi ćemo pomno pratiti hoće li se to dogoditi, a i najava rasta gospodarstva do 5 posto je zaista visoka. Mada zaista želim novoj vladi, Hrvatskoj i građanima da to ostvarimo jer bi to značilo i bolji standard, ipak sam malo oko toga sumnjičav - ocijenio je Grčić, dodajući da je pred novom vladom svakako veliki posao te da oporba očekuje da će sva obećanja iz predizborne kampanja biti realizirana mada to neće biti lako.

Na pitanje vjeruje li da će se na vrijeme pripremiti prijedlog proračuna i može li se do 1. siječnja iduće godine pokrenuti najavljena porezna reforma, Grčić je odgovorio da ne bi procjenjivao je li moguće, nego da se to mora napraviti.

- Ako ste nešto najavili, onda ćete to i napraviti. Olakšavajuća okolnost za vladu je što se, koliko sam shvatio, smanjenje PDV-a ipak odgađa za godinu dana, ali zato očekujem da će već od 1. siječnja na snagu stupiti izmjene zakona o porezu na dohodak i da će građani imati veće plaće temeljem toga - istaknuo je Grčić.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 13:06:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5544c470568aa8a7298b458b/80
Foto: Ilustracija

HAK: Kolnici mokri, magla u unutrašnjosti Hrvatske

Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni zemlje i kamenja

 Mokrih i skliskih kolnika ima u većem dijelu zemlje. Jak vjetar puše na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i tunela Tuhobić. Magla smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, Lici, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji, izvijestio je u subotu Hrvatski autoklub (HAK).

 

 Na dionicama autocesta s maglom vozi se uz ograničenje brzine: A1 Lučko-Bosiljevo;A2 Zagreb-Macelj; A3 Ivanja Reka - Križ; A4 Zagreb-Goričan; A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva 2 i Kikovice;  A11 Zagreb-Sisak.

 Zbog radova na dionici autoceste A1, Karlovac-Jastrebarsko (u smjeru Zagreba), vozit će se danas uz privremenu regulaciju prometa. Zbog očekivano većeg intenziteta prometa na toj dionici moguće su smetnje i zastoja.

 Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni zemlje i kamenja.

  Pojačan je izlazak teretnih vozila na Graničnom prijelazu P Bajakovo (kolona je duga oko 500 m).

 Zbog radova na graničnom prijelazu Županja u oba smjera vozi se usporeno. U vrijeme pojačanog prometa moguće su gužve i duža čekanja na prelazak državne granice, posebice vikendima.

 Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.

 Trajekti i katamarani plove redovito.

 Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 09:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57ebd8221eea8f8c1f8b4592/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Grabar-Kitarović: Dobra suradnja s Azerbajdžanom važna i za EU

EU se suočava s brojnim izazovima, među kojima je održivost europskog energetskog razvoja jedan od najvažnijih, pa su stoga i energetska opskrba Europe iz kaspijske regije i odnosi s Azerbajdžanom za EU vrlo važni, kazala je hrvatska predsjednica u intervjuu za časopis Caspian Energy uoči posjeta Azerbajdžanu gdje će boraviti do utorka na poziv azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva

 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja u nedjelju počinje trodnevni posjet Azerbajdžanu, kavkasko-kaspijskoj državi bogatoj naftom koja zahvaljujući crnom zlatu ekonomski raste i privlači velika zapadna ulaganja, smatra da je za Europsku uniju važna dobra suradnja s tom zemljom radi diverzifikacije izvora energenata i sigurnosti energetske opskrbe.

EU se suočava s brojnim izazovima, među kojima je održivost europskog energetskog razvoja jedan od najvažnijih, pa su stoga i energetska opskrba Europe iz kaspijske regije i odnosi s Azerbajdžanom za EU vrlo važni, kazala je  hrvatska predsjednica u intervjuu za časopis Caspian Energy uoči posjeta Azerbajdžanu gdje će boraviti do utorka na poziv azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

Osim sa svojim domaćinom, predsjednica će se sastati s premijerom Arturom Rasizadeom te predsjednikom parlamenta Ogtajom Asadovom.

"Odnosi s Azerbajdžanom iznimno su važni za EU. Duboko sam svjesna važnosti postizanja strateškog partnerstva s tom zemljom", kazala je predsjednica.

Istaknula je važnost odluke konzorcija Shah Deniz o izgradnji Transjadranskog plinovoda koji smatra optimalnom opcijom za opskrbu plinom jugoistočne Europe. "Taj projekt EU je priznala kao jedan od projekata od zajedničkog interesa i ključan je za poboljšanje sigurnosti opskrbe plinom".

Projekt TAP-a kojim bi se jugoistok Europe opskrbljivao plinom iz područja Kaspijskog jezera, svečano je potpisan 2013. u Bakuu.

Hrvatska se odlučila tom projektu priključiti Jadransko jonskim plinovodom (IAP) , rečeno je tada u Bakuu gdje je bio i bivši premijer Zoran Milanović. Prvi kubici plina trebali bi, po tadašnjem planu, poteći plinovodom 2020.

Predsjednica uoči posjeta kaže da su upravo izgradnja IAP-a i LNG terminala na otoku Krku "naši prioritetni projekti, a kao takvi su na popisu europskih projekata od zajedničkog interesa".

IAP smatra izvrsnim projektom koji bi omogućio da plin izravno iz kaspijske regije bude transportiran do europskih kupaca, a izgradnja plutajućeg LNG terminala na Krku otvara, kaže, mogućnost prijevoza plina sve to Poljske. Plinovod bi omogućio opskrbu zemalja sudionica, a višak bi bio transportiran za druge europske zemlje.

Hrvatska želi biti vidljivija u Azerbajdžanu

Grabar-Kitarović je naglasila da su geopolitičke napetosti povezane sa sukobom u Ukrajini potvrdile potrebu jačanja energetske sigurnosti u Europi koja je, iako je učinila mnogo, još uvijek "ranjiva na vanjske šokove" što je skrenulo pozornost i na potrebu izgradnje energetske infrastrukture i na nove dobavne rute.

U Azerbajdžanu koji godinama bilježi izvrstan ekonomski rast i radi na diverzifikaciji gospodarstva te pokušava poboljšati i ulagačku i poslovnu klimu, Hrvatska bi željela povećati svoju vidljivost, kazala je Grabar Kitarović, a ključni čimbenici na koje se pritom oslanja su izvozni proizvodi visoke dodatne vrijednosti i kvalitete, kao brodovi, elektronički sklopovi i komponente, lijekovi i medicinski proizvodi, softverska rješenja i strojevi za razminiravanje.

U sklopu službenog posjeta predsjednica će se obratiti  zajedno s azerbajdžanskim domaćinom hrvatskim i azerbajdžanskim poduzetnicima na gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i azerbajdžanske državne agencije za investicije AZPROMO.

Također će održati predavanje na Diplomatskoj akademiji u Bakuu te će se susresti s hrvatskom zajednicom u Azerbajdžanu čiji je vjerojatno najpoznatiji pripadnik izbornik tamošnje nogometne reprezentacije Robert Prosinečki.

Azerbajdžan je zemlja uključena u program Istočnog partnerstva EU-a koje čini šest bivših država Sovjetskog Saveza: Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Partnerstvo je uspostavljeno 2009. kako bi se podržali pokušaji političkih, društvenih i ekonomskih reformi u tim zemljama u cilju jačanja demokratizacije i dobrog upravljanja, energetske sigurnosti, zaštite okoliša te gospodarskog i društvenog razvoja.

Gruzija, Moldavija i Ukrajina sklopile su s EU-om sporazume o pridruživanju, a Azerbajdžan je konstantno meta kritika zbog demokratskog deficita i stanja ljudskih prava.

Kontrovezni predsjednik Ilham Alijev

Nakon njezinih prethodnika, predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, Grabar-Kitarović treća je osoba na čelu hrvatske države koja posjećuje Azerbajdžan, državu koju predsjednik Ilham Alijev (54) vodi čvrstom rukom otkad je 2003. umro njegov otac Hajdar, i sam na čelu države od 1993. godine.

Mesić je bio prvi hrvatski predsjednik u posjetu toj zemlji - 2007. godine,  nakon što je predsjednik Ilham Alijev boravio u Hrvatskoj u lipnju 2005. godine. Tada je već izražen interes za jačanje svekolike suradnje između dviju država, a posebice na području gospodarstva.   

Uslijedio je posjet Ive Josipovića, u ožujku 2012. godine, a Alijevje  bio u Hrvatskoj u ožujku godinu poslije. Uz sastanke s državnim vrhom u središtu interesa bile su ponovno gospodarske teme i potpisivanje nekoliko sporazuma.

Posjet Alijeva Hrvatskoj nije prošao bez prosvjeda i upozorenja nevladinih organizacija da hrvatske vlasti suradnjom s Azerbajdžanom daju legitimitet kršenju ljudskih prava u toj zemlji.
Ilham Alijev nakon 2003. ponovno pobjeđuje na izborima 2008. i 2013. godine. EU ih je sve redom negativno ocijenila na poštivanju međunarodnih standarda.

Azerbajdžanski predsjednik uvelike se smatra kontroverznom osobom. Kritizira ga se za autoritarnu vladavinu, a spočitava mu se i navodna povezanost s korupcijom.

U "Panamskim dokumentima" objavljenim u proljeće ove godine koji otkrivaju da su svjetski bogataši, državnici i političari skrivali novac u poreznim oazama preko odvjetničke tvrtke Mossac Fonseca spominje se čitava obitelj Alijev, njegova supruga, kćeri i sin koji kontroliraju najvažnije sektore azerbajdžanske ekonomije.

Prije nepunih mjesec dana na referendumu su podržane ustavne promjene kojima se produžuje ostanak na vlasti predsjednika Alijeva, što su tamošnja oporba i skupine za zaštitu ljudskih prava osudile kao strategiju kojom bi se zacementirala dinastijska obiteljska vladavina.

Predsjednički mandat želi se produžiti na sedam godina, nasuprot sadašnjih pet, ali se želi i ukinuti dobna granica od minimalno 35 godina za kandidaturu za predsjednika  čime se, ocjenjuju analitičari, potencijalno otvara put sinu Ilhama Alijeva, 19-godišnjem Hajdaru, da naslijedi svojeg oca.

Azerbajdžan je zemlja s nešto više od devet milijuna stanovnika, od kojih je više od devedeset posto muslimana. U glavnom gradu Bakuu, koji se pomalo pretvara u pravi mali Dubai, ponovno zahvaljujući novcu od nafte, službeno živi nešto više od dva milijuna stanovnika, iako ih je zbog dolaska izbjeglica navodno puno više.Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 09:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57ef697a1eea8fc22a8b45cd/80
Foto: Goran Mehkek / Cropix

Petrov: Ako se HDZ ne bude držao dogovora, nemamo što raditi u Vladi

U intervjuu za Hinu govori o tome kakvim vidi Sabor dok mu je on na čelu

Novi predsjednik Hrvatskog sabora i lider Mosta Božo Petrov u intervjuu za Hinu govori o tome kakvim vidi Sabor dok mu je on na čelu, otkriva da je moguća opcija za Inu i traženje novog strateškog partnera, osvrće se na suradnju s premijerom Andrejem Plenkovićem, za koju tvrdi da je zasad obećavajuća, ali poručuje da, ako se HDZ ne bude držao dogovorenog, Most odlazi u oporbu.

Koji su glavni ciljevi koje želite postići tijekom svog dvogodišnjeg predsjedanja Hrvatskim saborom? Od općih ciljeva svakako želim da Sabor postane institucija koja se respektira i u kojoj postoji demokratsko pravo odlučivanja. Želim da to bude mjesto demokracije, poštivanja slobode, a ponajviše slobode govora. Trudit ću se da se donese kodeks o etičkom ponašanju. Namjera mi je da Sabor, osim najviše zakonodavne vlasti, postane i mjesto odakle će se dijelom pomagati u poslovima privlačenja investitora i investicija u Hrvatsku, ali isto tako i mjesto sudjelovanja u vanjskopolitičkom djelovanju. Sabor mora biti aktivno tijelo i mislim kako je vrijeme da mu se ta pozicija omogući.

 Prva ste koalicijska Vlada bez potpisanog sporazuma o suradnji. Program Vlade koji je predstavljen javnosti je općenit, bez zadanih rokova na kojima je Most svojevremeno inzistirao. Kako ćemo moći pratiti realizira li se ono što su se dogovorili Most i HDZ? Mi smo zadnja tri do četiri tjedna razgovarali i usuglašavali se oko programa. Svi planovi na kojima će počivati rad Vlade usuglašeni su između Mosta i HDZ-a, a iz tih planova je i proizašao okvirni program rada koji je predstavljen u Saboru. Dakle, nismo mi smišljali tekst za predstavljeni program, nego smo stvarno razgovarali o svim planovima i aktivnostima koje se trebaju poduzeti po određenim resorima. Oko toga smo se usuglasili i stvorili okvirni program budućih smjernica rada Vlade. Ja stvarno držim do nečije riječi. Ako smo se nešto dogovorili, a jasno je što su planovi Vlade po određenim resorima, ne vidim problem u tome hoće li to netko formalno potpisati ili ne. Vjerujem da ćemo se svi držati dogovorenoga.

Oporba je vrlo kritična prema Mostovim "jamstvima" u smislu zakonskih prijedloga koji su upućeni u saborsku proceduru, naziva ih populističkima?
 Čudio bih se da je drukčije! Za njih je populizam sve ono što oni ne predlažu. Jasno je bilo da će nas pokušati optužiti zbog mjera koje predlažemo, a njima ne idu u prilog, da će pokušati "okrenuti pilu naopako". Naravno da im ne odgovara da mogu prolaziti tri saborska zastupnika po preferencijalnom glasovanju, naravno da im ne odgovara jer ne mogu više tako lako sklapati predizborne koalicije, da ne mogu ciljati tko će od njihovih poslušnika proći na listama... Sva njihova kombinatorika u zadnjih 25 godina pada u vodu. Naravno da im ne odgovara niti što ljudi koji imaju probleme sa zakonom neće moći nikoga predstavljati, ni na lokalnoj niti na parlamentarnoj razini. Ako svaka osoba u trenutku kada se prijavljuje na posao mora donijeti potvrdu o nekažnjavanju, zašto bi političari trebali biti svete krave? Treba krenuti od onih koji donose zakone. Njima su sve ovo populizmi jer nemaju drugih načina da sruše naše prijedloge. Nemaju oni puno konstruktivnih prijedloga, malo ih se moglo čuti prošlog tjedna u Saboru, no mi ćemo ih pokušati uvažiti. Ni izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, o kojima će se uskoro raspravljati, naravno da im neće odgovarati jer su svi koji su bili na vlasti, dok su tamo bili, štitili HNB.

U prošloj ste Vladi stavili veto na Milijana Brkića. On je sada, unatoč poništenom diplomskom radu, potpredsjednik Sabora. Znači li to da vam više nije sporan?

Ovoga smo puta zauzeli potpuno drukčiji način ponašanja u odnosu na vrijeme nakon prošlih parlamentarnih izbora, a dogovor je da svatko odgovara za svoje kandidate. Prošli smo puta pokušali utjecati na to da se izaberu najkvalitetniji kadrovi u ministarstvima, no bili smo dočekani "na nož", prozivalo nas se za opstrukcije, da smo kočničari. Sad smo zauzeli drukčiji stav, a neka mediji umjesto nas budu filter i prozivaju, a ne da to činim ja. Dogovor je da svatko ponese odgovornost za svoje kandidate - ja odgovaram za kandidate Mosta, gospodu Šprlju, Orepića, Dobrovića i Kovačića, a za druge odgovara gospodin Plenković. Ako netko ima problem s kandidatima koje je predložio HDZ, neka se obrati HDZ-u, a ne nama. Ne želim biti odgovoran i ne želim da me se prikazuje kao osobu koja koči i opstruira.
 Je li Most, kako se moglo čuti zadnjih tjedana po kuloarima, presudio svom "disidentu" Dragi Prgometu da ne bude ministar zdravstva u novoj Vladi?

Ne, mi nismo apsolutno nikome presuđivali. Što se tiče gospodina Prgometa, ali i svih drugih, zauzeli smo istu politiku. Ja samo ne mogu vjerovati da bi gospodin Progomet, nakon svega što je pokazao, bio za HDZ opcija.

Koliko je novi ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, zbog afera koje se vežu uz njegovo ime, svojevrstan "kamenčić u cipeli" nove Vlade?
 Prava adresa je HDZ jer su preuzeli odgovornost za resor obrazovanja i znanosti. Ja osobno, za razliku od prošlog puta, ovoga puta ne mislim ništa. Mislim samo o svoja četiri kandidata. O drugima nek' misle novinari i oni koji su ih predložili.

U javnosti se može čuti kako bi umjesto Mostovog Slavena Dobrovića, Ministarstvo zaštite okoliša, kojemu je sada pridodana i energetika i neke od najvećio državnih tvrtki, trebao zapravo na upravljanje dobiti Superman?

Pa zar je gospodin Panenić ili njegov prethodnik bio Superman, obzirom da je tada bilo objedinjeno gospodarstvo i energetika? Je li Superman ministar financija koji upravlja svim državnim financijama? Ne mislim da gospodin Dobrović treba biti Superman i jako je dobro da energetika ide zajedno s Ministarstvom zaštite prirode i okoliša jer će se time smanjiti sva moguća trvenja i nesuglasja koja mogu postojati između sektora energetike i sektora zaštite prirode i okoliša, pogotovo ako se zna da će sada u sektoru biti i vodno gospodarstvo. Kad te tri stvari stavite skupa u startu ćete smanjiti sve potencijalne razmirice.
 S obzirom da je Ina u resoru Mosta, kako vidite rješenje spora s Mađarima, njezinu budućnost, a posebice budućnost sisačke rafinerije? Smatram da, bez obzira koliko se upropaštavalo Inu tijekom zadnjih godina, Ina ima svoju budućnost. Ona će nakon završetka arbitraže moći potražiti drugog strateškog partnera ako se Mađari ne budu htjeli držati ugovora. Njihov čin prebacivanja nafte tijekom noći dovoljno pokazuje kakav je njihov odnos prema Hrvatskoj. Oni će to morati ili značajno mijenjati ili će Hrvatska tražiti nekog drugog partnera. Most neće dopustiti da se Inu i dalje urušava jer Ina mora biti jedan od pokretača hrvatskog gospodarstva. Što se tiče sisačke rafinerije, ona može opstati i ne mora značiti da može raditi ili samo riječka ili samo sisačka. Mogu raditi obje, no naravno da to nije u interesu neke druge tvrtke koja, iako je u ovom trenutku partner, toliko je blizu da je zapravo i konkurent. Meni nije jasno da se, kada se prodavala Ina, nije razmišljalo o tome da se ona predaje u ruke njezinom konkurentu. I danas upravo zato imamo ovakvu situaciju.

Čuju se prigovori kako su u Vladu ušli ministri koji dolaze izravno iz centara moći poput bankarskog sektora, MMF-a i Agrokora?
 Meni je osobno bitno da se HDZ usuglasio s Mostom oko ekonomskih smjernica. Naše ekonomske smjernice su narodne i u interesu su hrvatskih građana. Neću se petljati u imena i prezimena kandidata s druge strane, to me ne interesira. Bitno mi je bilo postići dogovor oko smjernica i dok ih se budemo držali ova će Vlada biti narodna. Ako se ne budemo držali, mi više nećemo biti u Vladi. Dogovor smo postigli i nisam primijetio probleme, no sada ćemo vidjeti, kada se počne raditi, kako će to ići. Mi možemo biti i u oporbi.

I Vaš kolega Nikola Grmoja ovih je dana poručio da, ako vas HDZ iznevjeri, možete izaći iz Vlade i otići u oporbu...
 Mi ne moramo biti u Vladi, ali ćemo se držati onoga što smo se usuglasili. Nećemo tražiti više od toga, ali nećemo dopustiti ni manje od toga! Ako se druga strana neće držati dogovora, naravno da nemamo što raditi u Vladi, no po ovom što smo do sada radili nisam taj dio primijetio. Ako bismo i otišli iz Vlade, to ne bi izazvalo nestabilnost jer Most u ovom trenutku nije faktor zbog kojeg se treba ići na izbore. To ostavlja lagodnu situaciju HDZ-u i drugima. Ako stvari ne budu išle onako kako smo se dogovorili tijekom pregovora, mi ćemo djelovati iz oporbe. Dogovorili smo se, do sada je bilo obećavajuće, nadam se da će se tako i nastaviti.

Planirate li u dogledno vrijeme preustroj Mosta nezavisnih lista u političku stranku sa stranačkim tijelima, unutarstranačkim izborima...?
 Radimo trenutno na preustroju Mosta i to će uskoro biti realizirano. Sada imamo ustrojenu organizaciju kao što je imaju i druge političke stranke, iako za razliku od njih imamo određenu "lepršavost" i puno veću demokratičnost, a to nam otvara mogućnost da biramo stvarno kvalitetne kadrove. Nemamo piramidalni ustroj i vjerujem da ćemo novim ustrojem održati taj dio iako će određene strukturalne linije biti puno jasnije. Trudit ćemo se zadržati horizontalni ustroj jer se pokazao kao najveći jamac kvalitete ljudi koji ulaze u Most, ali i najbolji filter. Nama nije želja da se Mostu događa ono što se događa drugim strankama, da oni koji smatraju da se nisu ostvarili u drugim strankama kucaju na vrata Mosta. Nama ne trebaju ljudi koji će svoje ostvarenje tražiti kroz Most tako da gledaju sebe i svoju karijeru. Trebaju nam ljudi kojima će prioritet biti država.

Kako se Vaša obitelj, ponajprije supruga, nosi s Vašim političkim angažmanom i razmišljate li o njihovom preseljenju u Zagreb?
 Trenutno nam preseljenje u Zagreb nije moguće zbog djece. Tijekom ljeta o tome smo razmišljali. No razgovarao sam s ljudima iz struke koji su mi preporučili da djeca ostanu u poznatoj sredini. Oni su trenutno u jako osjetljivoj dobi - jedan će uskoro krenuti u školu, jedan je upravo krenuo, a jedan je tek godinu dana u školi. Supruga i ja odlučili smo se stoga žrtvovati pa smo odabrali način da ću ili ja vikendima biti u Metkoviću ili će oni dolaziti u Zagreb. A s vremenom ćemo vidjeti...

Hoćete li nastaviti pomagati u Metkoviću svojim kolegama na izdavanju dozvola za nošenje oružja?
 Pričekat ću savjet Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, iako su oni već rekli da nema nikakvih problema. Žalosno je da me se proziva radi 180 kuna mjesečno, koliko na kraju izađe u prosjeku. Ja sam samo pomagao kolegici zbog nedostatka kadrova. Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 09:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57fb623f1eea8fe04d8b45ab/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Stier: Hrvatska nedvojbeno za proširenje EU-a

Novi hrvatski šef diplomacije govorio je na međunarodnoj konferenciji "Integracija ili dezintegracija Europske unije - paneuropski odgovor i perspektive integracije u jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća poslije" otvorenoj u petak, a koja s radom nastavlja u subotu

Hrvatska bez ikakve dvojbe podupire proširenje Europske unije jer se taj proces pokazao  blagotvornim po europski prostor koji je postao kontinent mira i demokracije, rekao je u petak potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier na konferenciji Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu.

Novi hrvatski šef diplomacije govorio je na međunarodnoj konferenciji "Integracija ili dezintegracija Europske unije - paneuropski odgovor i perspektive integracije u jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća poslije" otvorenoj u petak, a koja s radom nastavlja u subotu.

- Hrvatska nedvojbeno podupire proširenje Europske unije (...) zahvaljujući tom procesu Europa je postala kontinent mira, demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava - kazao je

Stier smatra da je Hrvatska taj most između Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koje se nalaze na putu euroatlantskih integracija, ističući da je u interesu Zagreba da se taj prostor europeizira uz puno poštivanje kriterija za pristup europskom bloku.

- Za nas je strateški prioritet europski put Bosne i Hercegovine - kazao je šef diplomacije, podsjećajući na važnost poštivanja konstitutivnosti sva tri naroda. Osvrnuo se također na nedavna događanja u BiH, posebice na "neustavni referendum u Republici Srpskoj i nemile događaje u Stocu za vrijeme izbora".

- Bosni i Hercegovini je potreban jedan sveobuhvatan pristup i snažniji angažman međunarodne zajednice - dodao je Stier, upozoravajući na istovremeno separatističke težnje i tendencije k centralizaciji zemlje.

Izrazio je uvjerenje da će nova hrvatska vlada početi odlučno i iskoristiti ovaj trenutak kako bi građanima pružila bolji život i zaštitila unutarnje i vanjskopolitičke nacionalne interese na "jasnoj europskoj platformi".

Dosadašnji predsjednik HPEU-a i novi ministar obrazovanja Pavo Barišić u svom se govoru povodom srebrnog jubileja osnutka i djelovanja Hrvatske paneuropske unije osvrnuo na probleme s kojima se suočava EU i ocijenio da rješenje leži u "paneuropskom odgovoru" na izazove.

- Očito je da EU prolazi kroz najteže razdoblje od svog osnutka - kazao je Barišić, upozoravajući da određeni procesi ukazuju na dezintegraciju Unije.

- Kada procesi ukazuju na dezintegraciju, treba tražiti primjeren paneuropski odgovor na izazove s kojima smo suočeni - rekao je Barišić.

Prema njegovim riječima, EU treba ojačati i razmisliti u kojem je pravcu usmjeriti. Danas je, kako je pojasnio, pod udarom financijske krize narušena solidarnost EU-a, izražava se sumnja u europsku monetarnu  uniju, Velika Britanija je donijela odluku o istupanju, a Schengen, koji se ove godine trebao proširiti na Hrvatsku, počeo se urušavati pod teretom migrantske krize. Upozorio je na razdor unutar EU-a zbog migrantske krize i opasnosti koje je taj razdor iznjedrio, poput porasta populizma, nacionalizma i ksenofobije.

Sve to, dodao je Barišić, sili EU da se suoči s izazovom mogućeg pristupa Turske i sporazuma o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP).  Barišić je u govoru kazao da se TTIP "s pravom smatra trostruko opasnim po Europu". "Opasan je po identitet Europe i suverenost europskih zemalja pred multinacionalnim kompanijama te po europsku socijalnu i ekološku politiku", zaključio je Barišić.

Dvodnevna konferencija, koja se nastavlja u subotu, održava se u organizaciji Hrvatske paneuropske unije (HPEU), Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba i Karlovačke županije. Na njoj sudjeluju predstavnici 14 zemalja. Paneuropska unija je najstariji europski pokret za ujedinjenje.  Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 21:52:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .