Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5890de0cb473980a028b4568/80
Foto: Appreciate Goods

Treba li se tuširati odmah nakon vježbanja?

Osjećaj svježine i čistoće koju tuširanje pruža nakon napornog vježbanja svi volimo, ali što ako nam ta navika ugrožava zdravlje?

Trebamo li se tuširati odmah nakon vježbanja ili pričekati da nam se temperatura tijela normalizira možda se čini banalnim pitanjem, no stručnjaci se oko njega spore i dok neki u tome ne vide problem drugi ne dijele to mišljenje.

Razlozi za tuširanje

Prije nego odgovorimo na ovo pitanje, dobro je znati zašto neki stručnjaci za tjelovježbu smatraju da je hladan tuš nakon vježbanja dobra odluka. Evo najvažnijih:

Opušta napete mišiće. Hladan tuš pruža olakšanje bolnim mišićima zbog čega neki stručnjaci preporučuju da nakon vježbanja grupu mišića koja je najnapornije radila izložite hladnoj vodi. Dan nakon vježbanja ponovite postupak s vrućim tušem jer to potiče cirkulaciju i opušta mišiće.

Tuširanje daje osjećaj svježine i čistoće. Za neugodan miris nakon vježbanja nije odgovoran vaš znoj nego bakterije koje se razmnožavaju u toplim i vlažnim pregibima tijela.Tuširanje nakon treninga, osobito onog intenzivnog zbog kojeg se puno znojite, pomaže vam da ostanete čisti i riješite se neugodnog mirisa.

 
Osvježava um. Ukoliko volite vježbati ujutro, hladan tuš prije odlaska na posao razbistrit će vam misli i pomoći da se lakše uhvatite u koštac s obvezama koje su pred vama.
 
Pomaže u sagorijevanju kalorija. Neki stručnjaci smatraju da tijekom tuširanja hladnom vodom vaše tijelo – u pokušaju da očuva normalnu temperaturu – dodatno sagorijeva kalorije.

Hladan tuš jača imunitet. Nakon naporne rutine vaš imunitet nije u najboljoj formi, a hladan tuš pomoći će mu da ojača – smatraju stručnjaci. Razlog tome leži u činjenici da hladna voda potiče tijelo da proizvede glutation – antioksidant koji osnažuje imunitet.

Razlozi protiv tuširanja

Brojni su razlozi zbog kojih neki stručnjaci tvrde da neposredno nakon vježbanja treba izbjegavati tuširanje, osobito hladnom vodom. Prenosimo neke od njih u kojima bi moglo biti istine:

Uzrokuje grčenje mišića. Netom nakon vježbanja vaši su mišići umorni i zagrijani. Naglo izlaganje hladnoj vodi uzrokuje nagle promjene temperature tijela što može rezultirati bolnim grčevima. Ovdje valja napomenuti da gubitak tekućine i elektrolita tijekom vježbanja također uzrokuje grčeve u mišićima., piše Ordinacija

Zaključak:  Tuširajte se, ali nemojte iz dvorane odmah odjuriti pod mlaz hladne vode. Prije nego krenete s tuširanjem pričekajte neko vrijeme da se tijelo smiri i ohladi.

hr Thu Feb 07 2019 07:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57d52529111c844e8b4598/80
Foto: Facebook

Vrsaljko ima dvojnika

Fotograija je pronašla svoj put do nogometaša
Po svemu sudeći Šime Vrsaljko ima dvojnika. Facebook je ekslodirao zbog slike muškarca koji sliči na popularnog nogometaša.

Fotografija je zapela za oko i nogometašu pa ju je podijelio na svom Instagram profilu i poručio: "Ako mi vidite brata blizanca recite mu da ga čekam kući. Brate, čuvaj mi se na toj bicikli."








hr Sat Aug 17 2019 12:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c39729111cc64c8b45f4/80
Foto: TZG Omiš

Marko Tolja sinoć raznježio Omišane

Omiš ima bogat glazbeni, sportski i gastro program..
Ove godine Gusarska bitka u Omišu održati će se čak tri dana i ponuditi posjetiteljima bogat program glazbenih, sportskih i gastro događanja za sve uzraste. Sinoć je na prvoj večeri, popularno nazvanoj " Večeri Evergreena" nastupio riječki pop, swing i jazz glazbenik Marko Tolja u pratnji izvrsnog Big Band Makarska.

Oduševljena publika uživala je u ovom koncertu prepunom dobre vibre i još boljih hitova.

Danas je na rasporedu Dječji gusarski dan s početkom u 18:30 sati, nakon kojeg će nastupiti Maja Šuput. Više informacija o programu događanja Gusarske bitke u Omišu možete pronaći na FB stranici Gusarska bitka
hr Sat Aug 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c01729111c314e8b459f/80
Foto: Jasmin Schreiber/Unsplash

Perilica za suđe više ne čisti dobro? Isprobajte ova dva sastojka

Nekada se stvori kamenac koji stvara probleme, a nekada jednostavno treba ukloniti neugodne mirise i razne nakupine
Masne naslage i ostaci hrane glavni su problem perilice suđa, a iako se stalno ispire i to vodom visoke temperature, s vremenom ju je potrebno detaljno očistiti. To će najbolje napraviti soda bikarbona i alkoholni ocat.  

Upravo se ta dva sastojka koriste kod čišćenja većina stvari u kuhinji, a idealan su par zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti korištenja. Kada je perilica prljava ili puna kamenca, ona ni ne čisti dobro i zato bi je trebalo nekoliko puta godišnje počistiti. 

Prije svega, potrebno je izvaditi držače za čaše i posuđe iz perilice kako bi se i oni očistili. Stave se u toplu vodu u koju se ulije malo običnog sapuna i tako stoje neko vrijeme nakon čega se isperu.  

Što se tiče same perilice, potrebno je sodu bikarbonu posuti po unutrašnjosti, a malo više je treba staviti na dijelove s mrljama. Ovdje nastupa alkoholni ocat. Stavi se na krpu ili spužvu i istrlja se sva površina prethodno posipana sodom.  Ovo je odlična metoda jer će soda ukloniti neugodne mirise, vratiti sjaj perilici, a ocat je zadužen za samo čišćenje, kao i za uklanjanje kamenca. 

Završni korak je vraćanje izvađenih držača i ispiranje prazne perilice na brzom programu pranja, piše Večernji.hr
hr Sat Aug 17 2019 10:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d56eb2229111cc44c8b45d1/80
Foto: PIXABAY

Lava kolač - desert s kojim ne možete pogriješiti

Slobodni dani su stvoreni za slatke užitke poput ovog...
Lava cake je toliko poznat da vam ne moramo ni pisati o sočnom biskvitnom rubu i kremastoj, tekućoj unutrašnjosti. Sve što trebate je dobro promiješati sastojke, zagrijati pećnicu i pripaziti na vrijeme pečenja.

Savršeno pristaje uz sezonsko bobičasto voće, sladoled, lagano tučeno vrhnje i gorki posip od kakaa. 

Sastojci:

50 g čokolade 4 žlice maslaca 60 g šećera u prahu 1 jaje + 1 žumanjak 3 žlice glatkog brašna 1 žlica kakaa u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Dvije posudice premažite s malo maslaca. Otopite čokoladu i maslac na pari pa umiješajte šećer u prahu i jaja. Na kraju dodajte brašno i kakao u prahu, dobro izmiješajte pa prelijte u posudice. Pecite 12 ili 13 minuta, sve dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane tekuća. Pustite da se deserti malo ohlade, a potom ih prevrnite na tanjure.


hr Fri Aug 16 2019 19:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .