Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vjeronauk u školi ima većina država EU, nemaju ga samo Slovenija i Francuska

S druge strane, kritičari s pravom ističu da bi za djecu u osnovnim školama koja ne idu na vjeronauk trebao postojati drugi izborni predmet
Premda u EU većina država ima vjeronauk u školama, manjina ih religijsku kulturu, a vjeronauk nemaju samo Slovenija i Francuska, u Hrvatskoj se svako malo poteže pitanje vjeronauka u školama. Za razliku od većine država EU u kojima se vjeronauk ili religijska kultura u školama shvaćaju pravom na obrazovanje u skladu s vjerskim uvjerenjima te pitanjem tradicije ili kulture i nepristojnim se smatra prozivati nekoga zbog vjere ili nevjere, u nas često neki vjeronauk u školama tumače “nazadnjaštvom” i “primitivizmom” građana.

Za EU vjeronauk nije nazadan

Inače, sada na vjeronauk u svim školama u Hrvatskoj ide oko 90% djece. U EU konfesionalni vjeronauk (za učenike različitih religija i konfesija) u školama osim Hrvatske imaju Austrija, Belgija, Finska, Letonija, Litva, Luksemburg, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovačka, Španjolska, tri departmana Alsace-Moselle u Francuskoj. Irska, Italija, Grčka, Malta, Rumunjska pak imaju vjeronauk većinske religije, s tim da se u Italiji može tražiti izuzeće s njega i upisati drugi izborni predmet.

Treća skupina zemalja – Danska, Estonija, Nizozemska, Švedska, Velika Britanija – imaju tzv. religijsku kulturu. U Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj određeni broj roditelja bilo koje vjeroispovijesti može zatražiti vjeronauk u školi za svoju djecu kao slobodnu aktivnost.

No Bugarska, napominje Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji predaje i kolegij “Religija, pravo i društvo”, ima temelje pravoslavlja u više školskih predmeta. Staničić kaže da u Hrvatskoj nije moguće ukloniti vjeronauk iz škole jer se Hrvatska obvezala na njega međunarodnim ugovorom sa Svetom Stolicom, ali čak i da nije, roditelji bi imali pravo zatražiti vjeronauk zbog prava na odgoj i obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima. Austrija, dodaje, nema Vatikanske ugovore pa ima vjeronauk u školama. No i Staničić drži da bi bilo dobro da djeca u osnovnim školama imaju zamjenski predmet za vjeronauk. – Vjeronauk je u gotovo svim državama Europe nešto potpuno normalno, imate tri-četiri države u cijeloj Europi koje nemaju nikakav vjeronauk, a dvije trećine zemalja imaju konfesionalni. Vjeronauk je u Europi pitanje tradicije i kulture i nitko ne smatra da je to nazadno i protivno sekularnoj državi. Samo se kod nas neprestano potencira da je imanje vjeronauka protivno sekularnoj državi, što nije istina. Ali to što u osnovnim školama nema zamjenskog predmeta za djecu koja ne idu na vjeronauk dovodi do osjećaja isključenosti te djece, što nije dobro.

Bilo bi dobro da se uvede zamjenski predmet. Mislim da ga država nije uvela u osnovne škole jer to puno košta, jer je osnovnih škola više nego srednjih u kojima postoji zamjenski predmet etika – govori Staničić.

Trećina praktičnih vjernika

Problem s vjeronaukom, dodaje Staničić, imali bismo kad bi bio obavezan jer bi to bilo protivno sekularnim načelima i pravu drugoga da ne vjeruje u Boga. Iako se često ističe da Hrvatska ima 86,2% deklariranih katolika, odnosno oko 92% religioznih građana (katolika, pravoslavaca i vjernika islamske vjeroispovijesti), većina ih se striktno ne drži vjerskih dogmi.

Prema istraživanjima, u Hrvatskoj je tek oko trećina praktičnih vjernika, kod trećine je prisutna individualizirana religioznost, a ostatak građana se deklarira vjernicima zbog drugih razloga poput tradicije. EU, pak, prema Eurobarometru, ima 72% religioznih građana. Češka se ubraja među zemlje s najmanje vjernika (29%). Protestantske zemlje snažno su sekularizirane, ali većina se Skandinavaca, iako gotovo ne idu u crkve, smatra pripadnicima svojih “narodnih crkvi”, piše Večernjihr Sat Oct 06 2018 10:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc87c920e49380b008b485e/80
Foto: Screenshot / Index

Vojna vježba “Velebit 18” koštala nas je 8.075 milijuna

Najviše je utrošeno na osoblje, odnosno na terenski dodatak. Svaki vojnik je za terenski dodatak dobio između 100 i 120 kuna

U Ministarstvu obrane održava se press konferencija povodom završetka vojne vježbe "Velebit 18".

Kako je objavljeno na konferenciji, tijekom vojne vježbe lakše je ozlijeđeno pet vojnika.

Objavljeni su i neki osnovni podaci o vježbi: Trajala je 72 sata, sudjelovalo je 5.677 vojnika, vježba je izvedena na 11 vježbališta i poligona. - prenosi Index

Što se tiče troška same vježbe, na trodnevnu vježbu potrošeno je 8,075 milijuna kuna. No u to nisu uračunati troškovi municije. Ta je svota zasad nepoznata.

Najviše je utrošeno na osoblje, odnosno na terenski dodatak. Svaki vojnik je za terenski dodatak dobio između 100 i 120 kuna.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo uspjehom vježbe.

- Ovom vježbom smo pokazali da je Hrvatska vojska u ovom trenutku na ovoj razini razvoja zaista pokazala da je sljednica hrvatske pobjedničke vojske iz Domovinskog rata. - kazao je Šundov.

Podsjetimo se, vojna vježba "Velebit 18 – združena snaga" bila je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja je održana od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Kako je objavio MORH, to je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem je sudjelovalo oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena su borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH. - piše Index

hr Thu Oct 18 2018 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8719f0e493802018b481c/80

"72 sata bez kompromisa" kreću danas u deset hrvatskih gradova

Na konferenciji za medije u ime organizatora okupljenima su se obratili Pero Mihaljević, član Nacionalnog vijeća 72 sata bez kompromisa, Mariela Milošević, koordinatorica projekta u Splitu, i Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih SKAC_ST

Današnjom konferencijom za medije najavljen je početak velike volonterske akcije 72 sata bez kompromisa koja će trajati do nedjelje, 21. listopada, a odvijat će se u 10 hrvatskih gradova: Splitu, Dubrovniku, Metkoviću, Sinju, Zadru, Zagrebu, Sisku, Slavonskom Brodu, Suhopolju i Osijeku.

Na konferenciji za medije u ime organizatora okupljenima su se  obratili Pero Mihaljević, član Nacionalnog vijeća 72 sata bez kompromisa, Mariela Milošević, koordinatorica projekta u Splitu, i Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih SKAC_ST. 

Istaknuli su kako je riječ o međunarodnom projektu koji se već petu godinu održava i u Hrvatskoj i svake godine okuplja sve veći broj mladih. Izdvojili su neke od zanimljivijih akcija koje će se u Splitu odvijati ovih dana. Između ostaloga, bit će tu akcija sa starijima i nemoćnima, s osobama s posebnim potrebama, ali i različitih socijalnih akcija kojima će se pomoći najpotrebnijim obiteljima u Splitu. Također, volonteri 72 sata bez kompromisa uključit će se i u akciju pošumljavanja Mosora – Boranka. To je samo mali dio od ukupno 50 akcija koje će odvijati u sljedeća tri dana na splitskom području. Na nacionalnoj razini, ove godine u projektu sudjeluje čak deset gradova, s ukupno oko tri tisuće volontera.

Okupljenima su se obratili i prorektor Sveučilišta u Splitu Goran Kardum, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita Magda Vrvilo, te savjetnica za kulturu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko – dalmatinske županije Meri Maretić. Svi su oni istaknuli važnost podrške institucija ovakvom projektu. Zahvalili su se svim volonterima i organizatorima i zaželjeli uspješnu provedbu ovogodišnje akcije.

Organizatori su se zahvalili svim podupirateljima, od lokalne razine gdje su podršku projektu dali Sveučilište u Splitu, Studentski centar Split, Grad Split i Splitsko – dalmatinska županija, do nacionalne razine gdje je svoju podršku i pokroviteljstvo nad projektom već treću godinu zaredom dala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

U konačnici, organizatori su se još jednom zahvalili svima koji su se kao volonteri uključili u projekt te su izrazili želju da se kroz ovaj projekt što više mladih uključi u redovito volontiranje. Istaknuli ulogu i važnost mladih u ovoj priči: čak tri tisuće njih diljem Hrvatske spremno se odazvati i pokloniti svoje  vrijeme tamo gdje je to najpotrebnije.

hr Thu Oct 18 2018 13:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc870480e49380f008b4879/80
Foto: TZ Split

"Content marketing": Hotelijeri i iznajmljivači na edukaciji Turističke zajednice Split

Budućnost svake turističke destinacije je u praćenju trendova na svjetskom turističkom tržištu i osluškivanju potreba gostiju, te se upravo ovakvim edukacijama podiže kvaliteta usluge u destinaciji

Turistička zajednica grada Splita organizirala je edukaciju na temu Content marketing. Edukaciju je održala prof. Kata Barać, a hotelijeri i privatni iznajmljivači imali su priliku spoznati zašto su neke marketinške kampanje bolje i uspješnije od drugih, a neki hoteli i apartmani puniji od drugih.

Kako izraditi strategiju za vlastiti smještajni objekt, te koji su najnoviji marketinški alati za privlačenje gostiju u njihove smještajne objekte, znanja su koja su polaznici ove edukacije usvojili, poučeni primjerima najboljih svjetskih kampanja.

Budućnost svake turističke destinacije je u  praćenju trendova na svjetskom turističkom tržištu i osluškivanju potreba gostiju, te se upravo ovakvim edukacijama podiže kvaliteta usluge u destinaciji.

Ako niste bili u prilici sudjelovati u ovoj edukaciji, pratite stranicu www.visitsplit.com, jer Turistička zajednica grada Splita u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko- dalmatinske županije, sprema još zanimljivih edukacija za privatne iznajmljivače, hotelijere, turističke agente, vodiče i druge dionike u turizmu.

hr Thu Oct 18 2018 13:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc231590e4938bc018b4605/80

U splitskom KBC-u nedostaje krvi: Apelira se na darivatelje da se jave

Bolnički zavod za transfuzijsku medicinu će danas i sutra raditi produženo

Ponovno nedostaje krvi u splitskom KBC-u, a najviše grupa A i 0 pozitivne. Međutim, smanjene su zalihe i ostalih grupa pa se građani mole da se odazovu i daju krv. 

Bolnički zavod za transfuzijsku medicinu će danas i sutra raditi produženo, od 7,30 do 18 sati. 

Donatori krvi mogu biti sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. 


 

hr Thu Oct 18 2018 09:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .