Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1c568529111cfeea8b469a/80
Foto: Pexels

'Niti zuje, niti ih vidiš': Splićani se muče s najezdom opakih nametnika, a ove četvrti su najizloženije

Varošani muku muče s napornim krvopijama, ali o tome nerado javno govore. Problem su stjenice. Pun ih je Varoš, govore nam u poljoapotekama i u splitskom Cianu.

Kad pitaš inače prilično razgovorljive Varošane, nerado govore o tome. Razlog? Gotovo svi ljeti iznajmljuju stanove i nikome nije dobra reklama da im u apartmanu ima stjenica. Osim toga, tu je i predrasuda da je za nejezdu ovih insekata kriva nečistoća i loša higijena. To je daleko od istine.

Najprije će biti da su stjenice došle skupa s tisućama turista, koji su ih donijeli na svojim kuferima. A da su osobno s njima vodili teški i dugi rat, anonimno nam je potvrdilo dvoje iznajmljivača iz Varoša. Puno su živaca i novca potrošili kako bi iz stanova istrijebili ovu gamad.

- Da, to je točno, od pojačanog turizma su se pojavile i stjenice u Varošu, ali ne samo u Varošu, nego po cijelom gradu. U nas ih je u Varošu samo zato više jer ima više apartmana - govori sugovornica iz te stare težačke četvrti.

Tvrdi da najezdu stjenica radnici Ciana uspoređuju s periodom Domovinskog rata, kad ih je također puno bilo i da je od Ultre sve eruptiralo. I njezina susjeda dijeli to mišljenje, piše Slobodna Dalmacija.

- Niti zuje, niti ih vidiš, a ujutro se probudiš sav na crvene fleke. Meni su se ljetos pojavili u apartmanu. Gosti su mi prijavili da su cijeli izbodeni, a vjerujojatno su nam ih bili prethodni turisti donijeli u apartman. Osjećala sam se grozno jer stvarno puno pazim na čistoću, ali ne možeš tu ništa... Bila je to teška borba dok smo ih iskorijenili. Morala sam sav namještaj, jogije i posteljinu baciti i kupiti sve novo, a čak tri puta mi je Cian dolazio kako bi uništio stjenice. Mjesec dana nisam primala goste u apartman dok to nismo riješili, a koliko se sjećam računi su bili preko tisuću kuna - svjedoči o svojoj borbi sa stjenicama jedna Varošanka.

Zeznute su to i vrlo otporne beštije. Zavuku se svagdje i noću napadaju ljude. Kod pojedinaca alergijske reakcije na ubode budu zaista gadne, kaže nam, a na plahtama se znaju pojaviti crvene točkice od krvi. Izgleda, pojašnjava Varošanka, kao da je netko nabacivao boju kistom...

- Radnici Ciana su bili stvarno super i dolazili u rekordnom roku, ali treba stvarno više puta ponoviti postupak jer od kada smo u Europskoj uniji više ne smiju korostiti agresivne preparate. Navodno ih neki na svoju ruku nabavljaju u Bosni, ali ne bi to smio nitko tretirati na svoju ruku. Prijatelj mi živi u kotaru Bol u neboderu i njemu su se iz stana ispod, koji je pretvoren u apartman, kroz instalacije proširile stjenice po stamu - prepričava sugovornica

Kod nje je olakšavajuća okolnost što inače ne živi u tom stanu. Najteže je, kaže, njezinim susjedima koji su se preko ljeta iselili iz stanova, a sad u njih vratili i zatekli nepoželjne podstanare. Morat će, svjedoči ona, izdvojiti pozamašnu sumu novca za tretiranje, jer smo u EU i nema jakih preparata kao prije.

- Turistifikacija je spasila puno Splićana i Varošana od siromaštva, ali donijela je sa sobom i puno loših stvari. Jedna od njih su stjenice, a neki su se upravo zbog stjenica prestali baviti turizmom. Međutim, nema njih samo u nas. I u Engleskoj muku muče s tim beštijama. Uguglajte samo bed bugs, pa ćete vidjeti koliko će vam članaka izbaciti - upućena je sugovornica za Slobodnu Dalmaciju.


hr Sun Oct 06 2019 18:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Zadrani u petak prosvjeduju zbog grupnog silovanja: "Odluka suda je sramotna"

Odluka zadarskog suca Ivana Markovića da se petorka osumnjičena za silovanje maloljetne djevojke pusti na slobodu izazvala je veliko ogorčenje javnosti.

Stoga je za ovaj petak, 18. listopada u 12 sati, najavljeni veliki prosvjed ispred zgrade suda u Zadru. Na prosvjed je u ime koalicije stranaka pozvala Marjana Botić iz Akcije mladih.

- Smatramo sramotnim neodređivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu. Sudovi moraju početi donositi pravične presude, i to u primjerenim rokovima i za sve jednako. Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama - stoji u pozivu Akcije mladih.

- Nažalost, izgleda da sud potpuno uvažava takvo negodovanje i koncepciju kako je maloljetna žrtva 'dala povoda' da se na njoj sustavno iživljavaju duži period. Što je izigravanje svih ljudskih načela i izaziva duboku zabrinutost svih nas koji bismo htjeli normalno sudstvo i normalno društvo sad 2019. godine, a ne povratak u feudalno doba koje vlast sustavno provodi nejednakim pravilima ovisno o pripadnosti/uvezanosti s vlašću i količini novca koji netko posjeduje. Takvom daljnjem ugrožavanju žrtve i kompromitiranju zakona moramo se svi zato snažno oduprijeti. Ovakva vlast i ovakvo sudstvo iznjedrilo je naime opasne generacije amoralnih zlostavljača koji zloupotrebom sustava uvezanog sudstva i vlasti, ne uništavaju samo nevine žrtve njihovih zlostavljanja, nego i cijelo društvo - dodaju iz zadarske Akcije mladih.

Kako doznaje Index, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

hr Tue Oct 15 2019 14:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5b05529111cfbb38b4669/80

U ponedjeljak 27. sjednica Županijske skupštine: Na Dnevnom redu 46 točaka

Skupština će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar sazvao je 27. sjednicu Županijske skupštine, koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati. Za Skupštinu je predložen Dnevni red od 46 točaka.

Županijski vijećnici će, između ostaloga, raspravljati o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proračuna SDŽ za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u osnovnom školstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u srednjem školstvu SDŽ za 2019.,

Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi SDŽ za 2019., Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u području sporta za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju programa javnih potreba u zdravstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 2019. godine.

hr Tue Oct 15 2019 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5aa9c29111ce5b58b4590/80
Foto: Ferata.hr

Sinj u problemima s vrgoračkim smećem: Prvi kamion jutros pred odlagalištem zaustavio Miro Bulj

Priča o vrgoračkom smeću krenula je prije nekoliko dana kada je došla vijest da je odlučeno kako će se smeće iz grada Vrgorca odlagati ili u Sinju ili u Trogiru
Saborski zastupnik MOST-a i predsjednik Kluba MOST-a u u sinjskom Gradskom vijeću Miro Bulj, danas oko 11 sati i 30 minuta spriječio je ulazak kamiona koji je dovezao smeće na deponij Mojanka na Kukuzovcu. Ispred deponija su bili predsjednici mjesnih odbora Turjaci i Brnaze, Stipe Perić i Josip Marić, gradski vijećnik Tihomir Radović, nekoliko članova MOST-a  i nekoliko mještana.

Kamion sa 2 i pol tone vrgoračkog smeća trenutno se nalazi se ispred deponija na Mojanci. Ivana Živaljić, direktorica Čistoće Cetinske krajine, također je došla na Mojanku te je izjavila kako će kamion morati pregledati te utvrditi zadovoljava li uvjete miješanog komunalnog otpada. Ukoliko zadovoljava, smeće će biti deponirano, rekla je Živaljić te istaknula da je riječ o zakonskoj obvezi koju moraju ispoštivati.

Priča o vrgoračkom smeću krenula je prije nekoliko dana kada je došla vijest da je odlučeno kako će se smeće iz grada Vrgorca odlagati ili u Sinju ili u Trogiru što je nagnalo sinjske vijećnike da zatraže izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća kako bi se raspravljalo o toj odluci i zaštitalo deponij Mojanku od dovoženja smeća iz Vrgorca.

Mještani Brnaza i Turjaka, kojima teritorijalno pripada odlagalište otpada, najavili su prosvjed koji će započeti od nedjelje u 15 sati i trajati će do nedjelje, 27. listopada do 16 sati, a održavat će se na ulazu u odlagalište otpada Mojanka.
- Poziv je to i gradu Sinju da se hitno krene s realizacijom točke 5. Plana javne nabave Grada Sinja za 2019. godinu, kojim je planirana sanacija odlagališta otpada Mojanka s iznosom od 17,4 milijuna kuna. Naime, već godinama imamo spreman projekt sanacije i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada Mojanka i krajnje je vrijeme da se krene u realizaciju istoga - poručio je Stipe Perić, predsjednik MO Turjaci.

Na navode o smeću je svoj stav, za sinjski portal Ferata, iznijela sinjska gradonačelnica Kristina Križanac:
Jasno sam u zapisniku izjavila da to smatram neprihvatljivim, zapravo nametnutim Rješenjem Gradu Sinju. Nakon višegodišnjeg truda i edukacije stanovništva Sinja došli smo u situaciju da smanjujemo količinu miješanog komunalnog otpada na Mojanci te bi provođenje ovakvog Rješenja inspektora svi mi shvatili kao bespotrebno uložen trud, jer bi se količina odloženog otpada znatno povisila. Kao gradonačelnica ću na tematskoj sjednici predložiti Gradskom vijeću jedan prijedlog i zatražit ću podršku gradskih vijećnika - kazala je Križanac.
hr Tue Oct 15 2019 13:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57319cd8fe96ffb71c8b4571/80

Benzin jeftiniji, dizel skuplji: Nove cijene goriva na benzinskim postajama

Od danas su na snazi nove cijene goriva na benzinskim postajama

Cijena benzina od jutros je jeftinija. S prošlotjedne 10,162 kune za litru, od danas prosječna cijena iznosi 10,051 kune, javlja N1.

Poskupjela su dizelska goriva te danas litra prosječno košta 9,846 kuna, (prošloga tjedna cijena je bila 9,799).

Plinsko ulje košta 5,328 (prošloga tjedna 5,242 kune), a autoplinu je cijena 4,376 (prošloga tjedna 4,381).

hr Tue Oct 15 2019 09:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .