Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59cd2265b9e03e616c8b4714/80
Foto: Zrinka Magazin/ ŠibenikIN

Nagrade Grada Šibenika - Siniši Škarici nagrada za životno djelo

Na svečanoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća uoči Dana grada i blagdana Sv. Mihovila u četvrtak su u Hrvatskome narodnom kazalištu u Šibeniku dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim građanima, a nagradu za životno djelo za izniman doprinos razvoju hrvatske glazbene industrije i glazbene umjetnosti dobio je Siniša Škarica.

"Ovo je kao san, dobivao sam nagrade i priznanja i prije, i one nacionalnog značaja i Porine, ali nagrada grada Šibenika je posebno priznanje od rodnoga grada koji volite, njegovo mjesto je ravno u srcu. Uvjeren sam da tako osjećaju i svi laureati i zahvalan sam onima koji su nas predložili za nagradu i Gradskom vijeću koje je donijelo tu odluku. Beskrajno hvala", rekao je među ostalim dobitnik nagrade za životno djelo Siniša Škarica.
 Prijedlog da se Šibenčanina koji je cijeli život posvetio rock glazbi nagradi za životno djelo u njegovu rodnom gradu stigao je iz diskografske kuće Croatia Recordsa. Škarica je bio dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu te je jedan od začetnika i najvećih poznavatelja hrvatske rock glazbe.
 Predsjednik šibenskoga Gradskog vijeća Dragan Zlatović čestitao je svim nagrađenim građanima. Podsjetio je na rad vijeća u ovoj godini te dodao da je zadovoljan suradnjom svih političkih opcija.
 Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je napredak i turistički procvat koji je Šibenik doživio zahvaljujući ulaganjima u grad i obnovi tvrđava. Tri odrednice razvoja grada su turizam, visoko obrazovanje i gospodarstvo, rekao je te dodao kako mu je san i cilj da grad postane sveučilišni grad.
 "Neće gosti posjećivati grad na koji se za ulaz čeka nekoliko sati i u kojemu nema parkirališta. Zato planski rješavamo sve takve probleme, no ono što je moj san, a optimističan sam da će se i ostvariti, jest da razvojem novih studijskih programa i specijalističkih smjerova Šibenik postane sveučilišni grad. Visoko obrazovanje kamen je nosilac daljnjeg razvoja grada u smjeru razvijanja naprednih i modernih zelenih energija i kadra koji će na tome raditi. Mladi žele živjeti u ovom gradu, i to nas obvezuje da im to omogućimo", rekao je.
 Župan Goran Pauk rekao je kako vjeruje da će se dobra suradnja grada i županije nastaviti te da je Šibenik jedini grad s dva zaštićena spomenika na UNESCO-ovu popisu svjetskoga kulturnog naslijeđa te da je uvrštenje Tvrđave sv. Nikole na taj popis dar županije gradu.

 Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak čestitao je građanima Dan grada u ime predsjednika Vlade Plenkovića. Istaknuo je da je teško tranzicijsko razdoblje koje je Šibenik prošao završilo i da je grad dao golemi doprinos u stvaranju države te da je znatno napredovao na svim područjima, od turizma do kulture.
 Šibenski biskup Tomislav Rogić rekao je da su rođendan grada i blagdan Sv. Mihovila neraskidivo povezani te da je baš u tome glavna poruka.
"Neka ne ponestane upornosti i snage, zajedništva i sloge u rješavanju svake nove poteškoće i velikih planova. Neka na prvome mjestu bude obitelj, čovjek, dijete i podizanje novog života i novih generacija, tako će svi napori dobiti svrhu, radost i budućnost. Neka vas prati zagovor sv. Mihovila, koji bdije nad gradom tolika stoljeća, i čestitam svima Dan grada", rekao je biskup Rogić.

 Među ostalima, nagrade Grada Šibenika dodijeljene su državnom tajniku u Ministarstvu kulture Ivici Poljičku za dugogodišnje društveno i političko djelovanje i izniman doprinos proslavi 950. obljetnice grada Šibenika te treneru hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je osvojila zlato na nedavnome Svjetskom prvenstvu u Budimpešti Ivici Tucaku za iznimna postignuća u sportu i promociji grada Šibenika. Nagrada grada Šibenika dodijeljena je i Općoj bolnici Šibensko-kninske županije u povodu 210. obljetnice i za iznimno djelovanje u zdravstvu te direktoru i osnivaču Festivala dalmatinske šansone Branku Viljcu za izniman doprinos na području glazbenog djelovanja.

 Hrvatski košarkaški reprezentativac i član Philadelphie Sixersa Dario Šarić dobio je Plaketu grada Šibenika za zapažene sportske rezultate i doprinos promicanju košarke i grada Šibenika, a nagradu je preuzela njegova majka Veselka. Isto priznanje posmrtno je dodijeljeno konzervatoru Marku Grbelji za predanu konzervatorsku djelatnost i zaštitu kulturne baštine na području grada Šibenika, a nagradu je preuzela njegova žena Lidija Dežman Grbelja.
Dodijeljene su i druge nagrade te plakete i grbovi grada Šibenika.

hr Thu Sep 28 2017 18:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab670df2af47f01488b465e/80
Foto: Pixabay

Dan narcisa: Borba protiv raka dojke

Rak dojke izlječiv u više od 90 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi
Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, a umre njih oko tisuću, pri čemu su najugroženije žene u dobi između 50 i 69 godina. Prigodnom prodajom narcisa na Dan narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, želi se podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, piše zadovoljna.hr.

Štandove udruga žena za borbu protiv raka dojke obišao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je istaknuo važnost rane detekcije rada dojke ali i drugih malignih bolesti. 

- U Hrvatskoj je to vodeći problem, što žene kasno dolaze liječniku i kasno se postavlja dijagnoza, a onda proizlaze i lošiji rezultati liječenja i teža terapijakazao je.

Hrvatska je u vrhu europskih zemalja po smrtnosti od raka dojke, a bolest je sve češća i u mlađih žena, pa je Dan narcisa, koji je u subotu obilježen u središtu Zagreba te u drugim gradovima poput Splita, Rijeke i Osijeka, prigoda da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti,...
hr Sat Mar 24 2018 16:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab650612af47fb04a8b45c2/80

Učenička zadruga “Vila Jezeranka“ u Imotskom održala prigodnu akciju

U najfrekventnijoj imotskoj ulici Šetalištu Stjepana Radića u Imotskom, danas su učenici Osnovne škole Stjepan Radić okupljeni u Učeničku zadrugu “Vila Jezeranka“, organizirali prigodnu prodajnu izložbu povodom nadolazećih Uskrsnih blagdana.

Ovom su prigodom učenici pokazali svu svoju kreativnost u izradi originalnih rukotvorina, što su prepoznali i mnogobrojni prolaznici u Imotskom pa su učenici vrlo brzo rasprodali sve svoje proizvode. Učenici su vrlo brzo prodali sve svoje rukotvorine, jer je za njima vladala velika potražnja. Ovom su prigodom učenici još jednom iskazali svu svoju kreativnost, koja ima i edukativnu pozadinu, jer je cilj, između ostalog, podučiti učenike i nekima od konkretnih životnih situacija.

 Voditeljica Učeničke zadruge profesorica Nikolina Divić izrazila je zadovoljstvo što su učenici još jednom iskazali svoju veliku kreativnost, ali i smisao u organizaciji čitavog posla, od same ideje, preko realizacije te prodaje finalnih proizvoda, a educiranje učenika upravo je jedan od glavnih motiva čitavog projekta.  Učenici su bili posebno sretni  što su Imoćani s oduševljenjem prihvatili njihove prigodne rukotvorine, čemu se svjedočili i redovi pred rukotvorinama koje su izradili učenici.

hr Sat Mar 24 2018 14:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab63c952af47ff84a8b4590/80
Foto: Pixabay

Sedam higijenskih navika koje mogu narušiti zdravlje

Te navike mogu izgledati sasvim nevino, ali su zapravo iznimno nehigijenske. I to je znanstveno dokazano.

1. Namakanje posuđa u sudoperu

Sudoper je savršeno okruženje za bakterije. Kako biste izbjegli probleme sa želucem i crijevima, potrebno je oprati sudoper ne samo nakon pranja posuđa već i nakon što je bio u doticaju s ribom, sirovim mesom, mliječnim proizvodima i povrćem.

Preporuka je da se sudoper najmanje dvaput tjedno očisti s nekim dezinfekcijskim sredstvom. Ne zaboravite dezinficirati i odvod.


2. Pranje ruku u vrućoj vodi

Neki istraživači kažu da temperatura vode ne utječe na ubijanje klica. Koliko vremena peremo ruke je puno bitnije. U 5 sekundi ne možete ništa očistiti, ali za 30 sekundi možete ubiti sve bakterije na rukama. Često pranje ruku u vrućoj vodi smanjuje zaštitne funkcije kože, a to može dovesti do iritacije ili dermatitisa.


3. Vježbanje sa šminkom

Ponekad trčimo iz ureda u teretanu i jednostavno nemamo vremena i za skidanje šminke.

Međutim, tijekom treninga, naša koža treba disati i očistiti se. Ako nosite šminku, može doći do začepljenja pora, a također možete postati skloni raznim kožnim problemima.


4. Korištenje sušila za ruke

Činjenica da ne dodirujemo sušilicu s našim rukama je samo iluzija čistoće. U stvari, električno sušilo nije higijensko rješenje: ono naime 'lovi' puno bakterija i širi ih zračnim strujanjem.

I te bakterije mogu ući u kožu i tijelo. Papirnati ručnici su učinkovitiji i čišći.


5. Rezanje mesa i povrća na istoj dasci

Mikrobiolog, Dr. Charles Gerba tvrdi da ploča za rezanje sadrži 200 puta više bakterija od WC daske. Nakon rezanja sirovog mesa, ploča je kontaminirana i trebali biste koristiti 2 različite daske za meso i za povrće.


6. Korištenje uredskog aparata za kavu

Spremnik za kavu je prikladno okruženje za različite vrste bakterija. Više je klica na uredskom aparatu za kavu nego u kupaonskom ormariću u vašem domu.

Kako biste zaštitili svoje zdravlje, operite spremnik što je češće moguće pomoću tople vode i deterdženta.


7. Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi

Ostavljanje mesa i ribe u zdjelici, izravno na stolu je štetno. Kako bi se spriječilo razmnožavanje mikroba, bolje je ostaviti meso i ribu da se odmrznu u hladnjaku. Potrebno ga je izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije.

No, kada ste u žurbi, stručnjaci preporučuju dva načina odmrzavanja - hladnom vodom ili još bolje, u mikrovalnoj pećnici, javlja živim.hr


hr Sat Mar 24 2018 12:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab6229b2af47f25448b4709/80
Foto: Pixabay

Čokoladna krostata - talijanski klasik koji će vas oduševiti!

Čokoladu i bademe na najfiniji način spojite u ukusnoj talijanskoj piti...
Talijanska pita u rodnoj je zemlji poznata pod čak nekoliko imena. U Napulju je zovu coppi, dok je u Lombardiji sfogliate. U vašoj kuhinji zvat ćete je najfinijim desertom ikad.

Pripremite prhko tijesto, dodajte nadjev od čokolade i badema, pa sve zajedno ubacite u pećnicu.

Dok čekate da se pita ispeče, istucite slatko vrhnje koje će poslužiti kao sjajan kontrast čokoladnom punjenju pite. Pitu na kraju možete posipati sitno sjeckanim bademima, lješnjacima ili orasima, preporuča gastro.hr


Za tijesto će vam trebati:

 • 400 g bijelog brašna
 • 3 jaja
 • 150 g šećera
 • 150 g maslaca

Za nadjev će vam biti potrebno:

 • 200 g čokolade sa 70% kakaa
 • Pola šalice šalica mlijeka
 • 100 g šećera
 • 30 g badema

Priprema:


 • Stavite brašno na radnu površinu i u sredini napravite rupu.
 • U nju ulijte istučena jaja pa dodajte šećer i lagano sve promiješajte.
 • Dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice.
 • Mijesite od tri do pet minuta dok tijesto ne postane elastično, radite brzo kako se maslac ne bi otopio, a tijesto postalo gnjecavo.
 • Zamotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku 30 min.
 • Na pobrašnjenu površinu izvadite tijesto pa ga prerežite napola.
 • Polovicu razvaljajte i stavite u namašćen lim za pečenje.
 • Na pari otopite čokoladu pomiješanu s mlijekom, šećerom i usitnjenim bademima.
 • Malo ohladite pa ulijte u lim s tijestom.
 • Prije toga tijesto izbodite vilicom na nekoliko mjesta.
 • Razvaljajte ostatak tijesta, narežite na trakice i preklopite preko nadjeva.
 • Pecite na 180°c od 40 do 45 minuta ohladite pa poslužite.

Dobar tek!hr Sat Mar 24 2018 11:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .