Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db065c129111c46c38b45c4/80
Foto: MORH/J.Kopi

Krstičević na Hrvatskim danima sigurnosti: "Sustav domovinske sigurnosti postao je brend ove Vlade"

Na otvorenju konferencije sudjelovalo je više od 200 sudionika među kojima i brojni predsjednici Uprava uglednih hrvatskih korporacija: JANAF, HEP, AD Plastik, Plinacro, HAC, članovi uprava, menadžeri korporativne i privatne sigurnosti te gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Kine

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je u srijedu, 23. listopada 2019. godine u Opatiji na otvaranju Hrvatskih dana sigurnosti. Riječ je o 13. konferenciji hrvatskih menadžera sigurnosti čija je središnja tema Novi oblici sigurnosti, a koja se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti održava od23. do 25. listopada 2019. godine.

Konferencija je započela minutom šutnje za poginulog pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, Josipa Briškog.

Uz ministra Krstičevića, pozdravne riječi uputili su predsjednik HUMS-a Alen Ostojićvoditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach.

Ministar Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako mu je osobita čast kao predsjedniku Koordinacije za domovinsku sigurnost sudjelovati na ovako uglednom skupu stručnjaka, znanstvenika i poduzetnika iz područja sigurnosti te poželio da rad ove konferencije bude uspješan i plodonosan.

Domovinska sigurnost – Iskustva i perspektive

Na početku izlaganja ministar Krstičević je rekao kako „nacionalna sigurnost i sigurnost postaje središnje pitanje daljnjeg razvitka demokratskih društava, koja su zbog svoje otvorenosti i transparentnosti sve više suočena s raznovrsnim sigurnosnim rizicima". "Trendovi promjena sigurnosne paradigme traže od nas da budemo brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju i naša je obveza razmišljati izvan ustaljenih okvira i poticati kritičko i kreativno razmišljanje. Premda smo, kao i sve druge države, izložene različitim prijetnjama i ugrozama, Republika Hrvatska je danas sigurna država i to prepoznaju milijuni građana EU i  drugih zemalja koji kao turisti i na druge načine posjećuju Hrvatsku“ istaknuo je Krstičević.

Postignuća sustava domovinske sigurnosti

Ministar Krstičević govorio je o iskustvima razvoja i postignućima sustava domovinske sigurnosti, od donošenja Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u listopadu 2017., do daljnjeg smjera razvoja sustava.

„Prvi korak u izgradnji sustava bilo je donošenje strateških dokumenata, nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti 2017. godine. Strategija je nakon punih 15 godina jasno definirala nacionalne interese Republike Hrvatske i strateške ciljeve, od kojih je jedan i „Uspostava i razvoj sustava domovinske sigurnosti“, a Zakonom je uspostavljen pravni okvir za djelovanje. Potom je ustrojena Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, međuresorno tijelo nadležno za usklađivanje i koordiniranje rada sustava domovinske sigurnosti s jasnim ciljevima i zadaćama“ podsjetio je ministar te posebno naglasio važnost Strategije:

„Strategija je jasno pokazala da nam treba model sustava sigurnosti koji će koordiniranim planiranjem, reakcijom i upravljanjem u izvanrednim i kriznim situacijama otkloniti utvrđene nedostatke postizanjem sinergijskoga preventivnog učinka djelovanja, brzim i učinkovitim sprječavanjem, odnosno uklanjanjem štetnih posljedica izvanrednog ili kriznog događaja te skraćivanjem vremena oporavka i povratka u stanje funkcionalnosti“.

"Sustav domovinske sigurnosti postao je brend ove Vlade"

U kontekstu djelovanja Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ministar Krstičević govorio je o provedenim sjednicama i vježbama iz područja kibernetičke sigurnosti i područje borbe protiv požara istaknuvši „Koordinacija, koja okuplja predstavnike akademske zajednice, stručnjake iz područja o kojima se raspravlja, predstavnike operativnih snaga sustava te predstavnike lokalne i područne (regionalne) samouprave, redovito je održavala sjednice na kojima su donošeni zaključci o važnim temama za djelovanje sustava“. 

Također u području borbe protiv požara, pored dvije godišnje vježbe na kojima je provjerena spremnost sustava i snaga za borbu protiv požara ostvarena su značajna poboljšanja preventivnog djelovanja i odgovora na požare. „Ustrojavanje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva i Situacijskog operativnog središta, računalna potpora, poboljšanje video nadzora, djelovanje bespilotnih letjelica, skraćeni proces donošenja odluka, bolje krizno komuniciranje i drugo je role model kako bi se sustav trebao razvijati i u drugim područjima mogućih kriza“ istaknuo je ministar podsjetivši kako je Koordinacija aktivno djelovala na terenu i tijekom velikih snježnih padavina, poplava i požara otvorenog prostora.

„Uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti omogućio je optimalno djelovanje državnih institucija i lokalne i regionalne samouprave, usklađenije u odnosu na ranije razdoblje. Povećana brzina reakcije, učinkovitost, kvalitetna organizacija, predviđanje i pravodobna reakcija samo su neke od kvaliteta sustava kojima smo svjedočili“ istaknuo je te zaključio:

„Taj sustav nastavljamo graditi iz dana u dan, a sinergija koja povezuje sve sastavnice sustava na očigled daje rezultate. Policija, Hrvatska vojska, civilna zaštita, vatrogasci, sigurnosno obavještajni sustav, lokalna zajednica, udruge, građani – svatko daje svoj doprinos!

Planirani smjer razvoja sustava domovinske sigurnosti

U kontekstu dograđivanja sustava i predstojećim planovima ministar je rekao: „Ono s čim ćemo započeti u mandatu ove Vlade je, po prvi put, izrada Priručnika za upravljanje u kriznim i izvanrednim stanjima, a doprinos sustavu bit će i pokretanje Studija domovinske sigurnosti koje će izgrađivati buduće lidere u ovom zahtjevnom funkcionalnom području. To će biti velik doprinos jer trenutačno u Republici Hrvatskoj ne postoji klasifikacijski okvir za stvaranje ove vrste stručnjaka.“

„Jedan od važnih smjerova u razvoju sustava domovinske sigurnosti je i veće participiranje pravnih osoba iz privatnog i nevladinog sektora u aktivnostima i zadaćama iz okvira procesa upravljanja sigurnosnim rizicima, uključujući i upravljanje u kriznim stanjima. Poseban doprinos se očekuje od industrije privatne sigurnosti te od akademske i znanstvene zajednice, a važnu ulogu tu svakako ima i korporativna sigurnost“ istaknuo je.

Ministar je na kraju rekao da će upravljanje sigurnosnim rizicima biti sve teža i kompleksnija zadaća, u svijetlu sigurnosne situacije koja u nadolazećim godinama i desetljećima neće biti nimalo jednostavnija, te je za očekivati da će vrijednosti uspostave Sustava domovinske sigurnosti postati još izraženije u vremenima koja su pred nama.

Na otvorenju konferencije sudjelovalo je više od 200 sudionika među kojima i brojni predsjednici Uprava uglednih hrvatskih korporacija: JANAF, HEP, AD Plastik, Plinacro, HAC, članovi uprava, menadžeri korporativne i privatne sigurnosti te gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Kine.

hr Wed Oct 23 2019 16:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55a910c07cb23a0b008b4601/80
Foto: Hina

HZJZ izdao upute za državnu maturu: Ispiti A i B razine trebaju se razdvojiti, preporuča se i nošenje maski

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s otvorenim prozorima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute i mjere vezane uz provedbu državne mature.

Preporuča se da se ispiti A i B razine organiziraju na način da se pišu zasebnim danima kako bi se smanjio broj pristupnika koji u istom terminu dolaze u ustanove, ali i koji koriste javni prijevoz.

Također, preporuka je i da se u jednom danu organizira samo jedan ispit kako bi se mogla  provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak iz ustanove.

Oni koji pokažu bilo kakve znakove akutne respiratorne bolesti ili pak oni kojima je utvrđena zaraza COVID-19 nakndano će polagati ispite, u drugom, jesenskom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Svakako je važno temeljito pranje i dezinfekcija mjesta u kojem se održava državna matura te je nužno proces čišćenja obaviti neposredno prije prvog ispita i na kraju svakog radnog dana.

Najmanje pola sata prije dolaska kandidata potrebno je provjetriti prostoriju, a u svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike za ruke. Nužno je imati i koš za otpad po mogućnosti s poklopcem koji se mora isprazniti čim se napuni.

Učenike ne treba grupirati pri dolasku te im je važno napomenuti da ponesu sav potreban pribor za ispit. Prije dolaska potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Na ulazu u ustanovu u kojoj se piše matura potrebno je imati dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke. 

Učenici ne bi trebali samo otvarati i zatvarati vrata osim u slučaju krajnje nužnosti.

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s otvorenim prozorima. 

Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju.

Pristupnici na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari, tipa mobitel, pristupnik stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto u ili izvan ispitne prostorije.

Ako zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i po potrebi konzumira izvan ispitne prostorije.

Nakon što je učenik gotov odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Sve što je donio pristupnik odnosi sa sobom kada napušta ispitnu prostoriju (kemijsku olovku, osobnu iskaznicu, pribor za pisanje, bočicu s vodom, lijekove i ostatke hrane/slatkiša).

Nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita državne mature nije nužno ali se preporučuje.

Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji koriste neku drugu vrstu opreme ili pomagala imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom. Kod polaganja ispita državne mature kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke.

Posebni uvjeti naznačeni su za učenike s kroničnim bolestima.

Ako zdravstveno stanje učenika dozvoljava nošenje maske, preporučuje se osigurati medicinsku masku, ako ne preporuča se polaganje ispita u izdvojenom prostoru.

Učenike čije zdravstveno stanje zahtijeva češće odlaske u toalet odnosno napuštanje prostorije u kojoj pišu ispit (dijabetes, bolesti urinarnog trakta, upalne bolesti crijeva itd.) treba smjestiti što bliže izlaznim vratima.

hr Wed May 27 2020 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5335618b17994228437b24a3/80

50-godišnji muškarac šetao Splitom i nosio plastičnu pušku, građani ga prijavili policiji

Protiv 50-godišnjaka će biti podnesen optužni prijedlog zbog postojana sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
Splitska policija jučer ujutro oko 10 sati zaprimila je dojavu uznemirenih građana kako je  u ulici Nazorov prilaz uočen muškarac čudnog izgleda i ponašanja te da hoda ulicom i nosi oružje.

Policijski službenici su odmah izašli na teren, obišli uže i šire mjesto događaja te su 10  minuta nakon zaprimljene dojave, u Matoševoj ulici u Splitu uočili muškarca koji je odgovarao zaprimljenom opisu, kako sjedi ispred trgovine, a pored sebe je odložio predmet nalik oružju.

Muškarac je doveden u službene prostorije. Utvrđeno je kako je u ruci držao plastičnu dječju igračku koja nalikuje na pravu lovačku pušku. Protiv 50-godišnjaka će biti podnesen optužni prijedlog zbog postojana sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
hr Wed May 27 2020 10:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec16b116f2ab8582c8b4685/80
Foto: PIXABAY

Iz Zračne luke Split od ovog petka prvi direktni međunarodni letovi

Zračna luka Split bila je praktički bez prometa cijeli travanj s tim da su primili tek pet do šest putnika na izvanrednim letovima.

Dva mjeseca u Zračnoj luci Split bio je prekinut promet jer nije bilo moguće održavanje zračnih linija u uvjetima značajnih ograničenja kretanja zbog pandemije koronavirusa. Kako se epidemiološka situacija popravila, uspostavljene su pojedine domaće linije iz Resnika, a Zračna luka je spremna i za prvi direktni međunarodni let koji bi trebao biti u petak, 29 svibnja, javlja Kaštela.org.

Bit će to jedini međunarodni direktni let u svibnju iz Zračne luke Split, te će putnici imati priliku putovati iz Splita do Frankfurta u 14.10 sati Croatia Airlinesom te istoga dana u 14.45 sati njemačkom charter kompanijom Condor.

- Imamo potvrđen let u petak i to dviju kompanija Croatia Airlinesa i Condora, no kako je sve podložno promjenama s dozom osiguranja uzimamo te informacije i čekamo do zadnjeg. Prema našim saznanjima i informacijama avioprijevoznika koje smo provjeravali jučer i danas oni bi se trebali realizirati u petak, kazao je za Kaštela.org Mate Melvan voditelj Službe prihvata i otpreme u splitskoj Zračnoj luci i dodao da je potvrđen i međunarodni let koji bi trebao biti 8. lipnja, te dvije linije kompanije Eurowings, 30. lipnja za Stuttgart i 2. srpnja za Dusseldorf.

Zračna luka Split bila je praktički bez prometa cijeli travanj s tim da su primili tek pet do šest putnika na izvanrednim letovima. Od 11. svibnja kako je Croatia Airlines uspostavila domaće linije, Zračna luka je bilježila u prosjeku do stotinjak putnika dnevno. Porast broja putnika očekuje se uspostavom preostalih međunarodnih linija od sredine lipnja.

Uspostavljanje međunarodnog zračnog prometa se očekuje iza 15. lipnja

- Ovu su prvi međunarodni letovi, sad u lipnju očekujemo da će se pojaviti međunarodni promet. Jedan od datuma kojim se očekuje više je 15.lipnja, nakon toga će se nešto mijenjati. Na razini Europske unije donose se uredbe o prelasku državnih granica i međusobne suradnje te koordinacijom između država, to bi trebalo biti sredinom lipnja. Nakon isteka tog vremena, moglo bi se na neki način očekivati nekakav promet, kazao je Melvan i napomenuo da iako nemaju informaciju prijevoznika za srpanj, on je optimističan jer se međunarodni promet uspostavlja.

Dodajmo, kako je Zračna luka Split prije pandemije koronavirusa u svom mjesečno, ali godišnjem prometu putnika obarala je rekorde, samo je u protekloj godini u splitsku zračnu luku stiglo rekordnih 14 500 zrakoplova iz svih dijelova svijeta koji su prevezli oko 3 302 000 putnika. Njihovi planovi za 2020. godinu bili su nastavak porasta jer je Zračna luka imala izravne zrakoplovne linije s 25 država diljem svijeta.

hr Wed May 27 2020 10:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ece21196f2ab82b448b456c/80
Foto: Unsplash

Od danas dopuštene nešto veće svadbe, izdane i preporuke za prikupljanje potpisa birača

Točnije, moguće je organizirati privatna i poslovna okupljanja do 100 ljudi u zatvorenom te do 300 ljudi na otvorenom prostoru.

Popuštanje mjera u Hrvatskoj i dalje se nastavlja pa su tako od danas dopuštena veća okupljanja u otvorenom i zatvorenom prostoru.

Točnije, moguće je organizirati privatna i poslovna okupljanja do 100 ljudi u zatvorenom te do 300 ljudi na otvorenom prostoru.

Mogućnost većeg okupljanja dobra je vijest i za one koji planiraju svadbe jer je sada dopušten veći broj uzvanika.

Ovoga se tjedna očekuje i detaljan epidemiološki okvir za održavanje privatnih i poslovnih okupljanja koje će izdati Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Poznate će biti mjere za sva catering događanja uključujući svadbe i domjenke.

Parlamentarni izbori kucaju na vrata stoga idući tjedan započinje prikupljanje potpisa birača. Radi sprječavanja zaraze koronavirusom Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuku da se potpisi prikupljaju na otvorenome

Ako to nije moguće, dopušteno je potpise prikupljati i u zatvorenom prostoru.

Neke mjere i dalje ostaju na snazi pa je tako važno držati distancu od metar i pol dok potpisnik mora dezinficirati ruke prije i poslije potpisivanja.

Preporučuje se i da građani nose svoje kemijske olovke.

hr Wed May 27 2020 10:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .