Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db065c129111c46c38b45c4/80
Foto: MORH/J.Kopi

Krstičević na Hrvatskim danima sigurnosti: "Sustav domovinske sigurnosti postao je brend ove Vlade"

Na otvorenju konferencije sudjelovalo je više od 200 sudionika među kojima i brojni predsjednici Uprava uglednih hrvatskih korporacija: JANAF, HEP, AD Plastik, Plinacro, HAC, članovi uprava, menadžeri korporativne i privatne sigurnosti te gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Kine

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je u srijedu, 23. listopada 2019. godine u Opatiji na otvaranju Hrvatskih dana sigurnosti. Riječ je o 13. konferenciji hrvatskih menadžera sigurnosti čija je središnja tema Novi oblici sigurnosti, a koja se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti održava od23. do 25. listopada 2019. godine.

Konferencija je započela minutom šutnje za poginulog pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, Josipa Briškog.

Uz ministra Krstičevića, pozdravne riječi uputili su predsjednik HUMS-a Alen Ostojićvoditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach.

Ministar Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako mu je osobita čast kao predsjedniku Koordinacije za domovinsku sigurnost sudjelovati na ovako uglednom skupu stručnjaka, znanstvenika i poduzetnika iz područja sigurnosti te poželio da rad ove konferencije bude uspješan i plodonosan.

Domovinska sigurnost – Iskustva i perspektive

Na početku izlaganja ministar Krstičević je rekao kako „nacionalna sigurnost i sigurnost postaje središnje pitanje daljnjeg razvitka demokratskih društava, koja su zbog svoje otvorenosti i transparentnosti sve više suočena s raznovrsnim sigurnosnim rizicima". "Trendovi promjena sigurnosne paradigme traže od nas da budemo brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju i naša je obveza razmišljati izvan ustaljenih okvira i poticati kritičko i kreativno razmišljanje. Premda smo, kao i sve druge države, izložene različitim prijetnjama i ugrozama, Republika Hrvatska je danas sigurna država i to prepoznaju milijuni građana EU i  drugih zemalja koji kao turisti i na druge načine posjećuju Hrvatsku“ istaknuo je Krstičević.

Postignuća sustava domovinske sigurnosti

Ministar Krstičević govorio je o iskustvima razvoja i postignućima sustava domovinske sigurnosti, od donošenja Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u listopadu 2017., do daljnjeg smjera razvoja sustava.

„Prvi korak u izgradnji sustava bilo je donošenje strateških dokumenata, nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti 2017. godine. Strategija je nakon punih 15 godina jasno definirala nacionalne interese Republike Hrvatske i strateške ciljeve, od kojih je jedan i „Uspostava i razvoj sustava domovinske sigurnosti“, a Zakonom je uspostavljen pravni okvir za djelovanje. Potom je ustrojena Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, međuresorno tijelo nadležno za usklađivanje i koordiniranje rada sustava domovinske sigurnosti s jasnim ciljevima i zadaćama“ podsjetio je ministar te posebno naglasio važnost Strategije:

„Strategija je jasno pokazala da nam treba model sustava sigurnosti koji će koordiniranim planiranjem, reakcijom i upravljanjem u izvanrednim i kriznim situacijama otkloniti utvrđene nedostatke postizanjem sinergijskoga preventivnog učinka djelovanja, brzim i učinkovitim sprječavanjem, odnosno uklanjanjem štetnih posljedica izvanrednog ili kriznog događaja te skraćivanjem vremena oporavka i povratka u stanje funkcionalnosti“.

"Sustav domovinske sigurnosti postao je brend ove Vlade"

U kontekstu djelovanja Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ministar Krstičević govorio je o provedenim sjednicama i vježbama iz područja kibernetičke sigurnosti i područje borbe protiv požara istaknuvši „Koordinacija, koja okuplja predstavnike akademske zajednice, stručnjake iz područja o kojima se raspravlja, predstavnike operativnih snaga sustava te predstavnike lokalne i područne (regionalne) samouprave, redovito je održavala sjednice na kojima su donošeni zaključci o važnim temama za djelovanje sustava“. 

Također u području borbe protiv požara, pored dvije godišnje vježbe na kojima je provjerena spremnost sustava i snaga za borbu protiv požara ostvarena su značajna poboljšanja preventivnog djelovanja i odgovora na požare. „Ustrojavanje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva i Situacijskog operativnog središta, računalna potpora, poboljšanje video nadzora, djelovanje bespilotnih letjelica, skraćeni proces donošenja odluka, bolje krizno komuniciranje i drugo je role model kako bi se sustav trebao razvijati i u drugim područjima mogućih kriza“ istaknuo je ministar podsjetivši kako je Koordinacija aktivno djelovala na terenu i tijekom velikih snježnih padavina, poplava i požara otvorenog prostora.

„Uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti omogućio je optimalno djelovanje državnih institucija i lokalne i regionalne samouprave, usklađenije u odnosu na ranije razdoblje. Povećana brzina reakcije, učinkovitost, kvalitetna organizacija, predviđanje i pravodobna reakcija samo su neke od kvaliteta sustava kojima smo svjedočili“ istaknuo je te zaključio:

„Taj sustav nastavljamo graditi iz dana u dan, a sinergija koja povezuje sve sastavnice sustava na očigled daje rezultate. Policija, Hrvatska vojska, civilna zaštita, vatrogasci, sigurnosno obavještajni sustav, lokalna zajednica, udruge, građani – svatko daje svoj doprinos!

Planirani smjer razvoja sustava domovinske sigurnosti

U kontekstu dograđivanja sustava i predstojećim planovima ministar je rekao: „Ono s čim ćemo započeti u mandatu ove Vlade je, po prvi put, izrada Priručnika za upravljanje u kriznim i izvanrednim stanjima, a doprinos sustavu bit će i pokretanje Studija domovinske sigurnosti koje će izgrađivati buduće lidere u ovom zahtjevnom funkcionalnom području. To će biti velik doprinos jer trenutačno u Republici Hrvatskoj ne postoji klasifikacijski okvir za stvaranje ove vrste stručnjaka.“

„Jedan od važnih smjerova u razvoju sustava domovinske sigurnosti je i veće participiranje pravnih osoba iz privatnog i nevladinog sektora u aktivnostima i zadaćama iz okvira procesa upravljanja sigurnosnim rizicima, uključujući i upravljanje u kriznim stanjima. Poseban doprinos se očekuje od industrije privatne sigurnosti te od akademske i znanstvene zajednice, a važnu ulogu tu svakako ima i korporativna sigurnost“ istaknuo je.

Ministar je na kraju rekao da će upravljanje sigurnosnim rizicima biti sve teža i kompleksnija zadaća, u svijetlu sigurnosne situacije koja u nadolazećim godinama i desetljećima neće biti nimalo jednostavnija, te je za očekivati da će vrijednosti uspostave Sustava domovinske sigurnosti postati još izraženije u vremenima koja su pred nama.

Na otvorenju konferencije sudjelovalo je više od 200 sudionika među kojima i brojni predsjednici Uprava uglednih hrvatskih korporacija: JANAF, HEP, AD Plastik, Plinacro, HAC, članovi uprava, menadžeri korporativne i privatne sigurnosti te gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Kine.

hr Wed Oct 23 2019 16:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .