Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb92965cb557a17d58b45ec/80

Dalmatinska domaćica: dalmatinska kuhinja je nešto posebno i uživam kuhajući razne specijalitete

Bjelovarčanka Nina, nakon što se udala za muža Dalmatinca otkrila je svoju strast prema dalmatinskoj kuhinji
"Nema do naše spize" česta je uzrečica koju možemo čuti kod naših ljudi. Mi Dalmatinci posebno volimo pohvaliti našu dalmatinsku kužinu koja je uistinu posebna. U moru različitih recepata i specijaliteta pronađe se za svakoga po nešto, a ovoga puta naletjela sam na jedan zanimljivi instagram profil kojeg vodi jedna zaljubljenica u dalmatinsku kuhinju. Nina Stojanov i njen profil na Instagramu pod nazivom Dalmatinska domaćica obiluje raznim i zanimljivim receptima.

Porazgovarala sam s Ninom koja je odlučila podijeliti par recepata koji su joj dragi i jednostavni, ali i odgovoriti na par pitanja.

Kako ste otkrili ljubav prema kuhanju? Koliko vas to ispunjava i usrećuje?

Ljubav prema kuhanju sam otkrila još kao mala. Mama mi je kuharica i cijeli život je u tom poslu, vjerojatno sam nešto i od nje naslijedila. 

Pravu strast stekla sam kada sam se udala za Dalmatinca. Protiv toga ne možeš,to je u tebi, u njemu, jer i on ima strasti prema kuhanju. Što se tiče dalmatinske spize, s njim sam ju zavoljela. Dosta me naučio on, njegovi roditelji i otvorili mi neka nova vrata. 

Dosadi li vam kada kuhanje ili je to jednostavno što se kaže vaša ljubav?

Kuhanje mi ne može dosaditi. To ili voliš ili ne voliš. Znam da je lakše kupiti gotovo jelo, ali nije to to. Ljudi su zaboravili uživati u blagodatima koje imaju ispred sebe i koje mogu koristiti svaki dan spremajući razna jela.

Kako biste ocijenili dalmatinsku kuhinju, spizu... Mislite li da vrijedi ona “nema bolje od naše kužine”?

Naravno da ću dalmatinsku kuhinju ocijeniti sa ocjenom pet, pogotovo kad imaš ribare u kući koji su cijelu noć vani na brodu da bi u kuću donijeli ribu. Kako onda ne uživati u njoj, spremati je i potaknuti druge da je riba još uvijek na prvom mjestu i što se tiče zdravog načina života također.

Pokrenili ste i IG profil gdje dijelite recepte. Javljaju li vam se ljudi i pitaju li vas savjete oko kuhanja, recepata? 

Ljudima je sve to zanimljivo. Jave se svaki dan, naravno i puno mi to znači. Sretan si čovjek kad netko vjeruje u tebe, podržava te i sprema nešto po tvojim receptima. Bitno je motivirati.

Imate li neke posebne rituale kada kuhate? Postoje li neka pravila kojih se svatko mora pridržavati kad kuha?

Kada kuham imam jedno zlatno pravilo, a to je čista ploha. Ne podnosim mrvice okolo i neurednost. Moja kuhinja uvijek sjaji jer ona je ogledalo, zar ne? Sve mora biti na svom mjestu.

Neki savjet za one koji nisu ljubitelji kuhanja? Kako da to zavole? I kako zapravo početi kuhati? 

Za kuhanje ne treba velika škola. Svi mi znamo "nešto" skuhati. Trebaš voljeti sebe za početak, kao i u svakom poslu. Meni je ovo hobi, gušt, ispunjavanje, otkrivanje nečeg novog, ali naravno da se držim hrane koju svi mogu spremiti. Dalmatinska spiza je posebna i ne kaže se bezveze "nema bolje od naše kužine".

RECEPTI PO NININOJ PREPORUCI 

1. Muffini od blitve sa sjemenkama od bundeve (za 8 muffina)

 1 svežanj blitve
 3 češnjaka
 2 jaja
prašak za pecivo 
sol, papar, vegeta, origano, brašno - 
po potrebi 

UPUTE:

Blitvu skuhati dobro. Usitnite je najbolje što možete i dodajte češnjak, jaja. Začine zajedno s brašnom i praškom za pecivo. Nauljite kalupe i punite sa smjesom. Ubacite sjemenke u sredinu. Pecite na 180  °c  oko pola sata.


2. Namaz od slanih inćuna i srdela

Slani inćuni
Sredele
Masline
Krastavci
Kapari
Limun
Majoneza 
Senf 
malo papra, soli po potebni jer su u pitanju slani inćuni 


UPUTE:

Srdele i inćune očistite od kostiju i napravite kremastu masu od njih. Masline, kapare i krastavce ubacite u blender i miješajte dok ne bude kašasto. Sve sastojke sjedinite. 

3. Kuglof sa žižulama

4 žumanjka
280 g šećera
2 vanilin šećera
limunova korica
120 g omekšalog maslaca
500 g žižula

Žižule prethodno očistiti od koštica.Blanširajte s medom i limunovim sokom (oko 5 min na srednjoj vatri). 
U posudu dodajte 10 žlica mlijeka, 3 žlice ulja i 280g brašna s praškom za pecivo, a zatim i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
U namašćeni i pobrašnjeni kalup izliti smjesu i peći oko 50 min u pećnici zagrijanoj na 180 °c stupnjeva. 


hr Sun Oct 07 2018 08:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dabaf4b473986ddf8b458b/80
Foto: National Geographic

'Bizarna' hrana iz Dalmacije i zaleđa kojoj se čude u cijelom svijetu

Poznati kuhar Andrew Zimmern koji se proslavio serijalom 'Bizarna hrana', prošle je godine boravio u Hrvatskoj koja ga je oduševila svojom ponudom.
Pečeni puhovi i vitalac, soparnik i žabe, hobotnica i juha od kamena samo su neka od dalmatinskih jela koja će Andrew Zimmern predstaviti svijetu u serijalu 'Bizarna hrana', a koja se emitira na najpoznatijem televizijskom kanalu posvećenom putovanjima, Travel Channelu

Nedugo nakon boravka u Hrvatskoj ovaj je slavni kuhar dao intervju za FOX News
i Hrvatsku opisao kao jedno od najboljih odredišta, zemlju u kojoj ono što izvadite iz mora možete odmah pojesti, što zbog zagađenja više nije slučaj u drugim mediteranskim zemljama.

Osim u Hrvatskoj, nova sezona serije 'Bizarna hrana' snimana je u Francuskoj, Philadelphiji i Gvatemali, gdje je probao sve od bikovih testisa do sočnog mesa oposuma. 'Bizarna hrana' s Andrewom Zimmernom možete pratiti utorkom u 22 sata na Travel Channelu, piše punkufer.hr
hr Wed Oct 17 2018 17:15:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dcfabbb4739840018b4652/80
Foto: healthyfoodteam.com

Zašto zubi poprimaju druge boje i kako si pomoći?

Uvriježeno je mišljenje da je boja zuba biserno bijela, no u praksi se puno češće susrećem sa žutim, sivim, plavkastim, zelenkastim I smećkastim zubima.

Ponekad se ljudi rode s diskoloriranim zubima, a ponekad oni postaju obojeni tijekom života. Promjena boje na zubima može samo djelomično ili potpuno zahvatiti zub, odnosno njegovu caklinu. Isto tako, promjena može biti trajna ili privremena. Postoje i obojenja zuba izazvana konzumacijom različitih vrsta hrane i pića, no ta su najčešće privremena.

Anatomska kruna zuba građena je od dvaju tvrdih zubnih tkiva: cakline i dentina

Caklina se nalazi na površini krune zuba i prekriva dentin. Caklina je najčešće sive ili plavkasto-bijele boje, no istovremeno je poluprozirna, zbog čega propušta zrake svjetlosti. Za boju zuba nije jedino presudna boja cakline već i boja dentina ispod nje, koji je blijedožute boje. To najviše dolazi do izražaja u područjima gdje je caklina tanka. Iako su trajni zubi bijele boje, nijanse mogu varirati od plavičastobijele do žućkastobijele boje.

Kada zubi poprimaju druge boje?

Žutu boju zubi poprimaju kad se zubna caklina jako stanji ili potpuno potroši. To se najčešće događa osobama koje škripe zubima kao i onima s prirodno lošijom kvalitetom cakline. Istrošenu caklinu nije moguće regenerirati pa su promjene boje zuba trajne.

Zubi mogu požutjeti i zbog naslaga zubnog plaka i kamenca. Ako je to razlog, pravilnom i redovitom oralnom higijenom te uklanjanjem zubnog kamenca zubima je moguće vratiti prirodnu boju.

Sivkasta boja na zubima može se pojaviti ako su na njima amalgamske plombe, a kod nekih ljudi ova je boja zuba naslijeđena.

Zubi koje napadne karijes mogu postati smećkasti. To u početku može biti mala crna točkica na površini zuba, a kasnije i veća zahvaćena ploha smeđe boje, koja je zapravo pokazatelj uznapredovalog problema. Karijes se najčešće pojavljuje na zubnim griznim plohama, no ponekad je vidljiv i na ostalim dijelovima zuba.

Vjerojatno će vam čudno zvučati, ali zubi mogu biti i ružičasti, zbog traume zuba, loše ortodontske terapije, prekomjernog izbjeljivanja zuba ili liječenog zuba.  

Postoji li rješenje ili čarobni štapić kojim ponovno možemo imati lijepe bijele zube?

Ljuskice ili krunice vrlo su učinkovito rješenje i estetski način na koji vraćam pacijentima lijepi osmijeh i bijele zube.

Ljuskice se najčešće izrađuju kod pacijenata koji imaju zdrave zube, no žele im promijeniti oblik, boju ili veličinu. Kod njihove izrade zub se minimalno brusi, odnosno samo njegova prednja strana.

Postoje i NON PREP ljuskice, za voluminozno manje zube, a njima se nadoknađuje caklina, odnosno postiže puni oblik zuba. Izrađuju se od prešane keramike, samo na prednjoj strani zuba.

Krunice se najčešće izrađuju pacijentima koji imaju liječene zube ili uništene karijesom, zube s nadogradnjama, u slučajevima kad zubi nedostaju ili kad se radi most. Kod izrade krunice brusi se cijeli zub, a izrađuju se s metalnom ili cirkonskom bazom na koju se u slojevima slaže keramika. U  praksi podjednako izrađujem i krunice i ljuskice, krunice uglavnom traže pacijenti srednje i starije dobi, a ljuskice trebaju mlađi pacijenti. U svakom slučaju uvijek postoji rješenje za blistavi osmijeh i bijele zube, piše ordinacija.hr

hr Wed Oct 17 2018 17:00:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Trebali biste spavati u vunenoj pidžami jer ćete se bolje odmoriti

Vuna drži tijelo u najboljoj termalnoj zoni i zbog toga će se tijelo najbolje odmoriti

Novo istraživanje, objavljeno u magazinu Nature and Science of Sleep, kaže da ako spavate u vunenim pidžamama, umjesto pamučnim, spavat će te dulje. Rezultati kažu, u prosjeku 15 minuta dulje.

Vuna drži tijelo u najboljoj termalnoj zoni i zbog toga će se tijelo najbolje odmoriti.

Studenti u dvadesetim godinama života zaspali su u prosjeku četiri minute brže ako su nosili vunene pidžame, nego pamučne. Trebalo im je 11 minuta, umjesto 15 minuta. Osim toga, spavali su sedam minuta više po noći.

Drugo istraživanje pokazalo je da vunene pidžame imaju još bolji utjecaj na ljude stare između 65 i 70 godina. Starija generacija zaspala je nakon samo 12 minuta, dok u drugom slučaju od 22 do 27 minuta kad su nosili poliester ili pamuk. Ispitanici su sudjelovali u istraživanju dok je noćna temperatura bila 17 stupnjeva, a stručnjaci predlažu da tijekom noći u prostoriji u kojoj spavate treba biti 18 stupnjeva. - piše Večernji list.

hr Wed Oct 17 2018 14:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4f4d07cb557a320f8b4e02/80
Foto: Pixabay

Uber predstavio nove sigurnosne opcije za korisnike i vozače u 23 europske zemlje uključujući Hrvatsku

Novi sigurnosni centar unutar aplikacije korisnicima i vozačima omogućuje da jednostavno podijele sve informacije o vožnji i lako kontaktiraju hitnu pomoć, a vozače upozorava i na ograničenje brzine

Uber je danas najavio uvođenje novih sigurnosnih opcija u više od 135 gradova diljem Europe, a među njima su i hrvatski gradovi u kojima su dostupne Uberove usluge.

Milijuni korisnika diljem svijeta svakodnevno koriste Uber s povjerenjem da će ih na željenu lokaciju dovesti sigurno i brzo. Svjesni činjenice da je međusobno povjerenje najvrijedniji kapital kompanije, stručnjaci u Uberu razvili su nove sigurnosne opcije koje će udvostručiti sigurnost aplikacije te dodatno poboljšati sigurnost korisnika i partnera-vozača.

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana, korisnici će tijekom vožnje primijetiti ikonu štita u donjem desnom kutu otvorene aplikacije putem kojeg će jednostavnim dodirom na ikonu moći pristupiti novom sigurnosnom centru. Sigurnosni centar sadržavat će sve što je vezano za sigurnost korisnika, kao i poveznice koje će im omogućiti da s prijateljima i članovima obitelji u stvarnom vremenu podijele rutu na kojoj se voze te da brzo i lako kontaktiraju hitnu pomoć. Nove će opcije vozače upozoravati na pridržavanje propisanih ograničenja brzine kako bi svaka vožnja bila sigurna za njih i njihove putnike.  

- Svakodnevno bilježimo više od 15 milijuna vožnji putem Uberove aplikacije, i ništa nam nije važno kao sigurnost naših korisnika i vozača. Tijekom prošle godine radili smo na razvoju inovativnih opcija koje će povećati transparentnost, odgovornost te osjećaj bezbrižnosti kod svih korisnika. Uvođenje novih sigurnosnih opcija diljem Europe predstavlja naš sljedeći korak u nastojanju da pomognemo svima da budu sigurni i povezani, gdje god se nalazili“, istaknuo je prilikom predstavljanja novih sigurnosnih opcija Uberov direktor zadužen za sigurnost proizvoda na globalnoj razini, Sachin Kansal.

Nove sigurnosne opcije za korisnike u Hrvatskoj uključuju:

Sigurnosni centar: Zahvaljujući Sigurnosnom centru, korisnici i partneri-vozači od sada će imati posebnu rubriku u aplikaciji koja će sadržavati ključne sigurnosne informacije, uključujući informacije Uberovog tima 24 sata dnevno, podatke o vozaču i vozilu, GPS podatke o vožnji te informacije o Uberovom sustavu ocjenjivanja i prikupljanja povratnih informacija.

Gumb za hitnu pomoć: Ova opcija omogućuje kontaktiranje lokalnih službi i traženje hitne pomoći izravno putem aplikacije. Naime, ako se korisnik ikada nađe u izvanrednoj situaciji, zahvaljujući ovoj opciji moći će dobiti svu potrebnu pomoć u najkraćem mogućem roku. Prije negoli uputi poziv u pomoć, putem ove sigurnosne opcije dobit će korisne informacije poput svoje GPS lokacije u stvarnom vremenu (na karti i u obliku fizičke adrese), registarskih oznaka, marke i modela vozila u kojem se nalazi, kako bi ih mogao podijeliti s lokalnim operaterom.

Pouzdani kontakti i dijeljenje informacija o vožnji: Od sada će i korisnicima i vozačima biti još lakše obavijestiti svoje prijatelje i članove obitelji o svojoj trenutnoj situaciji. Naime, korisnici će moći odabrati do pet prijatelja i članova obitelji za svoje „pouzdane kontakte“, kao i odabrati opciju da ih se podsjeti da podijele informacije o svom kretanju pri svakoj vožnji jednostavnim dodirom na zaslon. Vozači koji koriste Uberovu aplikaciju od sada će također moći podijeliti informacije o svom kretanju i statusu vožnje zahvaljujući ikoni štita na karti (opcija Share Trip).

Upozorenje o brzini: Stručnjaci smatraju da vozačima pomažemo ako ih obavijestimo o tome koliko brzo voze u usporedbi s postojećim ograničenjem brzine. I sami vozači su kazali kako im to pomaže da nastave vožnju sigurnije i dozvoljenom brzinom. U Uberovoj aplikaciji, ta se opcija nalazi na samoj karti pa vozači u svakom trenutku znaju koje su brzine dozvoljene. Vozačima se prikazuje njihova trenutna brzina u odnosu na onu dozvoljenu.

Anonimizacija pozivatelja: Trebate prije vožnje kontaktirati vozača? Nema problema. Uberova je zadaća zaštititi osobne podatke svih koji koriste Uberovu aplikaciju. Ako korisnik ili vozač žele drugu stranu kontaktirati putem poziva, oba telefonska broja bit će anonimizirana. To znači da ni korisnik ni vozač neće vidjeti osobne kontakt podatke druge strane, ali će se i dalje moći čuti i dogovoriti važne detalje, kao što je mjesto ukrcaja. 

hr Wed Oct 17 2018 14:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .