Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb92965cb557a17d58b45ec/80

Dalmatinska domaćica: dalmatinska kuhinja je nešto posebno i uživam kuhajući razne specijalitete

Bjelovarčanka Nina, nakon što se udala za muža Dalmatinca otkrila je svoju strast prema dalmatinskoj kuhinji
"Nema do naše spize" česta je uzrečica koju možemo čuti kod naših ljudi. Mi Dalmatinci posebno volimo pohvaliti našu dalmatinsku kužinu koja je uistinu posebna. U moru različitih recepata i specijaliteta pronađe se za svakoga po nešto, a ovoga puta naletjela sam na jedan zanimljivi instagram profil kojeg vodi jedna zaljubljenica u dalmatinsku kuhinju. Nina Stojanov i njen profil na Instagramu pod nazivom Dalmatinska domaćica obiluje raznim i zanimljivim receptima.

Porazgovarala sam s Ninom koja je odlučila podijeliti par recepata koji su joj dragi i jednostavni, ali i odgovoriti na par pitanja.

Kako ste otkrili ljubav prema kuhanju? Koliko vas to ispunjava i usrećuje?

Ljubav prema kuhanju sam otkrila još kao mala. Mama mi je kuharica i cijeli život je u tom poslu, vjerojatno sam nešto i od nje naslijedila. 

Pravu strast stekla sam kada sam se udala za Dalmatinca. Protiv toga ne možeš,to je u tebi, u njemu, jer i on ima strasti prema kuhanju. Što se tiče dalmatinske spize, s njim sam ju zavoljela. Dosta me naučio on, njegovi roditelji i otvorili mi neka nova vrata. 

Dosadi li vam kada kuhanje ili je to jednostavno što se kaže vaša ljubav?

Kuhanje mi ne može dosaditi. To ili voliš ili ne voliš. Znam da je lakše kupiti gotovo jelo, ali nije to to. Ljudi su zaboravili uživati u blagodatima koje imaju ispred sebe i koje mogu koristiti svaki dan spremajući razna jela.

Kako biste ocijenili dalmatinsku kuhinju, spizu... Mislite li da vrijedi ona “nema bolje od naše kužine”?

Naravno da ću dalmatinsku kuhinju ocijeniti sa ocjenom pet, pogotovo kad imaš ribare u kući koji su cijelu noć vani na brodu da bi u kuću donijeli ribu. Kako onda ne uživati u njoj, spremati je i potaknuti druge da je riba još uvijek na prvom mjestu i što se tiče zdravog načina života također.

Pokrenili ste i IG profil gdje dijelite recepte. Javljaju li vam se ljudi i pitaju li vas savjete oko kuhanja, recepata? 

Ljudima je sve to zanimljivo. Jave se svaki dan, naravno i puno mi to znači. Sretan si čovjek kad netko vjeruje u tebe, podržava te i sprema nešto po tvojim receptima. Bitno je motivirati.

Imate li neke posebne rituale kada kuhate? Postoje li neka pravila kojih se svatko mora pridržavati kad kuha?

Kada kuham imam jedno zlatno pravilo, a to je čista ploha. Ne podnosim mrvice okolo i neurednost. Moja kuhinja uvijek sjaji jer ona je ogledalo, zar ne? Sve mora biti na svom mjestu.

Neki savjet za one koji nisu ljubitelji kuhanja? Kako da to zavole? I kako zapravo početi kuhati? 

Za kuhanje ne treba velika škola. Svi mi znamo "nešto" skuhati. Trebaš voljeti sebe za početak, kao i u svakom poslu. Meni je ovo hobi, gušt, ispunjavanje, otkrivanje nečeg novog, ali naravno da se držim hrane koju svi mogu spremiti. Dalmatinska spiza je posebna i ne kaže se bezveze "nema bolje od naše kužine".

RECEPTI PO NININOJ PREPORUCI 

1. Muffini od blitve sa sjemenkama od bundeve (za 8 muffina)

 1 svežanj blitve
 3 češnjaka
 2 jaja
prašak za pecivo 
sol, papar, vegeta, origano, brašno - 
po potrebi 

UPUTE:

Blitvu skuhati dobro. Usitnite je najbolje što možete i dodajte češnjak, jaja. Začine zajedno s brašnom i praškom za pecivo. Nauljite kalupe i punite sa smjesom. Ubacite sjemenke u sredinu. Pecite na 180  °c  oko pola sata.


2. Namaz od slanih inćuna i srdela

Slani inćuni
Sredele
Masline
Krastavci
Kapari
Limun
Majoneza 
Senf 
malo papra, soli po potebni jer su u pitanju slani inćuni 


UPUTE:

Srdele i inćune očistite od kostiju i napravite kremastu masu od njih. Masline, kapare i krastavce ubacite u blender i miješajte dok ne bude kašasto. Sve sastojke sjedinite. 

3. Kuglof sa žižulama

4 žumanjka
280 g šećera
2 vanilin šećera
limunova korica
120 g omekšalog maslaca
500 g žižula

Žižule prethodno očistiti od koštica.Blanširajte s medom i limunovim sokom (oko 5 min na srednjoj vatri). 
U posudu dodajte 10 žlica mlijeka, 3 žlice ulja i 280g brašna s praškom za pecivo, a zatim i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
U namašćeni i pobrašnjeni kalup izliti smjesu i peći oko 50 min u pećnici zagrijanoj na 180 °c stupnjeva. 


hr Sun Oct 07 2018 08:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce5864129111c7c958b467f/80

Imotski: Vesna Ujević predstavlja svoju knjigu "Redditio"

U Maloj dvorani POU-a Imotski, održat će se predstavljanje knjige "Redditio", autorice Vesne Ujević

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Imotski i Ogranka Matice hrvatske u Imotskom, u petak, 24. svibnja, u 20 sati, u Maloj dvorani POU-a Imotski, održat će se predstavljanje knjige "Redditio", autorice Vesne Ujević.

Uz autoricu, knjigu će predstaviti prof. Branka Buljan, književnica Anita Martinec i novinar Mladen Vuković. 

Tekstove iz knjige čitaju Ante Šućur, Marijana Pezo i Marko Ćosić, a glazbeni predah priuštiti će Mateo Grabovac.

Ako ste u prilici, svakako posjetite. Ulaz je, naravno, besplatan. 


hr Wed May 22 2019 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce53a1729111c41978b45f7/80
Foto: PIXABAY

Javna tribina 'Druga prilika' informirat će građane o HPV-u i besplatno cijepiti sve učenike i srednjoškolce

Potaknuta odlukom o proširenju cijepne populacije, SVE za NJU je uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokrenula je javnozdravstvenu kampanju pod nazivom „Druga prilika“ kako bi potaknula adolescentice i adolescente na informiranje i razgovor s roditeljima iliječnicima školske medicine o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a.

Udruga SVE za NJU već niz godina obilježava Tjedan prevencije raka vrata maternice te brojnim aktivnostima promiče važnost brige o vlastitom zdravlju i educira javnost o prevenciji opasnih bolesti uzrokovanih humanim papilomavirusom (HPV), ujedno i glavnim uzročnikom raka vrata maternice. Uz redovite preventivne preglede i organizirani probir, glavno oružje u borbi protiv raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om je cijepljenje protiv HPV-a, koje se u Hrvatskoj provodi posljednjih 11 godina.

Osim učenika i učenica osmih razreda osnovne škole, ove godine se protiv HPV-a besplatno mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke u Hrvatskoj, i to do kraja lipnja

Cjepivo protiv HPV-a je cjepivo protiv raka  i pruža jedinstvenu mogućnost prevencije opasnih bolesti uzrokovanih ovim virusom od kojih obolijevaju žene i muškarci. U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, organiziraju se javne tribine na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštiti koju cjepivo pruža protiv čak šest vrsta raka.

Nedovoljna informiranost o sigurnosti cjepiva i zaštiti koju ono donosi te brojne zablude i predrasude o HPV infekciji glavni razlozi suzdržanosti kod donošenja odluke o cijepljenju, što pokazuju i istraživanja provedena na tu temu. Zato je važno i roditelje educirati o prednostima cijepljenja protiv HPV-a kako bi mogli donijeti informiranu odluku o zdravlju svoje djece.

Organizatori su Županijska liga protiv raka – Split, SVE za NJU i  Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a tribina se održava 27. svibnja u 16 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Središnja knjižnica, Ulica slobode 2.

Odgovornost za informiranje i educiranje o HPV infekciji na temelju stručnih i znanstveno utemeljenih informacija je na svima nama, zato nam se pridružite na javnoj tribini kako bismo zajedno doprinijeli uspješnijoj prevenciji i liječenju bolesti povezanih s humanim papiloma virusom i zaštitili zdravlje mladih.

hr Wed May 22 2019 14:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce519ff29111cb4988b45b0/80
Foto: PIXABAY

Neshvaćeni i zanemareni: Predstava koja će vam približiti svakodnevicu gluhoslijepih i slijepih

Splitska premijera predstave "Neshvaćeni i zanemareni" održat će se u Splitu u četvrtak, 23.svibnja, s početkom u 17 sati u Hotelu Dujam u Prezentacijskoj dvorani.

Svi akteri ove predstave pripadnici su specifične jezično-kulturne manjine gluhoslijepih i gluhih osoba i ovim putem preniiet će publici vlastitu percepciju svijeta u kojem žive putem d-o-d-i-r-a, a istovremeno pokušati približiti svoiu svakodnevnicu široj javnosti. 

Predstava "Neshvaćeni i zanemareni" jedinstvena je prilika u kojoj će publika moći iskusiti različite mogućnosti komuniciranja, doživjeti i osjetiti kako je to biti drugačiji, biti neshvaćen i zanemaren.

Predstava je nastala u organizaciji Dramskog studija Dodir, koji okuplja gluhoslijepe osobe iz lokalnih udruga cijele Hrvatske, okupljenih pod krovnom organizacijom - Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir, koji ove godine obilježava 25 godina djelovanja u borbi protiv socijalne deprivacije gluhoslijepih osoba. 
hr Wed May 22 2019 11:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce4f4f329111c4e988b45de/80
Foto: PIXABAY

Istina ili mit: Je li smeđi šećer uistinu bolji izbor od bijelog?

Obje vrste šećera sadrže gotovo jednake nutritivne vrijednosti. Zbog toga što je manje obrađen, smeđi šećer sadrži neku količinu minerala poput kalcija i kalija, dok je bijeli šećer čista saharoza bez vitamina ili minerala.
Skloni smo vjerovati da su smeđe namirnice zdravije od bijelih, primjerice kada je riječ o šećeru ili riži.

Zašto je to tako?

Smeđi šećer je nešto manje obrađen u odnosu na bijeli šećer. Za proizvodnju običnog šećera, sok od šećerne trske se najprije prokuha i zatim filtrira kako bi se oblikovali kristali. Kristali se kasnije premještaju u centrifugu koja sadrži melasu, tvrdi Večernji list.

Bijeli šećer je podvrgnut daljnjoj preradi kako bi granule bile finije i uklonile melasu. Bijeli šećer je rafinirani šećer od šećerne trske i šećerne repe. Kako bismo najjednostavnije pojasnili razliku između ova dva šećera, reći ćemo da je smeđi šećer bijeli šećer koji nije prošao cijeli proces rafinacije pa zato zadržava određenu boju. Količina melase koja se dodaje određuje hoće li se raditi o svijetlo smeđem ili tamno smeđem šećeru, piše TOI. 

Obje vrste šećera sadrže gotovo jednake nutritivne vrijednosti. Zbog toga što je manje obrađen, smeđi šećer sadrži neku količinu minerala poput kalcija i kalija, dok je bijeli šećer čista saharoza bez vitamina ili minerala. Glavna razlika je, osim boje, u ukusu. Smeđi šećer ima intenzivniji okus. Danas će mnogi s manjom grižnjom savjesti u svoj čaj ili kavu staviti veću žlicu smeđeg šećera jer smatraju kako će to biti "manje zlo". No, u krivu su. Obje vrste šećera su i dalje - šećer i imaju jednak učinak na zdravlje.

Za zdraviji izbor, birajte nerafinirani smeđi šećer. Smeđi šećer se koristi za pečenje kolača, ali ponekad i u slanim receptima. Smeđi šećer možete zamijeniti bijelim u samo ponekim receptima jer, budući da smeđi šećer sadrži melasu, utječe na teksturu pečenih kolača, pa vodite računa da morate prilagoditi i ostatak sastojaka u receptu. Smeđi šećer nije zdraviji od bijelog šećera. Ne dopustite da vas boja zavara. Smeđi šećer sadrži 17 kilokalorija po žličici, a bijeli šećer 16 kilokalorija.
hr Wed May 22 2019 09:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .