“Nema do naše spize” česta je uzrečica koju možemo čuti kod naših ljudi. Mi Dalmatinci posebno volimo pohvaliti našu dalmatinsku kužinu koja je uistinu posebna. U moru različitih recepata i specijaliteta pronađe se za svakoga po nešto, a ovoga puta naletjela sam na jedan zanimljivi instagram profil kojeg vodi jedna zaljubljenica u dalmatinsku kuhinju. Nina Stojanov i njen profil na Instagramu pod nazivom Dalmatinska domaćica obiluje raznim i zanimljivim receptima.
Porazgovarala sam s Ninom koja je odlučila podijeliti par recepata koji su joj dragi i jednostavni, ali i odgovoriti na par pitanja.
Kako ste otkrili ljubav prema kuhanju? Koliko vas to ispunjava i usrećuje?
Ljubav prema kuhanju sam otkrila još kao mala. Mama mi je kuharica i cijeli život je u tom poslu, vjerojatno sam nešto i od nje naslijedila.
Pravu strast stekla sam kada sam se udala za Dalmatinca. Protiv toga ne možeš,to je u tebi, u njemu, jer i on ima strasti prema kuhanju. Što se tiče dalmatinske spize, s njim sam ju zavoljela. Dosta me naučio on, njegovi roditelji i otvorili mi neka nova vrata.
Dosadi li vam kada kuhanje ili je to jednostavno što se kaže vaša ljubav?
Kuhanje mi ne može dosaditi. To ili voliš ili ne voliš. Znam da je lakše kupiti gotovo jelo, ali nije to to. Ljudi su zaboravili uživati u blagodatima koje imaju ispred sebe i koje mogu koristiti svaki dan spremajući razna jela.
Kako biste ocijenili dalmatinsku kuhinju, spizu… Mislite li da vrijedi ona “nema bolje od naše kužine”?
Naravno da ću dalmatinsku kuhinju ocijeniti sa ocjenom pet, pogotovo kad imaš ribare u kući koji su cijelu noć vani na brodu da bi u kuću donijeli ribu. Kako onda ne uživati u njoj, spremati je i potaknuti druge da je riba još uvijek na prvom mjestu i što se tiče zdravog načina života također.
Pokrenili ste i IG profil gdje dijelite recepte. Javljaju li vam se ljudi i pitaju li vas savjete oko kuhanja, recepata?
Ljudima je sve to zanimljivo. Jave se svaki dan, naravno i puno mi to znači. Sretan si čovjek kad netko vjeruje u tebe, podržava te i sprema nešto po tvojim receptima. Bitno je motivirati.
Imate li neke posebne rituale kada kuhate? Postoje li neka pravila kojih se svatko mora pridržavati kad kuha?
Kada kuham imam jedno zlatno pravilo, a to je čista ploha. Ne podnosim mrvice okolo i neurednost. Moja kuhinja uvijek sjaji jer ona je ogledalo, zar ne? Sve mora biti na svom mjestu.
Neki savjet za one koji nisu ljubitelji kuhanja? Kako da to zavole? I kako zapravo početi kuhati?
Za kuhanje ne treba velika škola. Svi mi znamo “nešto” skuhati. Trebaš voljeti sebe za početak, kao i u svakom poslu. Meni je ovo hobi, gušt, ispunjavanje, otkrivanje nečeg novog, ali naravno da se držim hrane koju svi mogu spremiti. Dalmatinska spiza je posebna i ne kaže se bezveze “nema bolje od naše kužine”.
RECEPTI PO NININOJ PREPORUCI
1. Muffini od blitve sa sjemenkama od bundeve (za 8 muffina)
1 svežanj blitve
3 češnjaka
2 jaja
prašak za pecivo
sol, papar, vegeta, origano, brašno – po potrebi
UPUTE:
Blitvu skuhati dobro. Usitnite je najbolje što možete i dodajte češnjak, jaja. Začine zajedno s brašnom i praškom za pecivo. Nauljite kalupe i punite sa smjesom. Ubacite sjemenke u sredinu. Pecite na 180 °c oko pola sata.
2. Namaz od slanih inćuna i srdela
Slani inćuni
Sredele
Masline
Krastavci
Kapari
Limun
Majoneza
Senf
malo papra, soli po potebni jer su u pitanju slani inćuni
UPUTE:
Srdele i inćune očistite od kostiju i napravite kremastu masu od njih. Masline, kapare i krastavce ubacite u blender i miješajte dok ne bude kašasto. Sve sastojke sjedinite.
3. Kuglof sa žižulama
4 žumanjka
280 g šećera
2 vanilin šećera
limunova korica
120 g omekšalog maslaca
500 g žižula
Žižule prethodno očistiti od koštica.Blanširajte s medom i limunovim sokom (oko 5 min na srednjoj vatri).
U posudu dodajte 10 žlica mlijeka, 3 žlice ulja i 280g brašna s praškom za pecivo, a zatim i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
U namašćeni i pobrašnjeni kalup izliti smjesu i peći oko 50 min u pećnici zagrijanoj na 180 °c stupnjeva.