Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb92965cb557a17d58b45ec/80

Dalmatinska domaćica: dalmatinska kuhinja je nešto posebno i uživam kuhajući razne specijalitete

Bjelovarčanka Nina, nakon što se udala za muža Dalmatinca otkrila je svoju strast prema dalmatinskoj kuhinji
"Nema do naše spize" česta je uzrečica koju možemo čuti kod naših ljudi. Mi Dalmatinci posebno volimo pohvaliti našu dalmatinsku kužinu koja je uistinu posebna. U moru različitih recepata i specijaliteta pronađe se za svakoga po nešto, a ovoga puta naletjela sam na jedan zanimljivi instagram profil kojeg vodi jedna zaljubljenica u dalmatinsku kuhinju. Nina Stojanov i njen profil na Instagramu pod nazivom Dalmatinska domaćica obiluje raznim i zanimljivim receptima.

Porazgovarala sam s Ninom koja je odlučila podijeliti par recepata koji su joj dragi i jednostavni, ali i odgovoriti na par pitanja.

Kako ste otkrili ljubav prema kuhanju? Koliko vas to ispunjava i usrećuje?

Ljubav prema kuhanju sam otkrila još kao mala. Mama mi je kuharica i cijeli život je u tom poslu, vjerojatno sam nešto i od nje naslijedila. 

Pravu strast stekla sam kada sam se udala za Dalmatinca. Protiv toga ne možeš,to je u tebi, u njemu, jer i on ima strasti prema kuhanju. Što se tiče dalmatinske spize, s njim sam ju zavoljela. Dosta me naučio on, njegovi roditelji i otvorili mi neka nova vrata. 

Dosadi li vam kada kuhanje ili je to jednostavno što se kaže vaša ljubav?

Kuhanje mi ne može dosaditi. To ili voliš ili ne voliš. Znam da je lakše kupiti gotovo jelo, ali nije to to. Ljudi su zaboravili uživati u blagodatima koje imaju ispred sebe i koje mogu koristiti svaki dan spremajući razna jela.

Kako biste ocijenili dalmatinsku kuhinju, spizu... Mislite li da vrijedi ona “nema bolje od naše kužine”?

Naravno da ću dalmatinsku kuhinju ocijeniti sa ocjenom pet, pogotovo kad imaš ribare u kući koji su cijelu noć vani na brodu da bi u kuću donijeli ribu. Kako onda ne uživati u njoj, spremati je i potaknuti druge da je riba još uvijek na prvom mjestu i što se tiče zdravog načina života također.

Pokrenili ste i IG profil gdje dijelite recepte. Javljaju li vam se ljudi i pitaju li vas savjete oko kuhanja, recepata? 

Ljudima je sve to zanimljivo. Jave se svaki dan, naravno i puno mi to znači. Sretan si čovjek kad netko vjeruje u tebe, podržava te i sprema nešto po tvojim receptima. Bitno je motivirati.

Imate li neke posebne rituale kada kuhate? Postoje li neka pravila kojih se svatko mora pridržavati kad kuha?

Kada kuham imam jedno zlatno pravilo, a to je čista ploha. Ne podnosim mrvice okolo i neurednost. Moja kuhinja uvijek sjaji jer ona je ogledalo, zar ne? Sve mora biti na svom mjestu.

Neki savjet za one koji nisu ljubitelji kuhanja? Kako da to zavole? I kako zapravo početi kuhati? 

Za kuhanje ne treba velika škola. Svi mi znamo "nešto" skuhati. Trebaš voljeti sebe za početak, kao i u svakom poslu. Meni je ovo hobi, gušt, ispunjavanje, otkrivanje nečeg novog, ali naravno da se držim hrane koju svi mogu spremiti. Dalmatinska spiza je posebna i ne kaže se bezveze "nema bolje od naše kužine".

RECEPTI PO NININOJ PREPORUCI 

1. Muffini od blitve sa sjemenkama od bundeve (za 8 muffina)

 1 svežanj blitve
 3 češnjaka
 2 jaja
prašak za pecivo 
sol, papar, vegeta, origano, brašno - 
po potrebi 

UPUTE:

Blitvu skuhati dobro. Usitnite je najbolje što možete i dodajte češnjak, jaja. Začine zajedno s brašnom i praškom za pecivo. Nauljite kalupe i punite sa smjesom. Ubacite sjemenke u sredinu. Pecite na 180  °c  oko pola sata.


2. Namaz od slanih inćuna i srdela

Slani inćuni
Sredele
Masline
Krastavci
Kapari
Limun
Majoneza 
Senf 
malo papra, soli po potebni jer su u pitanju slani inćuni 


UPUTE:

Srdele i inćune očistite od kostiju i napravite kremastu masu od njih. Masline, kapare i krastavce ubacite u blender i miješajte dok ne bude kašasto. Sve sastojke sjedinite. 

3. Kuglof sa žižulama

4 žumanjka
280 g šećera
2 vanilin šećera
limunova korica
120 g omekšalog maslaca
500 g žižula

Žižule prethodno očistiti od koštica.Blanširajte s medom i limunovim sokom (oko 5 min na srednjoj vatri). 
U posudu dodajte 10 žlica mlijeka, 3 žlice ulja i 280g brašna s praškom za pecivo, a zatim i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
U namašćeni i pobrašnjeni kalup izliti smjesu i peći oko 50 min u pećnici zagrijanoj na 180 °c stupnjeva. 


hr Sun Oct 07 2018 08:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c13d3670e4938d74b8b457e/80

Zoo Joker Split donirao 1,5 tona hrane udrugama koje se brinu o napuštenim životinjama

Voditeljima udruga Berta, Deseti život, Šape Makarska, Anamarija Okrug, Teta Kata i Kaštela donacije je uručio je njihov ambasador, poznati pjevač Petar Dragojević

Kako je ovaj mjesec vrijeme darivanja i zajedništva, Zoo Joker Split je iskoristio proslavu svog četvrtog rođendana kako bi pomogli napuštenim životinjama. 

Naime, u suradnji s Alcom i Masukom odlučili su ove godine dio sredstava odvojiti za veliku donaciju hrane udrugama iz Dalmacije koje se bave spašavanjem i udomljavanjem napuštenih kućnih ljubimaca. Tako su jučer, 13. prosinca, u svojoj poslovnici u shopping centru Joker, donirali preko 1,5 tone hrane.

Voditeljima udruga Berta, Deseti život, Šape Makarska, Anamarija Okrug, Teta Kata i Kaštela donacije je  uručio je njihov ambasador, poznati pjevač Petar Dragojević.

Direktorica Zoo Jokera, Mihaela Olujić, izrazila je zadovoljstvo prikupljenim donacijama te pozvala sve građane kako i oni uvijek mogu svoje donacije ostaviti u njihovoj poslovnici, zatim će ih oni proslijediti onima kojima je najpotrebnije. 

- Presretni smo što možemo pomoći napuštenim životinjama i udrugama koje se brinu o njima. Smatram da smo im ovim donacijama uvelike pomogli te se nadam da će svatko slijediti naš primjer. Stoga pozivam sve građane kako uvijek mogu doći kod nas i ostaviti svoje donacije, a mi ćemo se pobrinuti da iste dođu do onih kojima su najpotrebnije. - kazala je za naš portal Mihaela Olujić.

hr Fri Dec 14 2018 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0542c60e493850368b458e/80
Foto: Pixabay

Bližimo mu se: ovo je dan u kojem je najveća mogućnost da dobijete infarkt

Zanimljivo je da ne postoji povišen rizik od infarkta na Silvestrovo niti za vrijeme Uskrsnih blagdana kao ni tijekom sportskih događaja
Rizik od srčanog udara najveći je na Badnjak, osobito kod starijih i bolesnih ljudi, pokazala je studija objavljena u British Medical Journal, piše Život i stil.

Znanstvenici iz Švedske analizirali su 283.014 slučajeva infarkta registriranih u 16-godišnjem razdoblju od 1998. do 2013. godine, obraćajući pažnju na vrijeme kada su se udari dogodili. Dva tjedna prije i nakon blagdana te dva tjedna prije i nakon sportskih događaja uzeti su za kontrolna razdoblja. Pokazalo se da je božićno vrijeme najopasnije za srce, osobito Badnjak i to oko 22 sata, osobito za starije ljude, osobe koje boluju od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, poručuju znanstvenici te dodaju kako je bitno da okolina u blagdansko vrijeme obrati posebnu pažnju na tu najranjiviju skupinu. 

Zanimljivo je da na Silvestrovo ne postoji nikakav poseban rizik od srčanog udara, dok ne čudi da je nešto povišen na prvi dan nove godine jer se simptomi teško prepoznaju s obzirom na alkohl koji se konzumira noć prije. 

Studija je pokazala da ne postoji povišen rizik od infarkta za vrijeme Uskrsnih blagdana i sportskih događaja. 

Ljutnja, bijes, tuga, anksioznost i kajanje su osjećaji koji su opasni za srce, a osobito dolaze do izražaja u vrijeme oko Božića, što je jedan od razloga ovakvih rezultata švedskog istraživanja.
hr Fri Dec 14 2018 14:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e607f0b9e03ef9838b461e/80

Ne potiskujte ljutnju: donosimo vam pozitivne strane ove negativne emocije

'Ljutnja ima lošu reputaciju jer je ljudi uglavnom povezuju s nasiljem, no ta dva pojma ne treba miješati', kaže psiholog
Iako je, na valu self helpa u trendu izbjegavanje negativnih emocija, pod parolom "fake it till you make it", odnosno pravite se da ste dobre volje i kada niste pa ćete postati, psiholozi kažu da je to put kojim ne treba ići, piše Život i stil.

Štoviše, naglašavaju vrijednost negativnih emocija za naš psihološki rast. Konretno, kada je u pitanju ljutnja, otkrivaju nam četiri dobre strane ove emocije.

"Ponekad je dobro, čak i zdravo biti ljut, kaže Charles Duhigg.  "Ljutnja ima lošu reputaciju jer je ljudi uglavnom povezuju s nasiljem, no ta dva pojma ne treba miješati", objašnjava Duhigg primjećujući kako izuzetno nasilna djela često nemaju uporište u ljutnji.

Ovo su četiri dobre strane ljutnje

Ljutnja pomaže da se izrazimo

"Ljudi često pokušavaju nešto reći na pristojan način  i pogube se u tome. No u naletu bijesa reći će točno ono što misle", kaže Duhoigg.

Ljutnja nam pomaže u pregovaranju

Istraživanje koje je na Sveučilištu Rice provedeno početkom godine pokazalo je da ljudi koji pregovaraju kada su umjereno ljuti postižu bolje uvjete na poslu, nego vrlo ljuti ljudi ili oni koji nisu ljuti. Znanstvenici vjeruju da je to zato što se umjereno ljute ljude doživljava odlučnima, a one bijesne neprilagođenima.

Ljutnja nas motivira

Ljutnja može biti vrlo poticajna i dati nam vjetar u leđa kada počinjemo neki projekt. "Mnogi ljudi 'zaglave' u obrascu ponašanja koji nikuda ne vodi. Ljutnja može prekinuti obrazac i potaknutinas na djelovanje", kaže Duhigg.

Ljutnja je katarzična

Sjetite se kako ste se osjećali posljednji put kada odlučili ne biti pristojni pa ste nekome rekli točno ono što mislite da ga/nju ide. Osjetili ste olakšanje. 

"Kada promatramo mozak ljutitih ljudi uviđamo da je vrlo sličan mozgu sretnih ljudi", objašnjava psihologinja Dacher Keltner.

"Kada smo ljuti osjećamo se kao da smo preuzeli kontrolu i kao da imamo moć nad svojim životom", kaže Keltner.
hr Fri Dec 14 2018 14:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1373c50e49383b4a8b4583/80
Foto: DalmacijaNews

Raskoš boja, luksuz i ležernost obilježili su novu kolekciju vjenčanica i haljina Vesne Spose

U četvrtak oko 19:30 u Zagrebu, Vesna Sposa predstavila je svoju novu "TINSEL" kolekciju za jesen i zimu 2019. Sposa je dizajnerica poznata po svojim glamuroznim, svečanim haljinama, a svoje kreacije već godinama uspješno prezentira u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Varaždinu i Splitu.
Svaku haljinu na sinoćnjoj reviji Vesne Spose krasila je senzualnost i odvažnost. Vjenčanice koje potpisuje, sve su samo ne tradicionalne; pretočene u remek djelo od geometrijskih do pročišćenih linija, ručno ukrašavanih detalja, sedefastih ukrasa i sjajnih perlica.

Vesna je prikazala i nekoliko minimalističkih modela haljina koje odišu prozračnošću i nježnošću. Stoga, ne čudi što ovu dizajnericu već godinama biraju i maturantice i mladenke.

Kolekciju su osim vjenčanica činile i večernje haljine koje su bile pravo osvježenje i odisale 'feel-good' energijom. Krasile su ih svjetlucavost, neizostavna čipka te boje poput ljubičaste, bordo i plave. Večernje haljine bile su prava drama koja golica maštu i osvježava svaki klasičan ormar.

Modeli su nosili cipele iz poznatog salona Karla dok je bridal make up potpisala Iva Bošnjak.

Vesna Sposa još jednom je pokazala kako je odličan stilist i sinonim za ženstvenost, a mi se nadamo da će nas i dalje nastaviti inspirirati i oduševljavati svojim elegantnim ozračjem.
hr Fri Dec 14 2018 12:46:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .