Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58345c691eea8f12dd8b459d/80

Butković poziva na dogovor: Ministarstvo ne može komentirati pregovore sindikata i Egisa

Nezavisni cestarski sindikat u petak je najavio štrajk za 14. siječnja na autocesti Zagreb-Macelj jer poslodavac Egis -Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb – Macelj (AZM) obavlja poslove redovnog održavanja, namjerava smanjiti materijalna prava radnika kroz kolektivni ugovor za 10 posto tj. oko dva milijuna kuna godišnje

Ministar prometa priopćilo je u petak da ne želi komentirati tijek pregovora Nezavisnog cestarskog sindikata s poslodavcem Egis - Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb - Macelj obavljaju poslove redovnog održavanja autoceste, a ministar prometa pozvao je obje pregovaračke strane da sjednu za stol i postignu dogovor vezano uz novi kolektivni ugovor.

Nezavisni cestarski sindikat u petak je najavio štrajk za 14. siječnja na autocesti Zagreb-Macelj jer poslodavac Egis -Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb – Macelj (AZM) obavlja poslove redovnog održavanja, namjerava smanjiti materijalna prava radnika kroz kolektivni ugovor za 10 posto tj. oko dva milijuna kuna godišnje. Sindikat tvrdi da je francusko poduzeće EGIS pristalo na niže cijene održavanja cesta te da je izvlačila novac iz poduzeća kroz tvrtke kćeri,  a da sada preko radnika želi nadoknaditi te gubitke.

U priopćenju u povodu najave štrajka, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ističe da je upoznato s najavom sindikalnog prosvjeda i s razlozima koje predstavnici Nezavisnog cestarskog sindikata navode.

"Svjesni činjenice da su radnici tvrtke Egis - Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb - Macelj obavljaju poslove redovnog održavanja autocestovnih dionica, ministar Oleg Butković, u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao resorno odgovornog tijela, neupitno uvažava legitimno pravo radnika da javnim prosvjedom iskažu svoj stav, ali istovremeno poziva obje  pregovaračke strane da sjednu za stol i postignu dogovor vezano uz novi Kolektivni ugovor, uvažavajući zahtjeve poslodavca i prava radnika".

U priopćenju se također kaže da "resorno Ministarstvo ne može komentirati trenutni tijek pregovora, niti je to moguće s obzirom na poziciju Uprave tvrtke, ispred i u ime koje s predstavnicima radničkoga kolektiva, odnosno sa Sindikatom, pregovara za to ovlaštena stručna pregovaračka skupina".hr Fri Dec 23 2016 21:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2951852af47fe43d8b465f/80
Foto: Screenshot

Facebook profil Alessandra Avenatija prepun negativnih komentara nakon ovrhe

“Umri u mukama”, “Monstrume”,...
Nakon što je Cesare danas odveden iz svoga doma na Pujankama i stigao u Italiju zajedno s ocem, na Facebook profilu Alessandra Avenatija pojavili su se negativni i uvredljivi komentari korisnika koji su nezadovoljnih što je Cesare prisilno napustio Hrvatsku.

Tako se na profilu mogu vidjeti komentari:

“Umri u mukama”, “Monstrume”, “smeče jedno, jesi sretan sada, Nije on životinja, on je fašistički monstrum”... 

Neki su postavljali i slike koje kruže internetom gdje se vidi kao Cesarea ugurava u auto.
hr Tue Jun 19 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

AGROKOR: Nagodba prihvaćena, Todorić više nije vlasnik koncerna

Jednoglasnim prihvaćanjem nagodbe, pojedinačni vlasnik bit će ruski Sberbank (39,2 posto) te će se dobavljačima koncerna ostvariti stopa povrata 60 posto potraživanja, a ostalim vjerovnicima i financijskim institucijama do 20 posto
Fabris Peruško će prijedlog nagodbe dostaviti svim vjerovnicima objavom na e-oglasnoj ploči trgovačkog suda. 

Premijer Plenković izjavio je da prihvaćanje nagodbe  simbolizira opći interes hrvatske ekonomije i bolju budućnost kompanije. 

- To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentara većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje. - izjavio je premijer.

Predsjednica Grabar Kitarović također je izrazila zadovoljstvo.

- Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignuto dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodaraku stabilnost Hrvatske.

Nakon što je donesena nagodba, koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, a Ivica Todorić službe više nije vlasnik Agrokora. Trgovački sud još mora odobriti glasovanje vjerovnika o nagodbi. 

Ivica Todorić oglasio se na svom blogu:

“Zaključno, mogu reći da iz ove perspektive zvuči pomalo groteskno navod Vlade kako je jedan od glavnih razloga za otimanje Agrokora “očuvanje zapolenosti”, budući da se već sada broj zaposlenika smanjio za oko 5000!!”

Ovaj proces najviše liči na neprijateljsko preuzimanje i nažalost to i je, zaključio je Todorić.
hr Tue Jun 19 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2937d32af47f8a368b485c/80
Foto: Grad Split

Igor Stanišić novi je predsjednik splitskog Gradskog vijeća

Nakon što je Jure Šundov podnio neopozivu ostavku, došlo je vrijeme za novo vodstvo
Na 12. sjednici splitskog Gradskog vijeća koju je sazvao potpredsjednik vijeća, Petar Škorić (HDZ) danas je izabran 30-godišnji Igor Stanišić (HGS).

18 vijećnika je glasalo za, pet vijećnika stranke Pametno bilo je protiv dok je osam HNS-ovaca i SDP-ovaca bilo suzdržano.
hr Tue Jun 19 2018 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b292fd52af47f673e8b464b/80
Foto: D.N.

Maleni Cesare stigao u Italiju, Nina Kuluz krenula za sinom

U autu je bila i psihologinja koja govori talijanski
Kako navodi portal Jutarnjeg lista, Cesare Avenati prešao je granicu i zajedno s ocem stigao u Italiju. 

Nakon dramatičnog jutra na Pujankama, dječak je prisilno odveden, a navode kako su cijelim putem imali policijsko osiguranje. 

Cesare se putem malo smirio, a u Italiji ga očekuje cijela obitelj s očeve strane.

U međuvremenu na Facebook grupu “Spasimo malog Cesarea” prijateljica Vanda Plazonić napisala je kako majka Nina satima pokušava stupiti u kontakt s djetetom, no otac joj odbija pozive i ne odgovara na poruke.

- Ali mama ide odmah za njim u Italiju. I teta. Dječak ima obitelj koja ga neće napustiti. Makar kampirali ispred kuće, kad tad će ih ugledati i znati da su tu za njega. - piše u objavi. 
hr Tue Jun 19 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .