Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec2b8476f2ab8a0318b4569/80
Foto: D.N.

Nova pravila za učeničke domove: HZJZ objavio preporuke

HZJZ ističe da boravak u domu treba organizirati tako da u sobi bude jedan, a iznimno dva korisnika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za sprječavanje epidemije koronavirusa u učeničkim domovima za vrijeme strukovnih ispita i državne mature, u kojima uz ostalo ističe da boravak u domu treba organizirati tako da u sobi bude jedan, a iznimno dva korisnika.

Uz napomenu da sve aktivnosti treba provoditi tako da se smanje susreti uživo, što se posebno odnosi na okupljanja učenika i studenata (korisnika doma), kao i djelatnika, HZJZ ističe da je u domu nužno osigurati odgovarajući potrošni materijal za sprječavanje infekcija, kao što su sapun, tekuća voda ili 70-postotna alkoholna otopina za dezinfekciju ruku, papirnati ručnici i maramice, vreće za smeće, tekućine za površinsku dezinfekciju te u slučaju potrebe maske, jednokratne rukavice i toplomjer.

Pojačana dezinfekcija

Potrebno je pojačati dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova najmanje dva puta na dan te površina koje se često dodiruje. Isto tako je važno provjetravati sve prostorije, a na ulazu u dom i na još nekoliko mjesta potrebno je postaviti dozatore s dezinficijensom.

HZJZ preporučuje i pojačanu osobnu higijenu korisnika i djelatnika te održavanje fizičke udaljenosti od 1,5 m kada god je moguće.

Boravak korisnika u sobama potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi boravi jedan, a u iznimnim slučajevima najviše dva korisnika. Kada se odrede parovi korisnika, treba izbjegavati njihovo miješanje. Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati rizik za razvoj komplikacija bolesti COVID-19.

Pristup zajedničkim prostorijama poput učionica, knjižnica, sportskih igrališta treba se ograničiti tako da razmak između prisutnih bude najmanje 1,5 m. Takve se prostorije mogu privremeno i zatvoriti, a te usluge (primjerice prehranu) osigurati u sobi korisnika.

Zabranjeno okupljanje u sobama

U kućnom redu treba naglasiti da je zabranjeno okupljanje u sobama te zadržavanje na hodnicima i stubištima. Ako je moguće, preporučuje se izbjegavanje miješanja učenika i studenata po katovima, paviljonima i slično.

Djelatnici prije dolaska na posao trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu, a ako je moguće djelatnicima treba mjeriti temperaturu beskontaktnim toplomjerom na ulasku i izlasku iz doma, a evidencija o tome upisuje se u posebnu evidencijsku knjigu.

U dom ne smiju ulaziti djelatnici, korisnici i druge osobe ako imaju povišenu temperaturu, respiratorne simptome ili im je potvrđena zaraza koronavirusom. Djelatnici i druge osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije ne smiju ulaziti u dom, a korisnici o tome moraju obavijestiti dom prije početka korištenja smještaja te im je potrebno omogućiti smještaj u domu, ako im se mogu osigurati uvjeti za samoizolaciju.

Korisnici doma moraju u dom ponijeti toplomjer te svako jutro, a obavezno prije odlaska na ispit, izmjeriti tjelesnu temperaturu. U slučaju povišene temperature, korisnik o tome mora obavijestiti ravnatelja doma i ostati u sobi do dogovora o liječničkom pregledu. Neophodno je odmah o tome obavijestiti korisnikova liječnika, a u slučaju teže narušenog zdravlja pozvati hitnu pomoć.

Uprava doma treba osigurati izolaciju u sobi te mu osigurati dostavu hrane, lijekova i tekućina, kao i pružanje zdravstvene skrbi, a ravnatelj doma mora obavijestiti nadležnog epidemiologa u slučaju pojave bolesti s povišenom temperaturom.

Korisnik kojemu je potreban osobni pomoćnik, ima pravo na pomoćnika, uz uvjet da osobni asistent poštuje sve preporuke.

Ako se boravak u domu organizira u skladu s preporukama HZJZ-a, nošenje maski nije nužno, ali se preporučuje kod boravka u zajedničkim prostorijama. Nošenje medicinskih maski preporučuje se korisnicima s kroničnim bolestima, a obavezno je za korisnike u samoizolaciji.

Ako se posao u domu zbog većeg broja zaposlenika u samoizolaciji ne može organizirati, stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima mogu preraspodijeliti zaposlenike iz drugih odgojno-obrazovnih ustanova.

hr Mon May 18 2020 18:31:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec6539b6f2ab858368b45dd/80

Na području Splitsko-dalmatinske županije nema novooboljelih!

Do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom
Od ukupno 132 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je oporavljeno 480 osoba.

12 osoba je hospitalizirano. Nema zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. 3 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije nalaze se na respiratoru. U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom.
hr Fri May 29 2020 12:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0c95b6f2ab88f468b4633/80

Ljiljana Zmijanović pristupila Domovinskom pokretu: "Domovina se voli svakim udahom, riječju i djelom"

Na predstojećim parlamentarnim izborima bit će kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

- Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom. - objašnjava Ljiljana Zmijanović zašto se priključila Domovinskom pokretu.

Doktorica je društvenih znanosti u polju ekonomije, bila je vojnikinja u Domovinskom ratu od 1991. do 1993. godine (elitne postrojbe-borbeni sektor). 

Od 1997. do 2009. godine bila je voditeljica Službe za prezentaciju NP Krka, a uz to bila je voditeljica više projekta, znanstvenih ekspedicija i ekoloških programa. Članica je Hrvatskog društva ekonomista i Ronilačkog kluba veterana 4GBR, a dobitnica je i Povelje FEST-a „Zasluge za turizam“ 2002. i 2003.

hr Fri May 29 2020 10:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Nastavlja se akcija policije i USKOK-a: Uhićena i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina!

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.
Policija i USKOK provode veliku akciju, a nakon što je uhićen predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, ista sudbina dogodila se i bivšoj kninskoj gradonačelnici, državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac.

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.

Navodno je u pitanju gradnja vjetroelektrana kod Knina koje su se planirale dok je Rimac bila gradonačelnica.
hr Fri May 29 2020 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0b76c6f2ab88f468b4612/80

Proizvodi s polja u aukciji: Splićanin Dejan Grepo spojio proizvođače i otkupljivače na jednom mjestu

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.
Malo je onih koji su odvažno, bez obzira na situaciju koronavirusa, krenuli u zahtjevne projekte. S dozom straha za budućnost, ali i mnogo nade u uspjeh jedan od malog broja opisanih je i Splićanin Dejan Grepo

Njegov OPG2Go postao je najomiljenije mjesto za prodaju namirnica sa hrvatskih polja, a u nešto više od mjesec dana internet platformu posjetilo je više od 15 tisuća korisnika koji su napravili na stotine narudžbi diljem Hrvatske. O uspjehu projekta dovoljno govori podatak kako, zbog prevelikog broja za registraciju novih korisnika, taj jednostavan proces traje i nekoliko dana.

Nakon fantastičnog početka priča dobiva i još jedan nastavak. Naime, prvi puta u Hrvatskoj pokrenuli su aukciju za proizvode OPG-ova, ribara i mesara, a sve u cilju i da svaki domaći proizvod dobije dostojan uzvrat u cijeni.

- Godinama smo slušali o problemu Hrvatskih proizvođača kako propadaju mandarine, jagode, mlijeko, meso i drugi proizvodi. Rješenje je u našoj aukciji, svi ti proizvodi mogu biti ponuđeni svim otkupljivačima u Hrvatskoj u svega par klikova putem OPG2Go Aukcije namirnica. Tako se otvara jedan skroz novi tip trgovine, prvi puta u Hrvatskoj gdje će se moći nadmetati za proizvode i otkupljivači i proizvođači, govori nam Grepo dodajući kako su se za ovu opciju odlučila već dva velika trgovačka lanca.

- Cilj je omogućiti prodaju i otkup većih količina namirnica preko jednostavnog online sistema OPG2Go Aukcija te tako olakšati proizvođaču i otkupljivaču trgovanje i poslovanje. OPG2Go Aukcija uvelike će olakšati restoranima nabavku veće količine namirnica iz bilo kojeg dijela Hrvatske kao i proizvođaču prodaju nekom trgovačkom lancu, restoranu ili bilo kojem otkupljivaču, nastavlja nam ovaj mladi i posve inovativan Splićanin velikih želja i neustrašivog duha.

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.

Pitali smo i Dejana što misli o Vladinim mjerama pomoći na što je ekspresno odgovorio kako uvijek može bolje

- Ovim putem pozivam Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede i sve nadležne da se uključe jer smo spremni na suradnju. Imamo gotov projekt tehnički spreman koji može uvelike pomoći i olakšati hrvatskim proizvođačima da ponude i prodaju proizvode kao i otkupljivačima da otkupe iste u većim količinama. Treba iskoristiti tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne te olakšati poslovanje i život, zaključuje ovu priču Dejan Grepo.

Poziv ide svima vama. Prijavite se i budite dio velikog spleta proizvođača i otkupljivača koji s ovom hvalevrijednom idejom i cijelu Hrvatsku čine boljim mjestom življenja na više polja - od zdravstvenog pa sve do gospodarskog.
hr Fri May 29 2020 09:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .