Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af15ebc2af47fd1ac8b4822/80

Hrana protiv alergija: Skuša, češnjak, limun, jogurt, kivi...

Raznovrsna i svježa hrana je jedan od najbitnijih uvjeta za održavanje imuniteta

Iako se alergije često ne mogu potpuno izliječiti, jačanjem imuniteta, prije svega pravilnom i kvalitetnom prehranom moguće je ublažiti simptome. 

Raznovrsna i svježa hrana je jedan od najbitnijih uvjeta za održavanje imuniteta. Vitamin C jedan je od najvažnijih saveznika za jačanje imuniteta, pa uvrstite u prehranu namirnice poput paprike, kivija, limuna i ostalih citrusa, koji su odlični izvori. Za imunitet važne su i omega-3 masne kiseline, a dobar izvor su ribe poput tune i skuše. Češnjak također jača imunitet i smanjuje broj slučajeva peludne groznice. Najbolje je ga je rabiti svježe sjeckanog  kao začin. - pišu 24sata

Križne reakcije

No iako su češnjak, luk, peršin i paprika namirnice za podizanje imuniteta, također može doći do križnih alergijskih reakcija.

- Križna reakcija je uzrok zašto primjerice ako ste alergični na pelud breze osjetite svrbež u ustima dok grickate jabuku. Razlog su proteini, koji su  toliko slični među različitim biljkama i namirnicama da imunološki sustav ne može prepoznati razliku između primjerice peludi breze i kore jabuke. Tada antitijela koja reagiraju na ‘’standardni’’ alergen (pelud) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući simptome alergije - objašnjava nutricionistica, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender. 

Fitoterapeutkinja, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec kod alergija preporučuje i terapiju biljem: čajem od koprive, kamilice, bazge, sljeza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa. Te biljke potiču obrambene snage organizma i čiste tijelo znojenjem, djeluju protuupalno i protualergijski, te obogaćuju organizam C vitaminom i flavonoidima, ističe dr. Krajina Pokupec. 

Čajevi protiv alergija

Dodaje kako čaj i kapi na bazi nevena, imele, koprive, maslačka, kamilice i breze čiste krv od alergena, umiruju histaminsku reakciju koja dovodi do alergije, te podižu imunitet, a možemo ih koristiti tako da u litru čaja dodamo 50 do 150 kapljica biljne tinkture i popijemo tijekom dana. 

Orašaste plodove, prema mišljenju stručnjaka, treba izbjegavati ako smo zbog križne reaktivnosti na pelud stabala (primjerice lijeske, odnosno lješnjaka) razvili alergiju na orašide (npr. lješnjak). Do križne reaktivnosti može doći i između ambrozije i banane, dinje, lubenice, krastavca, tikvica, artičoka, te tad treba izbjegavati te namirnice.

Najbolje je da s njihovim unosom odmah prestanete ako vam se nakon njih pogoršaju simptomi alergije, a ambrozija upravo cvjeta, savjetuju stručnjaci. U tom slučaju nemojte si pokušati pomoći čajem od kamilice, ehinaceje ili hibiskusa jer i oni mogu tvoriti lošu kombinaciju s ambrozijom. 

Umjereno s peršinom

U hranu koja najčešće izaziva alergijske reakcije spadaju mlijeko, jaja, orašasti plodovi, kikiriki, gluten, soja, riba i morski plodovi. Te reakcije mogu biti vrlo intenzivne, ponekad i opasne za život. Alergijske reakcije na voće i povrće obično su blaže (peckanje u ustima) i najčešće su povezane uz križnu reaktivnost s određenim vrstama peludi. 

Stručnjaci tvrde da zbog unakrsnih reakcija valja izbjegavati i med. Budući da pčele slijeću s cvijeta na cvijet sakupljajući pelud, ako ste alergični na neku vrstu peludi, mogli biste imati i alergijsku reakciju na med, koji bi najviše mogao smetati alergičnima na pelin.

U većim bi količinama štetiti mogao i peršin jer uz prevelik unos može doći do promjena na jetri, upozoravaju liječnici. Međutim, ako se jede umjereno, nasjeckan ili u prahu kao začin u brojnim jelima, može vas doslovno spasiti od ubojitih simptoma alergije.

Pet super recepata za borbu protiv alergija

1. Čaj protiv alergije

Pomiješajte 20 g ploda šipka, 15 g cvijeta lipe, 15 g cvijeta bazge, 10 g majčine dušice, 10 g cvijeta kamilice, 10 g ploda anisa, 10 g lista paprene metvice paprene, 5 g cvijeta nevena i 5 g cvijeta crnog sljeza. Na litru hladne vode dodajte dvije žlice čaja. Kad zakuha, ostavite da lagano vrije jednu minutu, pa stavite na stranu pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj popijte kroz dan.

Ovaj recept s vremenom se mijenja i prilagođava osobi, ovisno o simptomima, pa ako osjetite da se simptomi ne povlače, potražite savjet aromaterapeuta. 

2. Kopriva za imunitet 

Čaj od koprive djeluje kao anti-histamin. Kopriva sadrži i puno drugih korisnih hranjivih tvari kao što je željezo. Čaj od koprive spriječit će sezonske alergije ili ublažiti simptome kao što su kihanje i svrbež, koje uzrokuje alergijski rinitis.

Na 250 ml vode trebat će vam 2 žličice listova koprive. Svježi ili sušeni list koprive prelijte šalicom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta te procijedite. Popijte do tri šalice na dan. Kako bi se željezo bolje apsorbiralo, dodajte nekoliko kapi limuna, što će pomoći jačanju imunološkog sustava i uspostavljanju ravnoteže u organizmu kad je riječ o odgovoru na alergene. 

3. Nutritivna bomba

- Češnjak se vrlo često koristi kod tretmana alergija i imuniteta uopće. Alini i vrlo kompleksan nutritivni i biokemijski sastav čine češnjak izuzetnom nutritivnom bombom. Korisno je pojačati njegov unos u svježem obliku (salate), ili napraviti tinkturu u rakiji ili 40-postotnom alkoholu, kaže fitoaromaterapeut Smirčić.

Bočicu od 2 dl do trećine napunite domaćim češnjakom i prelijte rakijom ili alkoholom. Ostavite da odstoji 40 dana, uz povremeno mućkanje, pa procijedite kroz krpu. Pije se 10 kapi dvaput na dan, ili po uputi fitoterapeuta. Ljudi koji su na terapiji imunosupresivima, obavezno se moraju posavjetovati se sa stručnjakom prije upotrebe preparata od češnjaka kako ne bi došlo do interakcije s biljnim preparatima. 

4. Izvori vitamina C

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od naranče te beta-karoten i kalij. Stručnjaci tvrde da se s jačim imunitetom lakše nosimo s alergijama, pa su paprike obavezne. Uvrstite ih u prehranu svježe, primjerice uz meso.

I peršin je među najbogatijim biljkama po sadržaju vitamina C i brojnih minerala, no s njegovim unosom treba biti umjeren. Najbolje ga je koristiti svježe sjeckanog kao začin. Luk pak pospješuje iskorištavanje vitamina C, a čak stabilizira i stanične membrane, pa ljudi manje reagiraju na alergene. 

5. Zdrave masti

Tuna je bogata omega-3 kiselinama, a epidemiološke studije pokazuju da je učestalost astme i alergijskog rinitisa manja kod ljudi koji unose veće količine omega-3 masnih kiselina hranom.  Skuša je baš kao i tuna, bogata omega-3 masnim kiselinama, pa se alergijski simptomi uz unos skuše ublažavaju. Treba ju jesti dva puta na tjedan.  U maslinovo ulje nasjeckajte peršin i češnjak, također saveznike u borbi protiv alergija, i poslužite uz pečenu ribu. 

Najbolje namirnice protiv alergija

Citrusi 

Odličan su izvor vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Naranča sadrži blizu 100 mg, a veći grejp preko 110 mg ovog vitamina. Preporučuju se i limun, limeta i mandarina.

Bobičasto voće

Kvercetin ublažava simptome alergija tako što blokira oslobađanje histamina. Ima ga u voću i povrću, osobito u citrusima, jabukama, luku, peršinu, grožđu, bobičastom voću, maslinovom ulju...

Jogurt

Dobre bakterije kakvih ima u jogurtu pomažu očuvati zdravu mikrofloru u crijevima gdje se nalaze brojne imunosne stanice. Dobre bakterije podižu imunitet i čine nas otpornijima na alergene. 

Kivi

Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći ljudima s blažim oblicima histaminske intolerancije. Uz kivi i citruse, odlični izvori vitamina C je i paprika. 

Ananas

Istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu, primjerice u obliku voćne salate. - pišu 24sata

hr Tue May 08 2018 10:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7c172ecb557a537c8b4668/80

Zbog dijeljenja lozinki velike kompanije gube stotine milijuna dolara

Umjesto plaćanja pretplate za Netflix ili neki sličan glazbeni ili video servis, sve više ljudi koristi lozinke partnera ili prijatelja i besplatno uživaju u sadržaju.

Iako piratstvo nikada neće izumrijeti, doba Napstera odavno je iza nas te sve veći broj ljudi koji, umjesto ilegalnog, a često i opasnog skidanja sadržaja s interneta (jer se lako može pokupiti virus ili malware) plaća za usluge koje koriste. Servisi poput Netflixa, Hulua i HBO-a Go sve su popularniji te milijuni ljudi putem njih uživaju u filmovima i serijama, a zahvaljujući glazbenim streaming servisima poput Spotifya, Deezera ili Apple Musica danas su za određenu mjesečnu naknadu dostupni milijuni pjesama u kojima se može uživati na brojnim uređajima, piše Zimo.

No, ove kompanije imaju i jedan veliki problem zbog kojeg gube milijune dolara – dijeljenje lozinki, tj. korištenje lozinki prijatelja i (bivših) partnera tako da mnogi imaju pristup Netflixu i drugim servisima bez njihovog plaćanja. Dijeljenje lozinki najpopularnije je među milenijalcima – 35 posto njih dijeli lozinke streaming servisa, a veliki problem je i među mladima koji su uživali u sadržaju dok su živjeli s roditeljima koji su plaćali pretplatu te nakon osamostaljenja moraju plaćati vlastitu pretplatu za video i glazbene servise, što žele izbjeći.

Iako su iznosi odnosno gubici kompanije zbog ovakvog načina dijeljenja lozinki nepoznati, na temelju nekih istraživanja i predviđanja koje su objavili iz kompanije za istraživanje tržišta specijalizirane za medije Magid, potencijalna, odnosno neostvarena zarada zbog ovakvog varanja može iznositi i stotine milijuna dolara, napominju na CNBC-u.

Za Netflix i HBO to nije problem?

Izvršni direktor Netflixa još je prije dvije godine rekao kako dijeljenje lozinki ne smatra problemom, dok je još ranije šef HBO-a rekao kako su svjesni situacije i ne ignoriraju ju. Također je komentirao kako za njega to nije "fundamentalan problem".

No, stručnjaci za medije upozoravaju kako je ipak riječ o problemu koji je sve veći jer se povećava broj ljudi koji koristi tuđe lozinke za pristup video i glazbenim servisima. U nekim slučajevima riječ je o osobama koje su nakon prekida veze s partnerom nastavili koristiti njihove lozinke, dok je češće riječ o dijeljenju lozinke među prijateljima.

Psiholozi smatraju kako općenito dijeljenje stvari između prijatelja jača njihove odnose i povezanost – ako nekoj osobi date svoju šifru za pristup Netflixu i to ne utječe na vaš način gledanja (npr. ako koristiti plan gledanja za više korisnika), ništa ne gubite, no sigurno je kako će vaši prijatelji cijeniti vašu velikodušnost.

hr Tue Aug 21 2018 15:45:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Znate li zašto smo gladni nakon konzumiranja alkoholnih pića?

Ako ste poput većine ljudi, što više pijete - to više jedete

Grickanje čipsa ili odlazak na hamburger nakon noćnog izlaska ili malo sira uz čašu vina - svi to ponekad radimo. Ako malo razmislite, vjerojatno ćete shvatiti da kad pijete, više jedete, piše Život i stil.

Grickanje može biti ugodno, no može doći i sa neželjenim nuspojavama, uključujući povećanu nadutost, kalorije i dobitak kilograma. Toliko smo možda već iskusili iz prve ruke. Još zanimljivije pitanje je: zašto smo gladni nakon konzumiranja alkoholnih pića?

"Istraživanja pokazuju da će ljudi konzumirati više hrane kada uključe alkohol ili piju prije obroka", rekla je Ginger Hultin, nutricionistica i i  glasnogovornica Akademije za prehranu i nutricionizam. Dodala je da postoje dokazi kako alkohol može utjecati na hormone vezane za sitost ili osjećaj punoće.

Primjerice, alkohol može inhibirati učinke određenog  hormona koji smanjuje apetit, kao i potaknuti rad hormona koji je zaslužan za želju za hranom. Ima i drugih mehanizama u igri. Neka istraživanja pokazuju da alkohol može stimulirati živčane stanice u mozgu  koje povećavaju apetit, prenosi CNN.

Jedna čaša vina može imati samo 120 ili 125 kalorija, a lagano pivo čak i manje, ali kokteli sa sokom, gaziranim pićima, alkoholom i sirupima imaju ogromne kalorijske vrijednosti. Što možete napraviti?

Pijte uz uravnotežene obroke: "Uključite cjelovite, složene ugljikohidrate, zdrave masnoće i bjelančevine, tako da vaše tijelo bude nahranjeno i sito od početka", rekla je Hultin za CNN

Nemojte jesti nezdravo: "Čips, slatkiši, pizza i drugi deserti lako se mogu 'uhvatiti' ako vam se apetit počne dizati dok pijete".

Poboljšajte dostupnost zdravih opcija: Ako znate da ćete biti u iskušenju da jedete kad pijete, uzmite humus s nasjeckanim povrćem ili voćem.

Hidratizirajte se: Od alkohola dolazi do dehidracije organizma, stoga pijuckajte uvijek čašu vode uz alkoholna pića.  To će smanjiti unos kalorija preko alkohola, ali će vas i 'napuniti' i nećete biti toliko gladni.

hr Tue Aug 21 2018 15:29:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7bf861cb557a537c8b463a/80
Foto: Pixabay

Ova neobična kombinacija je novi hit na internetu, a veliki plus je to što je zdrava

Biste li probali avokado u kombinaciji s čokoladom i kruhom? Vjerovali ili ne, mnogima je ovo jelo pravi raj za nepce. Ova neobična kombinacija proširila se društvenim mrežama i vrlo brzo pronašla svoje obožavatelje

Nakon ludnice zvane 'jednorog hrana', a često i 'sirena hrana', jaja u oblaku i raznoraznih drugih trendova koji su prodefilirali društvenim mrežama, na red je došlo još jedno neobično jelo, a riječ je o tostu od avokada i čokolade. Iako naizgled odaje dojam nespojive kombinacije, u ovaj tost kunu se svi koji su ga probali, a najbolje od svega je to što je zdrava alternativa čokoladnim keksima i desertima iz trgovina.


Iako čokolada i avokado nisu nimalo neobičan spoj, pogotovo u veganskoj i sirovoj kuhinji, koje deserte uglavnom baziraju na kremama od avokada, mnogima je pomisao na tost s čokoladom i avokadom itekako neobična.

Riječ je zapravo o najobičnijem tostu na koji se prvo namaže sloj čokolade ili nekih čokoladnih namaza poput Nutelle, Lino lade i slično, a potom se dodaju kriške očišćenog avokada. Avokado možete skašiti vilicom, dodati kvalitetnu čokoladu s minimalno 70 posto kakaa i namazati ga na kruh kao kremasti namaz, no sve je stvar osobnih preferencija, volje i mašte.

Ako se odlučite isprobati ovaj najnoviji gastro hit, pripazite da posegnete za avokadom koji je dovoljno mekan kako biste postigli željeni okus i kremoznost, a ako pazite na liniju, nemojte pretjerivati s ovim jelom. Avokado je možda bogat zdravim masnoćama koje pomažu u održavanju tjelesne težine, ali isto tako je riječ o kaloričnoj voćki koju treba dozirati, a kada tome dodamo kruh i čokoladu, nije teško zaključiti da je riječ o pravoj kalorijskoj bombi, piše tportal.hr

hr Tue Aug 21 2018 13:33:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7bf3dbcb557afe798b46ea/80
Foto: Stockfood

Salata od zanemarene namirnice koja čini čuda za liniju

Koraba je u hrvatskim domaćinstvima najčešći dodatak juhama i varivima. Od nje se mogu pripremati pirei, može se ispeći na roštilju kao prilog mesu i ribi ili jesti sirova. U sirovom obliku ima najviše vitamina C koji snaži imunitet, pojačava apsorpciju željeza te povoljno djeluje na probavni sustav.

Ona je korjenasta biljka iz porodice kupusnjača, a okusom podsjeća na bijelu repu. U stotinu grama korabe nalazi se tek 30-tak kalorija pa možemo reći da je riječ o pravoj saveznici dijetalne prehrane koja jamči gubitak kilograma.

Donosimo vam jednostavan recept za salatu s ovom ljetnom namirnicom koju svakako treba uvrstiti na jelovnik. 

Brza ljetna salata s korabom: 
- 1 veća glavica korabe 
- ¼ glavice ljubičastog kupusa 
- 2 mrkve 
- ½ pola crvenog luka 
- 1 kisela jabuka 
- ½ limuna 
- maslinovo ulje 
- sol i papar 

Priprema: 

1. Ogulite korabu i naribajte je na tanke trake. Naribajte i očišćene mrkve, kupus, i luk. Dobro promiješajte.

2. Jabuku operite pa izrežite na tanke trake, te pokapajte s nekoliko kapi iscijeđenog limunovog soka da ne potamni. 

3. Od ostatka limunovoga soka, maslinovog ulja, soli i papra napravite dresing za salatu. Sve zajedno dobro promiješajte. Poslužite uz ribu ili meso s grilla, piše zadovoljna.hr

hr Tue Aug 21 2018 13:13:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .