Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af15ebc2af47fd1ac8b4822/80

Hrana protiv alergija: Skuša, češnjak, limun, jogurt, kivi...

Raznovrsna i svježa hrana je jedan od najbitnijih uvjeta za održavanje imuniteta

Iako se alergije često ne mogu potpuno izliječiti, jačanjem imuniteta, prije svega pravilnom i kvalitetnom prehranom moguće je ublažiti simptome. 

Raznovrsna i svježa hrana je jedan od najbitnijih uvjeta za održavanje imuniteta. Vitamin C jedan je od najvažnijih saveznika za jačanje imuniteta, pa uvrstite u prehranu namirnice poput paprike, kivija, limuna i ostalih citrusa, koji su odlični izvori. Za imunitet važne su i omega-3 masne kiseline, a dobar izvor su ribe poput tune i skuše. Češnjak također jača imunitet i smanjuje broj slučajeva peludne groznice. Najbolje je ga je rabiti svježe sjeckanog  kao začin. - pišu 24sata

Križne reakcije

No iako su češnjak, luk, peršin i paprika namirnice za podizanje imuniteta, također može doći do križnih alergijskih reakcija.

- Križna reakcija je uzrok zašto primjerice ako ste alergični na pelud breze osjetite svrbež u ustima dok grickate jabuku. Razlog su proteini, koji su  toliko slični među različitim biljkama i namirnicama da imunološki sustav ne može prepoznati razliku između primjerice peludi breze i kore jabuke. Tada antitijela koja reagiraju na ‘’standardni’’ alergen (pelud) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući simptome alergije - objašnjava nutricionistica, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender. 

Fitoterapeutkinja, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec kod alergija preporučuje i terapiju biljem: čajem od koprive, kamilice, bazge, sljeza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa. Te biljke potiču obrambene snage organizma i čiste tijelo znojenjem, djeluju protuupalno i protualergijski, te obogaćuju organizam C vitaminom i flavonoidima, ističe dr. Krajina Pokupec. 

Čajevi protiv alergija

Dodaje kako čaj i kapi na bazi nevena, imele, koprive, maslačka, kamilice i breze čiste krv od alergena, umiruju histaminsku reakciju koja dovodi do alergije, te podižu imunitet, a možemo ih koristiti tako da u litru čaja dodamo 50 do 150 kapljica biljne tinkture i popijemo tijekom dana. 

Orašaste plodove, prema mišljenju stručnjaka, treba izbjegavati ako smo zbog križne reaktivnosti na pelud stabala (primjerice lijeske, odnosno lješnjaka) razvili alergiju na orašide (npr. lješnjak). Do križne reaktivnosti može doći i između ambrozije i banane, dinje, lubenice, krastavca, tikvica, artičoka, te tad treba izbjegavati te namirnice.

Najbolje je da s njihovim unosom odmah prestanete ako vam se nakon njih pogoršaju simptomi alergije, a ambrozija upravo cvjeta, savjetuju stručnjaci. U tom slučaju nemojte si pokušati pomoći čajem od kamilice, ehinaceje ili hibiskusa jer i oni mogu tvoriti lošu kombinaciju s ambrozijom. 

Umjereno s peršinom

U hranu koja najčešće izaziva alergijske reakcije spadaju mlijeko, jaja, orašasti plodovi, kikiriki, gluten, soja, riba i morski plodovi. Te reakcije mogu biti vrlo intenzivne, ponekad i opasne za život. Alergijske reakcije na voće i povrće obično su blaže (peckanje u ustima) i najčešće su povezane uz križnu reaktivnost s određenim vrstama peludi. 

Stručnjaci tvrde da zbog unakrsnih reakcija valja izbjegavati i med. Budući da pčele slijeću s cvijeta na cvijet sakupljajući pelud, ako ste alergični na neku vrstu peludi, mogli biste imati i alergijsku reakciju na med, koji bi najviše mogao smetati alergičnima na pelin.

U većim bi količinama štetiti mogao i peršin jer uz prevelik unos može doći do promjena na jetri, upozoravaju liječnici. Međutim, ako se jede umjereno, nasjeckan ili u prahu kao začin u brojnim jelima, može vas doslovno spasiti od ubojitih simptoma alergije.

Pet super recepata za borbu protiv alergija

1. Čaj protiv alergije

Pomiješajte 20 g ploda šipka, 15 g cvijeta lipe, 15 g cvijeta bazge, 10 g majčine dušice, 10 g cvijeta kamilice, 10 g ploda anisa, 10 g lista paprene metvice paprene, 5 g cvijeta nevena i 5 g cvijeta crnog sljeza. Na litru hladne vode dodajte dvije žlice čaja. Kad zakuha, ostavite da lagano vrije jednu minutu, pa stavite na stranu pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj popijte kroz dan.

Ovaj recept s vremenom se mijenja i prilagođava osobi, ovisno o simptomima, pa ako osjetite da se simptomi ne povlače, potražite savjet aromaterapeuta. 

2. Kopriva za imunitet 

Čaj od koprive djeluje kao anti-histamin. Kopriva sadrži i puno drugih korisnih hranjivih tvari kao što je željezo. Čaj od koprive spriječit će sezonske alergije ili ublažiti simptome kao što su kihanje i svrbež, koje uzrokuje alergijski rinitis.

Na 250 ml vode trebat će vam 2 žličice listova koprive. Svježi ili sušeni list koprive prelijte šalicom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta te procijedite. Popijte do tri šalice na dan. Kako bi se željezo bolje apsorbiralo, dodajte nekoliko kapi limuna, što će pomoći jačanju imunološkog sustava i uspostavljanju ravnoteže u organizmu kad je riječ o odgovoru na alergene. 

3. Nutritivna bomba

- Češnjak se vrlo često koristi kod tretmana alergija i imuniteta uopće. Alini i vrlo kompleksan nutritivni i biokemijski sastav čine češnjak izuzetnom nutritivnom bombom. Korisno je pojačati njegov unos u svježem obliku (salate), ili napraviti tinkturu u rakiji ili 40-postotnom alkoholu, kaže fitoaromaterapeut Smirčić.

Bočicu od 2 dl do trećine napunite domaćim češnjakom i prelijte rakijom ili alkoholom. Ostavite da odstoji 40 dana, uz povremeno mućkanje, pa procijedite kroz krpu. Pije se 10 kapi dvaput na dan, ili po uputi fitoterapeuta. Ljudi koji su na terapiji imunosupresivima, obavezno se moraju posavjetovati se sa stručnjakom prije upotrebe preparata od češnjaka kako ne bi došlo do interakcije s biljnim preparatima. 

4. Izvori vitamina C

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od naranče te beta-karoten i kalij. Stručnjaci tvrde da se s jačim imunitetom lakše nosimo s alergijama, pa su paprike obavezne. Uvrstite ih u prehranu svježe, primjerice uz meso.

I peršin je među najbogatijim biljkama po sadržaju vitamina C i brojnih minerala, no s njegovim unosom treba biti umjeren. Najbolje ga je koristiti svježe sjeckanog kao začin. Luk pak pospješuje iskorištavanje vitamina C, a čak stabilizira i stanične membrane, pa ljudi manje reagiraju na alergene. 

5. Zdrave masti

Tuna je bogata omega-3 kiselinama, a epidemiološke studije pokazuju da je učestalost astme i alergijskog rinitisa manja kod ljudi koji unose veće količine omega-3 masnih kiselina hranom.  Skuša je baš kao i tuna, bogata omega-3 masnim kiselinama, pa se alergijski simptomi uz unos skuše ublažavaju. Treba ju jesti dva puta na tjedan.  U maslinovo ulje nasjeckajte peršin i češnjak, također saveznike u borbi protiv alergija, i poslužite uz pečenu ribu. 

Najbolje namirnice protiv alergija

Citrusi 

Odličan su izvor vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Naranča sadrži blizu 100 mg, a veći grejp preko 110 mg ovog vitamina. Preporučuju se i limun, limeta i mandarina.

Bobičasto voće

Kvercetin ublažava simptome alergija tako što blokira oslobađanje histamina. Ima ga u voću i povrću, osobito u citrusima, jabukama, luku, peršinu, grožđu, bobičastom voću, maslinovom ulju...

Jogurt

Dobre bakterije kakvih ima u jogurtu pomažu očuvati zdravu mikrofloru u crijevima gdje se nalaze brojne imunosne stanice. Dobre bakterije podižu imunitet i čine nas otpornijima na alergene. 

Kivi

Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći ljudima s blažim oblicima histaminske intolerancije. Uz kivi i citruse, odlični izvori vitamina C je i paprika. 

Ananas

Istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu, primjerice u obliku voćne salate. - pišu 24sata

hr Tue May 08 2018 10:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8e7c70e4938f1048b4754/80
Foto: Stipan Ujdur

Umirovljenici kao 3D animatori: Pogledajte kako je izgledala Dalmacija prije 1500 godina

Možete prošetati gradovima u onakvom izdanju kako su izgledali prije 1500 godina
Stipan Ujdur jedan je od trojice koji se mogu pohvaliti ovim projektom.  
- U računovodstvu sam radio.  Modeliranjem u 3D formatu bavim se već osam godina,  jer sam imao i imam dovoljno slobodnog vremena za osobno educiranje i  modeliranje - započinje. 

Prijatelj Ivan Popić je najviše doprinio u njegovom educiranju i modeliranju, a on se time bavi već više od deset godina i kako nam Stipan kaže, dobro je upućen u tajne informatike i računala. 

- Osim mene, Ivana i Martina van der Meijdene u projektu  je i “Legame“ VR studio iz Zagreba koji vodi Milan Gostimir. Moglo bi se reći kompilacija starosti i mladosti, umirovljenici Stipan i Martin, a mladost Milan i Ivan - objašnjava nam Ujdur.  

Kako ide proces?

Stipan Ujdur i Ivan Popić rade 3D modele, a upravo završavaju 3D model rekonstrukcije antičke Narone u Vidu kraj Metkovića. Nakon toga napravljene 3D modele pošaljemo u Arnhem u Nizozemsku. - Martin, koji je također u mirovini, modele koje mu pošaljemo renderira u foto formatu i video formatu kao animaciju 3D modela. 



Na kraju se scene šalju Milanu Gostimiru u VR studio “Legame“ u Zagrebu, a nakon toga dizajneri i programeri u ovome studiju programiraju foto renderirane VR 360 Pan. 

- Ovisno o mogućnosti optimiziranja porograma bit će moguće vidjeti najmanje 12, ako ne i 14 lokaliteta Dioklecijanove palače. Možete stati na neko mjestu u današnjoj palači, primjer Peristil, vidite oko sebe kako je stanje sada, a na mobetelu možete vidjeti kako je tu bilo prije 1500 godina. Ako se okrećete oko svoje osi tada se okreće i vizualizacija na mobitelu. Prednost je i ta što možete stajati na mjestu, a prstom rotirati vizaulizaciju na mobitelu i tako razgledavati tu lokaciju prije 1500 godina. Stereo aplikacija je za VR naočala i renderirana posebno za lijevo, a posebno za desno oko, ove dvije scene s preklapaju u VR naočalima i imate bolju 3D percepciju - objašnjava nam Stipan. 

Obje aplikacije će se moći nabaviti na Google Play trgovini na mobitelima. Aplikacije će bit ponuđene i turističkim agencijama koje se bave organiziranjem posjeta Splitu da je uključe u ponudu svojim korisnicima, naravo uz povoljiniju cijenu.  

Animacija za Dioklecijanovu palaču je rađena devet mjeseci, 3D model antičke Narone već se radi više od godinu dana, najvjerojatnije će trebati oko godinu i pol samo za 3D modeliranje,  slijedi renderiranje i  programiranje aplikacije za pametni telefon, to je još nekoliko mjeseci više, rekao nam je Stipan, piše vecernji.hr
hr Thu Oct 18 2018 22:06:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8d8700e4938f1048b474b/80
Foto: Pixabay

Znate li zašto mnogi kucaju u drvo za sreću?

U mnogim kulturama, uobičajeno je praznovjerje da ljudi kucaju o drvo kako bi prizvali sreću ili odbili nesreću. Ipak, dok je izraz 'kucati o drvo' poznat od 19. stoljeća, čini se da nema univerzalnog dogovora o tome kako je nastao.

Jedno od najčešćih objašnjenja za ovaj fenomen je običaj iz drevnih poganskih kultura, kao što su Kelti, koji su vjerovali da duhovi i bogovi žive u stablima, piše 24 sata.

Kucanje o deblo stabla vjerojatno se prakticiralo kako bi se potaknulo dobro raspoloženje te zatražila zaštita nadnaravnih bića. Također, to je mogao biti način iskazivanja zahvalnosti za sreću koju čovjek ima.

Još jedna teorija jest da su ljudi kucali o drvo kako bi izbjegli zle duhove ili ih spriječili da slušaju kad su se hvalili zbog svoje sreće, čime se sprječavao preokret njihove sreće u nesreću. U međuvremenu, kršćani često povezuju ovu praksu s drvetom križa s Kristovog raspeća, piše History.

U prošlosti su poganski narodi vjerovali da duhovi žive u drveću, a da kucanjem po drvetu ljudi mogu zatražiti pomoć dobrih duhova ili da će tom gestom otjerati zle duhove.

Neki povjesničari i istraživači smatraju da je kucanje o drvo noviji fenomen. U svojoj knjizi 'Zov igrališta' (The Lore of the Playground), britanski folklorist Steve Roud prati povijesni razvoj dječje igre iz 19. stoljeća pod nazivom "Tiggy Touchwood", vrstu igre u kojoj su igrači imuni od toga da su uhvaćeni kad god dodirnu komad drva poput vrata ili stabla.

- Budući da je igra bila zamišljena da pruži 'zaštitu' igračima, gotovo je sigurno da je ona izvor suvremene praznovjerne prakse kucanja o drvo", objašnjava Roud, piše N1.

hr Thu Oct 18 2018 21:01:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8bf3d0e4938f8088b45f6/80
Foto: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Apstraktna umjetnost zvana parkiranje: “U Dalmaciji je sve teže parkirat“

Fotografija je objavljena na Facebook stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca i naravno da je odmah postala hit
Nižu se apartmani, iznajmljuju se i garaže, a nigdi mista za parkiranje. Revolucionarno rješenje stiže s juga Dalmacije - možda malo predomišljato, al' je gore barem sigurno...



hr Thu Oct 18 2018 19:14:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8abcc0e49380f008b48a4/80
Foto: Thinkstock

Nije stvar u znojenju: hladnoća topi kilograme

Imamo osjećaj da smo izgubili na težini jer smo se dobro oznojili na treningu. IPrema novim saznanjima izgleda da znojenje nema puno veze s kalorijama

S padom temperatura pada i broj trkača i ostalih rekreativaca. Većina ih se sklanja u dvorane, na suho i toplo te na trake za trčanje. Pomislit ćete da se u zagrijanim dvoranama bolje znoji i da je skidanje kilograma učinkovitije, ali ne mora nužno biti tako. Bivši NASA-in znanstvenik Ray Cronise tvrdi da je vježbanje na niskim temperaturama pravi recept za gubljenje kilograma. Nije jedini koji to tvrdi. 

Za primjer navodni američkog plivačkog olimpijca Michaela Phelpsa koji na dan unese 12.000 kalorija, a ne udeblja se ni grama. Kaže, Phelps provodi puno vremena u hladnoj vodi, a voda ima 24 puta veću termičku propustljivost od zraka. S druge strane sprinter Usein Bolt pojede između 2,273 i 5,500 kalorija na dan. 

Znanstvenik kaže kako je nekada mislio da je toplina ta koja topi kalorije, odnosno preznojavanje, ali je shvatio da tijelo više kalorija sagorjeva na hladnoći.  To je iskusio na vlastitoj koži. Kaže, u šest tjedana skinuo je 13 kilograma tako što je išao u "hladne šetnje", spavao u hladnoj prostoriji i tuširao se hladnom vodom. Dodaje, na ovaj je način smršavio duplo više, nego kada je samo vježbao i zdravo se hranio.

Koja je tajna hladnoće?

Riječ je o nečemu što zovemo "smeđa mast", a doprije desetak godina se mislilo da tu "smeđu mast" imaju samo bebe. To je koja generira toplinu. Što je niža temperatura, to se proizvodi više "smeđe masti". Što više "smeđe masti" osoba ima, to je bolja inzulinska osjetljivost, a time i manja šansa da se debljamo oko struka. Salo oko struka najgore je za zdravlje, piše zivotistil.hr

Razinu "smeđe masti" povećat ćemo tako što ćemo bijel-žutu mast pretvoriti u smeđu vježbanjem, spavanjem i izlaganjem hladnoći. - Vrlo je važno dovoljno spavati jer melatonin utječe na proizvodnju 'smeđe masti'. Stvaranju ove masti pridonosi i redovito izlaganje hladnoći , primjerice vježbanje zimi na zraku. Osim toga, savjetujem da u prostorijama u kojima boravite blago snizite temperaturu, da ne bude pretoplo - kaže dr. Pam Peeke, stručnjakinja za probleme s pretilosti.

Da vježbanje na hladnoći zaista sagorjeva više kalorije slaže se i osobni trener Darren Sealey. - To je metabolički proces koji nazivamo termogeneza. Tijelo sagorjeva kalorije kako bi se zagrijalo. Nekoliko čimbenika pridonosi termogenezi - vježbanje, prehrana i temperatura", zaključuje. 

hr Thu Oct 18 2018 17:50:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .