Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58949a49b4739826088b4698/80
Foto: Official Thompson page

"Josipović je slušaniji od Thompsona, Škore i od Mate Bulića"

Miru Bulja (Most) brinulo je da li SDP-ovcu Peđi Grbinu kad javno pjeva Thompsona ZAMP šalje račune
Saborsku raspravu o Zakonu o autorskim i srodnim pravima oporba je u petak iskoristila za prozivku ministra obrazovanja Pavu Barišića dok je HDZ-ov Stevo Culej iskoristio da se obruši na bivšeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića kojeg je nazvao "najslušanijim hrvatskim autorom" koji i "Mamica su štrukle pekli' želi naplatiti od kulturno umjetničkih društava".

"Ljudi se doslovce boje zapjevati. Još malo pa će se i pjevanje pod tušem sankcionirati. Želi se naplatiti kazna vrtićkoj djeci za izvođenje par pjesmica. I sad vas ja ovdje želim pitati tko ima pravo privatizirati hrvatsku kulturu? Tko ima pravo privatizirati pjesme?", ustvrdio je Branimir Bunjac (Živi zid).

Reagirao je Culej ustvrdivši kako je Josipović slušaniji i od Thompsona, i od Škore, i od Mate Bulića...

"'Mamica su štrukle pekli, nama nisu ništa rekli', nakon štrukli pojavi se naš predsjednik Ivo Josipović sa svojim istančanim sluhom, zapamti te početne stihove i on to spjeva dalje, odsvira i on se sjeti kako će naplatiti porez na sve pa i na Mamice su štrukle pekli jednom kulturno umjetničkom društvu iz Prigorja", rekao je Culej.

"Te drskosti da bi njega netko uspoređivao s Thompsonom, to može samo Culej", rasrdio se SDP-ovac Nenad Stazić.

Miru Bulja (Most) brinulo je da li SDP-ovcu Peđi Grbinu kad javno pjeva Thompsona ZAMP šalje račune.

Branimir Bunjac je citirajući stihove iz "Ustani, bane" objašnjavao kako upravo čini prekršaj. "Ne samo prekršajno, nego i kazneno djelo, jer sam vam priopćio tradicijski napjev, stihove bez dopuštenja zakonodavca, odnosno izvršne vlasti" rekao je Bunjac.

U raspravi koja je bila prekidana stankama jer je oporba inzistirala na tome da se Zakon o autorskim i drugim pravima raspravi nakon rasprave o povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću zbog plagiranja, a koja je najavljena za idući tjedan, HDZ-ovac Jasen Mesić je podsjetio SDP-ovu oporbu kako i HDZ "ima verbalnu artiljeriju" s obzirom da je i protiv njihovih ministara bilo optužbi za plagiranje radova u kojima su oni bili mentori.

"Ako pucate, pucajte u prsa! Rade Končar, 22. svibnja 1941. Šibenik", poručio mu je SDP-ovac Arsen Bauk.


hr Fri Feb 03 2017 15:57:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b27f8462af47f783c8b462e/80

Dječak Cesare uoči najavljene ovrhe pušten na kućnu njegu iz splitskog KBC-a

Devetogodišnji Cesare Avenati, nad kojim je u utorak zakazana ovrha, pušten je u ponedjeljak poslijepodne iz splitskog KBC na kućnu njegu, doznaje se od njegove tete Vanje Kuluz.

Cesareovi roditelji, majka Nina Kuluz i otac Allesandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom u Italiji, ali majka je s njim otišla iz Italije te se prvo skrivala u BiH, a zatim se vratila u Split. Nakon toga dječakov otac Alessandro pokušava ga ovrhom vratiti u Italiju.

"Cesare je hospitaliziran u KBC Split prošlog petka, a kod njega su ustanovljeni psihosomatski simptomi zbog stresa kojem je izvrgnut uoči zakazane ovrhe u utorak. Psihijatar nam je rekao kako dječak treba biti pošteđen daljnjeg stresa te da bi njegovo eventualno ovršno odvajanje od majke i dobjeljivanje ocu koji živi u Italiji bilo pogubno za Cesarea," rekla je Kuluz za Hinu.

Potvrdila je kako će se najavljeni prosvjed protiv ovrhe nad Cesareom održati u utorak u splitskom naselju Pujanke, blizu stana u kojem živi s majkom i u kojem je zakazan ovrha.
Kuluz je ranije u ponedjeljak u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti peticiju.

hr Mon Jun 18 2018 20:22:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .