Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f45392adaf72d8f7a8b4571/80
Foto: Unsplash

Obiteljski liječnici pucaju po šavovima: "Ne uđu li mladi doktori u ordinacije, neće imati tko liječiti građane u Hrvatskoj"

"Ne uđu li mladi u ordinacije obiteljske medicine, nećemo imati dovoljno liječnika za liječenje naših građana", upozorila je Krolo.

S početkom rada vrtića i škola postavlja se pitanje još veće opterećenosti liječnika obiteljske medicine.

Predsjednica KoHOM-a i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, dr. Vikica Krolo za Dnevnik Nove TV kazala je što to znači za liječnike obiteljske medicine.

Kako je kazala - u slučaju oboljenja djece, ispričnicu će im pisati pedijatri i liječnici obiteljske medicine, kao i u svim slučajevima akutne bolesti. "Roditelji imaju pravo na njegu svojeg djeteta ako je dijete akutno bolesno", dodala je Krolo.

Navodi da su liječnici obiteljske medicine i do sada obavljali sve zadatke koji su bili pred njima.

Pucaju po šavovima

"Liječnici obiteljske medicine i do sada su obavljali sve zadatke pa će i ove zahtjeve povećane obaviti makar nam je i sada teško i pucamo po šavovima. Kad dođe jesen, sigurna sam da ćemo i ostale sve zadatke obaviti", objasnila je Krolo.

Tijekom lockdowna bilo je kritika epidemiologa za liječnike koji nisu prihvaćali COVID pacijenteKrolo smatra kako je potrebno naglasiti da liječnici obiteljske medicine, uz epidemiju COVID obavljaju i sve druge poslove i liječe pacijente od svih drugih bolesti.

"Do sada i za vrijeme lockdownsu liječnici obiteljske medicine radili puno radno vrijeme, radili su svih sedam dana u tjednu. Dežuraju u COVID ambulantama i posebna dežurstva obavljali nedjeljom i praznicima. Mi smo bili sve ovo vrijeme dostupni pacijentima, nismo bili zatvoreni do kraja", kazala je Krolo u Dnevniku NoveTV.

Liječnici odlaze iz Hrvatske

Za broj liječnika kaže kako je od 2013. godine otišlo gotovo 1000 liječnika iz Hrvatske.

"Isti toliki broj je pripremio papire za odlazak iz Hrvatske. Što se tiče liječnika obiteljske medicine, i nas je sve manje. U par godina je stotinjak liječnika manje, sad nas ima oko 2200. Trideset posto, skoro 700 liječnika, je pred mirovinom u sljedećih pet godina", objasnila je Krolo.

"Ne uđu li mladi u ordinacije obiteljske medicine, nećemo imati dovoljno liječnika za liječenje naših građana", upozorila je Krolo.

Kaže da su liječnici zaista opterećeni.

"Liječnici su i sada opterećeni. Mi imamo 100 do 150 kontakata dnevno. Sigurno će jesen biti teška jer očekujemo i druge akutne vizore i bolesti. Sigurna sam da ćemo dati sve od sebe kao i do sada", navodi Krolo.

Sastanak s ministrom Berošem

Za sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem kaže kako je glavna tema bila - kako privući mlade liječnike na specijalizaciju obiteljske medicine koje se pripremaju.

"Zatražili smo od ministra Beroša da on u svojim ekspertnim skupinama i Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva svakako uključi i liječnika iz primarne zdravstvene zaštite jer on za sada, uz svoje savjetnike, nema niti jednog liječnika iz primarne zdravstvene zaštite, iz prakse", kazala je Krolo.

Navodi da se u sljedećem petogodišnjem planu koje je Ministarstvo zdravstva donijelo predviđa 504 specijalizacija za sljedećih pet godina iz obiteljske medicine.

"Teško je privući mlade doktore da uzmu tih 500 specijalizacija. To je svakako jedan dobar broj, ali i dalje nedovoljan. Liječnici koji su u praksi, koji sada rade, ponudili su se ministru da ga savjetuju kako privući mlade liječnike na specijalizacije jer ja sam sigurna da jedino mi to znamo", zaključila je Krolo u Dnevnik Nove TV.

hr Tue Sep 01 2020 21:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Kraj ljeta donosi i promjenu vremena: slijedi zahlađenje i kiša

Polako i sigurno završava razdoblje pretežno suhog i sunčanog vremena, ali još ne i razmjerno toplog.
Uz većinom oblačnije vrijeme od nedjeljnoga u ponedjeljak će povremene mjestimične kiše najprije biti na sjevernom Jadranu i u  gorju, poslijepodne i još ponegdje u južnim hrvatskim krajevima, a od utorka sasvim suho neće biti ni u sjevernijima, osim možda mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Pritom će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnijih pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima prouzročiti i južina - osobito na Jadranu umjereno i jako jugo, gdjekad vjerojatno i jače, a u kopnenom području i uglavnom malo slabiji jugozapadnjak. 

Od utorka na kopnu promjenjivije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, češće u gorju. Najmanje kiše past će u istočnim krajevima, gdje se ponegdje čak može zadržati i suho. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutra će biti toplija, a i dnevna će temperatura biti viša od uobičajene za doba godine.

Uz promjenljivu naoblaku kiša će na Jadranu biti razmjerno česta, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo bit će i dalje razmjerno toplo.", javlja HRT
hr Mon Sep 21 2020 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f68ee33daf72d3da38b4592/80

'I tebe se pita': Trogirani, izravno odlučite kako potrošiti 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Građani najbolje znaju što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Do sada smo realizirali 70 njihovih prijedloga i pozivamo ih da šalju nove, rekao je gradonačelnik

Od ponedjeljka, 21. rujna do nedjelje, 4. listopada, građanke i građani Trogira mogu predložiti male komunalne investicije koje žele da se uvrste u proračun za 2020. godinu. Radi se o projektu participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“, kroz koji građani imaju priliku izravno odlučivati o trošenju dijela novca iz proračuna. 

Projekt je Trogir pokrenuo prije tri godine kao prvi grad u Dalmaciji i samo jedan od nekoliko u Hrvatskoj. U prve dvije godine, građani su poslali gotovo 700 prijedloga, od čega ih je 70-ak izglasano na javnim tribinama, uvršteno u proračun i realizirano u idućoj proračunskoj godini.

Kroz ovaj projekt uređene su autobusne stanice, postavljene nadzorne kamere protiv ilegalnog odlaganja otpada u Žednom i kamera za kontrolu brzine u Planom, uređene su plaže na Drvenicima, igralište za pse na Solinama, opremljena i uređena igrališta za djecu...

Projekt „I tebe se pita!“ nama u gradskoj upravi jedan je od najdražih koje smo pokrenuli u zadnje tri godine. Tko će nego sami građani bolje odlučiti što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Sa zadovoljstvom najavljujem da idemo u treće izdanje projekta i pozivam sve Trogirke i Trogirane da se uključe kao i prošlih godina, pošalju svoje ideje  što treba napraviti i popraviti i tako učine grad ljepšim, a život kvalitetnijim. Vjerujem u sjajan odaziv kao i do sada - poručio je gradonačelnik Ante Bilić. 

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije, koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada – pod Gradska uprava – Upravni odjeli Obrasci, ispuniti ga i dokument poslati na mail [email protected], s predmetom maila „I tebe se pita”

Putem online obrasca na službenoj web stranici grada koji se može pronaći - OVDJE

Poštom – preuzeti isprintani obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga (ili na službenoj web stranici grada i isprintati ga), ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Nakon što se zaprime svi prijedlozi, djelatnici Gradske uprave će ih evaluirati i prezentirati građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje će svi prisutni na licu mjesta imati priliku glasati za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika. I ove godine budžet je 1.350.000 kuna. 


Po mjesnim odborima sredstva su podijeljena ovako: Travarica – 330.000 kn, Čiovo – 220.000 kn, Žedno/Mastrinka – 145.000 kn, Grad – 145.000, Plano – 135.000, Arbanija – 125.000, Drvenik Veliki – 125.000, Drvenik Mali – 125.000,00.


Tribine na kojima će građani imati priliku glasovati za projekte koje su prijavili ili one koje smatraju prioritetima održat će se u drugoj polovici listopada i početkom studenog, a bit će organizirane u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. 


- Želimo da građani aktivno sudjeluju u političkom životu grada i da sami odlučuju o raspodjeli gradskog novca. Mi ćemo, naravno, i dalje planirati i investirati u one veće kapitalne projekte, a o ovim manjim želimo čuti što građani misle i prepustiti njima odluku. Paralelno s tim mogu koristiti i aplikaciju Gradsko oko za manje popravke tako da uvodimo sve najbolje prakse da učinimo Trogir ljepšim i ugodnijim za život – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

hr Mon Sep 21 2020 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58086c201eea8f256b8b45f8/80
Foto: EFST

Hrvatske studente u ovoj godini očekuju predavanja pod posebnim mjerama

Nova akademska godina je pred vratima, a još svi fakulteti nisu iznijeli plan kako će se nastava održavati
Za neke studente akademska godina započinje već 28.rujna dok se neki još uvijek pripremaju za nešto kasniji početak.

Zbog cjelokupne situacije, brojne obrazovne institucije, muku su mučile s predavanjima online putem i održavanju nastave na fakultetima, a sada je jasno da se ni na fakultet neće ući bez maske. Tako će se mjeriti i temperatura na ulazu, nositi maske, a govori se da bi se usmeni ispiti mogli održavati vani.

Neki fakulteti kombinirat će nastavu online i uživo ovisno o koliko velikoj grupi se radi i kakvi su kapaciteti fakulteta. Neki od njih razmišljaju i o nastavi subotom.

Velika većina studenata voljela bi da se nastava što više održava uživo posebno onaj praktični dio, no spremni su se prilagoditi i na 'novo normalno' i na fakultetu., javljaju vijesti.hr
hr Mon Sep 21 2020 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e70780a29111cc7818b4571/80
Foto: Pixabay

Od ponoći skuplje gorivo: raste cijena za one koji voze automobile na plin

Spremnici goriva tako bi mogli poskupjeti od 2,5 do 7,5 kuna
Od ponoći bi gorivo moglo ponovno poskupjeti kako javlja specijalizirani portal cijenegoriva.info.

Tako bi spremnik benzina od 50 litara mogao biti skuplji za 4,5 kuna. Prosječni spremik dizela mogao bi poskupjeti za 2,5 kuna.

Najveću promijenu cijena mogli bi osjetiti oni koji voze na plin jer bi spremnik LPG plina mogao biti skuplji za 7,5 kuna! 


hr Mon Sep 21 2020 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .