Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5635f74f0e01c0ff3b8b458d/80
Foto: FaH

Remont pokazao da je gorivo u nuklearci Krško u savršenom stanju

Predviđa se da će radovi na remontu nuklearke Krško biti završeni kroz otprilike dva tjedna, a ukupna vrijednost radova procjenjuje se na 20 milijuna eura

Remont nuklearke Krško, koja je početkom mjeseca obustavila rad zbog redovita pregleda te ispitivanja rada opreme i zamjene dijela nuklearnog goriva, protječe normalno, a pregled stanja nuklearnog goriva pokazao je da je ono "u savršenom stanju", kazao je u srijedu u izjavi za Slovenski radio direktor nuklearke Stane Rožman.

U nuklearki je prije godinu i pol dana provjerom kvalitete nuklearnog goriva bilo utvrđeno oštećenje jedne od gorivih palica s nuklearnim gorivom u reaktoru, što nije djelovalo na stabilnost i sigurnost rada nuklearke.

Rožman je u srijedu rekao da je sada utvrđeno kako je gorivo u reaktoru u savršenom stanju, odnosno u stanju "potpunog integriteta", a neće biti potrebni nikakvi dodatni neplanirani radovi tijekom remonta.

U njoj sada slijedi sada uobičajena promjena dijela goriva nakon jednopolgodišnjeg radnog ciklusa, a po prvi će se put potrijebiti novo i kvalitetnije gorivo.
Predviđa se da će radovi na remontu nuklearke Krško biti završeni kroz otprilike dva tjedna, a ukupna vrijednost radova procjenjuje se na 20 milijuna eura.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 14:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5810faef1eea8f29838b45b4/80
Foto: Jure Mišković / CROPIX

500-tisućita putnica u Zračnoj luci Zadar kupila kartu u jednom smjeru za Dublin

Rekordan broj putnika u Zračnoj luci Zadar

Jelena Rukavina s Plitvičkih jezera 500 tisućita je putnica u Zračnoj luci Zadar. Ovo je prvi put u 47 godina postojanja da Zemunik dočekuje pola milijuna putnika.

A godina još nije pri kraju, kazala je direktorica Zračne luke, Irena Ćosić.

- Ovo je svečan dan i svi smo zadovoljni da smo uspjeli doseći 500 tisuća putnika, pogotovo jer smo zadnje dvije godine bili jako blizu. Ove godine smo imali novih destnacija tako da smo ostvarili plan na početku godine, a to je pet posto veći promet - rekla je Irena Ćosić.

No da priča dobije apsurdan karakter, pobrinula se tipična hrvatska sudbina jednog mladog života. 500 tisućita putnica kupila je naime, kartu u jednom smjeru za Dublin.

- Nažalost putujem u jednom smjeru. Živim i radim u Dublinu i kroz zadnjih godinu dana putujem iz ove zračne luke - kaže putnica Jelena.

Jelena je nagrađena avionskom kartom prema željenoj destinaciji koju će iskoristiti, kaže, pri posjetu obitelji u Hrvatskoj. Na pitanje hoće li se vratiti u domovinu, odgovara:

- Turistički bi, ali ovako ne - rekla je za ezadar.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/572b1f3ef0465c26118b4583/80
Foto: Arhiva CROPIX

Uprava splitske Trajektne luke odbacuje optužbe Ozrena Matijaševića

Uprava splitske Trajektne luke odbacila je u srijedu optužbe predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozrena Matijaševića s konferencije za novinare 19. listopada po kojima ta luka krši hrvatske zakone jer ne želi otpustiti 41 radnika koji bi za veću plaću prešli raditi u braniteljsku zadrugu Legio quarta

Matijašević je na konferenciji za novinare 19. listopada najavio da će protiv splitske Trajektne luke "biti pokrenut prekršajni postupak jer ne želi službeno otpustiti 41 radnika koji bi za veću plaću prešli raditi u braniteljsku zadrugu Legio quarta, koja je u rujnu dobila petogodišnju koncesiju za privez i odvez brodova u gradskoj luci".

- Čelnik HURS-a tom najavom, u kojoj ne spominje tko će i kada pokrenuti prekršajni postupak, manipulira činjenicama, a što je najžalosnije i dalje radnicima Trajektne luke Split uz pomoć čelnika Lučke uprave Split, koja mu je zaposlila kćer i koja je na kraju nedavno protuzakonito koncesiju dodijelila zadruzi Legio quarta i pokušala neprijateljski preuzeti radnike -, navodi se u priopćenju Uprave Trajektne luke.

Po tumačenju te uprave, Matijašević bi kao čelnik HURS-a trebao znati da je mjesto za rješavanje tako nastalih radnji po Zakonu o radu jedino sud, o čemu je postupak u tijeku, no on to, kako se navodi, kao sindikalist i "borac za radnička prava" ne priznaje.

 To se, dodaje se u priopćenju, vidi iz Matijaševićeve izjave u kojoj je rekao: 'Viša inspektorica nas je (ne kaže koga) obavijestila da ovi radnici rade kod dva poslodavca u punom radnom vremenu, što je protuzakonito, a također nas je izvijestila da su u tijeku sudski postupci jer je Trajektna luka Split tužila radnike, te da inspekcija nije nadležna za taj slučaj. Uputila nas je da čekamo ishod sudskog postupka.' U priopćenju se podsjeća da je Matijašević "takvo mišljenje inspektorice nazvao protuzakonitim i sramotnim".

Trajektna luka Split ističe da je viša inspektorica, za razliku od mnogih drugih institucija u tom postupku, postupila jedino moguće, na temelju zakona, jer je Matijaševića uputila na zakonsku proceduru i završetak sudskog procesa.

- No, s obzirom na to da Matijaševiću to zakonsko obrazloženje ne odgovara, na konferenciji za novinare i dalje manipulira činjenicama, najavljuje neke druge prekršajne postupke, spominje 'održane sastanke' s neimenovanim osobama u Ministarstvu rada i Inspektoratu rada od kojih su, kako tvrdi, 'dobili stajalište', a sve s ciljem da se opravda pred radnicima kojima, zajedno s interesnim lobijem u Lučkoj upravi Split, koja ne poštuje ugovor o koncesiji s Trajetnom lukom Split iz 2006., manipulira već duže vrijeme - stoji u priopćenju Uprave Trajektne luke Split.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 22:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5810db981eea8f8f828b45bc/80
Foto: eLABORO

Kupio kuću u Trogiru i našao neprocjenjivo skriveno blago

Novi vlasnik iz Mađarske je krenuo obnavljati palaču Barbieri. Kada su konzervatori pomaknuli grede na stropu, nisu mogli vjerovati svojim očima
Tijekom rekonstrukcije palače Barbieri u Trogiru pronađeni su predmeti te slike među stropnim gredama neprocjenjive vrijednosti. Naime, vlasnik ovog dijela palače,Tamas Veress Aron, Mađar s austrijskom adresom tijekom rekonstrukcije je angažirao stručnjake, a upravo zahvaljujući tome vrijedni predmeti su pronađeni i spašeni.

Riječ je o ukupno devet slika malenog formata koje se nalaze među gredama u salonu u prizemlju, dok je jedna nešto veća u spavaćoj sobi na prvom katu. Prema prvim procjenama, slike datiraju iz 15. stoljeća. 

Radove na čišćenju slojeva i slojeva žbuke te boje dobila je splitska tvrtka eLABORO, inače specijalizirana za konzervatorske i restauratorske usluge. Radovi su počeli još u ožujku, prenosi 24sata.

Nakon što su skinuli silne slojeve i došli do dasaka, uočili su da se ispod nalazi boja, a pažljivim čišćenjem otkrili su vrijedne slike.

Ispod dasaka pronašli su naočale, pečatnjak, novčiće, fragmente pisama, kocku od slonovače i komadić keramike. Naočale su, prema prvim procjenama, iz 16. stoljeća, novčići su venecijanski, iz 17. stoljeća.

Što se tiče samih slika, one tek trebaju proći detaljnu analizu, baš kao i drvo. To bi trebalo pomoći u otkrivanju točne starosti otkrivenog kao što se tek trebaju utvrditi motivi sa slika.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 20:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5810efc81eea8f7d828b45e0/80

U KBC-u održan okrugli stol o palijativnoj skrbi

Okrugli stol zaključna je aktivnost jednogodišnjeg projekta "Prihvaćanje gubitka i proces žalovanja" koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva zdravlja
Povodom završetka projekta psihosocijalne potpore teško bolesnim i njihovim obiteljima, kojeg je nositelj Udruga za palijativnu skrb Split, a partneri Grad Split i Udruga Domine, danas je u Kliničkom bolničkom centru Split održan okrugli stol čiji je radni naziv bio "Razvoj i perspektive palijativne skrbi na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije". 

Okrugli stol zaključna je aktivnost jednogodišnjeg projekta "Prihvaćanje gubitka i proces žalovanja" koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva zdravlja, a pokušao je naći odgovore na pitanja zašto ne napredujemo u razvoju palijativne skrbi, kako se kvalitetno organizirati u odnosu na zakonske okvire, nacionalnu strategiju i strateške planove.
Uz predstavnike Udruge, zaposlenika KBC-a i Splitsko dalmatinske županije okruglom stolu o palijativnoj skrbi  su u ime Grada Splita nazočili gradonačelnik Ivo Baldasar, zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo i Nina Miličević, viša savjetnica gradonačelnika - specijalist za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 20:04:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .