Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e42e30229111c1c358b45f5/80
Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Tomašić: Htjeli su preko EK uništiti ribarstvo u Hrvatskoj

Prijedlog Komisije o uvođenju kvota za izlov srdela i inćuna na Jadranu trebao je u interesu velikih tvrtki uništiti ribarstvo u Hrvatskoj, ali se od njega odustalo jer su shvatili da neće dobiti podršku u Europskom parlamentu, izjavila je u utorak eurozastupnica Ruža Tomašić.

Nova Komisija pod predsjedanjem Ursule von der Leyen u programu rada za 2020. navela je da iz procedure povlači Uredbu o utvrđivanju višegodišnjeg plana za male pelagijske stokove u Jadranskom moru, kojom bi se uvele kvote i ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru.

Uvođenje kvota prema zahtjevu Europske komisije bilo bi ograničilo izlov na cijelom jadranskom području na 50.000 tona ribe, dok samo Hrvatska lovi oko 60.000 tona, a ukupno se u regiji ulovi oko 100.000 tona ribe.

Karmenu Vella, malteški političar i povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo bivše Europske komisije, tvrdio je da će bez uvođenja kvota za izlov doći do kolapsa stokova u roku od jedne do tri godine.

Digli smo sve na noge 

Europski parlament usvojio je, međutim, još u studenome 2018. izvješće Ruže Tomašić o Višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom u Jadranu koje umjesto kvota, koje bi pogodile hrvatsku ribarsku industriju, predviđa uvođenje mjera za oporavak jadranskih stokova.

Tomašić odustajanje nove EK Ursule von der Leyen tumači činjenicom da su procijenili da prijedlog ne može proći u trijalogu s Europskim parlamentom, čija bi predstavnica bila ona, i Vijećem EU-a kojim Hrvatska trenutno predsjeda.

"Što se tiče ovoga izvješća, Komisija je morala to povući jer znaju da ne mogu proći. Mi smo digli cijeli parlament na noge", rekla je Tomašić za Hinu i podsjetila kako je u tome također ulogu igrala činjenica "da mi sada predsjedamo".

Tko naređuje Komisiji?

Tomašić smatra da je prijedlog bio iznesen u interesu i uslijed lobiranja velikih tvrki koje se bavi izlovom i prodajom male plave ribe. Čak je i dodala da Komisiji "naredbe dolaze od negdje drugdje". 

"Mislim da naredbe dolaze od negdje drugdje. Netko je imao zamisao da se uništi ribarstvo u Hrvatskoj. Pogotovo izlov male plave ribe", pa da se onda ta riba uvozi, kaže Tomašić.

Na Hinin upit o kome se radi, nije odgovorila konkretno nego nagađnjima. 

"Ja sam čula, ne znam sigurno je li to to, ali su mi neki dobronamjerni ljudi iz prošle Komisije rekli da ima jedna poljsko-njemačka tvrtka u Maroku koja se bavi izlovom srdela, pa bi mi uvozili srdele iz Maroka".

Prijedlog Komisije je bio rezultat lobiranja takvih tvrtki, tumači Tomašić.

"Koliko sam čula, u ovom slučaju to je najviše išlo preko bivšeg povjerenika Velle".

"Prije no što smo počeli raditi na izvješću sastali smo se jednom, a on nije htio čuti za ništa drugo osim kvota ili razgovarati o bilo čemu drugome. To rješenje je trebalo postati obrazac i za ostatak Mediterana", kaže Tomašić.

Tvrdi da u Komisiji nisu mogli dokazati da je da je mala plava riba izlovljena i da je Jadransko more opustošeno. 

"Mi znamo da srdela živi tri do četiri godine. Dokazano je znanstveno da se stok oporavio. Naši ribari imaju lovostaj dva puta godišnje, za vrijeme mrijesta, a i po njihovom načinu rada vidi se da brinu o stoku male plave ribe, pa ovo što tvrdi Komisija o izlovljenosti ne stoji", kaže hrvatska europarlamentarka.

Dolazi Ilčić

Tomašić je uoči izbora za Europski parlament u svibnju rekla da se kandidira samo kako bi zaključila pregovore s Vijećem i Komisijom o upravljanju malom plavom ribom u Jadranu i da će se povući kad obavi taj posao. 

Nakon odustajanja Komisije, Tomašić je objavila da će iz Europskog parlamenta otići u lipnju iduće godine i da će na njezino zastupničko mjesto doći Ladislav Ilčić, drugi s izborne liste "suverenista" s obzirom na to da nitko nije dobio 10 posto preferencijalnih glasova.

Tomašić kaže da u ostatku svog zastupničkog mandata želi još zaključiti svoj angažman izvjestiteljice u sjeni ECR-a (Europskih konzervativaca i reformista) za poljoprivredu i ribarstvo za Višegodišnji financijski okvir EU-a.

Tomašić u razgovoru nije željela preciznije navesti koje će biti njene inicijative kao izvjestiteljice u sjeni ali je istaknula da je riječ o novim amandmanima važnim za Hrvatsku

"Imamo nekoliko amandmana, ali to još nećemo najavljivati. Tih amandmana nije bilo prije i pokušat ćemo ih provući jer su važni za Hrvatsku" rekla je Tomašić.

"Već sam  pred izbore govorila da neću ostati i trebala sam otići čim se riješi pitanje male plave ribe na Jadranu, ali sam se uvukla u ovo jer volim nekakve teške stvari. Želim ovo završiti no svečano obećajem svima onima koji jedva čekaju da odem u mirovinu, da im srce bude na mjestu, da 30. lipnja 2021. odlazim".

U ribarstvu će i dalje biti potreban angažman hrvatskih zastupnika, naglašava Tomašić i podsjeća da u Odboru za ribarstvo ostaje zastupnik SDP-a Predrag Fred Matić.

Glede idućeg gorućeg problema u vezi s ribarstvom, pitanja ribarstva na Sjevernom moru nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Unije, koje će biti i u središtu pregovora o budućim odnosima dviju strana, Tomašić očekuje "puno problema".

"Britanija će, naravno braniti svoje vode, mislim da će biti i hapšenja i zapljena kočarica", predviđa.

hr Tue Feb 11 2020 18:23:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec6539b6f2ab858368b45dd/80

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 52 nova slučaja koronavirusa

Županijski stožer izvijestio je o najnovijim informacijama o koronavirusu
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 611 obrađenih testova, danas su 52 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 23, Imotskog 1, Kaštela 8, Sinja 4, Solina 4, Trilja 2, Vrgorca 1, Dicma 1, Dugog Rata 2, Klisa 1, Marine 1, Otoka 1, Podstrane 2 i Zmijavaca 1 osoba. 

Od 52 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije, 19 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1390 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 51 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split, dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a. 
hr Sat Sep 19 2020 10:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53bc1b72179942af05ac68cd/80

“Sloboda unutar i izvan četiri zida”: U Zagrebu se danas održava 19. Povorka ponosa

Povorka ponosa započet će okupljanjem na Markovu trgu
Na Markovu trgu u Zagrebu u 15 sati održat će se devetnaesta Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji Zagreb Pridea pod sloganom “Sloboda unutar i izvan četiri zida”.

Povorka ponosa započet će okupljanjem na Markovu trgu, te će proći sljedećim zagrebačkim ulicama i trgovima – Ćirilometodskom do Katarininog trga zatim Strossmayerovim šetalištem do Mesničke ulice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe, zatim Vlaškom do Trga Josipa Langa sve do Ribnjaka, Parka ponosa.

- Ove godine naše „novo normalno” je to što se Povorka ponosa prvi puta okuplja na Markovu trgu, ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda. Tamo nećemo biti slučajno, tamo ćemo biti da od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana. - poručuju organizatori Povorke ponosa.

hr Sat Sep 19 2020 10:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Koronavirus u Hrvatskoj: 212 novih slučajeva

Nacionalni stožer objavio je najnovije informacije
U protekla 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.128.

Među njima je 288 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 5.457 osoba.

12.353 osobe su se oporavile, od toga 184 u protekla 24 sata.

Dosad su preminule 244 osobe.

Do danas je ukupno testirano 254.480 osoba.

U samoizolaciji je trenutno 9.714 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14.725 osoba zaraženih novim koronavirusom.
hr Sat Sep 19 2020 10:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Želite se cijepiti protiv gripe?: Interes je ogroman, a liječnici se čude uputi HZJZ-a

Besplatno cijepljenje za tzv. rizične skupine provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo
Uoči svake sezone respiratornih bolesti epidemiolozi i liječnici animiraju građane, osobito one u rizičnim skupinama, da se cijepe protiv gripe. Ove godine to ne moraju činiti.

- Interes je ogroman. Super da je korona uspjela tamo gdje mi nismo – ponekad je potrebna viša sila. - šali se Milan Mazalin, specijalist opće medicine u Domu zdravlja Zagreb – Centar na Vrbiku. A kad će stići cjepivo i hoće li ga biti za sve?

Iako se najavljivalo da bi ove godine, zbog epidemije koronavirusa, cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj moglo započeti ranije nego inače, nije izvjesno da će tako i biti. - pišeTportal.

Za ovu sezonu gripe naručeno je 460 tisuća doza

- Početak cijepljenja protiv gripe ovisi o tome kada će cjepivo biti isporučeno. Dosadašnjih godina s cijepljenjem se obično počinjalo krajem listopada ili početkom studenog, a vjerujemo da će tako biti i ove godine. Distribucija kreće čim cjepivo stigne u Hrvatsku sa svim potrebnim odobrenjima. - poručila je za tportal Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Za ovu sezonu gripe naručeno je 460.000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe, namijenjenog onima kojima se cijepljenje preporučuje i kojima je ono besplatno. Također, HZJZ pokušava ugovoriti dodatne količine, no u ovom trenutku to se ne može garantirati.

Besplatno cijepljenje za tzv. rizične skupine provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo.

- Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. Naime svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu. - tumači dr. Lovrić Makarić.

“Strah je velik motiv”

S tim se međutim ne slaže dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

- Dosad su pacijenti sami kupovali cjepivo u ljekarnama i dolazili kod nas da ih cijepimo, što nismo naplaćivali. Ne smijem nabavljati cjepivo od ljekarni ili veledrogerija i naplaćivati ga ili preprodavati. Pa nismo mi trgovačka društva!’ napominje dr. Krolo. I ona svjedoči povećanom interesu građana za cijepljenje ove godine: ‘Strah je velik motiv. Ljudi se sada javljaju i za predbilježbu. - kaže liječnica.

“Očekujemo veliki pritisak na ambulante”

Njezin zagrebački kolega, dr. Milan Mazalin, kaže da je interes za cijepljenje protiv gripe davno krenuo.

- Uz one koji se redovito cijepe, sada se javljaju građani koji naglašavaju da se nikada dosad nisu cijepili. Mogli bismo se naći u problemu. Očekujem velik pritisak na ambulante, a interes bi mogao biti znatno veći od doza kojima ćemo raspolagati i nisam siguran da će ih biti dovoljno ni za sve one kojima se cijepljenje primarno preporučuje. - kaže Mazalin.

On, inače, svima preporučuje cijepljenje.

- Simptomi gripe i Covida-19 vrlo su slični, pa ćemo vrlo teško moći dijagnosticirati o kojoj se bolesti točno radi. Primjerice, gubitak okusa i mirisa relativno je specifičan za Covid-19, ali on se ne javlja u velikom broju slučajeva. - napominje liječnik, ističući da koronavirus itekako može pokositi i mlađu populaciju.

Iz HZJZ-a poručuju da su ove godine, kao i prošle, naručili četverovalentno cjepivo protiv gripe, čiji je sastav sukladan preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu.

Osobe za koje je cijepljenje protiv gripe preporučeno jesu: osobe životne dobi 65 godina i starije; štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika; pacijenti s kroničnim oboljenjima – posebice oboljenjima srca i pluća; odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava; radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika; zdravstveni radnici i trudnice.

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto nje se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njezine bliske okoline.

hr Sat Sep 19 2020 08:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .