Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e3c0c4429111c702c8b4579/80
Foto: PR

Studenti ovog fakulteta ponude za posao dobivaju već prije završetka studija

Pogledajte koji su studenti danas najtraženiji i koju im plaću nude poslodavci!

Front-end developer, back-end developer, UX/UI dizajner, konzultant za digitalnu forenziku, stručnjak za upravljanje kvalitetom u IT-u, poslovni analitičar, stručnjak za digitalni marketing, stručnjak za odnose s klijentima…  Vidite se u nekom od ovih zanimanja? Odlično! Studente koji se za njih školuju, posao najčešće čeka još za vrijeme studija! 

Centar za podršku studentima i razvoj karijera s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike kontinuirano anketira svoje bivše studente (alumni) s ciljem prikupljanja informacija o tome gdje se njihovi studenti zapošljavaju nakon studija i koliko njih ostaje raditi u poduzećima u kojima su obavili stručnu praksu. Naime, na FOI-ju je stručna praksa obavezna na drugoj godini diplomskih studija Informatike i Ekonomike poduzetništva te na trećoj godini preddiplomskog stručnog studija Primjena informacijske tehnologije u poslovanju. Zbog izuzetno velikog broja studenata koji prvo zaposlenje pronađu u firmi u kojoj obavljaju obaveznu stručnu praksu (više od 60 posto), na FOI-ju razmišljaju o uvođenju obavezne stručne prakse i na preddiplomskim studijima Informacijski i Poslovni sustavi te Ekonomika poduzetništva

Koja su zanimanja najtraženija? 

Studenti FOI-ja izrazito su traženi na tržištu rada i to ne samo zbog znanja koja stječu na fakultetu, već i zbog kompetencija koje razvijaju kroz nove oblike učenja i poučavanja te izvannastavne aktivnosti. Danas se FOI-jevci najčešće se zapošljavaju u području razvoja programskih rješenja (mobilne, desktop i web aplikacije), u upravljanju poslovnim procesima, informatičkim uslugama i projektima, u području računalne sigurnosti, marketingu, upravljanju odnosima s klijentima, ljudskim potencijalima i financijsko-bankarskom sektoru. Iskustva pokazuju da studenti FOI-ja imaju velik potencijal da u svega par godina od početka karijere napreduju do pozicija voditelja timova ili menadžera srednje razine, što nerijetko podrazumijeva plaće i više od 10.000,00 kuna

Što je poslodavcima važno?

Tvrtke s kojima FOI surađuje u sustavu stručne prakse, a kojih je već sada više od 500 iz cijele Hrvatske, potvrđuju da upravo ta simbioza poslovnih vještina i tehničkih znanja stavlja ove studente na tržištu rada u prednost nad ostalima. Zato pored tehničkih vještina, posebnu pažnju u obrazovanju mladih posvećuju razvoju poslovnih vještina i generičkih kompetencija, poput pismenog izražavanja, kritičkog razmišljanja, učinkovitog korištenja vremena i sl. 


Kroz urede i centre koji su u službi studenata (primjerice Centar za razvoj karijera i podršku studentima, Ured za međunarodnu suradnju, Centar za volontiranje i humanitarni rad…) nastoje ih već od prve godine usmjeriti na dodatni angažman izvan samih obaveza na studiju i na taj način im skrenuti pozornost i uputiti ih na važnost izvannastavnih aktivnosti. Poslodavci danas u CV-u diplomanta žele vidjeti dodatni angažman i spremnost na profesionalni razvoj izvan strogih akademskih okvira. To im pokazuje koliko je netko spreman dodatno učiti, umrežavati se i usavršavati


Što je studentima važno? 

Iako do sada još nismo proveli neko sveobuhvatno istraživanje, iskustva nam pokazuju da je studentima jako bitna infrastruktura - opremljeni laboratoriji, videokonferencijske dvorane, sustav za elektroničko učenje, bežična mreža te moderno opremljeni prostori za rad. Osim redovitog pohađanja nastave i polaganja ispita, danas studiranje na FOI-ju, podrazumijeva i nove modele stjecanja znanja i iskustva, stoga nastojimo sve više implementirati nove modele učenja i poučavanja, poput učenja temeljenog na rješavanju konkretnih problema iz prakse. Primjerice, studenti FOI-ja su upravo prošli mjesec završili s natjecanjem za izradu najbolje marketinške kampanje, a koji su u suradnji s profesorima osmislili djelatnici jednog od partnerskih poduzeća – agencijom za dizajn, programiranje i digitalni marketing Arbona


hr Thu Feb 06 2020 13:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e542efe29111c60508b45bb/80
Foto: DUŠAN MITIĆ

Nakon Dičjeg krnjevala u Đardinu, za najmlađe održan Krnjeval vrtića u dvorani Gripe.

Najmanji su budućnost Splita i tema ovogodišnjeg Krnjevala. Pogledajte galeriju.
Nakon Dičjeg krnjevala u Đardinu, za najmlađu djecu vrtićkog uzrasta održan je Krnjeval vrtića u velikoj dvorani Gripe. Krnjeval vrtića održava se već nekoliko godina u dvorani zbog sigurnosti najmlađe djece i pokazao se kao pun pogodak.

Organizator ovogodišnjeg krnjevala izdvojio je i ove godine popriličan budžet da omogući prijevoz autobusima svim vrtićima koji su se prijavili.
Izuzetan trud pokazale su i odgajateljice izrađujući s djecom atraktivne maske i plešući uz njih tokom programa pa su zaslužili i da ih spomenemo: DV Višnjica, Žrnovnica, Bambini, Hugo, Smokvica, Pinocchio, Petar Pan, Iskrica, Grlica, Pluton, Popaj, Čarobni pianino, Tamarin, Rašeljka, Lavanda te dječji dom Maestral.

Osim vrtića pozvani su bili i roditelji sa djecom koja ne pohađaju vrtiće a tog su uzrasta da dođu u vlastitoj organizaciji, što je okupilo preko 500 maškarane djece na jednom mjestu, prizor koji su mnoga djeca po prvi puta doživili.

Kroz interaktivni show program Čarobnih animatora djeci i vrtićima su pokazane i nove animacije i pjesme na koje mogu raditi ostatak godina te im je poklonjen CD sa svim novim pjesmama animacije na hrvatskom.
Nakon zajedničkog Limba i slikanja s maskotama vrijeme je djeci brzo proteklo, za slatki kraj pobrinula se tvrtka Sana Delikatese sa motom “Uživaj zdravo” i podijelila djeci razne zdrave bezglutenske slastice Magic i čipseve od jabuke s raznim vrstama čokolade.
Do slijedeće godine djeca i tete u vrtićima imaju vremena i naučiti animacije sa CDa i smisliti nove zanimljive maske, a do tada uživajte u fotografijama koje će uskoro biti objavljene na službenoj stranici Splitskog krnjevala 
hr Mon Feb 24 2020 21:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e54087129111c60508b45a3/80
Foto: elladvornik/instagram

Ella Dvornik rodila kćerkicu: Ponovno izabrala neobično ime

Druga je to kćerkica Elle Dvornik i njezina supruga Charlesa Pearcea. Starija sestrica Lumi Wren također ima neobično ime, Balie Dee Dvornik-Pearce.
Ella Dvornik rodila je kćerkicu Lumi Wren Dvornik-Pearce 20. veljače, ali informaciju je s javnosti podijelila tek danas, četiri dana kasnije na svom Instagram profilu. Druga je to kćerkica Elle Dvornik i njezina supruga Charlesa Pearcea. Starija sestrica Lumi Wren također ima neobično ime, Balie Dee Dvornik-Pearce.

'Tata Charles Pearce nas je coprao i stigla sam vam na svijet 20.02.2020. u 18.17 čak pet tjedana ranije. Mama se htjela odmoriti pa me je držala u tajnosti, al' ja sam vam jako sretna što vam napokon mogu svima reći bok!'  
hr Mon Feb 24 2020 18:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53f78829111c0c4d8b4682/80
Foto: Canva

Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj: Darujte lektire za Dječji dom Maestral

Gradska knjižnica Marka Marulića Split i ove se godine pridružila obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

Osim što se 14. veljače obilježava Valentinovo i slave ga zaljubljeni, mnogi ne znaju da se istoga datuma obilježava i Međunarodni dan darivanja knjiga.

Međunarodni dan darivanja knjiga pokrenula je dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine, s namjerom da se kod djece i odraslih potakne interes za čitanjem.


Knjižničari, dječji vrtići, udruge, ustanove i pojedinci obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

Gradska knjižnica Marka Marulića Split i ove se godine pridružila obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga te od 14.veljače organizira akciju prikupljanja i darivanja novih i rabljenih, ali očuvanih lektira.  

Lektire za osnovnu i srednju školu možete donirati na Odjelu za djecu i mlade u Središnjoj gradskoj knjižnici, u Ulici Slobode 2 koje će se ove godine proslijediti u Dječji dom Maestral.


hr Mon Feb 24 2020 17:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e537a2529111c4c4d8b45cc/80

Maškare u Splitu za pokladni utorak: Krešo Bengalka i Grdović od 19 sati u Đardinu, 2 tisuće kn nagrada za NAJmasku!

Još nije kasno da si napravite najbolju masku i dođete na posljednju maškaranu zabavu, Šentencu, povorku i paljenje Krnje
Nakon desetodnevnog Krnjevalskog programa u kojem je bilo zabave za sve uzraste i za sve vrste glazbe i plesa – od Salse uz Cubismo, prepunog Dičjeg krnjevala u Đardinu i na Gripama, old school house na Love Carnival Raveu u Centrala, došli smo do posljednjeg dana Krnjevala.

Prošle nedjelje vraćen je Ključ Grada Splita iz Irske a za meštre Krnjevala odabrani su ljubavni posrednik iz Imotskog Gangster i ruskinja Natali-teta kako bi poradili na natalitetu, vratili tradiciju gonjanja i plesanja da spase Hrvate od izumiranja.

Tko je kriv za izumiranje Hrvata, iseljavanje Splićana i za sve zlo u Splitu saznati ćemo u ponoć na Gatu Sv. Nikole.

Raznolika večer počinje već u 19h predstavljanjem maski. Od 20h kreće koncert Kreše Bengalke.
Za vrijeme koncerta žiri će odabirati najbolje maske te će i ovdje kao i na Dičjem krnjevalu podijeliti 2000kn: 1000kn za prvu nagradu i 5x200kn za ostalih pet maski.

Nakon Kreše Bengalke u potpuno drugom stilu zapjevat će Mladen Grdović. Organizatori su htjeli pripremiti za svaku publiku ponešto da svi provedu ovogodišnju maškaranu zabavu zajedno, kako nismo na više lokacija po gradu nego svi skupa u Đardinu.

Nakon koncerata oko 23.50h pročitati će se Šentenca - osuda Krnji te će krenuti maškarana Povorka na Gat Sv. Nikole na spaljivanje Krnje ukoliko bude osuđen.


hr Mon Feb 24 2020 08:24:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .