Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8b278d29111c54948b4574/80
Foto: Net.hr

Kontroverzni makarski pomoćnik načelnika policije: "Skinio sam Radelja, sad će dobit i batine"

U najnovijoj, trećoj po redu snimci, govori se da je Stipe Žigo otišao korak dalje i da prijeti premlaćivanjem Jure Radalja, nekadašnjeg načelnika Sektora policije u PU SD

Svako malo pojavi se predstavka protiv pomoćnika načelnika za temeljnu policiju PP-a Makarska Stipe Žige, u kojima se anonimni policajci žale na njegovu bahatost prema podređenima i vulgaran odnos prema nekim kolegicama.

U najnovijoj, trećoj po redu predstavci, govori se da je Stipe Žigo otišao korak dalje i da prijeti premlaćivanjem Jure Radalja, nekadašnjeg načelnika Sektora policije u PU SD koji je otišao u mirovinu, ali da je spreman baciti i svog sina s prozora policijske zgrade.

Svoje tvrdnje u predstavci potkrepljuju i dvjema snimkama (koje imamo u posjedu) na kojima se navodno čuje Žigin glas, gdje sve to govori.

'Dobit će batine'

Na prvoj snimci Žigo o Juri Radalju govori sljedeće:
- Skinuo sam Juru Radalja s mjesta načelnika Sektora policije PU splitsko-dalmatinske, skinuo sam ga, brajo, potezom pera i pot'ra u penziju, a onda je on došao ovdje da mi slini, pokuša mi se javiti nakon 20 godina. Kad ja odem u penziju, još će dobiti i batina - 

Na drugoj snimci Žigo govori o svome sinu kojeg je spreman dovesti u PP Makarska:
- Spreman sam ga dovesti ovdje i držati na prozoru. Držati ga živa dok ne dođu specijalci i reći – sad ću ga pustit dok se vi svi ne poubijate! Zašto? Jer sam puka skroz - 

Ova treća predstavka protiv Žige zajedno sa snimkama upućena je na više adresa: načelniku PU SD Draženu Vitezu, glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini, načelniku PP-a Makarska Geniju Dropuliću, Uredu za unutarnju kontrolu MUP-a i Sindikatu policijskih službenika.

O svemu je upit poslan prema MUP-u i Ravnateljstvu policije.

U odgovoru, koji je uslijedio nakon nekoliko dana čekanja, iz Kabineta ministra priopćavaju:

- Možemo potvrditi da su anonimni podnesak i snimke koje navodite nedavno zaprimljene u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj i Službi za unutarnju kontrolu. Prema ustaljenoj proceduri, a nakon analitičke obrade, pristupit će se provjeri navoda i zapisa iz dostavljenog podneska i snimaka u koordinaciji sa Ravnateljstvom policije - 


Stigla Unutarnja kontrola

I doista – iz Makarske stižu informacije da je Unutarnja kontrola bila u PP-u Makarska i da su ispitivali sve navode iz anonimne predstavke.

Dvije prethodne Žigo je "preživio", ali o radu Unutarnje kontrole MUP-a koja je istraživala Žigu anonimni skriptori imaju svoje mišljenje. U ovoj predstavci otvoreno kažu da se Žigo osokolio zato što Unutarnja kontrola u dva navrata dosad nije napravila ništa jer se, tako tvrde u dopisu, po Makarskoj "lokalo i žderalo za uslugu nepostupanja prema Žigi".

Jure Radalj: Žigu ne poznam, niti ću ga prijaviti

Kada smo upoznali Juru Radalja sa činjenicom da mu Stipe Žigo prijeti da će mu dati batine kada ode u mirovinu, i da ga je on potezom pera poslao u istu, Radalj nam je rekao da nikakvu kaznenu prijavu protiv Žige neće podnositi.

- Ja čovjeka nikad osobno nisam upoznao, tako da s njim nisam mogao imati nikave sukobe ni prepirke. Čuo sam već da on to govori o meni, ali ja vam ne znam reći zašto se on hvali s nečim što nije istina.

Sjećam se samo da sam kao načelnik Sektora policije davno, mislim, odlučivao o Žiginu premještaju iz Sinja radi ženidbe, ali to je proteklo normalno, bez da sam tog kolegu ikada upoznao. Te prijetnje se ne bojim, niti ću Žigu prijavljivati, a zašto on tako priča, zna valjda samo on, piše Slobodna Dalmacija.

hr Wed Sep 25 2019 10:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9c0e5529111cbca78b456b/80

ISTRAŽIVANJE: Koji praznik je Hrvatima najvažniji, a koji bi najradnije ukinuli?

Svaki peti ispitanik ili njih 20 posto ne želi slaviti Dan domovinske zahvalnosti.
Hrvatska će dobiti dva nova, a ukidaju se dva dosadašnja blagdana. Vlada smatra kako bi ključni praznik koji će slaviti nastanak moderne Hrvatske treba biti 30. svibnja, u spomen na konstituirajući saziv višestranačkog Sabora iz 1990. Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koji je građanima najvažniji datum koji označava državnost, koji praznik ne treba obilježavati, ali i koji osobno smatraju najvažnijim.

Kada se građanima ponude tri datuma na koja su se slavila ili se slave obljetnice stvaranja moderne Hrvatske, većina, odnosno njih 40 posto, smatra kako bi 30. svibnja trebao biti novi Dan državnosti. Istodobno dosadašnji Dan državnosti, koji se slavio 25. lipnja, za 24 posto ispitanika je važan datum koji se treba slaviti i dalje. Dan neovisnosti, koji smo obilježili nedavno, važnim u modernoj državi smatra 26 posto ispitanika, a njih 10 posto ne zna.

Zanimljivo, novi Dan državnosti 30. svibnja za 68 posto birača HDZ-a je najvažniji i očito time Andrej Plenković svojim biračima ispunjava želju. SDP-ovi birači su oko tih datuma podijeljeni, pa tako njih 35 posto smatra najvažniji 25. lipnja, njih 31 posto pak važnim smatra 30. svibnja, a Dan neovisnosti važnim smatra 25 posto birača te oporbene stranke.

Građanima ipak osobno najvažniji datum dan oslobođenja Knina

Kada se građane pita koji je njima osobno najvažniji datum, za većinu ili njih 22 posto to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Odmah iza toga je i budući praznik Dan sjećanja za koji je 21 posto ispitanika reklo da im je osobno važan datum. Potom dva praznika koja se ukidaju. Tako po 17 posto ispitanika podjednako važnim smatra dosadašnji Dan neovisnosti i Dan državnosti koji se posljednji put slavio 25. lipnja. I na kraju za 13 posto ispitanika osobno je važan datum 30. svibnja, koji bi ubuduće trebao biti i novi Dan državnosti.

Za koji praznik građani smatraju da se ne treba slaviti

Kada im se ponude dosadašnji praznici, ali i dva nova, pogledajte koje praznike građani smatraju da treba ukinuti. 39 posto ispitanika smatra da ne treba slaviti Dan antifašističke borbe. Većinski da se slavi taj praznik žele birači SDP-a, ali zato većina birača HDZ-a ne želi da se taj praznik slavi.

hr Mon Oct 14 2019 20:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

U utorak bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel?

Informaciju je objavio portal cijenegoriva.info
Na portalu cijenegoriva.info, kako navode prema neslužbenim informacijama, sutra bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel. Tako bi spremnik od 50 litara bezina trebao biti jeftiniji za 3 kune dok bi spremnik dizela trebao biti skuplji za dvije kune.

Nove cijene plina znat će se sutra. 
hr Mon Oct 14 2019 19:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4b1e429111ca9b58b4580/80

Erasmus program u OŠ Mertojak: "Razvijajmo se zajedno putem inovacije"

Osnovnoj školi „Mertojak“ 2017. godine Agencija za mobilnost i programe EU dodijelila je 24. 852,00 eura za ostvarivanje KA1 projekta „Razvijajmo se zajedno putem inovacije“.

Ciljevi projekta bili su usavršavanje znanja, razvoj kompetencija, stjecanje iskustva i upoznavanje EU prakse učitelja razredne i predmetne nastave, članova stručno-razvojne službe škole  kako bi se unaprijedio rad kroz redovnu i izbornu nastavu, izvannastavne aktivnosti, izvanučioničku nastavu i rad školske zadruge, a implementacijom inovativnih i tehnološki naprednih metoda poučavanja. 

U protekle dvije godine ostvareno je sedam mobilnosti u koje je bilo uključeno dvanaest zaposlenika škole. Koordinatorice projekta bile su ravnateljica Ines Budić i učiteljica prirode i biologije Ivanka Podrug. Mobilnosti su ostvarene u Italiji, Francuskoj, Finskoj i Češkoj kroz sedam različitih tema kojima je zajedničko obilježje inovativni i suvremeni pristup nastavi. U edukaciji su sudjelovale učiteljice razredne nastave, učiteljice hrvatskog i engleskog jezika, učiteljice povijesti i geografije, učiteljice matematike i informatike, te učiteljice prirode, biologije i kemije; školska psihologica i ravnateljica škole.

 Svi sudionici edukacije nakon svojih mobilnosti održali su diseminaciju u školi te na taj način educirali kolege i upoznali ih s europskim smjerovima u obrazovanju, a koordinatorice projekta održale su javno predavanje 5. srpnja 2019. na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Ovim projektom ostvaren je temeljni cilj projekta, a napredak se očituje na svim razinama obrazovanja naših učenika. Dobrobiti su višestruke kako za učitelje tako i za učenike škole. 

Nastava je osuvremenjena, bliža učeniku, zanimljivija, dinamičnija… 

Učenici i učitelji su visokomotivirani za daljnji rad i napredak što se može iščitati iz školskog Kurikula te Plana i programa škole za 2019. godinu. 


hr Mon Oct 14 2019 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Ugodna jesen: iznadprosječno toplo uz nešto više oblaka. Mogućnost kiše u srijedu i nedjelju

Ovih dana imamo oko 5 °C više temperature nego je uobičajeno u ovo doba godine

Nakon pretežno sunčanog i ugodno toplog vikenda, i novi je tjedan tako započeo, ali uz nešto malo više oblaka nego jučer. I temperatura je već do 12 sati poprimila ugodne vrijednosti, oko 20 °C, i još će rasti! Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u kopnenim je krajevima oko 18 °C, a na obali oko 21 °C, a ovih dana uglavnom imamo vrijednosti oko 5 °C više od toga!

U ostatku će ponedjeljka biti promjenjivo oblačno, međutim tek će rijetko pasti malo kiše, ponajprije oko Rijeke i Krka. U središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru te oko Istre i Kvarnera puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, dok će drugdje uglavnom biti tiho. Ostaje i toplo s najvišom temperaturom od 21 do 25 °C. 

Utorak

Sutra će, u velikom dijelu Hrvatske, biti pretežno sunčano uz manje oblaka nego danas. Nešto oblačnije i dalje samo nad Kvarnerom, Istrom i zapadom Gorskog kotara, pa tamo ponovno može pasti koja kap kiše, dok drugdje ostaje suho. U cijeloj će zemlji biti toplo, temperatura će poslijepodne doći do vrijednosti između 21 i 25 °C, no bit će malo vjetrovitije nego danas –na moru će puhati umjereno do jako jugo, na kopnu uglavnom umjeren jugozapadni vjetar. 

Ostatak tjedna na Jadranu

I na Jadranu će u srijedu biti promjenjivije i nestabilnije, uz povremene, lokalne pljuskove. Veća vjerojatnost za njih je na Kvarneru, iako pokojeg može biti i u Dalmaciji. I dalje će, duž cijele obale, puhati umjereno do jako jugo, a temperatura će biti oko 24 °C. U četvrtak je rijetko moguć još poneki pljusak, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar će prolazno okrenuti na tramontanu, pa će biti i više sunca. U petak i dalje sunčano, dok za vikend stižu novi oblaci, opet će zapuhati jugo pa je lokalno moguća kiša, pa i pljuskovi – osobito u nedjelju.

Dakle, tjedan u koji smo ušli donosi nam nastavak ugodnog jesenskog vremena. Temperatura će u cijeloj zemlji biti iznad 20 °C, a sutra i oko 25 °C, znatno iznad prosjeka za polovinu listopada. Na trenutke ćemo imati više oblaka, na trenutke više sunca, no kiša će unatoč tomu biti rijetka i slaba. Najveća mogućnost za nju je u srijedu i nedjelju., javlja RTL

hr Mon Oct 14 2019 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .