Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57f8e2ed1eea8f14488b4585/80
Foto: StockFood

Depresivni ste i lošeg zdravlja? Jedite kupus!

Od davnina ga koristimo u prehrani, posebno zimi kao glavni izvor vitamina C, u narodnoj medicini primjenjuje se za liječenje najrazličitijih zdravstvenih tegoba, a popravlja i raspoloženje

Kiselo zelje mnogima je omiljena namirnica, posebno zimi, kada se od njega rade najrazličitija ukusna jela. U našoj kuhinji na tradicionalnom stolu mnogima je neizostavan dodatak restanom krumpiru, kobasicama ili suhom mesu, nužan je sastojak omiljene sarme i jote, a obožavaju ga vegetarijanci i makrobiotičari jer se odlično slaže s grahom, prosom, žgancima i raznim grahoricama.

Ne samo da je kiselo zelje ukusno, ono je vrlo hranjivo i zdravo, a njegova ljekovitost poznata je od davnina. Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C.


Eliksir

Stari Grci i Rimljani dobro su znali da je kiselo zelje i njegova tekućina, rasol, pravi eliksir za one koji su prošlu noć pretjerali s alkoholom, dok su ga na azijskom kontinentu, u dalekoj Kini, preporučali za vječno zdravlje. Pomorac James Cook s kiselim zeljem oplovio je svijet i liječio posadu od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.

Kiselo zelje prava je riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i balastnih tvari.

Od vitamina obiluje vitaminom C, A, K, vitaminima B skupine, posebno B12, od minerala su zastupljeni željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, sadrži bjelančevine i visok udio balastnih tvari. Upravo zbog obilja vlakana povoljno utječe na probavu, a pogoduje želucu i crijevima. Kiselo zelje jedna je od temeljnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi prehrambeni izbor svakome tko želi izgubiti pokoji kilogram ili čuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija.

 

SNAŽI OBRAMBENE SNAGE NAŠEG ORGANIZMA

Uistinu postoje mnogi razlozi da se zelje uvrsti u redovitu prehranu, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Zato što je bogato spomenutim vitaminima i mineralima ima snažnu moć u jačanju obrambenih snaga našeg organizma, čuva od prehlada i upala sluznice, a budući da djeluje antioksidativno, čuva organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala i zloćudnih bolesti. Na razne se načine upotrebljava u ljekovite svrhe.

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.

Osim toga, kiselo zelje pospješuje zarastanje rana, lokalno se može koristiti za ublažavanje svrbeža na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opeklina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Protiv neugodnog zadaha iz usta više puta dnevno žvačite ribano kiselo zelje.

Jeste li znali? Učinkovito liječi i glavobolju, dovoljno je da na čelo stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom - i glavobolja će proći. Oblozi od kiselog zelja ublažavaju i reumatske bolove i upale vena.

 

Sirovo je najhranjivije

Pozitivno djeluje i na funkcioniranje mozga i živčanog sustava, a smatra se i da potiče dobro raspoloženje, pa ako ste skloni prirodnim receptima za podizanje svoje dnevne doze raspoloženja, a ujedno i za otpornije tijelo, svakoga dana pojedite dvije do tri žlice naribanog kiselog zelja. Nekoliko žlica na dan podići će imunitet, osnažiti organizam pa se stoga posebno preporučuje i starijim osobama. Najhranjivije i najljekovitije je sirovo zelje pa da biste iskoristi sve hranjive tvari u njemu, jedite što više salata. Ako se jede sirovo, vrlo je ukusno uz dodatak bučinog ulja, papra i kima.

 

Sok od kiselog zelja

Rasol, sok dobiven od kiselog zelja, u narodu je najpoznatiji kao lijek protiv mamurluka. Obiluje enzimima koji pomažu u detoksikaciji, potiče i probavu, a za najbolji učinak kad je popijena čašica previše savjetuje se popiti punu čašu rasola ujutro i još jednu u poslijepodnevnim satima. Pobornici narodne medicine tvrde da smanjuje mogućnost razvoja karcinoma pluća, crijeva, prostate i želuca, a u tom slučaju treba ga uzimati tijekom duljeg vremenskog perioda, najmanje mjesec i pol do dva. Rasol se uzima i za bolju probavu, a mliječna kiselina u njemu jača crijevnu floru i snaži cjelokupni imunosni sustav. Obiluje vitaminima i mineralima, prvenstveno sadrži velike količine vitamina C zbog čega je dobar saveznik protiv prehlade, bogat je vitaminima E, K, onima B skupine, a u njemu se nalazi i rijedak vitamin U koji pomaže u liječenju čira na želucu i dvanaestercu (početni dio debelog crijeva). Od minerala u rasolu prevladavaju kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij, željezo...

 

Trodnevna dijeta s kiselim zeljem

Dijeta s kiselim zeljem vrlo je učinkovita jer se uz nju u tri dana mogu izgubiti tri kilograma, ali što je važnije dobro će očistiti i detoksicirati organizam.

Prvi dan dopušteno je tijekom cijelog dana pojesti kilogram i pol kiselog zelja. Uz to je važno piti puno vode, minimalno litru i pol do dvije s nekoliko kapi limuna.

Drugi dan jede se ista količina zelja, s tim da je dopušteno za ručak uz zelje pojesti i komadić integralnog kruha i malo posnog svježeg sira, a za večeru se uz zelje pojedu dva kuhana krumpira.

Treći dan također je uz kiselo zelje dopušteno pojesti malo integralnog kruha ili kuhanih krumpira. Po potrebi zelje se može začiniti s nekoliko kapi bučinog ulja ili prepržiti na maslacu, prenosi portal živim.

Facebook komentari

hr Wed Dec 21 2016 14:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac0074b47398bd638b46be/80
Foto: D.N.

Kultni sarajevski Magacin kabare i Aida Buvkva za Dan žena u Lori

Aida Bukva je najpopularnija bosasnkohercegovačka stand up komičarka široj javnosti poznata iz više uloga na televiziji (Seks i selo, Lud, zbunjen, normalan, Nadreality show), filmu (Hiljadarka), kazalištu (Radnja na uglu) i kabareu (Pjesma nad fetvama, Zabranjene bajke)

Još jedan hit iz radionice sarajevskog urnebesnog humora napokon gostuje u Splitu i to za dan žena 08. mart – datum koji je već postao tradicionalan za odlazak na dobru komediju u Lori.

Magacin kabare okuplja vrhunske komičare i sve njihove izvedbe su izvrsno popraćene brojnom publikom koja uvijek rasproda sve predstave i tjednima ranije – upravo zato su organizatori čekali punu godinu dana za najtraženiju predstavu i najtraženiji termin – Dan žena.

 Zabranjene bajke je trenutno najpopularniji kabare u produkciji Magacin Kabarea koji govori o Crvenkapici koja je preselivši u Sarajevo zbog vuka 1984. godine za vrijeme Olimpijade, izgubila tantijeme i pravo na licencu od strane Hans Christijana Andersena. U želji da njena priča ne ostane neispričana, Crvenkapica piše svoju knjigu pod nazivom Zabranjene bajke koja je svojevrsni kulturni lunapark u kojem se kroz različite skečeve publika upoznaje sa Sarajevom i sarajevskim humorom na potpuno drugačiji način.

 Aida Bukva je najpopularnija  bosasnkohercegovačka stand up komičarka široj javnosti poznata iz više uloga na televiziji (Seks i selo, Lud, zbunjen, normalan, Nadreality show), filmu (Hiljadarka), kazalištu (Radnja na uglu) i kabareu (Pjesma nad fetvama, Zabranjene bajke).

Publika na predstavama u kojima Aida igra bukvalno plače od smijeha dok su ulaznice danima unaprijed rasprodane. Aidu karakterizira specifičan smisao za humor te vrsna sposobnost improvizacije što svako iduće igranje čini predstavu drugačijom.

Predstava igra u Lori 08.03.2017. s početkom u 19 sati – s obzirom na ogroman interes za ovaj urnebesni kabare ulaznice su već u prodaji na blagajni dvorane Lora po cijeni od 80 kuna ( 16 – 19 sati) mogu se rezervirati na broj telefona 095 527 1852 ili na mail: komedija.u.lori@gmail.com  ili www.facebook.com/komedija.u.lori/ .

Ulaznice se mogu kupiti i online putem sustava:  www.croatia-tickets.com.  Broj ulaznica je ograničen

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 09:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58abfe36b47398b5668b459f/80
Foto: apartmanija.hr

Vrijedila više nego zlato: Zbog soli su Pažani ratovali, ali su i dobro živjeli

Solane duž hrvatske obale stalno bile na meti osvajača. Međutim, solane na Pagu uvijek su bile u vlasništvu otočana
Prošlo je više od 12 tisuća godina otkad su ljudi otkrili sol. Od tog trenutka sol se duboko ukorijenila u našu kulturu i gospodarstvo, a kroz povijest imala je velik utjecaj na društvene odnose i politički razvoj mnogih država. - piše punkufer.hr

Kinezi su na nju uveli porez, rimskim vojnicima služila je kao plaća, a dugi niz godina služila je i kao sredstvo plaćanja. Čak su Englezi u svom jeziku zadržali naziv za plaću, "salary".

Otok Pag oduvijek je imao izvrsne uvjete za proizvodnju soli, a južno od istoimenog grada nastala je naša najveća solana. Prostrana plitka laguna omeđena je brdima s istočne i zapadne strane, a nepropusno tlo od ilovače i gline, u kombinaciji sa specifičnim klimatskim uvjetima, odlična su podloga za dobivanje kvalitetne soli.

Sama proizvodnja soli na otoku Pagu prvi put se spominje 999. godine, u oporuci u kojoj kćer zadarskog tribuna ostavlja dijelove solane samostanu sv. Krševana. Iako ne postoje točni podaci kada se sol počela brati na Pagu, za vjerovati je da je to bilo puno prije 999.

Kako je sol u ono doba bila izuzetno cijenjena te je vrijedila isto, ako ne i više od zlata, tako su solane duž hrvatske obale stalno bile na meti osvajača. Međutim, solane na Pagu uvijek su bile u vlasništvu otočana.

Paška solana svoj najveći napredak bilježi tijekom 14. stoljeća, kada na vlast dolazi ugarsko-hrvatski kralj Ludovik I. Anžuvinac. On ulaže znatna sredstva u unapređenje proizvodnje soli, čime se postiže veliki kapacitet proizvodnje i samim time izvoz postaje sve veći.

Dolaskom Mlečana u posjed cjelokupne Dalmacije, mijenja se i važnost Paške solane. Sol je Mlečanima predstavljala iznimno važan i skup proizvod te su ju nastojali proizvoditi gdje god su stigli. Oni se nisu previše uplitali u samu proizvodnju, ali su unatoč tome zadržavali visokih tri četvrtine za sebe, dok je samo četvrtina ostajala otočanima.

Tako je bilo sve do 18. stoljeća kada se zabranjuje proizvodnja soli u većini dalmatinskih solana. Pag je zadržao svoju proizvodnju, a zanimljiv je podatak da su se za plaćanje, umjesto soli, počele koristiti priznanice u njezinoj protuvrijednosti. Tako je Pag, odnosno Hrvatska, u ono vrijeme bila jedna od rijetkih zemalja koje su uvele vlastiti novac kao sredstvo plaćanja.

S padom Venecije ovo područje spada pod austrijsku vlast i tu počinje novi razvoj solane. Početkom 20. stoljeća austrijska vlast otkupljuje solane od privatnih vlasnika kako bi mogla sagraditi nove, suvremene, s kapacitetom od 6 tisuća tona godišnje. Danas se solana prostire na ukupno 258 hektara površine, a godišnje se ovdje ubere oko 20 tisuća tona soli. Sol se uvijek brala ručno. Bio je to težak i mukotrpan posao, ali otočani su ga radili s velikim ponosom.

Zbog soli su Pažani često ratovali, ali su zbog nje i dobro živjeli. Bijelo zlato i danas je jedan od važnijih proizvoda s otoka, ali i turistički potencijal koji svake godine privlači sve više posjetitelja. U samom gradu Pagu smješten je Muzej soli, koji se zapravo nalazi u bivšim skladištima u kojima se ona čuvala. Ovdje možete vidjeti alate i oruđa kojima se u prošlosti vadila sol i transportirala do skladišta te se upoznati s težačkim načinom života ljudi koji su od nje živjeli. - piše punkufer.hr

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 09:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ab88b9b4739819658b45cc/80
Foto: Lily Laum

Počelo snimanje Robin Hooda u Dubrovniku: Jedan od producenata je Leonardo DiCaprio

Konji, vitezovi… te glavom i bradom sam Robin Hood (Taron Egerton) i Maid Marian (Eve Hewson) pojavili su se danas na setu filma Robin Hood: Origins
Dubrovnik je tako ovog ponedjeljka postao Nottingham! Pale su, naime, prve filmske klape, a snimanje se danas uglavnom odvija na mostu poviše Posata, piše Dubrovački list.

Uhvaćeni su i filmski poljupci. Naime, na mostu su se "cmoknuli" Robin Hood i Maid Marian.



U Dubrovniku je, nakon dugih priprema, počelo snimanje filma "Robin Hood: Origins" čiju režiju potpisuje Britanac Otto Bathurst, a jedan od producenata filma je i slavni glumac Leonardo DiCaprio.

Prvi dan snimanje se odvijalo na istočnom ulazu u dubrovačku povijesnu jezgru – na predjelu Vrata od Ploča, Trgu oružja, na kamenom mostu u Ulici sv. Dominika te u Posatu.

Plan je da ovo bude prvi film trilogije koja bi se također snimala u Dubrovniku.

Režiser filma ''Robin Hood'' Otto Bathurst izjavio je na konferenciji za novinare da je prije "otkrića Dubrovnika" proveo tri mjeseca u Engleskoj bezuspješno tražeći grad koji bi mogao utjeloviti srednjovjekovni Nottingham.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 09:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58abe11db4739819658b45f2/80
Foto: Pixabay

Mljac!: Desert koji nas vraća u djetinjstvo

Jabuke i cimet su vrlo zdrav dodatak pa možete pojesti još jednu porciju
Ovaj desert sličan je riži na mlijeku na kojoj su mnogi odrasli. Jabuke i cimet su vrlo zdrav dodatak tako da se ne trebate previše ustručavati poželite li pojesti još jednu porciju. - pišu 24 sata

1 l punomasnog mlijeka

150 g rižeribana limunova korica

5 dl vode

50 g maslaca

50 g šećera

cimet

2 jabuke

Priprema:

Rižu kratko prokuhajte u 5 dl vode. Za to vrijeme zakuhajte mlijeko s ribanom limunovom koricom, pa u zavrelo dodajte ocijeđenu, blanširanu rižu. Kuhajte na laganoj vatri, pa kad omekša dodajte maslac, izmiješajte i prebacite u zdjelice za posluživanje. Pospite cimetom i poslužite toplo ili ohlađeno s ploškama jabuka.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 08:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .