Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57f8e2ed1eea8f14488b4585/80
Foto: StockFood

Depresivni ste i lošeg zdravlja? Jedite kupus!

Od davnina ga koristimo u prehrani, posebno zimi kao glavni izvor vitamina C, u narodnoj medicini primjenjuje se za liječenje najrazličitijih zdravstvenih tegoba, a popravlja i raspoloženje

Kiselo zelje mnogima je omiljena namirnica, posebno zimi, kada se od njega rade najrazličitija ukusna jela. U našoj kuhinji na tradicionalnom stolu mnogima je neizostavan dodatak restanom krumpiru, kobasicama ili suhom mesu, nužan je sastojak omiljene sarme i jote, a obožavaju ga vegetarijanci i makrobiotičari jer se odlično slaže s grahom, prosom, žgancima i raznim grahoricama.

Ne samo da je kiselo zelje ukusno, ono je vrlo hranjivo i zdravo, a njegova ljekovitost poznata je od davnina. Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C.


Eliksir

Stari Grci i Rimljani dobro su znali da je kiselo zelje i njegova tekućina, rasol, pravi eliksir za one koji su prošlu noć pretjerali s alkoholom, dok su ga na azijskom kontinentu, u dalekoj Kini, preporučali za vječno zdravlje. Pomorac James Cook s kiselim zeljem oplovio je svijet i liječio posadu od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.

Kiselo zelje prava je riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i balastnih tvari.

Od vitamina obiluje vitaminom C, A, K, vitaminima B skupine, posebno B12, od minerala su zastupljeni željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, sadrži bjelančevine i visok udio balastnih tvari. Upravo zbog obilja vlakana povoljno utječe na probavu, a pogoduje želucu i crijevima. Kiselo zelje jedna je od temeljnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi prehrambeni izbor svakome tko želi izgubiti pokoji kilogram ili čuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija.

 

SNAŽI OBRAMBENE SNAGE NAŠEG ORGANIZMA

Uistinu postoje mnogi razlozi da se zelje uvrsti u redovitu prehranu, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Zato što je bogato spomenutim vitaminima i mineralima ima snažnu moć u jačanju obrambenih snaga našeg organizma, čuva od prehlada i upala sluznice, a budući da djeluje antioksidativno, čuva organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala i zloćudnih bolesti. Na razne se načine upotrebljava u ljekovite svrhe.

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.

Osim toga, kiselo zelje pospješuje zarastanje rana, lokalno se može koristiti za ublažavanje svrbeža na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opeklina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Protiv neugodnog zadaha iz usta više puta dnevno žvačite ribano kiselo zelje.

Jeste li znali? Učinkovito liječi i glavobolju, dovoljno je da na čelo stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom - i glavobolja će proći. Oblozi od kiselog zelja ublažavaju i reumatske bolove i upale vena.

 

Sirovo je najhranjivije

Pozitivno djeluje i na funkcioniranje mozga i živčanog sustava, a smatra se i da potiče dobro raspoloženje, pa ako ste skloni prirodnim receptima za podizanje svoje dnevne doze raspoloženja, a ujedno i za otpornije tijelo, svakoga dana pojedite dvije do tri žlice naribanog kiselog zelja. Nekoliko žlica na dan podići će imunitet, osnažiti organizam pa se stoga posebno preporučuje i starijim osobama. Najhranjivije i najljekovitije je sirovo zelje pa da biste iskoristi sve hranjive tvari u njemu, jedite što više salata. Ako se jede sirovo, vrlo je ukusno uz dodatak bučinog ulja, papra i kima.

 

Sok od kiselog zelja

Rasol, sok dobiven od kiselog zelja, u narodu je najpoznatiji kao lijek protiv mamurluka. Obiluje enzimima koji pomažu u detoksikaciji, potiče i probavu, a za najbolji učinak kad je popijena čašica previše savjetuje se popiti punu čašu rasola ujutro i još jednu u poslijepodnevnim satima. Pobornici narodne medicine tvrde da smanjuje mogućnost razvoja karcinoma pluća, crijeva, prostate i želuca, a u tom slučaju treba ga uzimati tijekom duljeg vremenskog perioda, najmanje mjesec i pol do dva. Rasol se uzima i za bolju probavu, a mliječna kiselina u njemu jača crijevnu floru i snaži cjelokupni imunosni sustav. Obiluje vitaminima i mineralima, prvenstveno sadrži velike količine vitamina C zbog čega je dobar saveznik protiv prehlade, bogat je vitaminima E, K, onima B skupine, a u njemu se nalazi i rijedak vitamin U koji pomaže u liječenju čira na želucu i dvanaestercu (početni dio debelog crijeva). Od minerala u rasolu prevladavaju kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij, željezo...

 

Trodnevna dijeta s kiselim zeljem

Dijeta s kiselim zeljem vrlo je učinkovita jer se uz nju u tri dana mogu izgubiti tri kilograma, ali što je važnije dobro će očistiti i detoksicirati organizam.

Prvi dan dopušteno je tijekom cijelog dana pojesti kilogram i pol kiselog zelja. Uz to je važno piti puno vode, minimalno litru i pol do dvije s nekoliko kapi limuna.

Drugi dan jede se ista količina zelja, s tim da je dopušteno za ručak uz zelje pojesti i komadić integralnog kruha i malo posnog svježeg sira, a za večeru se uz zelje pojedu dva kuhana krumpira.

Treći dan također je uz kiselo zelje dopušteno pojesti malo integralnog kruha ili kuhanih krumpira. Po potrebi zelje se može začiniti s nekoliko kapi bučinog ulja ili prepržiti na maslacu, prenosi portal živim.

hr Wed Dec 21 2016 14:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae1e0cd2af47fc4988b4577/80

Ljekovito i ukusno povrće: Proljeće je vrijeme za artičoke

Proljeće je vrijeme kad cvjetaju artičoke, biljke koje su stari Grci i Rimljani koristili kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.

Izuzetno je cijenjena u francuskoj i talijanskoj kuhinji, a sve više se koristi i kod nas. Zbog svog ljekovitog sastava korisna je za snižavanje kolesterola, sprječava arterosklerozu, infarkt i moždani udar. Potiče stvaranje žuči, koristi se u terapiji protiv žučnih kamenaca, sprječava cirozu i rak jetre. Poboljšava probavu, smanjuje nadutost i bolove u želucu .Odlično je sredstvo za mršavljenje, a preporuča se i dijabetičarima. Upotrebljava se na razne načine. 

Danas smo se odlučili za jedno ukusno jelo od cvjetova artičoke.

Svježe ubrane artičoke dobro operemo i stavimo u posudu u koju smo ocijedili sok od jednog limuna. Na taj način izlazi iz nje višak gorčine, a ona zadržava svježu boju. Ukoliko u njoj ostane koji mrav izići će na taj način vani u vodu. Nakon sat vremena možemo pripremati artičoke.

Punimo ih smjesom luka (češnjaka), peršina, krušnih mrvica, soli, vegete i papra. Svakoj artičoki raširimo njene latice i punimo ovom smjesom. Zalijemo svaku sa žlicom maslinovog ulja. Složimo u posudu za kuhanje, dodamo sjeckanih krumpira ili boba, a može i graška. Zalijemo vodom i lagano kuhamo oko sat vremena. Poslužujemo toplo uz čašu vina.

hr Thu Apr 26 2018 16:24:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ee01f2b4739801198b45b2/80
Foto: Pixabay

Toplo vrijeme loše djeluje na raspoloženje, postajemo ljuti, glupi i nasilni

Dolaskom toplijih, sunčanih dana, uvriježeno je mišljenje, raste i naše raspoloženje, no znanstvenike već godinama zbunjuje fenomen zvan 'ljetni blues'. Otkriće poljskih znanstvenika baca novo svjetlo na ovaj fenomen jer, kako je pokazalo istraživanje, s porastom temperature raste i hormon stresa pa nas toplo vrijeme čini ljutima, glupljima i nasilnijima

Analizom statistika posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici već neko vrijeme povezuju toplinu s agresivnošću, samoubojstvima i nasiljem, a uzrok fenomena zvanog 'ljetni blues', poljski su znanstvenici pronašli u većoj razini hormona stresa kortizola ljeti nego zimi, pa ispada da nas porast temperature zapravo čini razdražljivijima, piše tportal.

Nove spoznaje o kemikaliji koja je od vitalnog značaja za reguliranje šećera, soli i fluida u cijelom tijelu, bacaju svjetlo i na mogući utjecaj na zdravlje ljudi.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Poznanu proučavali su grupu studenata medicine tijekom jednog zimskog i jednog ljetnog dana. Ispitanicima su uzimani uzorci sline svaka dva sata tijekom svakog24-satnog ciklusa ispitivanja, u kojima su mjerene razine kortizola i markera upale. Tijekom svakog ispitivanja, ispitanici su ispunjavali upitnik o načinu života, prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Uočen je porast razine kortizola u ljetnom danu, a razine upale nisu se značajno promijenile između zimske i ljetne sezone.

Veći protok kortizola ljeti iznenadio je patofiziologinju Dominiku Kanikowsku sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Poznanu, koja je kaže kako otkriće proturječi tradicionalnom konceptu o sumornim, depresivnim zimama i opuštenoj lakoći ljeta.

Razdražljivost i neprijateljsko raspoloženje izvorno je s rastom topline povezano analizama statistika kriminala, kada je uočeno da stopa nasilja raste ljeti, naročito u danima koji vrućinom odskaču od prosjeka.

Razne dosadašnje teorije fenomen su objašnjavale mogućnošću da rast temperature uzrokuje rast brzine otkucaja srca, razine testosterona i ubrzanje drugih metaboličkih reakcija koje potiču simpatički živčani sustav koji je odgovoran za našu odluku o borbi ili povlačenju.

Kanikowska objašnjava, kako piše Daily Mail, da je kortizol važan za smirivanje upala i održavanje zdravlja, a luči se u krvotok tijekom teških ili uznemirujućih situacija.

Njegova razina obično je najviša ujutro i postupno opada tijekom dana. Najniža je navečer što nam omogućuje lakši počinak, a na njegovu uobičajenu dnevnu fluktuaciju mogu utjecati bolest, nedostatak sna i neki lijekovi.

Poljska znanstvenica navodi i ranije studije o sezonskoj varijabilnosti hormona, koje su pak pokazale nedosljedne rezultate. No, kako kaže, to je vjerojatno zato što su sudionici testirani u vlastitim domovima, a ne u jedinstvenom okruženju.

hr Thu Apr 26 2018 15:31:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae1b98b2af47ff7968b45eb/80
Foto: Pixabay

Koliko se često zaista trebamo tuširati?

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju razina prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša.

Većina ljudi u prosjeku se tušira jednom dnevno. Nova istraživanja, pak, idu u smjeru da je bolje biti nešto "prljaviji" kako bi se održala prirodna ravnoteža i vlažnost kože.

Tuširanje ovisi o razini aktivnosti pojedinca, ističe dr. David E. Bank iz njujorškog Centra za dermatologiju, te dodaje ako radite fizički posao ili svaki dan provodite barem sat vremena vježbajući, onda bi se svakako trebali tuširati jednom dnevno.'

Ako ne pripadate ovoj grupi ljudi, stručnjak savjetuje da se možete tuširati i svaki drugi dan i svejedno ostati čisti. Izbjegavanje svakodnevnog tuširanja ima svoje prednosti, jer pretjerano izlaganje kože vodi može narušiti njezinu ravnotežu vlažnosti te dovesti do pretjeranog isušivanja kože.

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju razina prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša. Također, na ovaj način izbjegnut ćete iritaciju kože izazvanu vrućom vodom prilikom tuširanja, tvrdi dr. Bank.

Ipak ne treba pretjerivati s pauzama u tuširanju, jer izbjegavanje ovog čina može dovesti i do problema s kožom.

Potrebno se tuširati barem dva do tri puta tjedno kako bi izbjegli neugodne mirise, ali i isprali mrtve stanice kože, te eventualne bakterije i gljivice koje mogu dovesti do infekcija kože, akni i slično, zaključuje slavni dermatolog. - piše zadovoljna.hr.

hr Thu Apr 26 2018 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae17e252af47fbe948b4660/80

Klub mladih Split organizator međunarodne konferencije o blockchain tehnologiji

S obzirom na to da je blockchain tehnologija u Hrvatskoj još nedovoljno istražena, ova je konferencija idealna prilika za sve koji se žele pobliže upoznati sa svijetom kriptovaluta

Klub mladih Split je suorganizator međunarodne konferencije o blockchain tehnologiji i poslovanju „BlockSplit, koja se održava 27. i 28. travnja na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

S obzirom na to da je blockchain tehnologija u Hrvatskoj još nedovoljno istražena, ova je konferencija idealna prilika za sve koji se žele pobliže upoznati sa svijetom kriptovaluta, Bitcoina, pametnih ugovora, financiranja biznisa putem ICO-eva (Initial Coin Offering) i sl. Konferenciju zasigurno neće propustiti ni programeri i poduzetnici koji u budućnosti žele raditi u blockchain tehnologiji ili pokrenuti vlastite projekte.

Svi zainteresirani imat će priliku dva dana učiti od najvećih međunarodnih i domaćih stručnjaka iz svijeta blockchain tehnologije, i to putem programerskih i poduzetničkih radionica i predavanja.

Među predavačima se posebno ističe gosp. Peter Todd, poznat kao pionir Bitcoina, koji je 2012. godine napisao prvu liniju koda u Bitcoin Coreu, a danas radi kao nezavisni konzultant za primijenjenu kriptografiju. Todd će održati predavanje pod nazivom „What blockchains actually do“, što će biti idealna prilika za sve zaljubljenike u blockchain da iz prve ruke doznaju sve potrebne informacije o tehnologiji čijem je razvoju upravo on značajno doprinio, a za koju se u svijetu tvrdi da je najvažnija inovacija još od interneta.

Detaljan program konferencije, čiji je glavni organizator Blockchain HUB Split, možete vidjeti na stranici http://blocksplit.io/ , gdje možete i kupiti ulaznice. 

hr Thu Apr 26 2018 09:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .