Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57f8e2ed1eea8f14488b4585/80
Foto: StockFood

Depresivni ste i lošeg zdravlja? Jedite kupus!

Od davnina ga koristimo u prehrani, posebno zimi kao glavni izvor vitamina C, u narodnoj medicini primjenjuje se za liječenje najrazličitijih zdravstvenih tegoba, a popravlja i raspoloženje

Kiselo zelje mnogima je omiljena namirnica, posebno zimi, kada se od njega rade najrazličitija ukusna jela. U našoj kuhinji na tradicionalnom stolu mnogima je neizostavan dodatak restanom krumpiru, kobasicama ili suhom mesu, nužan je sastojak omiljene sarme i jote, a obožavaju ga vegetarijanci i makrobiotičari jer se odlično slaže s grahom, prosom, žgancima i raznim grahoricama.

Ne samo da je kiselo zelje ukusno, ono je vrlo hranjivo i zdravo, a njegova ljekovitost poznata je od davnina. Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C.


Eliksir

Stari Grci i Rimljani dobro su znali da je kiselo zelje i njegova tekućina, rasol, pravi eliksir za one koji su prošlu noć pretjerali s alkoholom, dok su ga na azijskom kontinentu, u dalekoj Kini, preporučali za vječno zdravlje. Pomorac James Cook s kiselim zeljem oplovio je svijet i liječio posadu od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.

Kiselo zelje prava je riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i balastnih tvari.

Od vitamina obiluje vitaminom C, A, K, vitaminima B skupine, posebno B12, od minerala su zastupljeni željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, sadrži bjelančevine i visok udio balastnih tvari. Upravo zbog obilja vlakana povoljno utječe na probavu, a pogoduje želucu i crijevima. Kiselo zelje jedna je od temeljnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi prehrambeni izbor svakome tko želi izgubiti pokoji kilogram ili čuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija.

 

SNAŽI OBRAMBENE SNAGE NAŠEG ORGANIZMA

Uistinu postoje mnogi razlozi da se zelje uvrsti u redovitu prehranu, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Zato što je bogato spomenutim vitaminima i mineralima ima snažnu moć u jačanju obrambenih snaga našeg organizma, čuva od prehlada i upala sluznice, a budući da djeluje antioksidativno, čuva organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala i zloćudnih bolesti. Na razne se načine upotrebljava u ljekovite svrhe.

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.

Osim toga, kiselo zelje pospješuje zarastanje rana, lokalno se može koristiti za ublažavanje svrbeža na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opeklina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Protiv neugodnog zadaha iz usta više puta dnevno žvačite ribano kiselo zelje.

Jeste li znali? Učinkovito liječi i glavobolju, dovoljno je da na čelo stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom - i glavobolja će proći. Oblozi od kiselog zelja ublažavaju i reumatske bolove i upale vena.

 

Sirovo je najhranjivije

Pozitivno djeluje i na funkcioniranje mozga i živčanog sustava, a smatra se i da potiče dobro raspoloženje, pa ako ste skloni prirodnim receptima za podizanje svoje dnevne doze raspoloženja, a ujedno i za otpornije tijelo, svakoga dana pojedite dvije do tri žlice naribanog kiselog zelja. Nekoliko žlica na dan podići će imunitet, osnažiti organizam pa se stoga posebno preporučuje i starijim osobama. Najhranjivije i najljekovitije je sirovo zelje pa da biste iskoristi sve hranjive tvari u njemu, jedite što više salata. Ako se jede sirovo, vrlo je ukusno uz dodatak bučinog ulja, papra i kima.

 

Sok od kiselog zelja

Rasol, sok dobiven od kiselog zelja, u narodu je najpoznatiji kao lijek protiv mamurluka. Obiluje enzimima koji pomažu u detoksikaciji, potiče i probavu, a za najbolji učinak kad je popijena čašica previše savjetuje se popiti punu čašu rasola ujutro i još jednu u poslijepodnevnim satima. Pobornici narodne medicine tvrde da smanjuje mogućnost razvoja karcinoma pluća, crijeva, prostate i želuca, a u tom slučaju treba ga uzimati tijekom duljeg vremenskog perioda, najmanje mjesec i pol do dva. Rasol se uzima i za bolju probavu, a mliječna kiselina u njemu jača crijevnu floru i snaži cjelokupni imunosni sustav. Obiluje vitaminima i mineralima, prvenstveno sadrži velike količine vitamina C zbog čega je dobar saveznik protiv prehlade, bogat je vitaminima E, K, onima B skupine, a u njemu se nalazi i rijedak vitamin U koji pomaže u liječenju čira na želucu i dvanaestercu (početni dio debelog crijeva). Od minerala u rasolu prevladavaju kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij, željezo...

 

Trodnevna dijeta s kiselim zeljem

Dijeta s kiselim zeljem vrlo je učinkovita jer se uz nju u tri dana mogu izgubiti tri kilograma, ali što je važnije dobro će očistiti i detoksicirati organizam.

Prvi dan dopušteno je tijekom cijelog dana pojesti kilogram i pol kiselog zelja. Uz to je važno piti puno vode, minimalno litru i pol do dvije s nekoliko kapi limuna.

Drugi dan jede se ista količina zelja, s tim da je dopušteno za ručak uz zelje pojesti i komadić integralnog kruha i malo posnog svježeg sira, a za večeru se uz zelje pojedu dva kuhana krumpira.

Treći dan također je uz kiselo zelje dopušteno pojesti malo integralnog kruha ili kuhanih krumpira. Po potrebi zelje se može začiniti s nekoliko kapi bučinog ulja ili prepržiti na maslacu, prenosi portal živim.

Facebook komentari

hr Wed Dec 21 2016 14:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56be25f56f861ac9068b464e/80
Foto: Ilustracija Zdravlje prirode

Konačno srušen mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju

Znanstvene studije u kojima se proučavao učinak konzumiranja hrane bogate masnoćama i masnim kiselinama na naš organizam srušile su česti mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju
Pedijatar i profesor medicine Aaron Carroll u svojoj knjizi "The Bad Food Bible: How and Why to Eat Sinfully" navodi vrlo korisne informacije, piše zadovoljna.hr.

Postoji jedna stvar koju znamo o namirnicama bogatima masnoćama i masnim kiselinama. Njihovo konzumiranje ne uzrokuje dobitak kilograma. Baš suprotno, zapravo može pomoći pri gubljenju nekoliko kilograma, navodi Carroll.

To znači da bi se namirnice poput avokada, lososa i orašastih plodova svakako trebale naći u našoj prehrani. Također, one osobe koje konzumiraju hranu bogatu masnoćama i masnim kiselinama te hranu čiji je udio rafiniranih ugljikohidrata vrlo nizak često znaju izgubiti kilograme te poboljšati zdravstveno stanje.

Tijelu su potrebne masnoće i masne kiseline kako bi ono zdravo funkcioniralo. Jer kada ne jedemo namirnice iz te prehrambene skupine, umjesto njih onda konzumiramo rafinirane ugljikohidrate i šećer, koji se često povezuju s debljanjem i pretilošću.

Naravno, bitno je znati da nisu sve masnoće jednako dobre za nas te da bismo ih trebali najviše uzimati iz namirnica kao što su avokado, riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje.



Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 19:59:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12e82eb9e03e88058b460b/80

Deset genijalnih načina da čistite manje, a jednako je efikasno

Postoje načini da čišćenje postane lakše i brže te da vam ne oduzima toliko vremena. Male promjene mogu vam značajno olakšati svakodnevni život...
1. Čišćenje kauča ili sofa

Umjesto da provedete sat vremena ribajući tkaninu, u bočicu s raspršivačem ulijte decilitar votke i našpricajte garnituru. Pustite petnaestak minuta da alkohol ishlapi i lagano prebrišite. Garnitura će izgledati kao nova, pišu 24 sata.

2. Plastične igračke i kockice

Perilica za pranje suđa može prati različite stvari iz kuće koje ne spadaju pod suđe. Iskoristite je! U njoj možete oprati čaše u kojima držite pastu i četkice za zube, plastične ukrase, podmetače za čaše (ne papirnate), ali i tvrde dječje igračke poput kockica za slaganje. 

Pranje kockica nije lagan posao i obično uključuje namakanje u sapunu i kipućoj vodi, ribanje i špricanje antibakterijskim sredstvom. Umjesto svega toga, stavite kockice u platnenu vrećicu (možete iskoristiti one za osjetljivo donje rublje koja se može svugdje kupiti) te operite i osušite u perilici. Kockice će biti čiste i sjajne, a vi se nećete nimalo mučiti. Isto možete napraviti sa svim plastičnim igračkama, samo pazite da nemaju baterije. 

3. Umjesto ribanja mikrovalne pećnice...

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku više nikad se nećete mučiti ribajući mikrovalnu. Iscijedite jedan limun u posudu koja je na pola napunjena vodom i sve zajedno stavite grijati na 3 minute i neka još ostane stajati barem 5 minuta u mikrovalnoj. Mikrovalnu iznutra prebrišite mokrom krpom. Svi zapečeni komadići i nečistoće će omekšati i lako će se obrisati, piše 
Daily Mail.

4. Za brisanje prašine iskoristite stare čarape

Nema potrebe da koristite krpice za prašinu. Uzmite nekoliko starih čarapa, stavite na ruku i stavite malo spreja protiv prašine. Možete ih i lagano navlažiti, a možete brisati prašinu i sa suhom krpom. S rukom ćete jednostavnije obrisati prašinu i doći ćete do svih onih sitnih kutaka koje često ljudi previde.

5. Naljepnice

Svako dijete prolazi fazu zaljubljenosti u naljepnice i često se dogodi da naljepnice zalutaju iz dječje sobe u dnevnu ili u kuhinju.
Umjesto vode i sapuna, s kojima ćete tijekom ribanja naljepnice napraviti još veći problem, uzmite fen i zagrijte naljepnicu. Grijte oko jedne minute. Zahvaljujući toplom ljepilu ćete bez problema skinuti naljepnicu sa zida.

6. Ventilator

Ventilator na stropu se čini kao dobra ideja tijekom ljetnih mjeseci, ali za čišćenje često zna biti naporan zadatak. Umjesto vlažne krpe, iskoristite staru jastučnicu. 
Jastučnicu navucite preko propelera i polako povucite jastučnicu s njega. Obrisana prašina će ostati u jastučnici, a ne na podu ili na vama.

7. Tuš kabina više nije muka

Svaki put kad se tuširate, umjesto da stojite ispod tuša čekajući da vam se upije regenerator uzmite čistu krpu i na nju stavite malo sapuna. Brzinski operite staklene površine i pločice. Na ovaj način ćete spriječiti nakupljanje nečistoća i ostataka sapuna u tuš kabini.
Ovo je lako i brzo, a ako vam uđe u naviku, više nikad neće sat vremena provesti uklanjajući kamenac i stvrdnuti sapun iz tuš kabine.

8. Reciklaža

Ako odvajate smeće za reciklažu, vrlo vjerojatno imate i više kanti. Umjesto da svaki put kad napunite kantu tražite vrećice u kojima ćete reciklažu odnijeti, kupite malo veće vreće za smeće, po mogućnosti s ručkicama i stavite ih odmah u kantu. 

9. Tepih

Umjesto ribanja tepiha, ispiranja i sušenja (koje može potrajati dan-dva), ako primijetite da vam je tepih prljav, pospite ga soda bikarbonom i ostavite desetak minuta. Usisajte tepih i izgledati će kao nov.

10. Namještaj

Nakon što ste obrisali prašinu (na novi, lakši način), pobrinite se da se ubuduće na površinama skuplja manje prašine. To ćete postići ako uzmete maramicu za sušilicu rublja (koja je antistatična) i njom pređete sve površine.

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 15:44:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12db2fb9e03e9b058b45ea/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Brzopotezni složenac od tjestenine, topljenog sira i piletine za svaki dan

Poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom

Kada ne znate što biste skuhali, poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom. Tjesteninu čak ne morate kuhati u posebnom loncu. - prenosi punkufer.hr

Sastojci za 4-6 osoba: 
3 pileća prsa 
600 ml pilećeg temeljca 
600 ml vrhnja za kuhanje 
200 grama nekuhane tjestenine penne
220 grama naribanog sira parmezana
230 grama sira mozzarela
4 češnja češnjaka
sol i papar po želji 
1 žlica maslinovog ulja 

Priprema: 

1. U loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja pa ispržite pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice jednake veličine. Posolite i popaprite. 

2. Dodajte protisnuti češnjak i pirjajte dok piletina ne potamni. 

3. U lonac ulijte pileći temeljac, vrhnje za kuhanje i sušenu tjesteninu i pustite da sve zajedno zavrije. 

4. Potom smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve kuha još 15 do 20 minuta. 

5. Maknite lonac s vatre i u njega umiješajte 165 grama naribanog parmezana. 

6. U duboku posudu za pečenje koju ste prethodno namastili ulijte polovicu smjese od tjestenine. Preko vrha tjestenine stavite 115 grama sira mozzarelle, koju ćete zatim prekriti s ostatkom tjestenine.

7. Preko vrha tjestenine stavite preostali parmezan i mozzarellu. 

8. Stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta dok se sir ne zapeče. Poslužite sa sezonskom salatom. Dobar tek!

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12cb1fb9e03e88058b45ed/80
Foto: Screenshot / Facebook

Dubrovački planinar na brdu iznad Mokošice naletio na medvjeda!

Lazar Badanjac je u nedjelju tijekom rutinskog treninga na brdu poviše Mokošice ugledao medvjeda
Njegovu objavu donosimo u nastavku: 

- Da je Mladen Delić živ rekao bi “ljudi moji jeli to moguće!”.

Ima 10 godina tumaram po najvećim zabitima Crne Gore, Bosne, Velebita i oduvijek sam ga htio vidjeti, u prirodnom okruženju. Danas prilikom rutinskog treninga gdje sam po grebenu brda poviše Mokošice (Oštra glavica 616m), ganjao svoje FKT sam naletio na - Medvjeda! I to sam ga iznenadio s leđa na nekih 15m zračne linije. On je od straha riknuo, a ja problijedio. Pravi medvjed, veličine prosječnog čovjeka, guste smeđe dlake, đizzs još uvijek ne mogu vjerovati!

Na videu se ne vidi medvjed, dok sam se snašao blago je pobjegao, ali se vidi moje blijedo lice. Kasnije kad sam došao sebi probudila se u meni ljudska kurioština pa sam ga pokušao naći ili barem vidjeti iz daleka, ali je očito pobjegao ili se sakrio u kakvu duplju. - napisao je na svom Facebook profilu.


Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .