Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54f6b592486f9fd2728b48c0/80
Foto: Promotivne fotografije

Radojka Šverko: Pjevačice koje se oslanjaju samo na izgled moraju znati da je ljepota prolazna

Radojka Šverko jedna je od najvećih diva hrvatske estrade, a iako je nema često u medijima, ona redovito nastupa gdje god je pozovu te svoju publiku drži energičnom više od dva sata i tako skoro već pedeset godina

Prošlogodišnja dobitnica Porina za životno djelo i najbolju žensku vokalnu izvedbu, glazbi je posvetila cijeli svoj život. Ostvarila je impresivnu svjetsku karijeru te bila nagrađivana na velikim glazbenim smotrama, pobjeđujući čak dva puta danas planetarnu ikonu Davida Bowieja. No gdje god otišla, uvijek se rado vraćala svojoj domovini koju je sa sobom nosila u srcu po cijelom svijetu. Dvaput se udavala, a zadnji put razvela s 35 godina kada je donijela odluku da će biti sama – do daljnjega. Radojka danas ima 66 godina i njen centar svijeta su njene dvije kćeri i unuka, voli druženje s prijateljima, a emotivno stanje i dalje proživljava kroz svoju glazbu.

 

 Iako se činilo kao da ste na neko vrijeme odmarali od medija i javnosti, u zadnje vrijeme Vas je teško ne zamijetiti. Gdje ste kad Vas nema?

- Možda me nema u medijima, ali itekako radim. Zapravo nikad nisam htjela da me u medijima ima previše. Volim svoj dom, svoj mir i svoju privatnost. Svakako bi me moglo biti više u medijima da to želim, no sve treba znati dozirati.

Na nedavno održanoj inauguraciji pozvani ste da pjevate novoj predsjednici, kako ste se osjećali kada ste dobili poziv, a naročito kada ste izvodili baš svoju pjesmu?

- Osjećala sam se počašćenom, privilegiranom, bila sam sretna i ponosna. Drago mi je da sam odabrana za takav nastup i što sam mogla ponovno prezentirati pjesmu pokojnog Dalibora Paulika na tekst akademika Jakše Fiamenga, "Ljubim te do bola“. Za ovu prigodu poseban aranžman napisao je Olja Dešić, a dirigirao je maestro Alan Bjelinski.

Na svom službenom profilu na Facebook-u napisali ste da je HRT zatražio brisanje video zapisa Vašeg nastupa na inauguraciji. Kako to komentirate?

- Moju Facebook stranicu vodi moja ekipa koja također uređuje moje web stranice. Ne bih radila veliku dramu oko ovog zahtjeva HRT-a. Oni na taj zahtjev imaju pravo, a nađeno je drugo rješenje kako bi se snimka mog nastupa na inauguraciji podijelila s onima koji prate moj rad.

Spomenimo da ste u Rio de Janeiru 1970. za izvedbu pjesme "Svijet je moj" dobili priznanje "The Most Outstanding Performance", čime postajete prva umjetnica koja je ovo priznanje dobila nakon smrti glasovite Janis Joplin. Koliko Vam je to pomoglo u Vašoj inozemnoj karijeri koju ste paralelno gradili s onom hrvatskom?

- Da pojasnim, Janis Joplin nije dobila tu nagradu, već je to priznanje osmišljeno u njenu čast, netom nakon njezine smrti. Nastup na jednoj tako velikoj svjetskoj smotri i tako visok plasman zaslužni su za niz poziva iz cijelog svijeta. Pomno sam birala što ću od ponuđenih nastupa prihvatiti. Paralelno sam se odazivala i na domaće festivale, od Zagrebačkog i Splitskog festivala do Melodija Istre i Kvarnera, Krapinskog festivala, Festivala šansona, itd.

Čini li se ponekad da druge zemlje više drže do Vas kao umjetnice nego Vaša vlastita?

- Osjetila sam potvrdu svog talenta nastupajući po svijetu, no i u domovini. Iako su me cijenili u inozemstvu i nudili mi pozamašne iznose, ipak sam odlučila živjeti u mojoj Hrvatskoj gdje i nakon dugog niza godina osjećam itekakvu ljubav publike.

U svojoj bogatoj karijeri koketirali ste s raznim žanrovima glazbe, ne gledajući na publiku, u kojoj glazbenoj fazi ste najviše uživali?

- Ne mogu izdvojiti neki poseban žanr u kojem se osjećam najbolje. Sve su to za mene bili izazovi kojima su mi koncertni programi ispunjeni i dan danas: pop glazba, šansona, rock, jazz standardi, mjuzikli, filmska glazba, pa i klasični repertoar koji neizmjerno volim izvoditi u crkvenim prostorima. Mislim da mi je ta raznolikost repertoara pomogla da dođem i do većeg auditorija.

Predan rad i kvalitetne pjesme po Vama su recept za uspjeh, mislite li da danas ima pjevača koji su se spremni odricati zbog karijere, te da ima glazbenika koji rade kvalitetne pjesme?

- Čim god se čovjek bavi uvijek se mora odricati nečeg drugog. Ja sam sretan umjetnik jer sam se, pored svih izazova koje bavljenje ovakvim poslom donosi, ostvarila kao žena, supruga i majka dviju kćeri. Imala sam sreće surađivati s talentiranim autorima – skladateljima, tekstopiscima i aranžerima – često dajući šansu mladim i nepoznatim autorima. Pristup glazbi se uvelike promijenio otkad sam počela svoju karijeru. Nekada su u prvom planu bili tekstovi i melodija, a danas je u prvom planu zvuk ili pak fizički atributi. Kriteriji su nam se srozali, a malo se čini da se to promijeni. Čak se neke autore ističe kao vrhunske, samo zato jer su umreženi. Toplo se nadam da je to samo jedna faza i da će pravi talenti dobiti svoje zasluženo mjesto.

Prije četiri godine krenula je koncertna turneja "Hrvatske dive" tijekom koje ste s Gabi Novak i Terezom Kesovijom posjetili nekoliko gradova u regiji, ali mnogi gradovi kao da još uvijek čekaju na vaš dolazak. Zašto je ta priča stala?

- Ova lijepa suradnja nije završila. Upravo se planiraju novi koncerti.

 

 

Kako gledate na glazbene projekte današnjice koji nude slavu preko noći i pažnju javnosti koju ste Vi gradili godinama dokazivajući svoj talent i posebnost jedan duži period?

- Takvi projekti mogu preko noći donijeti veliku slavu, no bez predanog rada, truda i prvenstveno talenta, interes medija će brzo splasnuti. I pored podrške medija bitno je do publike doprijeti kvalitetnom izvedbom, glazbom i tekstovima. U tome mediji ne mogu nikome pomoći. Onima koji se oslanjaju samo na svoj izgled poručujem: ljepota je prolazna.

Brojimo još nekoliko dana do ovogodišnjeg Porina koji je Vama donio čak četiri nagrade u karijeri, između ostalih i onu za životno djelo, kako gledate na njegov novi koncept i preseljenje u Split?

- Drago mi je da novi koncept Porina daje šansu nezavisnim glazbenicima, autorima i producentima, te da Porin više nije diskografska već glazbena nagrada. Sretna sam što se dodjela nagrada ove godine održava u Splitu, gradu koji je našoj glazbi podario mnoge odlične umjetnike i autore. Nadam se da će izvedbe na dodjeli Porina dobiti visoke ocjene za umjetnički dojam.

Bliži se pedeseta godišnjica Vašeg djelovanja, razmišljate li o rođendanskoj turneji ili koncertu, na čemu trenutno radite?

- Moram priznati da nisam o tome razmišljala jer ne brojim godine, ali hvala na ideji. Ima još mnogo projekata i glazbenih zamisli koje bih voljela ostvariti, no ja sam gospođa koja se ne nudi, već se odaziva na kvalitetne i ozbiljne pozive.

 

hr Wed Mar 04 2015 08:35:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daff50129111c35c18b4649/80
Foto: Unsplash

Osam stvari koje nikad ne bismo trebali čistiti s octom i vodom

U čišćenju većine stvari u domu odličan je izbor ocat razblažen u vodi, često u omjeru pola-pola. No postoje neke stvari koje nikako ne bismo smjeli čistiti tom otopinom jer će nagristi zaštitu

Otopinu octa i vode izbjegavajte na ovim površinama: 

1. Granitne i mramorne ploče

Baš kao i na kamenim podnim pločicama, ocat može uništiti sjajnu i glatku površinu  granitnih ili mramornih ploča. Sva kisela sredstva mogu nagristi površinu granita i ostaviti mrlju, kaže Lily Cameron, stručnjakinja za čišćenje iz Fantastic Services. Umjesto octa, sigurnije je  korištenje mješavine koja se sastoji od 5 kapi deterdženta za suđe, 7-10 kapi alkohola i šalice vode, kaže. 

2. Namještaj s voštanom zaštitom

Korištenje octa za čišćenje namještaja s voštanom zaštitom može 'rastopiti' taj zaštitni premaz i ostaviti površinu bez zaštite, upozorava Lily Cameron. Za održavanje površine takvog namještaja, koristite tekućinu za čišćenje koja sadržava vosak. 

3. Kamene podne pločice

Ako imate pločice od prirodnog kamena, izbjegavajte ih čistiti octom, limunom ili amonijakom. Kiselina u tim proizvodima potamnit će kamen, kaže Elena Ledoux, vlasnica servisa za čišćenje Superb Maids u Las Vegasu. Da biste to ispravili, trebat će vam skupi postupak ponovnog poliranja. 

4. Razbijeno jaje

Čišćenje jaja s poda otopinom octa uzrokovat će zgrušavanje proteinskih enzima u jajetu i dovesti do toga da se stvore mrlje koje će biti nemoguće očistiti, kaže Lily Cameron. Umjesto toga, upotrijebite malo sapuna za ruke otopljenog u vodi. 

5. Izbjeljivač u perilici i ocat

Ocat je dobro dodati u perilicu za rublje, jer će izvući miris plijesni  iz vaše odjeće i pridonijeti tome da bude čišća, no nemojte ga nipošto miješati s praškom koji sadrži izbjeljivač, ili izbjeljivačem. Ta kombinacija stvara otrovni plin koji je izuzetno loš i za vas i za vašu odjeću. Općenito, sredstva za čišćenje ne bismo smjeli miješati, piše 24sata

hr Wed Oct 23 2019 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daf55f229111c35c18b460b/80

Mario Todorić: In memoriam

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 24. listopada 2019. u 19 h otvoriti će se izložba povodom godišnjice smrti uglednog i cijenjenog fotoreportera Marija Todorića.
U svojoj karijeri Todorić je objavio na tisuće fotografija u Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu, Globusu... Snimati je počeo u zagrebačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije 1992. godine, da bi se nekoliko godina kasnije vratio i nastavio raditi u sjedištu lista u Splitu.

Nije radio samo kao fotoreporter, nekoliko godina je pisao i snimao za lovački list "Dobra kob".

U sjećanje na dragog kolegu, predgovor izložbi ''Mario Todorić – In memoriam'' napisao je novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić i u svom iskrenom i ganutljivom tekstu odao počast tom velikom profesionalcu i još većem čovjeku.

Iz predgovora Saše Ljubičića: “Mario Todorić je volio život. I živio ga je, štono se reče, punim plućima. Za sebe bi često znao reći da je hedonist, a takvi biraju i na privatnom i na profesionalnom planu samo ono što im pričinjava ugodu, što ih čini istinski sretnima. Nije, dakle, Marija kroz život vodila ljuta ambicija ili, ne daj Bože, želja za zgrtanjem novca i brzim usponom na društvenoj ljestvici; on je uvijek i ispred svega stavljao - strast. I jasno je onda da njemu kao takvom profesiju nitko nije mogao nametnuti, nagovoriti ga da se iz trivijalnih, ovozemaljskih razloga, zbog puke egzistencije, prihvati fotoaparata i tipkovnice; on ih je kao sredstvo izražavanja te svoje divlje, neutažive želje za životom - sam izabrao ili su one naprosto izabrale njega, znajući da će ih uporabiti na najbolji mogući način. A kao što je sam izabrao profesiju, bolje rečeno poziv bez alternative, tako se i odlučio za formu. Reportaža, ta kraljica novinarstva, osvojila ga je već na samom početku karijere i čvrsto držala u zagrljaju do njegovog, nažalost, preranog kraja. (...) Dobro se zagledajte u svaku od fotografija jer što god na njoj bilo, uvijek ćete osjetiti jedno te isto - strast. A strast je, trebam li to još jednom ponoviti, bila Marijeva zvijezda vodilja, a gdje je nje, tu je i uživanja.“

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Hanza Medie, a možete je pogledati do 31. listopada 2019.

hr Tue Oct 22 2019 21:18:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daf53c929111c46c38b457b/80

Ove omiljene namirnice nikako ne smijete jesti na prazan želudac

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali sigurno niste znali da ima namirnica koje nikako ne biste smjeli konzumirati na prazan želudac.

Jogurt, šalica kave i sok od naranče – to je vjerojatno ono na što prvo pomislite kad zamislite svoj savršen doručak. Na žalost, malo vas zna da neke od ovih namirnica nikako nisu dobre za prazan želudac, piše ordinacija.hr 

Evo o kojim se namirnicama radi:

RAJČICA

Iako su obogaćene vitaminom C i nutrijenatima, trebaju se izbjegavati na prazan želudac. 
Tanična kiselina nikako neće dobro "sjesti" na prazan želudac i može uzrokovati gastritis. Ako imate već problema sa želucem, svakako ujutro izbjegavajte rajčicu. 

PECIVA

Najlakše je na putu do posla stati u obližnjoj prodavaonici i kupiti bijelo pecivo za doručak. Ovaj odabir nije najbolji jer sadrži kvasac koji će sigurno iritirati želudac. 

ZAČINJENA HRANA

Ako vam je cilj cijeli dan patiti zbog želučane kiseline, začinjena hrana je pravi izbor... Ljute namirnice ili obroci će sigurno utjecati na probavu i uzrokovati neugodnosti. Češnjak i đumbir su namirnice koje biste trebali izbjegavati. 

SLATKO

Slatko se lako probavlja, ali ako ga jedemo na prazan želudac, organizam ne može lučiti dovoljno inzulina kako bi držao normalne razine šećera u krvi, a to je recept za bolesti oka i dijabetes. Uz to, šećer formira kiseline pa može poremetiti balans iste u organizmu. 

JOGURT

Jogurt sadrži probiotike i mliječne kiseline koji su jako dobri za zdravlje, ali oni će biti manje efikasni zbog kiseline koja se nalazi u praznom želudcu. Jogurt je najbolje jesti par sati nakon obroka. 

KRUŠKE

Sadrže netopljiva vlakna, a kad se jedu na prazan želudac ona mogu oštetiti sluznicu membrane te uzrokovati bol u trbuhu. Savjetuje se da se konzumira uz zobenu kašu.


hr Tue Oct 22 2019 21:10:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56cd8bdc0890d266018b45b1/80
Foto: Hina

Masnoća se može taložiti i u plućima te prouzročiti astmu

Znanstvenici su prvi put uspjeli dokazati da je pretilost, odnosno višak kilograma, razlog koji vodi do promjena na tkivima stanica u dišnom sustavu i na taj način uzrokuje astmu

Stručnjaci su nekad mislili da je pretilost povezana s astmom zbog dodatnog pritiska na pluća ili zbog upalnih procesa u tijelu povezanih s viškom kilograma, piše sciencealert.com.

Najnovija istraživanja pokazala su da veliku ulogu ima i taloženje masnoća. Koristeći materijale iz prethodnih studija, znanstvenici su istraživali 1400 uzoraka tkiva pluća 52 preminula čovjeka. Među njima je bio 21 oboljeli od astme, ali ona nije bila uzrok smrti. Kod njih 16 astma je bila uzrok smrti, dok 15 ljudi nije imalo astmu.

Bojama za tkivo su obojali strukture zračnih puteva. Začudili su se otkrivši da su se adipozne stanice, odnosno mast, akumulirale u zidovima zračnih puteva. Dodatno, masno tkivo bilo je u korelaciji s povećanim indeksom tjelesne mase (BMI), odnosno što je bio veći BMI čovjek je imao više masnoća.

- Otkrili smo da se višak masnih stanica akumulira u zračnim putevima te se čini kako potencira upalne procese u plućima, kazao je Peter Noble iz University of Western Australia.

- Vjerujemo kako to prouzročuje stanjenje dišnih puteva limitirajući zračne struje koje ulaze i izlaze iz pluća, a to objašnjava zašto je nastala astma, dodao je. Ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli dokazati masne naslage u plućima, a od ranije znaju da se nakupljaju na drugim organima poput srca i jetre. Nisu time isključili raniju hipotezu da višak kilograma vodi do rizika od nastanka astme, nego su samo dodali još jedan argument toj činjenici.

Čini se da masne stanice mijenjaju strukturu tkiva uz razvoj upalnih procesa, a to je opet povezano s nastankom astme. Točan mehanizam koji uzrokuje da se mast taloži u dišnim putevima nije još jasan i tim problemom će se baviti u nekom od sljedećih istraživanja.

Dodatno, trebat će im veća skupina ispitanika. Pitanje je može li se taj proces preokrenuti gubitkom kilograma, odnosno hoće li redovita tjelovježba i zdrava prehrana smanjiti razine masnoća u plućima sukladno gubitku tjelesne težine koju čovjek postigne promjenom životnog stila.

Iz svega proizlazi kako općenito nedostaje dovoljno znanja o pretilosti i njezinim učincima na organizam. Pretpostavka je kako će do 2025. godine više od 18 posto muškaraca i 21 posto žena u svijetu patiti od pretilosti. Nedavna studija pretilost je usporedila s infekcijom pojašnjavajući kako se ljudi mogu "zaraziti" nezdravim navikama preuzimajući od onih koji ih okružuju.

Studija koja povezuje pretilost s astmom sugerira i druge razloge za zadržavanje zdrave tjelesne težine, te kako nam je potrebno razumijevanje tih procesa da bi se borili protiv pretilosti, piše 24sata.

hr Tue Oct 22 2019 21:03:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .