Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f0abb8b473983b228b463b/80

Četvorica optužena zbog eksplozije u silosu splitske Sjeverne luke

U eksploziji je dvoje radnika zadobilo teške i po život opasne opekotine i ozljede, dok su druga dvojica radnika zadobili lakše opekline

Zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv četvorice čelnika i voditelja tvrtki, koje tereti da su lani, ne pridržavajući se protupožarnih mjera tijekom zavarivanja, uzrokovali eksploziju u splitskoj Sjevernoj luci, pri čemu su dvojica radnika teško, a dvojica lakše ozlijeđeni.

 Optužen je direktor i voditelj radova "Cvrlje metalna gradnja" S.C. (55), voditelj održavanja tvrtke "Ameropa" A.B. (57), voditelj operative u "Ameropi" Z.E. (58) i H.Š. (56), direktor tvrtke "Kovinomont Sinj".  Optužnica tereti S.C. i H.Š. da su 14. travnja 2017. godine, protivno odredbama relevantnih pravilnika i Zakona o zaštiti na radu, poslove zavarivanja u starom silosu za žito u Sjevernoj luci izvodili bez pisanog odobrenja ovlaštene osobe.  

Za taj su posao, tvrdi tužiteljstvo, angažirali radnike koji nisu stručno osposobljeni i upoznati s propisanim mjerama zaštite od požara koje treba poduzeti prilikom zavarivanja, te koji nisu osposobljeni za rad na siguran način kod upućivanja na novo mjesto rada.  Okrivljeni su i da nisu prijavili privremeno gradilište, niti izradili plan izvođenja radova te obavijestili radnike o zaštiti na radu i rizicima za sigurnost i zdravlje.  Z.E. i A.B. optuženi su da su postupili protivno odredbama Pravilnika o mjerama zaštite od požara pri izvođenju radova zavarivanja, rezanja, lemljenja i srodnih tehnika rada, pa su poslove zavarivanja u starom silosu obavljali bez pisane dozvole-odobrenja za zavarivanje, bez isključivanja pogona elevatora i stvaranja sigurnih uvjeta za zavarivanje. 

 Taj su posao obavljali radnici koji nisu stručno osposobljeni za zavarivanje, što kao ovlaštenici poslodavca nisu provjerili te su im dopustili obavljanje radova bez nadzora u prostoru s eksplozivnom atmosferom. Nisu, stoji u optužnici, prijavili privremeno gradilište niti izradili plan izvođenja radova, "olako držeći da neće nastupiti štetne posljedice za radnike i imovinu većeg razmjera"  

Do eksplozije je došlo nešto prije podneva, kada su dvojica radnika na devetoj etaži silosa pomoću ručnog uređaja za elektrolučno varenje obavljali zavarivanje rupe na elevatoru, a eksploziju je uzrokovalo eksplozivno zapaljenje smjese uskovitlane zapaljive prašine organskog porijekla i kisika iz zraka iskrom ili užarenom česticom tijekom procesa elektrolučnog zavarivanja. 

 U eksploziji je dvoje radnika zadobilo teške i po život opasne opekotine i ozljede, dok su druga dvojica radnika zadobili lakše opekline. Prilikom eksplozije na silosu, okolnim objektima i osobnim vozilima parkiranim u krugu trgovačkog društva počinjena je materijalna šteta u iznosu od oko devet milijuna kuna.

hr Thu Mar 01 2018 13:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5742a648fe96ff436a8b45c0/80
Foto: Ilustracija

Britanac koji je pretrčavao autocestu na A7 preminuo u riječkoj bolnici

Na pješaka koji je u noći sa subote na nedjelju pretrčavao autocestu A7 naletjelo je osobno vozilo. Radi se o 18-godišnjem Britancu koji je unatoč naporima liječnika preminuo u riječkoj bolnici.

Mladić je pretrčavao kolnik kod stajališta "Vrata Jadrana" - Jug, a do nesreće je došlo oko pola sata nakon ponoći.

U stanju bez svijesti pješak je prebačen u riječi KBC gdje je kasnije preminuo, piše Novi list.

Bio je dio ekipe čiji je bus stao na spomenutom odmorištu. Iako za prijelaz autoceste postoji pješački most od je odlučio pretrčati sve kolničke trake što je dovelo do tragedije, piše dnevnik.hr

hr Sun Jun 24 2018 11:59:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f20ff2b9e03e7e8e8b4702/80
Foto: Pixabay

Muškarac nepravomoćno osuđen zbog pedofilije taksira po Konavlima

Očekuje se kako bi se muškarac već sada mogao isključiti iz obavljanja djelatnosti

I.B. (31), muškarac iz Zagreba koji je nepravomoćno osuđen zbog pedofilije, dok se u Velikoj Gorici i Zadru protiv njega vode još dva postupka, obavlja uslugu autotaksi djelatnosti na krajnjem jugu Hrvatske. Muškarcu se sudi za ukupno pet djevojčica u dobi od 10 do 13 godina.

Prema neslužbenim informacijama, muškarac taksira na području Konavala, velikim djelom prevozeći goste iz Zračne luke Dubrovnik, a na problem je upozorila Anita Papa iz udruge 'Lavice'.

- U Zagrebu je zbog pedofilije nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana krajem veljače, nakon čega se žalio na Županijskom sudu. Također, na dva suda su u tijeku postupci - izjavila je Papa za Dubrovački dnevnik.

Ona se ispred udruge, a kako bi pronašla muškaraca i stala na kraj navedenom problemu ta zaštitila djecu, obratila taksistima s dubrovačkog područja na društvenim mrežama, a oni su joj se ubrzo javili te joj pomogli s potrebnim informacijama. Nakon svega navedenog, očekuje se kako bi se muškarac već sada mogao isključiti iz obavljanja djelatnosti što je zapravo i logičan slijed događaja.  

- Ovim putem bih se zahvalila svim taksistima s područja Konavala i Dubrovnika koji su nam pomogli i stali u zaštitu djece - izjavila je Papa, a službena potvrda ishoda ovog događaja još se čeka, piše vijesti.hr

hr Sun Jun 24 2018 10:28:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Britanac na A7 pretrčavao autocestu: Životno je ugrožen

Mladić je pretrčavao autocestu kod Vrata Jadrana kad je na njega u 00.30 sati naletio auto kojim je upravljao 56-godišnjak. Hitno je prevezen u KBC Rijeka i stanje mu je kritično

Mladić (18) iz Velike Britanije u besvjesnom stanju hitno je prevezen u KBC Rijeka nakon prometne nesreće do koje je došlo pola sata iza ponoći na autocesti A7 kod "Vrata Jadrana" - Jug.

Do nesreće je došlo kada je pješak neoprezno prelazio, točnije pretrčavao cestu te je u tom trenu na njega naletjeo Ford riječkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 56-godišnjak.

Britanac je zadržan u bolnici, stanje mu je i dalje neizvjesno i nažalost je životno ugrožen, piše 24sata.hr

hr Sun Jun 24 2018 09:14:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e3ca52af47f00478b45df/80
Foto: Čitatelj

Na izlazu iz Žrnovnice planuo autobus

Uzrok požara još uvijek nije poznat
Nešto prije 14 h na izlazu iz Žrnovnice u smjeru Srinjina zapalio se autobus Promet Makarska.

Prema navodima očevidaca, ozlijeđenih nema, ali se stvorila velika gužva.

Vatrogasci su na mjestu događaja, a uzrok požara još uvijek nije poznat.
hr Sat Jun 23 2018 14:27:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .