Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f0abb8b473983b228b463b/80

Četvorica optužena zbog eksplozije u silosu splitske Sjeverne luke

U eksploziji je dvoje radnika zadobilo teške i po život opasne opekotine i ozljede, dok su druga dvojica radnika zadobili lakše opekline

Zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv četvorice čelnika i voditelja tvrtki, koje tereti da su lani, ne pridržavajući se protupožarnih mjera tijekom zavarivanja, uzrokovali eksploziju u splitskoj Sjevernoj luci, pri čemu su dvojica radnika teško, a dvojica lakše ozlijeđeni.

 Optužen je direktor i voditelj radova "Cvrlje metalna gradnja" S.C. (55), voditelj održavanja tvrtke "Ameropa" A.B. (57), voditelj operative u "Ameropi" Z.E. (58) i H.Š. (56), direktor tvrtke "Kovinomont Sinj".  Optužnica tereti S.C. i H.Š. da su 14. travnja 2017. godine, protivno odredbama relevantnih pravilnika i Zakona o zaštiti na radu, poslove zavarivanja u starom silosu za žito u Sjevernoj luci izvodili bez pisanog odobrenja ovlaštene osobe.  

Za taj su posao, tvrdi tužiteljstvo, angažirali radnike koji nisu stručno osposobljeni i upoznati s propisanim mjerama zaštite od požara koje treba poduzeti prilikom zavarivanja, te koji nisu osposobljeni za rad na siguran način kod upućivanja na novo mjesto rada.  Okrivljeni su i da nisu prijavili privremeno gradilište, niti izradili plan izvođenja radova te obavijestili radnike o zaštiti na radu i rizicima za sigurnost i zdravlje.  Z.E. i A.B. optuženi su da su postupili protivno odredbama Pravilnika o mjerama zaštite od požara pri izvođenju radova zavarivanja, rezanja, lemljenja i srodnih tehnika rada, pa su poslove zavarivanja u starom silosu obavljali bez pisane dozvole-odobrenja za zavarivanje, bez isključivanja pogona elevatora i stvaranja sigurnih uvjeta za zavarivanje. 

 Taj su posao obavljali radnici koji nisu stručno osposobljeni za zavarivanje, što kao ovlaštenici poslodavca nisu provjerili te su im dopustili obavljanje radova bez nadzora u prostoru s eksplozivnom atmosferom. Nisu, stoji u optužnici, prijavili privremeno gradilište niti izradili plan izvođenja radova, "olako držeći da neće nastupiti štetne posljedice za radnike i imovinu većeg razmjera"  

Do eksplozije je došlo nešto prije podneva, kada su dvojica radnika na devetoj etaži silosa pomoću ručnog uređaja za elektrolučno varenje obavljali zavarivanje rupe na elevatoru, a eksploziju je uzrokovalo eksplozivno zapaljenje smjese uskovitlane zapaljive prašine organskog porijekla i kisika iz zraka iskrom ili užarenom česticom tijekom procesa elektrolučnog zavarivanja. 

 U eksploziji je dvoje radnika zadobilo teške i po život opasne opekotine i ozljede, dok su druga dvojica radnika zadobili lakše opekline. Prilikom eksplozije na silosu, okolnim objektima i osobnim vozilima parkiranim u krugu trgovačkog društva počinjena je materijalna šteta u iznosu od oko devet milijuna kuna.

hr Thu Mar 01 2018 13:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7e9bfcb557aabb98b4631/80
Foto: D.N.

Prometna nesreća na ulazu u Split, nitko nije ozlijeđen!

Jedno vozilo nije u voznom stanju te je bila potrebna pomoć vučne službe
Nešto prije 20 sati, na ulazu u Split, na Smokoviku, kod benzinske postaje INA dogodio se sudar dva osobna automobila. 

Kako doznajemo od splitske policije, u nesreći nitko nije ozlijeđen, radi se o materijalnoj šteti. Naime, jedno vozilo nije u voznom stanju te je bila potrebna pomoć vučne službe. Do dolaska vučne službe, promet se odvijao usporeno, jednim prometnim trakom.

hr Sun Sep 23 2018 21:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7763ccb557a39ba8b45cd/80

Pronašli više od 300 fotografija: Snimao gole djevojčice

Francuskom državljanu produljen je istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je optužnicu protiv državljanina Francuske (36) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iskorištavanja djece za pornografiju iz članka 163. stavka 2. Kaznenog zakona, izvijestilo je Odvjetništvo.

Optužnicom se 36-godišnjaka tereti da je tijekom srpnja ove godine u jednom nudističkom kampu na području Istarske županije, u nakani da zadovolji svoj spolni nagon, fotoaparatom snimao i fotografirao gole djevojčice fokusirajući se na njihove spolne organe. Tereti ga se da je na memorijskoj kartici fotoaparata držao jedan video zapis i 332 fotografije s golim djevojčicama.

U optužnici je također predloženo da mu se produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, piše vijesti.hr

hr Sun Sep 23 2018 13:17:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5430ed94189942675900007d/80

Vožnja traktorom kobno završila: 20-godišnjak izgubio život, dva momka teško ozlijeđena

Jučer, 20. rujna, oko 16,15 sati u mjestu Blato na Korčuli, došlo je do teške prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, a dvije su osobe teže ozlijeđene.

Do prometne nesreće je došlo kada je 20-godišnjak upravljao neregistriranim i neosiguranim traktorom za koji je bila prikačena prikolica u kojoj su se nalazila dva putnika u dobi od 17 i 18 godina. Na jednom dijelu ceste vozač je ručicu mjenjača prebacio u neutralni položaj (ler) zbog čega je, dolaskom na dio ceste u nizbrdici, došlo do ubrzanja vozila kada je vozač izgubio kontrolu nad traktorom i udario u propisno parkirano teretno vozilo, uslijed čega je došlo do prevrtanja traktora.

U ovoj prometnoj nesreći smrtno je stradao 20-godišnji vozač, dok je dvoje putnika zbog težih ozljeda zbrinuto u splitskoj bolnici.

hr Fri Sep 21 2018 10:40:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a95d02af47fa1028b4638/80

Split: Pas bez nadzora vlasnika ugrizao 52-godišnjaka

Ozlijeđenom je pružena liječnička pomoć i konstatirana teška tjelesna ozljeda.

Jučer oko 11 sati u ulici Kamenita u Splitu pas u vlasništvu 54-godišnjaka koji se nalazio bez nadzora vlasnika ugrizao je 52-godišnjaka i ozlijedio mu uho. 

52-godišnjaku je pružena liječnička pomoć i konstatirana teška tjelesna ozljeda. Zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz čl.30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira vlasniku psa je izdan obvezni prekršajni nalog, te će se o događaju podnijeti posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu.

hr Fri Sep 21 2018 10:27:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .