PITAJTE NUTRICIONISTE: Testovi (ne)tolerancije na hranu

Mislim kako skoro pa i ne postoji osoba koja nije u jednom trenutku svog
života čula za testove intolerancije na hranu, testove nekoć vršene od strane
pobornika pseudo i alternativne znanosti, dok se danas primjenjuju posvuda, od
sumnjivih ordinacija pa sve do renomiranih privatnih kliničkih centara, a čak i
zavoda za javno zdravstvo. Intuitivno, a vjerojatno i logički će na prvu,
većina ljudi pomisliti: u redu, ako se takva testiranja izvode u relevantnim i
sofisticiranim ustanovama gdje rade educirani ljudi nema razloga sumnjati u
njihovu vjerodostojnost. Je li to baš tako ? Zapravo niti blizu istine, upravo
suprotno. Izvrstan marketing uz nedovoljnu obrambenu intervenciju moralnih
znanstvenih krugova i ukazivanje na njihovu nevjerodostojnost, rezultiralo je
relativno visokim globalnim prihvaćanjem testova na intoleranciju hrane pri
čemu su nažalost mnogi visokokvalificirani stručnjaci (doktori medicine,
nutricionisti, dijetetičari, magistri farmacije…) uskočili u „bandwagon“,
iskoristili situaciju i uvidjeli mogućnost lagane zarade. Premda ne sumnjam
kako se mnogi od njih sami sebe uvjerili u učinkovitost takvih testova, jer
kada čovjek sam sebe uvjeri u nešto lakše će to i prodati, zar ne ?

Što je zapravo intolerancija na hranu ?

Za razliku od alergijske reakcije koja označava pretjeranu reakciju
imunološkog sustava na specifični protein iz hrane, intolerancije na hranu ne
uključuju imunološki odgovor, a termin je najčešće upotrebljavan kao naziv za
nepodnošljivost pojedine hrane. Smatra se kako intolerancije nemaju direktan
negativan utjecaj na opće zdravlje čovjeka, međutim svojim manifestacijama mogu
narušiti kvalitetu života te time indirektno utjecati na psihološko i tjelesno
zdravlje. Razlozi intolerancija mogu biti: 1) manjak probavnih (pr.
intolerancija na laktozu) ili 2) transportnih enzima u organizmu (pr.
intolerancija na fruktozu), 3) prisutstvo biogenih amina s farmakološkim
djelovanjem u hrani (pr. intolerancija na histamin) ili 4) još uvijek pomalo mistična
i aktualna intolerancija na gluten. Simptomi intolerancija su razni, ali gotovo
uvijek vezani za gastrointestinalni sustav, najčešće nadutost, podrigivanje,
proljev, plinovi i sl. Upravo se u istima krije motivacija ka odlasku na
testiranje i plaćanju visoke cijene pa čak i do nekoliko tisuća kuna.

Što je test intolerancije na hranu ?

Najčešći krvni test kojim se mjeri odziv specifične frakcije antitijela,
imunoglobulina gama, tzv. IgG ili točnije IgG4 koji predstavlja odgovor tijela
na proteine iz pojedine hrane. Zagovarači takvih testova tvrde kako su povišeni
IgG indikator nepodnošljivosti organizma prema pojedinim namirnicama te kako
iste treba izbaciti iz prehrane čime će se ostvariti brojne koristi. Vratimo se
na osnove imunologije. Razlikujemo 5 različitih tipova imunoglobulina,
poznatijima pod nazivom antitijela, koja inače stvaraju plazma stanice i svako
od njih ima specifičnu ulogu u imunološkom sustavu čovjeka, sustavu zaslužnom
za obranu čovjeka od patogena i bolesti. Povišeni su IgE u krvnom testu zaista
ozbiljna informacija o alergijskoj reakciji na određen proteine iz hrane.
Primjerice, izvadi se krv i ispostavi se kako su povišeni IgE na proteine
kikirikija, tada je vrlo vjerojatno ta osoba alergična na kikiriki i takva
metoda je znanstveno utemeljena te u tom slučaju konzumaciju kikirikij treba
striktno izbjegavati. S druge je strane je mjerenje famoznih IgG poprilično
nelogično, naime njihove povišene vrijednosti ne da nisu dokaz intolerancije
prema hrani, već su dokaz o konzumaciji i toleranciji prema njoj.
Pojednostavljeno, što se češće konzumira neka namirnica to će vrijednosti IgG prema
njoj biti više. Zbog toga se često ispostavi kako smo „intolerantni“ prema
mlijeku, jajima, pšenici ne zato jer zaista jesmo, već zato što se često konzumiraju,
dok će s druge strane rezultati testova pokazati niske razine IgG prema
namirnicima koje rijetko ili nikada ne konzumiramo. U isto vrijeme povišeni IgG
imaju jednu korisnu ulogu, naime „brane“ tijelo od alergija jer vrlo vjerojatno
blokiraju povišenje razina IgE, antitijela koja bi inače bila zaslužna za
nepoželjnu i potencijalno po zdravlje opasnu alergijsku reakciju. Znači
povišene IgG vrijednosti ne predstavljaju nikakav problem, već su samo
fiziološka informacija o toleranciji prema učestaloj konzumaciji neke hrane.

Testovi intolerancije na hranu mogu biti opasni !

Neopravdano izbacivanje pojedinih namirnica, skupina hrane mogu biti opasne
po zdravlje, izazvati deficit mikronutrijenata, nenamjeran nizak unos unos
energije, a osobito su rizične u fazama razvoja djece kada krajnji rezultat
može biti slabiji rast popraćen s malnutricijom, odnosno pothranjenošću.
Štoviše, nepotrebno se ograničavanje u prehrani može negativno odraziti na
psihološko stanje pojedinca pa čak biti i okidač prema razvoju poremećaja u
prehrani poput anoreksije, bulimije te u današnje vrijeme aktualne ortoreksije.
Primjer: Dijete od 7 godina je otišlo na test intolerancije na hranu i ustanovilo
se kako je „intolerantno“ na mlijeko i mliječne proizvode, iako u zbilji nije.
Majka djeteta vjeruje testovima te odlučuje djetetu izbaciti u potpunosti tu
skupinu namirnica koju je inače svakodnevno s guštom konzumirao. Kao posljedica
toga dijete u sljedećim mjesecima ne uspijeva zadovoljavati svakodnevne potrebe
na proteinima i kalciju te ne unosi dovoljno energije pri čemu više ne uživa u
hrani kao prije. Takvih slučajeva je mnogo.

Zaključak

Kao mladi predstavnik jedne predivne i perspektivne struke nutricionizma,
želim ukazati na problematiku prakticiranja testova na antitijela IgG uz
potpuno pogrešnu interpretaciju koja ne samo da uzima klijentima veliki novac,
nego je i potencijalno opasna po zdravlje istih.

Iako nadutost, „težak osjećaj u trbuhu“ i sl. nisu rijetka pojava nakon
konzumacije određene hrane, najčešće njihov uzrok nije striktna intolerancija,
već na scenu stupaju zaista očekivani fiziološki procesi (pr. nakon konzumacije
grahorica, mahunarki, kupusnjača…), a postoji i određena vjerojatnost za
prisutnost jedne od upalnih crijevnih bolesti kao što je sindrom iritabilnog
crijeva.

Stoga ukoliko smatrate kako imate intoleranciju prema nekoj hrani kao prvi
korak savjetujem odlazak kvalitetnom i dokazanom nutricionistu čije će Vam
znanje zaista pomoći i odgonetnuti  pravi
uzrok Vaših gastrointestinalnih neugodnosti.

Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail [email protected]

 

POSLJEDNJE DODANO: