Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b956f6fcb557ae29d8b4664/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

U rasadniku Piket kod Zadra najavljen početak nove sezone Boranke – najveće volonterske kampanje pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije

U četvrtak, 26. rujna 2019. u najvećem dalmatinskom rasadniku Piket u Zemuniku Donjem održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen skori početak nove sezone Boranke - najveće volonterske kampanje pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije te širenje akcija pošumljavanja i na Zadarsku županiju.
Konferenciju su organizirali Savez izviđača Hrvatske i glavni partneri na projektu Boranka, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja.

S obzirom da se Zadarska županija od ove godine aktivno uključila u projekt Boranka, posebni gosti konferencije bili su zadarski župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković. Konferenciju je u ime Saveza izviđača Hrvatske otvorio Dan Špicer, poslovni direktor Saveza i glavni koordinator kampanje Boranka. Špicer se zahvalio tisućama volontera koji su prošle godine sudjelovali u akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina te najavio nove aktivnosti za ovu godinu.

- Odlični rezultati prošlogodišnje akcije, 25.000 sadnica i sadnog materijala koje su vrijedni volonteri posadili na požarištima, ali i brojne nagrade koje je Boranka do sada osvojila, motiviraju nas da ove godine idemo još više i jače. Očekujemo sudjelovanje 4.000 volontera i preko 40.000 posađenih novih sadnica na području Splita, Solina i Zadra. Hvala Zadarskoj županiji i županu što su se uključili kao novi partneri u ovu prekrasnu akciju i što ćemo zajedno zazeleniti požarišta Dalmacije“, zaključio je Špicer.

U ime Hrvatskih šuma na konferenciji su govorili Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma i Krešimir Žagar, direktor sektora šumarstva Hrvatskih šuma.

- Možemo i trebamo pošumiti Dalmaciju te pružiti primjer i ostalim zemljama. Svi trebamo sudjelovati u očuvanju naših šuma jer je to najljepše što imamo za čuvati. Pozivam sve da posade svoje stablo i pruže pozitivan primjer“, naglasio je Fazekaš.

- Nije u pitanju samo sadnja, koja je itekako važna, već i edukacija građana kako bi i oni mogli pomoći. Siguran sam da ćemo vidjeti još i bolje rezultate nego prošle godine“, rekao je Žagar.

Jana Mijailović iz HGSS-a, još jednog od partnera u kampanji, objasnila je ulogu HGSS-a.

- Svaki naš član vezan je uz šumu i prirodu. Veselimo se suradnji i nadamo se da ćemo posaditi veliki broj stabala“.

Kako se cijela kampanja Boranka financira najvećim dijelom sponzorstvima tvrtki i donacijama građana, na konferenciji su prisustvovali i predstavnici dva glavna sponzora kampanje – Raiffeisen banke i Sindikata Preporod. U ime Raiffeisen banke prisustvovao je Ozren Tabaković, voditelj odnosa s javnošću. Raiffeisen banka, osim financijskog sponzorstva, organizirat će i dolazak nekoliko autobusa svojih zaposlenika koji će volonterski pomoći u pošumljavanju požarišta.

- Boranka nije samo sponzorski projekt već ono što ostavljamo budućim generacijama“ – rekao je Tabaković.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod najavio je sudjelovanje više od 300 učitelja i nastavnika, članova sindikata, koji će posaditi po jednu sadnicu za svakog od svojih članova, ukupno 9,000 sadnica za 9,000 članova, povodom 25 godina djelovanja sindikata Preporod.

- Želja nam je ostaviti trag naše organizacije koja ove godine obilježava 25 godina postojanja. Ovo što radimo ne radimo za sebe nego za našu djecu i unučad“ - naglasio je Stipić.

Na kraju konferencije prisutnima se obratio i zadarski župan Longin.

- Akcija koju su pokrenuli oni koji itekako znaju živjeti s prirodom i koji prirodu vole i poštuju – izviđači, izuzetno je važna. Osobito jer će u nju biti uključeni učenici osnovnih škola koji će kroz razne edukativne radionice saznati puno o važnosti šuma, očuvanju i zaštiti prirode, o klimatskim promjenama te o prevenciji požara. Učenici će sudjelovati i u pošumljavanju, a svakako pozivam i sve građane da se uključe. Zadarska županija dat će maksimalnu potporu ovom projektu, za koji se nadam da će u godinama koje slijede postati tradicionalan“, istaknuo je Longin.

Nakon održavanja konferencije za medije organiziran je kratki obilazak rasadnika Piket, najvećeg Dalmatinskog rasadnika iz kojega će se dostavljati sve sadnice za kampanju Boranka. Akcije pošumljavanja u sklopu ovogodišnje sezone kampanje Boranka odvijat će se u sljedećim terminima: 5. i 6. listopada Split (Žrnovnica), 12. i 13. listopada Solin (Kučine), 26. i 27. listopada Split (Sitno Gornje), 9. i 10. studenog Zadar (Kožino). Zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti na info@boranka.hr.
hr Fri Sep 27 2019 09:02:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daef0f229111c58c28b45ae/80

Stoti rođendan sveca: Papa Ivan Pavao II. dobit će spomenik pred crkvom svetog Frane

Iako su prve ideje bile o postavljanju spomenika na Žnjanu, gdje je baš Papa 4. listopada 1998. održao svetu misu, prevagnula je ideja o postavljanju na Rivi
Trebalo je 13 godina da se ideja o spomeniku svetom Papi Ivanu Pavlu II. izrealizira u Splitu. Kip pape koji je, kako mnogi kažu, najviše volio Hrvatsku niknut će u centru grada, na zelenoj površini pred crkvom Svetog Frane.

Postavljanje spomenika bit će i u stotoj obljetnici od rođenja svetog Pape.

Iako su prve ideje bile o postavljanju spomenika na Žnjanu, gdje je baš Papa 4. listopada 1998. održao svetu misu, prevagnula je ideja o postavljanju na Rivi.

Vijest je na društvenim mrežama potvrdio i
 Branimir Urlić, vijećnik stranke Pametno.
- E moj Papa. Kad ne znaš di ćeš sa spomenikom u Splitu onda staviš sve na Rivu, napisao je Urlić.
hr Thu Feb 27 2020 07:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e57617f29111c4b538b4619/80

Snijeg zabijelio više predjele Dalmatinske zagore: Sunčano vrijeme u Dalmaciji sve do nedjelje

Iako sunčano vrijeme u subotu bi u Dalmaciji sunce mogle pratiti i vrlo visoke temperature jer će zapuhati južina
Kiša i pad temperature obilježile su jučerašnji dan. Promjena vremena mnoge je iznenadila, a posebice stanovnika Dalmatinske zagore na višim nadmorskim visinama. U noći je, ondje, pao i snijeg koji se zadrržao na tlu.

Snijeg je zabijelio granične prijelaze sa susjednom Bosnom i Hercegovinom - posebice na Kamenskom, a bilo ga je i u Voštanama, Maovicama te Zelovu.

Sliku iz snježnog Zelova sinoć je još, na svojim društvenim mrežama, objavio Ivan Šolić poznatiji kao Mali Vakula.

U razdoblju koje slijedi očekuje nas sunčano vrijeme u Dalmaciji. Zadržat će se tako sve do nedjelje kada će biti moguća kiša.
Iako sunčano vrijeme u subotu bi u Dalmaciji sunce mogle pratiti i vrlo visoke temperature jer će zapuhati južina.


hr Thu Feb 27 2020 07:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e57522229111c93518b46a3/80

Incident u Rijeci: Djeca bacala kamenje za Kineskinjama i vikala 'korona, korona!'

Gosti su htjeli da priča ide u javnost, a Riječanka Maja Škufca izniječa je sve detalje ovog incidenta
Koronavirus zabrinuo je i Hrvate, a tri slučaja zaraze potvrđena su u Rijeci koja je bila poprište jednog nemilog incidenta. Naime, Riječanka Maja Škufca u svom statusu na Facebook-u napisala je kako joj je gošća kroz suze ispričala kako su ih u Rijeci djeca gađala predmetima i vikali za njima 'korona, korona'.

- Maloprije sam dušu isplakala koliko mi je bilo teško gledati suze moje gošće Kineskinje koja bježi od virusa otkad je krenuo u Kini. Iz zdravstvenih razloga za njenog muža može biti kobno ako se zarazi koronavirusom, pa su se, oboje zdravi, odlučili na proputovanje (zdravi), napisala je.

Gosti su htjeli da priča ide u javnost, a Slobodna Dalmacija doznala je više detalja.

- Moja gošća se zove Fenice i kaže da sam ja jedina osoba koja ju je zagrlila osim njenog muža u posljednjih mjesec dana. Kaže i da sam jedini domaćin koji se našao s njima bez straha i bez distance, te su se prvi put osjećali kao dobrodošli gosti, a ne bolesnici ili bjegunci, rekla je Maja.

- Fenice mi je rekla da su je djeca ispred katedrale Sv. Vida gađala nečim tvrdim i vikali za njima koronavirus. Djeca su ih gađala kamenjem, a mi smo ih prigrlili zagrljajem, kaže Maja koja ima poruku za napadače i njihove roditelje: 

- Ja sam stekla još jednog prijatelja, a vi se zapitajte čega se točno bojite... Smrti? Jer ono ljudsko je davno umrlo u većini vas, istakla je ta Riječanka. 

hr Thu Feb 27 2020 07:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e56ce9029111c93518b4691/80
Foto: Facebook

Lucija (17) treba našu pomoć: "Ne traži puno toga u životu, samo želi živjeti dostojanstveno"

Obitelj ima i Facebook stranicu na kojoj obavljuju sve novosti vezane uz Luciju

Lucija Seničić je hrabra sedamnaestogodišnjakinja koja boluje od spinalne mišićne atrofije Tip 2, koja se pojavila kao posljedica njezine primarne bolesti teške i ekstremne skolioze i kifoze kralježnice. 

Krajem studenoga prošle godine Lucija je uspješno operirana u klinici HUG u Ženevi. Troškove liječenja pokrio je HZZO, ali ste vi svojim donacijama omogućili da uz Luciju za vrijeme dugog oporavka budu i njezini roditelji. - prenosi RTL

Lucija se posljednjeg dana 2019. vratila u Zagrebu, uspješno se oporavlja no ponovno joj je potrebna pomoć. Njeni roditelji uspjeli su skupiti više od polovice od 2500 eura za kupnju posebno napravljene i adaptirane autosjedalice koja nažalost nije na listi HZZO-a.

- Samo još 6000 kuna. Hvala svima koji još mogu pomoći Lucij! Svaki i najmanji prilog nam je od velike pomoći za kupnju posebno modificirane i adaptirane autosjedalice kao važnog ortopedskog pomagala nakon operacije. Hvala za Luciju!!! Hvala vam od srca unaprijed, puno ste nam već pomogli, a možda i sada ovo još malo. - poručili su zahvalni roditelji Igor i Renata Seničić.

- Lucija je skromna djevojka koja ne traži puno toga u životu. Ne traži skupi nakit, parfeme, haljine, torbice... Skromna je. Samo želi živjeti dostojanstveno. - napisao je Lucijin otac.

Obitelj također ima i Facebook stranicu na kojoj obavljuju sve novosti vezane uz Luciju.

Donacije za pomoć Luciji i obitelji Seničić primaju se na račun:

Lucija Seničić, Gajnice 6 10090 Zagreb

Zagrebačka banka

IBAN HR9323600003117501678

SWIFT ZABA HR2X

hr Wed Feb 26 2020 21:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .